Parlament České republiky

POSLANECKÁ SNĚMOVNA

1997

2. volební období

169

Informace vlády

o stavu sítě lůžkových a ambulantních zdravotnických zařízení v České republice ke dni 31. prosince 1996 a o koncepčních záměrech tvorby sítě zdravotnických zařízení a k zákonnému řešení existence všech typů nemocnic v České republice včetně zákonného zajištění existence a fungování fakultních nemocnic

Informace

o stavu sítě lůžkových a ambulantních zdravotnických zařízení v České republice ke dni 31. prosince 1996 a o koncepčních záměrech tvorby sítě zdravotnických zařízení a k zákonnému řešení existence všech druhů nemocnic v České republice včetně zákonného zajištění existence a fungování fakultních nemocnic

Poslanecká sněmovna usnesením ze dne 25. února 1997 č. 223 požádala vládu, aby vláda do 31. března t.r. předložila sněmovně informaci o stavu sítě lůžkových a ambulantních zdravotnických zařízeních v ČR ke dni 31. prosince 1996 a o koncepčních záměrech tvorby sítě zdravotnických zařízení; současně se žádá, aby vláda předložila k témuž datu "zákonné řešení existence všech typů nemocnic v České republice včetně zákonného zajištění existence a fungování fakultních nemocnic".

Informace týkající se sítě lůžkových a ambulantních zdravotnických zařízení se přikládají jako příloha č. 1 (Restrukturalizace lůžkového fondu ČR - stávající situace a popis bezprostředně plánovaných změn), statistický přehled o síti zdravotnických zařízeních včetně ambulantních se přikládá jako příloha č. 2; u sítě ambulantních zdravotnických zařízení se poznamenává, že Ministerstvo zdravotnictví nemá relevantní signály o její nedostatečnosti, největším problémem je dnes předimenzovaná a nehospodárně se chovající síť státních lůžkových zdravotnických zařízení.

K záměru připravit "zákonné řešení existence všech typů nemocnic v České republice včetně zákonného zajištění existence a fungování fakultních nemocnic" se uvádí následující:

Stávající právní úprava nemocnic vychází z existence státních a nestátních zdravotnických zařízení. Postavení nestátních zdravotnických zařízení je upraveno zákonem ČNR č. 160/1992 Sb., o zdravotní péči v nestátních zdravotnických zařízeních; citovaná právní úprava se vztahuje rovněž na režim vzniku zdravotnických zařízení, jejichž zřizovateli jsou města a obce. Samotné postavení zdravotnických zařízení zřizovaných městy a obcemi je shodné s postavením rozpočtových a příspěvkových organizací, jejichž zřizovateli jsou orgány státní správy. Nestátní zdravotnická zařízením mají obvykle, nejde-li o jednotlivé fyzické osoby, formu některé z obchodních společností. Rovněž zákon č. 248/1995 Sb., o obecně prospěšných společnostech a o změně a doplnění některých zákonů je vztažitelný na nemocnice.

Na postavení státních nemocnic se vztahuje především zákon ČNR č. 576/1990 Sb., o pravidlech hospodaření s rozpočtovými prostředky České republiky a obcí v České republice (rozpočtová pravidla republiky) a vyhláška Ministerstva financí ČR č. 205/1991 Sb., o hospodaření s rozpočtovými prostředky státního rozpočtu České republiky a o finančním hospodaření rozpočtových a příspěvkových organizací.

Popsaná právní úprava se považuje dosud za dostačující; dnes ventilované problémy nemocnic nemají příčinu v popsané právní úpravě jejich postavení. Nová právní úprava, která se týká rovněž nemocnic odvisí od celkové koncepce zdravotnictví a především má přímý vztah k úpravě postavení právnických osob obsažené v občanském a obchodním zákoníku a v rozpočtových pravidlech republiky, která se připravují; v rámci přípravy rozpočtových pravidel bude nově řešeno též postavení rozpočtových a příspěvkových organizací. Postavení fakultních nemocnic, přesněji úprava praktické přípravy mediků se řeší v souvislosti s přípravou zákona o vysokém školství; základním přístupem je umožnit, aby lékařská fakulta měla možnost zajistit praktickou přípravu svých mediků v kterékoliv nemocnici a jiném zdravotnickém zařízení na základě příslušné smlouvy.

Vztahy všech zdravotnických zařízení včetně nemocnic ke zdravotním pojišťovnám upravuje s účinností od 1, dubna 1997 zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů. Podle § 46 a násl. citovaného zákona je zdravotní pojišťovna povinna zajistit svým pojištěncům poskytování zdravotní péče prostřednictvím sítě smluvních zdravotnických zařízení; o zařazení zdravotnického zařízení do sítě zdravotnických zařízení se rozhoduje na základě výběrového řízení organizovaného příslušným orgánem státní správy, kterým je u lůžkových zdravotnických zařízení Ministerstvo zdravotnictví. Stanovení cen a způsobu oceňování zdravotní péče svěřuje citovaný zákon dohodovacímu řízení za účasti Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR a ostatních zdravotních pojišťoven, příslušných profesních sdružení poskytovatelů zdravotní péče, profesních komor působících ve zdravotnictví, odborných společností a zájmových, sdružení pojištěnců; účast státu prostřednictvím Ministerstva zdravotnictví se vyčerpává v posouzení, zda je v dohodovacím řízení sestavený seznam výkonů s bodovými hodnotami v souladu s právními předpisy a veřejným zájmem; seznam výkonů s bodovými hodnotami vydává Ministerstvo zdravotnictví vyhláškou. Obdobný mechanismus platí u cen platných pro poskytování zdravotní péče; na základě výsledků dohodovacího řízení je vydává cenovým výměrem Ministerstvo financí.

Popsaným režimem se Parlament na základě návrhu poslanců České strany sociálně demokratické odchýlil od vládního návrhu předmětného zákona a výrazným způsobem oslabil možnost státu, resp. moci výkonné ovlivňovat, cenové, relace ve zdravotnictví a finanční vztahy v tomto nevýrobním odvětví, vše při nezměněné odpovědnosti státu za zdravotnictví.

Na činnost nemocnic se vztahuje též zákon č. 20/1966 Sb., o péči o zdraví lidu, ve znění pozdějších předpisů a jej provádějící podzákonné předpisy; nemocnice se pohybují rovněž v obecném režimu předpisů daňových, o účetnictví a předpisů práva občanského a obchodního včetně právní úpravy hospodaření se státním majetkem.

Právní úprava nemocnic nemůže vybočit z obecně platné úpravy postavení právnických osob, neboť právní režim obchodních společností, jakož i právnických osob zřizovaných státem musí být jednotný. Jednotlivé speciální úpravy činí právní řád nepřehledným, umožňují, aby se právnické osoby se zvláštním režimem vyhýbaly účetním i daňovým povinnostem, aby se vymanily z působnosti předpisů o hospodaření se státním majetkem a ve svých důsledcích přispívají k nepořádkům při nakládání s majetkem státu a při hospodaření s veřejnými prostředky.

Představa samostatné právní úpravy nemocnic je motivována dvěma základními myšlenkami: Zajistit nemocnicím stabilní a pravidelné zdroje finančních prostředků; takové opatření je, pokud jde o racionalitu hospodaření nemocnic a snižování jejich nákladů výrazně demotivující. Zdrojem financování nemocnic jsou prostředky kumulované od obyvatelstva v systému veřejného zdravotního pojištění. Uzákonění vícezdrojového financování nemocnic znamená při nezměněném daňovém zatížení pokles veřejných výdajů v jiných sférách ve prospěch právě nemocnic (navíc za situace, kdy trendem zdravotnictví je přesun péče z lůžkové do ambulantní sféry a z nemocnic do léčeben dlouhodobě nemocných, ošetřovatelských ústavů a hospiců). "Zákonnému řešení" všech typů nemocnic brání rovněž existence nemocnic v soukromém vlastnictví, které nelze podřídit stejnému režimu jako nemocnice ve veřejném vlastnictví.

Druhý základní požadavek, jehož naplnění se očekává od samostatné právní úpravy postavení nemocnic je jejich odstátnění do formy veřejných právnických osob se zvláštní úpravou způsobu řízeních takových nemocnic; její podstatou je řízení nemocnice kolektivním orgánem, nejlépe správní radou napojenou na státní orgány, orgány územní samosprávy atd. Takové řešení s sebou nese všechna negativa kolektivního řízení, tedy malou míru individuální odpovědnosti, širší prostor pro prosazování skupinových zájmů. Na rozdíl od řízení soukromé nemocnice nebo státní nemocnice, kdy za její řízení odpovídá buď soukromý vlastník nebo stát je veřejnoprávní nemocnice z hlediska odpovědnosti za svou činnost ve "vzduchoprázdnu".

Nemocnice jsou pouze jedním typem lůžkového zdravotnického zařízení (vedle nemocnic existují především odborné léčebné ústavy); není důvod zavádět samostatnou právní úpravu pro jeden typ lůžkového zdravotnického zařízení.

Restrukturalizace lůžkového fondu ČR - stávající situace a popis bezprostředně plánovaných změn

I. Současný stav

Lůžková péče v ČR, podle stavu k 30. 6. 1996, je poskytována na celkem 116.139 lůžkách - t.j. cca 11,2 lůžka/1000 obyvatel., z toho:

Tabulka č. 1:

Typ zařízení počet lůžekpočet lůžek/1000 obyv % z celk. počtu lůžek.
nemocnice
72 563
7,3
62,5
odb. léčebny
15 056
1,5
13,0
LDN
6 165
0,6
5,3
ostatní lůžková zař.
2.566
0,2
2,2
lázeňské léčebny1
19 789
1,9
17,0

Průměrná ošetřovací doba v nemocnici v roce 1995 byla v ČR 10,2 dne.

V ČR převažují nemocniční lůžka akutní péče. Obecně známým faktem je nedostatek lůžek pro chronicky a dlouhodobě nemocné. Tento fakt je způsoben m.j. nedostatečným počtem lůžek v sociálních ústavech a domovech důchodců. Nemožnost propustit pacienta po zvládnutí akutního stavu z "akutního lůžka" nemocnice vede k blokování těchto lůžek a také k nárůstu nákladů na zdravotní péči.

Největším rozsahem lůžek disponují nemocnice, kde je poskytována péče všech druhů, od špičkové a vysoce specializované, až po dlouhodobou a ošetřovatelskou. Je zřejmé, že poskytovanou péči je třeba diferencovat podle potřebné úrovně a přenést její část do odpovídajících lůžkových zařízení; důsledkem uvedené diferenciace bude kromě změněné struktury lůžkových zařízení také další zkracování průměrné doby hospitalizace.

1/ Lázeňské léčebny uvádíme jen pro úplnost. V restrukturalizaci lůžkového fondu nejsou uvažovány, protože poskytovaná péče má charakter péče ambulantní

Tabulka č. 2

Vývoj lůžkového fondu za posledních 10 let, který uvádí následující tabulka tomuto záměru neodpovídá:

Vývoj lůžkového fondu podle druhů zařízení v období let l985-1995

Druh zařízení 198519911992 199319941995
Nemocnice      
a)počet lůžek89.245 87.70185.40682.061 80.32174.510
b)využití ve dnech295,0 252,0256,3261,3 266,5265,0
c)ošetř. doba13,1 11,911,611,2 10,810,2
z toho odd:      
interní - a)18.187 18.16218.02917.915 17.60316.393
b)316,2277,5 283,8289,0294,7 292,0
c)14,613,6 13,413.012,5 11,6
nervové - a)3.908 4.0734.0633.822 3.8163.588
b)320,3283,3 281,4288,7297,7 290,6
c)19,317,1 16,115,214,0 12,6
geriatr. - a)
-
1.6232.2241.644 1.7121.644
b)
-
298,2 299,1308,0310,6 304,6
c)
-
54,1 49,153,851,5 45,8
chirurg. - a)15.59914.766 14.32914.02113.792 12.891
b)300,9258,5 260,7266,1271,3 271,9
c)12,311,1 10,59,99,5 8,8
LDN      
a)7.1517.073 6.3196.4036.300 6.203
b)324,0309,8 305,2304,3307,0 310,7
c)79,489,1 99.992,888,4 88,0
Psychiatrické léč.       
a)13.64612.074 11.59611.02410.970 10.366
b)322,2276,8 283,3293,3299,2 311,9
c)120,0105,5 93,497,392,5 88,7
Léčebny TRN      
a)1.9321.894 1.7271.6911.675 1.510
b)302,9245,8 230,9266,7284,5 294,8
c)54,445,2 41,243,144,8 44,3

a) Z hlediska dostupnosti a nákladové efektivity byl OZP zpracován Návrh sítě akutních nemocničních lůžek (tab. č. 5 a příl. č. 3), který vychází z požadavku na optimální využití lůžek v ZZ (300 - 320 dní v roce dle oboru) a na optimální ošetřovací dobu (republikový průměr u oborů obligatorních2 a republikový průměr snížený o směrodatnou odchylku u oborů fakultativních3. Z výpočtů byl vyňat obor anesteziologie a resuscitace vzhledem k tomu, že ho bude v budoucnosti nutno z kapacitních důvodů posílit4.

Ve výše uvedených hlediscích se promítá i demografická situace v jednotlivých regionech.

Výsledkem dosud zpracovaných materiálů jsou orientační cílové ukazatele objemu lůžkové péče, za jejíž dostupnost odpovídají orgány státní správy. Jejich návrh, specifikovaný pro základní obory v jednotlivých regionech, obsahuje tabulka č. 5, rozpracování do okresů je uvedeno v příloze č 3. Základní ukazatele uvádí tabulka č. 4.

Tabulka č. 4:

Typ zdravotnického zařízení Doporučený počet lůžek/1000 obyv.
nemocnice5,0
LDN1,0
ošetřovatelské ústavy 1,0

Cílem restrukturalizace není pouze snížení počtu akutních lůžek, ale také specifikace pracovišť, určených k provádění finančně náročných programů.

Dosažení těchto cílových hodnot se předpokládá postupnou restrukturalizací lůžkového fondu v průběhu let 1998 - 2000. Cílový stav lůžkového fondu po restrukturalizaci uvádí tabulka č. 6.

2 Obory: vnitřní lékařství, chirurgie, pediatrie, gynekologie a porodnictví - lůžková péče v těchto oborech by měla být dostupná v každém okresu.

3 Obory: ARO, neurologie, ortopedie, urologie, ORL, oftalmologie, dermatovenerologie, infekční nemoci, TRN - lůžková péče v těchto oborech může být i mimo území vlastního okresu při zajištěné geografické dostupnosti.

4 Tento model nebyl dosud aplikován na přímo řízené organizace, tedy fakultní nemocnice a bývalé III. typu (celkem 21 197 lůžek), ve zpracovaném materiálu byly tedy uvažovány a projednány pouze nemocnice ostatní (celkem 53 310 lůžek).

Tabulka č. 5

Lůžkový fond nemocnic - návrh sítě akutních nemocničních lůžek

Česká republika - po krajích (bezhl. města Prahy)

KrajStředočeský JihomoravskýSeveročeský Východočeský JihočeskýSeveromoravský Západočeský Celkem
         
Obor         
interna12542328 13301401794 223498810329
infekce217403 229243137 3851691783
TBC a resp.151281 16217297 2691191251
nemoci         
Neurologie306568 324342194 5432412518
Pediatrie6181146 654690392 10984875085
Gynekologie-6861274 727766435 12205395647
porodnictví        
Chirurgie9501768 10111065604 16947507842
Ortopedie191358 204215121 3421501581
Urologie142265 15116091 2521131174
ORL163303 172182103 2901291342
Ofialmologie142265 15116091 2551131177
Dermatovene-110202 11512268 19486897
rologie         
Celkem49309161 523055183127 8776388440626

Tab. č. 6: Cílový stav počtu lůžek po restrukturalizci




Druh

zařízení

Počet lůžek celkem-abs
Počet lůžek na 1.000 obyv.
Procento z celk. počtu lůžek
 
1996 2000

1996 2000

1996 2000
Nemocnice
71.587 52.000
7,0 5,0
62,4 47,7
Odb. léčebny
14.985 15.000
1,5 1,4
13,1 13,8
LDN
6.151 10.000
0,6 1,0
5,3 9,2
Ošetř. ústavy
0 10.000
0,6 1,0
0,0 9,2
Ost. lůžk. zař.
2.450 2.000
0,2 0,2
2,1 1,8
Lázeňské léč.
19.780 20.000
1,9 1,9
17,2 18,3
Celkem
114.962 109.000
11,1 10,5
100,0 100,0

2. Financování lůžkové péče

Pro realizaci restrukturalizace lůžkového fondu je jedním z předpokladů stanovení výše úhrad poskytované zdravotní péče z prostředků zdravotního pojištění v lůžkových zařízeních, ve kterých dochází k zásadní změně způsobu financování. Jsou to:

a) ošetřovatelská lůžková zařízení, pro která byla již dohodovacím řízením přijata úhrada ve výši 352,- Kč za jeden ošetřovací den,

b) léčebny pro dlouhodobé nemocné, pro které je podle kalkulačního vzorce, zpracovaného odb. POJ, připraven návrh úhrady ve výši 479,- Kč za jeden ošetřovací den.

Postup prací:

Materiál - minimální síť - pro potřeby MZ

T: 1. čtvrtletí 1997

Návrh počtu akutních lůžek dle odborností v jednotlivých okresech

T: 1. čtvrtletí 1997

Projednání návrhu s OkÚ

T: 2. čtvrtletí 1997

Zveřejnění návrhu struktury optimální sítě

T: 4. čtvrtletí 1997

Projekce obyvatelstva ČR do roku 2020 (výpočet bez migrace, stav 31. 12.) Příl. č. 1

Věk
1993
1994
1995
1996
1997
1998
1999
2000
2005
2010
2015
2020
              
CELKEM
10318102 103252011033524910347953 103626451037797210392671 104061961042650310361192 1023206510075681
              
0-4
625219 626603629715635289 650822664262674172 679561645004582179 542396530058
5-9
655267 646946640074638320 630386624171625551 626670676443643941 561198541499
10-14
732206 698046680752670046 659457654542646243 640256627978677690 643228 580580
15-19
908054 687075850347809234 770515730935696626 679613639177626925 676550 642136
20-24
768036 817636859299590057 906938904791883908 847284677178636891 624680 674116
25-29
688933 678611681394696217 722366764951814340 855852843867674460 634332 622157
30-34
644429 668123684293692625 696729685714675439 678228851877839936 671303 631375
35-39
747588 712627680384652525 633425640366663926 679960673929846534 834608 667040
40-44
816190 811245800245785715 766540740283705625 673676673406667376 838373 826416
45-49
792506 805479829106823370 811798802553797661 786853662280662227 656223 824513
50-54
606560 642834659203704416 748826771107783630 506399765339643977 644187 638246
55-59
482906 484293501207521174 545452580737615470 631134771528732267 615861 616505
60-64
515669 503067484507468053 454149449904451231 467161568349718351 661859 573058
65-69
483061 476792476007472552 469261459090447676 431070416278524313 636986 608571
70-74
396047 413868416626411906 403958397606392322 391757353798342619 431559 524442
75-79
161420 175366195016226435 263114295833308110 309719291004261868 254393 320554
80-84
182598 181689168553148368 127482106466107463 121664189173177691 158963 155596
85+
91413 948819762199649 101425102841103278 9728677875101945 10334293885
              
0-14
2012692 197159519514411943655 194066519429751945966 194849819514251903610 17668241662037
15-54/59
6201217 625350562829946302764 6317591 63185116316064 630955561572295949010 5876398 5823883
55+/60+
2104193 210010121008142101534 2104389 21164862130841 214814323178492506372 2588843 2592761
Živě narození 125140128801132271 135259137513 138765 138819137759125143 113768108461 110193
Zemřelí121003 121702122223122555 122821123436123920 124434128085132933 137312 141906
Přirozený přírůstek 4137709910048 127041469215327 1489913325-2942 -19165-28851-31713
porodnost12.1 12.512.613.1 13.313.413.4 13.212.011.0 10.810.9
Úmrtnost11.7 11.811.811.9 11.911.911.9 12.012.312.5 13.414.1

Věkové složení obyvatel ČR v roce 2020

Lůžkový fond nemocnic - návrh sítě akutních nemocničních lůžek

Příl.č. 3

Středočeský kraj(bez hl. města Prahy)

OkresBenešov BerounKladno KolínKutná Hora MělníkMl.Boleslav NymburkPraha-východ Praha-západPříbram Rakovník
Obor             
Interna 9984168 10290107 126101107 8712261  
Infekce1714 291816 19221718 152111
TBC a resp.n.1210 201211 13151213 11157
Neurologie2420 412522 26312526 213015
Pediatrie4941 835044 53625053 436030
Gyn.- porod.5446 925649 59695558 486733
Chirurgie7563 1287768 819676 81669247
Ortopedie1513 261614 16191516 13199
Urologie1110 191210 12141112 10147
ORL1311 22131214 161314 11168
Oftalmologie1110 191210 12141112 10147
Dermatoven97 1598 91199 8115
Celkem389329 662402354 421495395 419343481 240

Lůžkový fond v nemocnicích - návrh sítě akutních nemocničních lůžek

Jihočeský kraj

OkresČeské Budějovice Český KrumlovJindřichův Hradec PelhřimovPísek PrachaticeStrakonice Tábor
Obor         
Interna20166 1078480 5980l7
Infekce3511 191414 101420
TBC a resp. nemoci25 81310 10710 14
Neurologie4916 262020 142029
Pediatrie9932 534140 294058
Gyn.- porodnictví110 365946 443244 64
Chirurgie15350 826361 456189
Ortopedie3110 161312 91218
Urologie238 12109 7913
ORL269 141110 81015
Oftalmologie238 12109 7913
Dermatovenerologie17 6977 5710
Celkem792260 422329316 232316460

Lůžkový fond v nemocnicích - návrh sítě akutních nemocničních lůžek

Západočeský kraj

OkresKlatovy DomažliceCheb Karlovy VaryPlzeň-jih Plzeň-severPlzeň-město RokycanySokolov Tachov
Obor           
Interna10167 9713977 8319269 10657
Infekce1712 172413 143311 1810
TBC a resp. nemoci128 12179 1023813 7
Neurologie2516 243419 204716 2614
Pediatrie5033 486938 419533 5228
Gyn.- porodnictví55 375376 4245105 375831
Chirurgie7751 7410658 6314652 8043
Ortopedie1510 142112 133010 169
Urologie128 11169 922712 7
ORL139 13181011 25914 7
Oftalmologie128 11169 922712 7
Dermatovenerologie96 8127 71769 5
Celkem398265 382548303 325757265 416225

Lůžkový fond v nemocnicích - návrh sítě akutních nemocničních lůžek


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP