Parlament České republiky

POSLANECKÁ SNĚMOVNA

1998

2. volební období

 

125

 

USNESENÍ

hospodářského výboru

ze 31. schůze

dne 29. ledna 1998

 

k vládnímu návrhu zákona,

kterým se mění a doplňuje zákon č. 50/1976 Sb.,

o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon),

ve znění pozdějších předpisů, a o změně a doplnění

některých dalších zákonů (tisk 261)

Hospodářský výbor Poslanecké sněmovny po vyslechnutí úvodního slova náměstka ministra Ing. Marka Ovečky, zpravodajské zprávě poslance K. Sehoře, obecné a podrobné rozpravě

 

I. Doporučuje projednat a schválit vládní návrh zákona ve znění usnesení výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí č. 86 z 24. schůze dne 22. ledna 1998 s tím, že nedoporučuje vyslovit souhlas s bodem 2. tohoto usnesení a dále doporučuje projednat a schválit následující pozměňovací návrhy:

 

K čl. I

1. k § 2 zákona

v odstavci 1 písm. k) za slovo "technická" vložit slovo ",ekologická".

 

2. v bodě 39 - § 46a

v odstavci 3 písm. b) slovo "§ 139" nahradit slovy "§ 139b".

 

3. v bodě 23. usnesení VSRŽP (bod 74. návrhu - § 88)

v návětí odstavce 1 za slovo "stavby" vložit slova "nebo zařízení" a v celém textu věty první písmene b) za slovo "stavby" vložit slova "nebo zařízení". Zároveň na konec připojit tuto větu: "Pokud je umístění zařízení postaveného bez stavebního povolení nebo ohlášení v rozporu se zájmy chráněnými zvláštními předpisy a orgán státní správy, který chráněné zájmy hájí, vydá pokyn příslušnému stavebnímu úřadu k nařízení odstranění takového zařízení, stavební úřad je povinen tento pokyn respektovat,".

 

4. k § 88 zákona

za odstavec 1 vložit nový odstavec 2, který zní:

"(2) Pokud podle § 88 odst. 1 písm. b) stavební úřad nařídí odstranění zařízení instalovaného bez ohlášení nebo bez povolení stavebního úřadu nebo v rozporu s ním, majitel takového zařízení je povinen ho odstranit. Nevykoná-li majitel zařízení nařízení stavebního úřadu a zařízení neodstraní, odstraní zařízení na náklady jeho majitele stavební úřad sám. Není-li stavebnímu úřadu majitel zařízení instalovaného bez ohlášení nebo bez povolení stavebního úřadu nebo v rozporu s ním znám, zveřejní stavební úřad bez prodlení rozhodnutí o odstranění takového zařízení způsobem v místě obvyklým a po marném uplynutí 15 denní lhůty může odstranit zařízení na své náklady sám. Zjistí-li stavební úřad vlastníka zařízení dodatečně, může vůči němu uplatnit nárok na náhradu nákladů vzniklých odstraněním zařízení.".

Dosavadní odstavce 2 až 4 označit jako odstavce 3 až 5.

Poznámka: pokud bude zároveň schválen bod 24. usnesení VSRŽP (jiný návrh textu odstavce 2), bude tento odstavec označen jako odstavec 3. Dosavadní odstavce 3 až 5 pak označit jako odstavce 4 až 6.

 

5. v bodě 99. - § 106

v odstavci 1 písm. e) zní:

"e) užívá drobnou stavbu nebo informační reklamní a propagační zařízení provedené bez ohlášení nebo v rozporu s ním (§ 57, § 71 odst. 2).".

 

6. v bodě 107. - § 107

v odstavci 1 písm. b) slova "I. zónu" nahradit slovy "I. nebo II. zónu".

 

K čl. II

7. v bodě 5.

na konci doplnit tato slova: "s výjimkou zahájených řízení o odstranění stavby podle § 88 odst. 1 písm. b).".

II. Zmocňuje předsedu výboru předložit toto usnesení předsedovi Poslanecké sněmovny.

 

Ing. Zdeněk Švrček

Ing. Karel Sehoř

ověřovatel

zpravodaj

 

Ing. Josef Holub

předseda

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP