PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY

Poslanecká sněmovna

1997

II. volební období

 

250

 

Vládní návrh

 

zákon

 

ze dne ..............1997,

 

kterým se mění zákon č. 412/1991 Sb., o kárné odpovědnosti soudců, ve znění pozdějších předpisů

 

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

 

Čl. I

 

Zákon č. 412/1991 Sb., o kárné odpovědnosti soudců, ve znění zákona České národní rady č. 22/1993 Sb. a zákona č. 76/1997 Sb., se mění takto:

 

§ 2 odstavec 1 zní:

 

"(1) Kárným proviněním je zaviněné porušení povinností soudce. Kárným proviněním je zejména:

a) jednání, jímž soudce způsobí nedůvodné průtahy v jednotlivých úkonech soudu, jež mají za následek, že soudní ochrana nebyla poskytnuta v přiměřené době,

b) chování soudce, jímž ohrozí důvěru v nezávislé, nestranné a spravedlivé rozhodování soudů,

c) chování soudce, jímž poruší soudcovskou etiku nebo naruší důstojnost funkce soudce.".

 

Čl. II

 

Tento zákon nabývá účinnosti dnem 1. ledna 1998.

 

Důvodová zpráva

 

Obecná část:

 

Zákonná úprava kárné odpovědnosti soudců je jednou z významných záruk nezávislého výkonu soudnictví, která zajišťuje, že kárnou odpovědnost soudce může posoudit a sankcionovat pouze nezávislý soud. Současně má poskytovat i garance společnosti, že soudní moc bude vykonávána nezávisle, nestranně, spravedlivě a bez zbytečných průtahů soudci, kteří odpovědně přistupují k plnění svých služebních povinností a dbají na dodržování soudcovské etiky jak při výkonu soudcovské funkce, tak i ve svém osobním životě.

Ukazuje se, že platná právní úprava kárné odpovědnosti soudců již ve svém základu plně neodpovídá společenským potřebám, a to jak z hlediska samotného vymezení kárné odpovědnosti, okruhu navrhovatelů kárného řízení, tak i z hlediska vymezení soustavy kárných soudů a jejich personálního obsazení. Realizace potřebných změn právní úpravy přesahuje však svým rozsahem možnosti novelizace a vyžaduje přijetí nového zákona o kárné odpovědnosti soudců, příprava nového zákona však vyžaduje delší časové období.

Poznatky z aplikace platné právní úpravy, zejména pak poznatky z výkonu dohledové činnosti orgánů státní správy soudů, však ukazují na naléhavost potřebné změny zákonného vymezení kárného provinění. V zájmu řádného chodu soudnictví a zvýšené prestiže soudcovské funkce je nezbytné, aby zákon umožnil vyvodit odpovědnost a sankcionovat soudce, který své povinnosti s touto funkcí spjaté řádným způsobem neplní.

Navrhuje se proto novelizací platné právní úpravy nově definovat kárné provinění soudce.

Navrhovaná úprava si nevyžádá zvýšené náklady ze státního rozpočtu.

 

Zvláštní část:

 

K čl. I.:

 

Navrhuje se definovat kárné provinění v obecné poloze, s příkladným výčtem základních charakteristických příkladů porušení soudcovských povinností.

Nejeví se schůdným zákonem taxativně vymezit jednotlivé způsoby, jakými lze porušit soudcovské funkce neohrozit důvěru v nezávislé, nestranné a spravedlivé soudnictví. Snaha o taxativně vymezený výčet jednání, v nichž by bylo třeba spatřovat kárné provinění, by naopak vedla k nežádoucímu výsledku, kdy konkrétní protiprávní jednání soudce by nemohlo být podřazeno pod takový taxativní výčet a tudíž ani kárně sankcionováno.

Obecné vymezení umožňuje podřadit pod tuto definici jednání, které je v rozporu s vymezenými povinnostmi soudce, vyplývajícími z § 54 zákona o soudech a soudcích. Obecný výčet jednání, v němž lze spatřovat kárné provinění, by však měl obsahovat ve formálním řazení podle svého významu charakteristické formy a druhy protiprávního jednání, aby tak poskytoval pro aplikaci dostatečný návod k tomu, jaké jednání je třeba pod definicí kárného provinění podřadit.

Pro aplikaci zákonné úpravy je potřebné zvýraznit odpovědnost soudců za poskytování soudní ochrany v přiměřených časových lhůtách s výslovným uvedením kárné odpovědnosti soudce za zaviněné nedůvodné průtahy při provádění soudních úkonů, která tvoří závažnou skupinu případů kárných provinění.

 

K čl. II:

 

Navrhovaná úprava je naléhavá, proto se navrhuje stanovit její účinnost již od 1. ledna 1998.

 

V Praze dne 2. července 1997

 

předseda vlády

prof. Ing. Václav Klaus, CSc., v.r.

 

ministryně spravedlnosti

JUDr. Vlasta Parkanová, v.r.

 

Ke sněmovnímu tisku č. 250

 

ZÁKON

 

ze dne 27. září 1991

 

o kárné odpovědnosti soudců

 

(znění příslušných ustanovení podle navrhovaných úprav)

 

§ 2

 

Kárná odpovědnost soudců

 

(1) Kárným proviněním je zaviněné porušení povinností soudce. Kárným proviněním je zejména:

a) jednání, jím ž soudce způsobí nedůvodné průtahy v jednotlivých úkonech soudu, jež mají za následek, že soudní ochrana nebyla poskytnuta v přiměřené době,

b) chování soudce, jímž ohrozí důvěru v nezávislé, nestranné a spravedlivé rozhodování soudů,

c) chování soudce, jímž poruší soudcovskou etiku nebo naruší důstojnost funkce soudce.

 

(Původní znění:

(1) Kárným proviněním je zaviněné porušení služebních povinností soudce nebo chování, jímž soudce narušuje důstojnost své funkce nebo ohrožuje důvěru v nezávislé, nestranné a spravedlivé rozhodování soudů.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP