PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY
Poslanecká sněmovna
1997
II. volební období
-------------------------------------------------


286/1


 

S t a n o v i s k o

vlády k návrhu zákona, kterým se mění a doplňuje zákon České národní rady č.  202/1990 Sb., o loteriích a jiných podobných hrách,

ve znění zákona č. 70/1994 Sb.

(sněmovní tisk č. 286)

 

předložené dopisem předsedy vlády Václava Klause ze dne 31. října 1997 (čj. 3519/97 - OVA)

 

 

Vláda na své schůzi dne 29. října 1997 projednala a posoudila návrh zákona, kterým se mění a doplňuje zákon České národní rady č. 202/1990 Sb., o loteriích a jiných podobných hrách, ve znění zákona č. 70/1994 Sb. (sněmovní tisk č. 286) a vyjádřila s tímto návrhem   n e s o u h l a s .

Předkladatel doplňuje platný zákon o loteriích a jiných podobných hrách o nová dvě ustanovení, kterými se reguluje provozování výherních hracích přístrojů:

- nový odstavec 2 § 19, ve kterém se stanoví, že hrací přístroje mohou být provozovány pouze v hernách,

- § 19a upravující zmocnění pro obce, aby obecně závaznou vyhláškou vydanou v samostatné působnosti mohly stanovit, že hrací přístroje budou provozovány pouze na místech a v čase vyhláškou určených nebo stanovit, na kterých veřejně přístupných místech v obci je provozování hracích přístrojů zakázáno.

Vláda chápe problémy, které doprovázejí provozování loterií a jiných podobných her obecně a hracích přístrojů zejména, a nepodceňuje jejich závažnost a nutnost řešení.

Vláda proto vítá poslaneckou iniciativu, která navrhuje racionální změny stávající právní úpravy. Navržené změny se však týkají pouze jednoho úseku sázkových her.

V současné době je připraven k projednání ve vládě v listopadu t.r. komplexní návrh novely zákona o loteriích a jiných podobných hrách, který na úseku hracích přístrojů obsahuje obdobná regulační opatření, avšak řeší problematiku i ostatních sázkových her a loterií.

Proto vláda nedoporučuje projednávat tento návrh, který je pouze dílčí novelou.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP