PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY

POSLANECKÁ SNĚMOVNA

1997

2. volební období

152

Vládní návrh

Zákon

ze dne ..........................1997

kterým se mění a doplňuje zákon České národní rady č. 368/1992 Sb.,

o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, a kterým se mění zákon

České národní rady č. 551/1991 Sb., o Všeobecné zdravotní pojišťovně,

ve znění pozdějších předpisů

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Čl. I

Zákon České národní rady č. 368/1992 Sb., o správních poplatcích, ve znění zákona č. 85/1994 Sb., zákona č. 273/1994 Sb., zákona č. 36/1995 Sb., zákona č. 118/1995 Sb., zákona č. 160/1995 Sb. a zákona č. 301/1995 Sb., se mění a doplňuje takto:

1. §6 odst. 1 a 3 znějí:

"(1) Poplatky stanovené v sazebníku pevnou částkou se platí bez vyměření a jsou splatné před provedením úkonu uvedeného v jednotlivých položkách sazebníku, není-li stanoveno jinak v poznámkách k jednotlivým položkám sazebníku. Nezaplatí-li poplatník poplatek v této době, vyzve ho správní orgán, aby tak učinil do 15 dnů ode dne, který následuje po doručení výzvy. Současně ho poučí, že nebude-li výzvě vyhověno, zahájené řízení se zastaví. Proti výzvě k zaplacení poplatku lze podat odvolání ve lhůtě 15 dnů ode dne, který následuje po doručení výzvy.

(3) Správní orgán vydá výsledek provedeného úkonu až poté, co poplatník prokáže, že poplatek zaplatil, není-li v poznámkách k jednotlivým položkám sazebníku stanoveno jinak. Nezaplatí-li poplatník poplatek ve lhůtě uvedené v odstavcích 1 a 2, správní orgán úkon neprovede nebo zastaví zahájené řízení, pokud to nevylučují zvláštní předpisy, podle nichž správní orgán provádí úkon podléhající poplatku. Zaplatí-li poplatník poplatek po lhůtě uvedené v odstavcích 1 a 2, správní orgán uzná zaplacení poplatku a postupuje v řízení tak, jako by byl poplatek zaplacen včas, pokud v mezidobí nebylo pravomocně rozhodnuto o zastavení řízení.".

2. V §7 odst. 2 se věty třetí a čtvrtá nahrazují tímto textem:

"Český zastupitelský úřad může přijmout placení poplatku i v měně jiného státu, je-li Českou národní bankou vyhlašován její směnný kurs devizového trhu. Český zastupitelský úřad přijme vždy placení poplatku v české měně.".

3. §7 odst. 3 až 5 znějí:

"(3) Přepočet české měny na cizí měnu a naopak provádí český zastupitelský úřad podle směnného kursu devizového trhu vyhlášeného Českou národní bankou k prvnímu dni měsíce, v němž je poplatek vyměřován nebo oznamován. Pro přepočet měn, jejichž směnný kurs devizového trhu Česká národní banka nevyhlašuje, se použije kurs USD k místní měně vyhlášený zahraniční bankou státu, v němž má zastupitelský úřad sídlo, k prvnímu dni měsíce, v němž je poplatek vyměřován nebo oznamován.

(4) Správní orgány na českém hraničním přechodu vyměřují a vybírají poplatky v české měně. Poplatek může být zaplacen i v cizí měně, kterou tuzemské banky vykupují.

(5) Přepočet cizí měny na českou měnu se provádí na českém hraničním přechodu podle směnného kursu devizového trhu vyhlášeného Českou národní bankou v pátek předchozího týdne, po celý následující kalendářní týden. Rozdíl mezi částkou placenou v cizí měně a sazbou poplatku může být vrácen v české měně.".

4. §8 odst. 3, 4 a 6 znějí:

"(3) Rozhodnutí o vrácení poplatku vykonává správní orgán, který poplatek vyměřil a vybral. Poplatek vrací správní orgán z účtu, na který byl poplatek zaplacen. Ze zvláštního účtu podle § 7 odst. 7 vrací správní orgán i poplatky, které byly zaplaceny kolkovou známkou. Není-li zvláštní účet zřízen, vykonává rozhodnutí správního orgánu o vrácení poplatku zaplaceného kolkovou známkou finanční úřad příslušný podle sídla správního orgánu.

(4) Správní orgán nerozhodne o částečném vrácení poplatku podle odstavce 2, nepřevyšuje-li sazba poplatku 50 Kč.

(6) Nevyhovění žádosti, návrhu, přihlášce, podnětu, oznámení nebo jejich zpětvzetí není důvodem pro vrácení poplatku, je-li poplatek splatný již při podání (§ 6 odst. 1).".

5. § 9odst. 1 písm. c) zní :

"c) obce, jde-li o úkony prováděné orgány obcí nebo o úkony týkající se výkonu státní správy, který je na ně přenesen.".

6. V § 9 odst. 2 písm. a) se za slova "o státní sociální podpoře" vkládají slova "o sociálním příspěvku k vyrovnání zvýšení cen tepelné energie,".

7. V § 9 odst. 2 se vypouští ustanovení pod písmenem d) a ustanovení pod písmenem e) se označuje písmenem d).

8. V § 9 odst. 4 se za slova "popřípadě úkony" vkládají slova " , a to".

9. § 9 odst. 5 zní:

"(5) V rozsahu uvedeném v jednotlivých položkách sazebníku správní orgán poplatek sníží nebo upustí od jeho vybrání.".

10. Sazebník správních poplatků uvedený v příloze k zákonu ČNR č. 368/1992 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, zní:

"Příloha k zákonu ČNR č. 368/1992 Sb.,

o správních poplatcích,

ve znění pozdějších předpisů

Sazebník správních poplatků

Obecná poznámka:

Osvobození pro občany těžce zdravotně postižené - držitele průkazu ZTP nebo ZTP-P je uvedeno u položek 16, 25, 26, 27 písm. b), 28 a 34 písm. a).

ČÁST I

Položka 1

Podání žádosti (návrhu) u správce daně: [1) Zákon ČNR č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků, ve znění zákona ČNR č. 35/1993 Sb., zákonů č. 157/1993 Sb., č. 302/1993 Sb., č. 315/1993 Sb., č. 323/1993 Sb., č. 85/1994 Sb., č. 255/1994 Sb., č. 59/1995 Sb., č. 118/1995 Sb. a č. 323/1996 Sb.

Zákon ČNR č. 13/1993 Sb., celní zákon, ve znění zákona ČNR č. 35/1993 Sb.]

a)o prodloužení lhůty nebo navrácení lhůty v předešlý stav 100,-
b)o prodloužení lhůty pro podání daňového přiznání nebo hlášení 100,-
c)o prominutí daně nebo příslušenství daně 200,-
d)o přezkoumání daňového rozhodnutí 200,-
e)o povolení posečkání daně (zálohy na daň) nebo cla anebo o povolení jejich zaplacení ve splátkách 100,-
f)o prominutí daňového nedoplatku 200,-
g)o povolení jiné úlevy na dani nebo cle 200,-
h)na delegování místní příslušnosti na jiného správce daně 200,-
i) o vrácení cla, daní nebo poplatků při dovozu a nebo o prominutí celního nedoplatku 200,-

Zmocnění:

Správní orgán nevybere poplatek podle písmen c), f), g) a i), činí-li požadovaná úleva trojnásobek stanovené sazby poplatku nebo méně než trojnásobek.

Poznámky:

1. Podle této položky postupují správní orgány uvedené v § 1 odst. 3 zákona ČNR č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků, ve znění pozdějších předpisů, a celní orgány. Daněmi se podle této položky rozumí příjmy státního rozpočtu nebo územního rozpočtu ve smyslu ustanovení § 1 odst. 1 zákona ČNR č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků, ve znění pozdějších předpisů.

2. Jinou úlevou na dani nebo cle podle písmene g) této položky se rozumí úlevy, popřípadě snížení apod., k nimž je zmocněn správce daně zvláštním daňovým, poplatkovým nebo celním předpisem.

3. Správní orgán vrátí poplatek podle písmene d) této položky v plné výši, je­li rozhodnutí o povolení přezkoumání daňového rozhodnutí vydáno.

4. Správní orgán vybere poplatky podle této položky za každou daň, které se žádost poplatníka týká, ale i za každého poplatníka, podává-li jednu žádost více poplatníků. Správní orgán vybere poplatky jen jednou v případě, kdy jde o daň ze společného předmětu zdanění (např. spoluvlastníci jedné nemovitosti).

5. Je-li jednou žádostí požadováno provedení více úkonů uváděných pod různými písmeny této položky, vybere se poplatek ve výši součtu sazeb poplatků stanovených za jednotlivé požadované úkony.

6. Poplatek podle písmene i) této položky se vybere jen v případě řízení podle §289 zákona ČNR č. 13/1993 Sb., celní zákon, ve znění pozdějších předpisů, jde-li o zboží, které má obchodní charakter.

Položka 2

a)Za nahlédnutí do matriky 20,-
za každý svazek matriky
b)Za nahlédnutí do živnostenského rejstříku 20,-
c)Za nahlédnutí do opisu z evidence Rejstříku trestů 20,-

Osvobození:

Od poplatku podle písmene a) této položky jsou osvobozeny církve, jde-li o matriky vedené těmito církvemi do 31. 12. 1949.

Poznámka:

Za nahlédnutí do živnostenského rejstříku vybere správní orgán poplatek podle písmene b) této položky za každý subjekt, do jehož zápisu se nahlíží.

Položka 3

Vydání stejnopisu, opisu, fotokopie, výpisu

nebo písemné informace z úředních spisů

(soukromých spisů v úřední úschově),

rejstříků, knih, záznamů, evidencí nebo listin 50,-

za každou i započatou stránku

Osvobození:

Od poplatku za výpisy z matrik jsou osvobozeny církve, jde-li o matriky vedené těmito církvemi do 31. 12. 1949.

Zmocnění:

Za kopie pořízené na kopírovacích strojích sníží správní orgán poplatek podle této položky o 50%.

Poznámky:

1. První vydání listu rodného, oddacího nebo úmrtního nepodléhá poplatku. Poplatku nepodléhá také první vydání stejnopisu, opisu, fotokopie nebo výpisu ze spisového materiálu územního finančního orgánu (§ 23 zákona ČNR č. 337/1992 Sb.,o správě daní a poplatků, ve znění pozdějších předpisů).

2. Každou započatou stránkou se rozumí vydaná stránka formátu A4 a menší.

3. Poplatek podle této položky se nevybere za výpis z evidence Rejstříku trestů, byla-li žádost o vydání výpisu podávána u českého zastupitelského úřadu a zpoplatněna podle položky 153 písm. b) sazebníku.

Položka 4

Ověření stejnopisu, opisu, fotokopie, výpisu nebo písemné informace z úředních spisů (soukromých spisů v úřední úschově), rejstříků, knih, záznamů, evidencí nebo listin za každou i započatou stránku

a)v českém jazyce 20,-
b)v cizím jazyce 50,-

Osvobození:

Od poplatku podle této položky je osvobozeno ověření listin potřebných k provedení zákona č. 255/1946 Sb., o příslušnících československé armády v zahraničí a o některých jiných účastnících národního boje za osvobození, ve znění zákona č. 101/1964 Sb.

Poznámky:

1. Za ověření cizojazyčné listiny pro osoby s místem trvalého pobytu na území České republiky vybere správní orgán poplatek ve výši stanovené pro český jazyk.

2. Za cizojazyčnou listinu se považuje listina, v níž je alespoň část textu v cizím jazyce.

3. Poplatku nepodléhá ověření prvního vydání stejnopisu, opisu, fotokopie nebo výpisu ze spisového materiálu územního finančního orgánu (§ 23 zákona ČNR č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků, ve znění pozdějších předpisů).

Položka 5

a) Ověření podpisu nebo otisku razítka na listině nebo na jejím stejnopisu, za každý podpis nebo otisk razítka 30,-
b) Ověření (apostila) podpisu a otisku razítka na listině 100,-

Osvobození:

Od poplatku podle písmene a) této položky je osvobozeno ověření podpisu na listinách potřebných pro provedení zákona č. 255/1946 Sb., o příslušnících československé armády v zahraničí a o některých jiných účastnících národního boje za osvobození, ve znění zákona č. 101/1964 Sb.

Poznámka:

Podle písmene b) této položky vybere správní orgán poplatek v případech konečného ověření listiny (apostila) za účelem jejího použití v zahraničí.

Položka 6

Vydání osvědčení o tuzemském právu 2 000,-

Položka 7

Udělení státního občanství České republiky 5 000,-

Zmocnění:

Správní orgán sníží poplatek na částku 500 Kč ve zvlášť odůvodněných případech.

Položka 8

a)Vydání osvědčení nebo potvrzení o státním občanství České republiky 100,-
b)Vydání potvrzení o domovské příslušnosti nebo národnosti anebo státním občanství 100,-

Položka 9

Vydání potvrzení nebo písemného sdělení

o pobytu osob nebo vydání písemného sdělení

o vozidle nebo jeho držiteli20,-

Osvobození:

Od poplatku za vydání písemného sdělení o pobytu osob je osvobozen Český červený kříž a občané, jestliže údaj o pobytu nelze zaznamenat do občanského průkazu.

Poznámky:

1. Poplatek podle této položky vybere správní orgán za potvrzení nebo za písemné sdělení údajů o každé osobě v něm uvedené, popř. o každém vozidle.

2. Výměna nebo výdej hromadných dat na magnetických páskách není úkonem ve smyslu této položky.

Položka 10

Povolení změny

a)příjmení hanlivého, výstředního, směšného, zkomoleného, cizojazyčného nebo na předešlé příjmení 100,-
b)jména nebo příjmení v ostatních případech 1 000,-

Osvobození:

1. Od poplatku podle této položky je osvobozena změna příjmení, k níž dochází prohlášením rozvedeného manžela, že přijímá opět své předešlé příjmení, byla­li tato skutečnost oznámena do 1 měsíce po nabytí právní moci rozsudku o rozvodu.

2. Od poplatku podle této položky je osvobozena změna nebo oprava jména osvojených dětí nebo změna, kterou je nutno provést v důsledku nesprávných (neúplných) zápisů v matrice.

3. Od poplatku podle této položky je osvobozena změna jména a příjmení osoby v případě transsexuality.

Poznámky:

1. Za změnu příjmení manželů a jejich nezletilých dětí na společné příjmení vybere správní orgán jeden poplatek.

2. Za změnu příjmení více nezletilých dětí téhož rodiče vybere správní orgán jen jeden poplatek.

3. Podle písmene a) této položky vybere správní orgán poplatek za povolení změny příjmení dítěte svěřeného do náhradní rodinné péče na příjmení opatrovníka, na společné příjmení pěstounů nebo příjmení dohodnuté pro jejich vlastní děti, pokud opatrovníky nebo pěstouny jsou prarodiče nebo sourozenci rodičů nezletilých dětí.

Položka 11

a) Uzavření manželství jiným než příslušným obecním úřadem mezi českými státními občany

s trvalým bydlištěm na území ČR, cizinci

s trvalým pobytem na území ČR nebo českým

státním občanem s trvalým bydlištěm na území ČR

a cizincem s trvalým pobytem na území ČR 600,-

b) Uzavření manželství mezi cizincem s jiným

než trvalým pobytem na území ČR

a českým státním občanem bez

trvalého bydliště na území ČR,

cizinci s jiným než trvalým pobytem na území ČR

nebo českými státními občany bez trvalého

bydliště na území ČR 2 000,-

c) Uzavření manželství mezi českým státním občanem s trvalým bydlištěm na území ČR a českým státním občanem bez trvalého bydliště

na území ČR, českým státním občanem

bez trvalého bydliště na území ČR

a cizincem s trvalým pobytem na území ČR,

českým státním občanem s trvalým bydlištěm

na území ČR a cizincem s jiným než trvalým pobytem

na území ČR nebo cizincem s trvalým pobytem

na území ČR a cizincem s jiným

než trvalým pobytem na území ČR 1 000,-

d) Povolení uzavřít manželství mimo

stanovenou dobu nebo

mimo úředně určenou místnost 1 000,-

Poznámky:

1. Poplatek podle této položky vybere správní orgán jen od jednoho ze snoubenců.

2. Poplatek podle této položky vybere správní orgán, před kterým je manželství uzavíráno.

Položka 12

Vydání vysvědčení o právní způsobilosti

k uzavření manželství v cizině nebo s cizincem 500,-

Položka 13

a) Vydání loveckého lístku s platností nejdéle

na jeden den 30,-
na pět dnů50,-
na 30 dní70,-
na 6 měsíců100,-
na 12 měsíců150,-

b) Vydání loveckého lístku

na dobu neurčitou1 000,-

Zmocnění:

Správní orgán sníží poplatek podle této položky o 50%, vydává-li lovecký lístek žákům (studentům) českých odborných škol ve studijních oborech s výukou myslivosti, lesníkům a myslivcům z povolání, mají-li v pracovní náplni aktivní provádění myslivosti, mysliveckým hospodářům a osobám ustanoveným jako myslivecká stráž. Nárok na snížení poplatku prokáží tyto osoby správnímu orgánu potvrzením školy o studiu nebo potvrzením o výkonu povolání anebo funkce na území České republiky.

Položka 14

Vydání rybářského lístku nebo prodloužení jeho platnosti

na jeden nebo dva dny15,-
na dobu kratší jednoho roku 30,-
ročního50,-
tříletého100,-
mládeži do 15 let20,-

Zmocnění:

Správní orgán sníží poplatek podle této položky o 50%, vydává-li rybářský lístek žákům (studentům) českých odborných škol ve studijních oborech s výukou rybářství, odborným pracovníkům na úseku rybářství, mají-li provozování rybářství v pracovní náplni, rybářským hospodářům a osobám ustanoveným jako rybářská stráž. Nárok na snížení poplatku prokáží tyto osoby správnímu orgánu potvrzením školy o studiu nebo potvrzením o výkonu funkce anebo povolání na území České republiky.

Položka 15

a) Vydání dokladu (průkazu, osvědčení apod.)

náhradou za doklad (průkaz, osvědčení apod.)

poškozený, zničený, ztracený, odcizený,

neupotřebitelný nebo za doklad (průkaz,

osvědčení apod.)obsahující neoprávněně

provedené zápisy, změny nebo opravy 100,-

b) Vydání občanského průkazu náhradou za platný

průkaz na žádost občana v jeho osobním zájmu 100,-

c) Za změnu nebo doplnění jiných

než základních údajů [2) § 7 odst. 1 písm. b) zákona č. 75/1957 Sb., o občanských průkazech.] v občanském průkazu 25,-

Zmocnění:

Správní orgán sníží poplatek podle písmene a) této položky na 25 Kč, odůvodňují-li to okolnosti případu nebo sociální poměry poplatníka.

Poznámky:

1) Podle této položky postupuje správní orgán, pokud není dále stanoveno jinak.

2) Neupotřebitelným dokladem (průkazem, osvědčením apod.) je např. doklad, na němž podoba osoby neodpovídá skutečnosti. Neupotřebitelným dokladem (průkazem, osvědčením apod.) není doklad, jehož doba platnosti uplynula.

Položka 16

1. Vydání stavebního povolení

a) ke stavbě obytného domu

s nejvýše dvěma byty 300,-

b) ke stavbě obytného domu

s více než dvěma byty 1 000,-

c) ke stavbě pro individuální rekreaci (rekreační chata,

rekreační domek, zahrádkářská chata)

- nepřesahuje-li zastavěná plocha 25 m2 Kč 200,-

- přesahuje-li zastavěná plocha 25 m2 Kč 500,-

d) ke stavbě nebo ke změně stavby garáže (nástavby,

přístavby, stavební úpravy) nejvýše se třemi stáními Kč 300,-

e) ke změně stavby obytného domu nebo stavby

pro individuální rekreaci (nástavby, přístavby,

stavební úpravy), ke stavbě plnící doplňkovou funkci

ke stavbě hlavní uvedené pod písmeny a) až d),

ke stavbě studny anebo ke stavbě přípojek na veřejnou

rozvodnou síť a na kanalizaci určené pro stavby uvedené

pod písmeny a) až d) Kč 300,-

f) ke stavbě řadových garáží Kč 300,-

a 150,- Kč za čtvrté

a každé další stání

nejvýše Kč 2500,-

- k jejich změnám (nástavby, přístavby, stavební

úpravy), ke stavbě plnící doplňkovou funkci

ke stavbě hlavní, ke stavbě přípojek na veřejnou

g) rozvodnou síť a na kanalizaci Kč 500,-

h)

i) ke stavbě nebytových objektů Kč 3000,-

- k jejich změnám (nástavby, přístavby)

a ke stavbám výše neuvedeným Kč 2500,-

h) ke stavebním úpravám nebytových objektů

nebo ke stavbě přípojek k nebytovým objektům

na veřejnou rozvodnou síť a na kanalizaci Kč 1000,-

i) ke stavbě dočasných objektů zařízení staveniště Kč 300,-

2. Vydání rozhodnutí o změně stavebního povolení,

jde-li o změnu stavebníka, lhůty dokončení stavby,

změnu osoby odpovědného dozoru nebo úpravu

podmínek zabezpečujících realizaci stavby Kč 300,-


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP