Parlament České republiky

POSLANECKÁ SNĚMOVNA

1998

2. volební období

 

114

 

USNESENÍ

hospodářského výboru

ze 30. schůze

dne 21. ledna 1998

 

k vládnímu návrhu zákona

o odpovědnosti za škodu způsobenou vadností výrobku - tisk 236

Hospodářský výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu po vyslechnutí výkladu náměstka ministra průmyslu a obchodu ČR Ing. Václava Kupky, CSc., zpravodajské zprávy poslance Jaroslava Plachého, obecné a podrobné rozpravě

 

I. Doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu projednat a schválit tisk 236 s těmito připomínkami:

 

1. dosavadní text § 2 nahradit tímto novým zněním:

 

"§ 2

Výrobce

 

(1) Za výrobce se pro účely tohoto zákona považuje ten, kdo výrobek vyrobí nebo na výrobku uvede své jméno, ochrannou známku nebo jiný rozlišovací znak.

(2) Dále se za výrobce pro účely tohoto zákona považuje ten, kdo výrobek doveze za účelem prodeje, nájmu nebo jiné formy užití v rámci své obchodní činnosti.

(3) Pokud výrobce podle odstavce 1 není znám, považuje se za výrobce podle tohoto zákona každý, kdo výrobek dodá a ve lhůtě jednoho měsíce od uplatnění nároku na náhradu škody nesdělí poškozenému totožnost výrobce. Totéž platí v případě dovozu, pokud není znám výrobce podle odstavce 2, i když je jméno výrobce podle odstavce 1 známo.".

2. Dosavadní text odstavce 1 § 3 upravit takto:

"(1) Pro účely tohoto zákona je výrobkem jakákoliv movitá věc, která byla vyrobena, vytěžena nebo jinak získána bez ohledu na stupeň jejího zpracování a je určena k uvedení na trh. Výrobkem jsou rovněž součásti i příslušenství věci movité i nemovité, za výrobek se považuje i elektřina. Za výrobek se nepovažují zemědělské a lesní přírodní produkty a zvěř, pokud neprošly prvotním zpracováním.".

3. Dosavadní text § 5 odst. 1 písm. d) nahradit tímto zněním:

"d) vadnost výrobku je důsledkem plnění právních předpisů nebo".

4. V § 6 nahradit částku 2 000 Kč částkou "5 000 Kč".

5. Vložit nový paragraf 8 tohoto znění:

 

"§ 8

Zákaz vyloučení nebo omezení

povinnosti náhrady předem

 

Povinnost výrobce nahradit škodu způsobenou vadností jeho výrobku podle tohoto zákona nelze předem vyloučit ani omezit jednostranným prohlášením nebo dohodou. Ujednání, která by takové vyloučení nebo omezení umožňovala, jsou neplatná od samého počátku.".

Poznámka: V případě přijetí tohoto pozměňovacího návrhu Poslaneckou sněmovnou by se pak jednalo o § 8 a při konečné redakci zákona všechny zbývající paragrafy až do konce zákona byly přečíslovány.

6. Dosavadní text § 8 odst. 1 upravit takto:

"(1) Právo na náhradu škody podle tohoto zákona se promlčí za tři roky ode dne, kdy se poškozený dozvěděl nebo se lze domnívat, že se mohl dozvědět o škodě, vadnosti výrobku a o totožnosti výrobce.".

7. V § 8 text odstavce 2 upravit takto:

"(2) Nejpozději se právo na náhradu škody podle tohoto zákona promlčí za deset let ode dne, kdy výrobce uvedl na trh konkrétní výrobek, který způsobil škodu."

8. Dosavadní text § 11 nahradit tímto zněním:

"Tento zákon nabývá účinnosti prvním dnem třetího kalendářního měsíce po dni vyhlášení.".

9. V názvu zákona a v celém jeho textu, včetně výše uvedených pozměňovacích návrhů, nahradit pojem "vadnost" pojmem "vada".

 

II. Žádá vládu ČR, aby do 30. 9. 1998 sdělila PSP ČR postup přípravy a projednání návrhu zákona o odpovědnosti za škody vzniklé vadně poskytnutou službu.

 

III. Zmocňuje předsedu výboru předložit toto usnesení předsedovi Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

 

Ing. Zdeněk Švrček

Ing. Jaroslav Plachý

ověřovatel

zpravodaj

 

Ing. Josef Holub

předseda výboru

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP