PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY

Poslanecká sněmovna

II. volební období

1997

274

Vládní návrh

zákon

ze dne .................1997

kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu Smlouva mezi Českou republikou a Slovenskou republikou, kterou se mění a doplňuje Smlouva mezi Českou republikou a Slovenskou republikou o úpravě režimu a o spolupráci na společných státních hranicích ze dne 29. října 1992, podepsaná dne 18. srpna 1997 v Praze.

Návrh usnesení

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky souhlasí se Smlouvou mezi Českou republikou a Slovenskou republikou o úpravě některých otázek na úseku matrik a státního občanství, podepsanou dne 24. června 1994 v Červené nad Vltavou doplněnou nótami Ministerstva zahraničních věcí České republiky a Ministerstva zahraničních věcí Slovenské republiky.

Předkládací zpráva pro Parlament

V souvislosti s ukončením prací na vytyčení průběhu státních hranic se Slovenskou republikou vyvstala po 1. lednu 1993 naléhavá potřeba najít způsob řešení některých otevřených problémů a odstranit nebo zmírnit některé tvrdosti, jež v důsledku toho pro občany na obou stranách společných státních hranic vznikly. Z tohoto důvodu bylo třeba projednat a přijmout příslušnou smluvní úpravu.

Překračování státních hranic mezi Českou republikou a Slovenskou republikou občany obou těchto států je upraveno nadstandardním způsobem (v kterémkoliv vhodném místě) dohodou o bezvízovém styku. Do současné doby však nebyl se slovenskou stranou smluvně upraven celní režim tohoto nadstandardního překračování státních hranic.

Za účelem odstranění uvedené absence právní úpravy a s cílem umožnit zjednodušené překračování státních hranic pro občany obou států se zbožím mimo hraniční přechody byla v období od prosince 1996 do března 1997 uskutečněna celkem tři kola expertních jednání k přípravě příslušné smluvní úpravy. Slovenská strana tato jednání vázala na vstup v platnost Smlouvy mezi ČR a SR o společných státních hranicích a rovněž zásadně nesouhlasila s rozšířením předmětu úpravy o zjednodušené překračování státních hranic občany třetích států.

Cílem předkládané smluvní úpravy je zejména:

- odstranit absenci celního režimu při zjednodušeném překračování státních hranic občany obou států,

- vytvořit právní předpoklady pro usnadnění přístupu vlastníků nebo uživatelů k nemovitostem nacházejícím se na území druhého státu,

- umožnit obhospodařování a užívání pozemků (zemědělských i lesních), které se nacházejí na území druhého státu,

- vytvořit podmínky pro přístup návštěvníků a rekreantů s motorovými vozidly do turistických středisek, která jsou dopravními prostředky přístupná jen z území druhého státu.

Vzhledem k naléhavosti, a se záměrem urychlit řešení naznačených problémů, je Smlouva koncipována jako doplněk stávající režimové smlouvy.

Návrh Smlouvy obsahuje preambuli a celkem čtyři články, přičemž vlastní úprava je obsažena v článku I, kterým se do stávající režimové smlouvy vkládá nová hlava Va, která obsahuje celkem osm ustanovení.

Hlava Va upravuje překračování státních hranic mimo hraniční přechody.

Ustanovení článku 15a stanoví do současné doby absentující celní režim při překračování státních hranic mimo hraniční přechody za podmínek stanovených Dohodou mezi vládou České republiky a vládou Slovenské republiky o zrušení vízové povinnosti /Praha, 29.10.1992/.

Článek 15b vytváří předpoklady pro přístup k majetku nacházejícímu se na území druhého státu, a to jak pro vlastníky nemovitostí, tak i jejich uživatele (včetně vymezeného rozsahu příbuzných). Současně se umožňuje přístup těmto osobám k jejich majetku i v případech, kdy tento leží na území vlastního státu, ale přístup k němu je možný jen přes území druhého státu. Toto uplatnění vlastnických nebo užívacích práv se umožňuje při respektování podmínek ochrany životního prostředí i s motorovými vozidly na základě individuálního povolení vydávaného celními úřady.

Ustanovení článku 15c umožňuje fyzickým i právnickým osobám realizovat svá vlastnická a užívací práva k pozemkům za obdobných podmínek stanovených v článku 15b. K tomu stanoví příslušný celní režim.

Ustanovením článku 15d je základním způsobem upraveno vydávání individuálních povolení včetně stanovení podmínek, za kterých může být vydání tohoto povolení odepřeno nebo již vydané povolení zrušeno.

Článek 15e odst. 1 je zmocňovacím ustanovením pro vlády obou smluvních stran k přijetí prováděcí úpravy ke Smlouvě. Prováděcí úpravou bude Dohoda mezi vládou České republiky a vládou Slovenské republiky o určení míst pro překračování státních hranic mimo hraniční přechody (místa pro překračování státních hranic mimo hraniční přechody budou sloužit jako přístupová místa pro rekreanty a návštěvníky rekreačních středisek tam, kde není možný přístup ze státu, na jehož území se lokality nacházejí), která bude sjednána formou výměny diplomatických nót. Ustanovení tohoto článku odst. 1 (na základě v budoucnu případně vzniklých potřeb) umožňuje rozšiřování počtu míst pro překračování státních hranic.

Článek 15e odst. 2 umožňuje za uvedeným účelem použít i motorová vozidla a vymezuje další podmínky pro překračování státních hranic.

Článek 15f vyjmenovává závažné důvody, jejichž vznik nebo výskyt umožňuje příslušným orgánům smluvních stran omezit nebo pozastavit překračování státních hranic mimo hraniční přechody.

Článek 15g stanoví, že občané smluvních stran překračující státní hranice nadstandardním způsobem ve smyslu této smlouvy, nejsou vyjmuti z pohraniční ani z celní kontroly. Článek dále stanoví celní úlevu, na základě které se umožňuje přepravovat zboží uvedené v předchozích článcích, aniž by bylo nutno je přihlásit celnímu úřadu.

Článek 15h ukládá vládám smluvních stran povinnost informovat se vzájemně o orgánech příslušných k provádění jednotlivých ustanovení hlavy Va Smlouvy. V České republice to budou celní úřady k provádění článků 15b a 15d, celní úřady a ministerstvo zemědělství (resp. Státní veterinární správa ČR a Státní rostlinolékařská správa) k provádění článku 15c odst. 1 a ministerstvo vnitra spolu s ministerstvem zemědělství (resp. Státní veterinární správou ČR a Státní rostlinolékařskou správou) k provádění článku 15f.

Článek II doplňuje článek 19 odst. 1 (závěrečná ustanovení) stávající režimové smlouvy o definice nových pojmů, které jsou v navrhované úpravě použity.

Články III a IV obsahují závěrečná ustanovení. Článek III upravuje dobu, na níž se Smlouva uzavírá, a dále stanoví, kdy Smlouva pozbude platnost. Článek IV upravuje vstup Smlouvy v platnost a stanoví jako podmínku její ratifikaci.

Předkládaná Smlouva je v souladu s právním řádem České republiky a s obecně uznávanými zásadami mezinárodního práva, jakož i se závazky převzatými v rámci jiných platných smluv. Nevyžaduje přijetí změn obecně závazných právních předpisů.

Smlouvu budou provádět ministerstvo vnitra a Policie ČR, ministerstvo financí, ministerstvo životního prostředí, ministerstvo zemědělství a pokud jde o procedurální ustanovení, i ministerstvo zahraničních věcí.

Na základě usnesení vlády ČR č. 453 ze dne 23. července 1997 došlo k podpisu Smlouvy dne 18. srpna 1997, a to na úrovni ministrů vnitra obou států.

Předkládaná Smlouva mění a doplňuje původní prezidentskou Smlouvu mezi Českou republikou a Slovenskou republikou o úpravě režimu a o spolupráci na společných státních hranicích ze dne 29. října 1992. Vzhledem k tomu je nezbytné, aby byla sjednána jako smlouva prezidentská.

V Praze dne 23. července 1997

Předseda vlády :

S M L O U V A

mezi Českou republikou a Slovenskou republikou, kterou se mění a doplňuje Smlouva mezi Českou republikou a Slovenskou republikou o úpravě režimu a o spolupráci na společných státních hranicích ze dne 29. října 1992

Česká republika a Slovenská republika (dále jen "smluvní strany")

vedeny přáním ulehčit překračování státních hranic mimo hraniční přechody občanům smluvních stran za účelem užívání nemovitostí a obhospodařování lesních, zemědělských a jiných pozemků, které se nacházejí v bezprostřední blízkosti státních hranic na území druhé smluvní strany, usilujíc o vytvoření podmínek pro turistiku v příhraničních oblastech na území obou smluvních stran

se dohodly takto:

Článek I

Za dosavadní hlavu V se vkládá nová hlava Va, která včetně nadpisu zní:

"HLAVA Va

Překračování státních hranic

mimo hraniční přechody

Článek 15a

(1) Občané smluvních stran překračují státní hranice mimo hraniční přechody za podmínek stanovených zvláštní smlouvou a vnitrostátními právními předpisy.

(2) Občané smluvních stran překračující státní hranice mimo hraniční přechody mohou přes státní hranice bez daní, cla a jiných poplatků přepravovat:

a) věci osobní potřeby, včetně sportovních potřeb, s výjimkou zbraní a střeliva, za podmínky jejich zpětného vývozu,

b) motocykly s obsahem do 50 cm3 za podmínky jejich zpětného vývozu a za podmínek respektování ochrany životního prostředí,

c) léky a potraviny na dobu pobytu na území druhé smluvní strany, 20 ks cigaret, případně tomu odpovídající množství tabákových výrobků na osobu a den,

d) dárky, s výjimkou alkoholických nápojů, vína, piva, tabáku a tabákových výrobků, pokud co do jejich množství a druhu nemají obchodní charakter a jejich hodnota nepřevyšuje protihodnotu 30 USD.

Článek 15b

(1) Občané smluvních stran a osoby jim blízké nebo právnické osoby se sídlem na území jedné ze smluvních stran, které vlastní nebo užívají na základě nájemní smlouvy nemovitosti v bezprostřední blízkosti státních hranic na území druhé smluvní strany nebo tyto jejich nemovitosti leží na území vlastní smluvní strany, ale jsou přístupné jen z území druhé smluvní strany, mohou k dopravě do těchto míst po předchozím povolení příslušných orgánů, použít motorová vozidla při respektování podmínek ochrany životního prostředí.

(2) Materiál a technické prostředky na provádění oprav, běžnou údržbu a užívání těchto nemovitostí a dále palivo a potraviny v množství přiměřeném účelu a délce pobytu se mohou, po předchozím povolení příslušných orgánů, dovážet bez cla, daní a jiných poplatků.

Článek 15c

(1) Občané smluvních stran a osoby jim blízké nebo právnické osoby se sídlem na území jedné ze smluvních stran, kteří hospodaří na lesních, zemědělských nebo jiných pozemcích nacházejících se v bezprostřední blízkosti státních hranic na území druhé smluvní strany nebo nacházejících se na území vlastní smluvní strany, ale přístupných jen z území druhé smluvní strany, mohou na základě úředního dokladu o vlastnictví nebo nájmu těchto hospodářství, po předchozím povolení příslušných orgánů přepravovat přes státní hranice mimo hraniční přechody bez cla, daní a jiných poplatků:

a) zemědělské, živočišné, včelařské, zahradnické a lesnické produkty pocházející z těchto hospodářství, přičemž osvobození od cla, daní a jiných poplatků se vztahuje jen na nezpracované produkty nebo produkty, které po sběru prošly prvotním zpracováním; na přepravu surového dřeva se vztahují vnitrostátní právní předpisy té smluvní strany, na jejímž území se těžba dřeva uskutečňuje,

b) osivo, sadbu, hnojiva a výrobky určené k obdělávání půdy, pěstování rostlin a chov zvířat,

c) tažná zvířata s nezbytnou zásobou krmiva, nářadí, zemědělskou a lesní techniku, jakož i dopravní prostředky určené k obdělávání těchto hospodářství na dobu nezbytnou k provedení prací s podmínkou jejich zpětného vývozu,

d) hospodářská zvířata k pastvě, napájení nebo koupání s podmínkou, že budou převedena zpět; tato zvířata musí být evidována a označena způsobem, který umožní jejich identifikaci.

(2) Převádění zvířat a přeprava výrobků živočišného nebo rostlinného původu přes státní hranice podle této smlouvy se provádí v souladu s vnitrostátními právními předpisy smluvních stran.

Článek 15d

(1) Příslušné orgány smluvní strany, na jejímž území se nemovitosti nacházejí, vydávají povolení podle článků 15b a 15c po předchozím souhlasu příslušných orgánů druhé smluvní strany. Toto povolení platí na území obou smluvních stran a jeho vydání je osvobozeno od placení správních poplatků.

(2) Povolení se nevydá nebo souhlas k jeho vydání může být odepřen:

a) osobě, která má zakázán pobyt na území druhé smluvní strany,

b) osobě, která porušila vnitrostátní právní předpisy jedné ze smluvních stran v souvislosti s překračováním státních hranic.

(3) Z důvodů uvedených v odst. 2 mohou příslušné orgány vydané povolení zrušit. Učiní tak vždy, jestliže o to požádá příslušný orgán druhé smluvní strany.

Článek 15e

(1) Vlády smluvních stran mohou určovat místa pro překračování státních hranic mimo hraniční přechody. Po vzájemné dohodě stanoví podmínky jejich využívání.

(2) Překračovat státní hranice podle odst. 1 mohou občané smluvních stran s platnými cestovními doklady, přičemž mohou použít motorová vozidla s podmínkou jejich zpětného vývozu a při respektování podmínek ochrany životního prostředí.

Článek 15f

(1) Příslušné orgány smluvních stran mohou pozastavit nebo omezit překračování státních hranic mimo hraniční přechody podle hlavy Va z důvodu ohrožení bezpečnosti a veřejného pořádku, ze závažných hygienicko - epidemiologických, veterinárních a fytosanitárních důvodů, živelní pohromy, jakož i závažného ohrožení životního prostředí.

(2) Příslušné orgány smluvních stran se o pozastavení nebo omezeních uvedených v odst. 1, jakož i o jejich zrušení, uvědomí neprodleně.

Článek 15g

(1) Občané smluvních stran překračující státní hranice podle ustanovení hlavy Va této smlouvy podléhají pohraniční a celní kontrole.

(2) Zboží uvedené v článcích 15a, 15b, 15c a 15e odst. 2, které má neobchodní charakter, nemusí být přihlášeno pohraničnímu celnímu úřadu.

Článek 15h

Vlády smluvních stran se budou vzájemně informovat, které orgány jsou příslušné k provádění ustanovení článků hlavy Va této smlouvy."

Článek II

V článku 19 odst. 1 písm. j) se tečka za slovem "hranic" mění na čárku a text se doplňuje o ustanovení označené písmeny k) a l) ve znění:

"k) bezprostřední blízkostí státních hranic prostor v hloubce 5 km do vnitrozemí od státních hranic,

l) osobami blízkými příbuzní v řadě přímé, sourozenci a manželé a jiné osoby v poměru rodinném nebo obdobném, jestliže by újmu, kterou utrpěla jedna z nich, druhá důvodně pociťovala jako újmu vlastní."

Článek III

(1) Tato smlouva se uzavírá na dobu neurčitou.

(2) Tato smlouva pozbude platnosti společně se Smlouvou mezi Českou republikou a Slovenskou republikou o úpravě režimu a o spolupráci na společných státních hranicích ze dne 29. října 1992.

Článek IV

Tato smlouva podléhá ratifikaci. Ratifikační listiny budou vyměněny v ........Tato smlouva vstoupí v platnost dnem výměny ratifikačních listin.

Dáno v .......dne .......ve dvou původních vyhotoveních, každé v jazyce českém a slovenském, přičemž obě znění mají stejnou platnost.

 

Za Českou republiku

Za Slovenskou republiku


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP