Parlament České republiky

POSLANECKÁ SNĚMOVNA

1997

 

2. volební období

Návrh

 

poslanců Miroslava Sládka a dalších

 

na vydání

 

ústavního zákona, kterým se mění ústavní zákon České národní rady č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky

Parlament České republiky

 

Poslanecká sněmovna

 

II. volební období

Ústavní zákon

 

ze dne .......................... 1997,

 

kterým se mění ústavní zákon České národní rady č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky .

 

 

Parlament se usnesl na tomto ústavním zákoně České republiky:

 

Čl.I

 

 

Ústavní zákon České národní rady č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky, se mění takto:

 

Čl. 25 písmeno e) zní:

 

"e) u poslanců rozpuštěním Poslanecké sněmovny, vystoupením nebo vyloučením poslance z poslaneckého klubu politické strany nebo politického hnutí, za které byl zvolen,"

 

Čl. II

 

Tento ústavní zákon nabývá účinnosti dnem vyhlášení.

 

 

Důvodová zpráva

 

Obecná část:

 

V průběhu doby od 1.1.1993 - začátku platnosti Ústavy České republiky se prakticky ukázalo, že zvolení poslanci opouštějí své strany a politické kluby a tím přestávají objektivně reprezentovat své voliče. V poměrném volebním systému voliči volí především jednotlivé politické strany či hnutí a teprve druhotně mohou preferovat určité osobnosti na kandidátkách.

 

Z hlediska stálé reprezentace politických stran po celou dobu volebního období tak, jak byla určena volbami, je vhodné zajistit, aby poslanec, který opustil politický klub strany či hnutí v Poslanecké sněmovně za něž byl zvolen, byl nahrazen dalším náhradníkem z této strany.

 

Výměna poslanců není díky institutu náhradníků tak, jak je upravena zákonem č. 247/1995 Sb., o volbách do Parlamentu České republiky není nijak komplikovaná. Vzhledem k odlišnosti voleb do Senátu, kde je prvek volby konkrétní osoby mnohem výraznější než při volbách do Poslanecké sněmovny a vzhledem k tomu, že zvláště pro druhé kolo voleb potřebuje kandidát ke zvolení i podporu jiných stran, zůstává navrhovaná úprava omezena jen na poslance Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

 

Uvedená právní úprava si nevyžádá žádné prostředky ze státního rozpočtu, stane se součástí s ústavního pořádku a není v rozporu s mezinárodními smlouvami podle čl. 10 Ústavy České republiky.

 

 

Zvláštní část:

 

K Čl. 1

 

Mezi případy zániku mandátu členů Parlamentu České republiky se navrhuje zařadit další důvod, který se vztahuje na poslance, kteří vystoupili nebo byli vyloučeni z poslaneckého klubu politické strany nebo politického hnutí, za které kandidovali při volbách do Poslanecké sněmovny a následně byli zvoleni. Navrhovaný případ se bude vztahovat pouze na poslance.

 

K Čl. 2

 

Účinnost tohoto ústavního zákona je stanovena na den vyhlášení, aby tento návrh mohl být co nejdříve aplikován.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP