Parlament České republiky 

POSLANECKÁ SNĚMOVNA

1997

2. volební období

 

153

 

USNESENÍ

rozpočtového výboru

ze 17. schůze dne 24. dubna 1997

 

k vládnímu návrhu zákona o platu a některých dalších náležitostech státních zástupců a o změně zákona č. 236/1995 Sb., o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci a některých státních orgánů a soudců, ve znění zákona č. 138/1996 Sb. (tisk 141)

Po úvodním slově náměstka ministra spravedlnosti JUDr. Zářeckého a náměstka ministra práce a sociálních věcí ing. Vaňka, zpravodajské zprávě posl. J. Wagnera a po rozpravě rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu

 

I. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby s vládním návrhem zákona o platu a některých dalších náležitostech státních zástupců a o změně zákona č. 236/1995 Sb., o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci a některých státních orgánů a soudců, ve znění zákona č. 138/1996 Sb. (tisk 141), v y s l o v i l a souhlas s následujícími změnami:

 

1. Název zákona zní:

"Zákon ze dne 1997 o platu a některých dalších náležitostech státních zástupců".

 

2. Zrušuje se dělení zákona na části.

 

3. V § 1 se vypouštějí slova "v této části".

 

4. § 3 odst. 3 včetně poznámky č. 3) zní:

"(3) Platovou základnou je souhrn nejvyššího platového tarifu a maximální výše osobního příplatku stanovených zvláštním předpisem3) pro zaměstnance ministerstev.

___________________

3)§ 6 odst. 2 a § 7 odst. 2 nařízení vlády ČR č. 253/1992 Sb., o platových poměrech zaměstnanců orgánů státní správy, některých dalších orgánů a obcí, ve znění pozdějších předpisů.".

 

5. § 6 včetně poznámky č. 5) zní:

"§ 6

 

(1) Státnímu zástupci je plat stanoven s přihlédnutím k případné práci přesčas.5) To neplatí o práci přesčas konané v noci a v den pracovního klidu.5)

 

(2) Za hodinu práce přesčas uvedené v odstavci 1 větě druhé náleží státnímu zástupci část platu stanoveného podle § 3 odst. 4 a 5 připadající na jednu hodinu práce bez práce přesčas v kalendářním měsíci, ve kterém práci přesčas konal, zvýšená o 50 % průměrného hodinového výdělku, pokud se státní zástupce s vedoucím státním zástupcem státního zastupitelství, k němuž je státní zástupce v pracovním poměru, nedohodli na poskytnutí náhradního volna místo platu za práci přesčas. Za dobu čerpání náhradního volna se plat nekrátí. Nebylo-li poskytnuto státnímu zástupci náhradní volno v době tří po sobě jdoucích kalendářních měsíců po výkonu práce přesčas nebo v jinak dohodnuté době, náleží státnímu zástupci část platu a její zvýšení podle věty první.

___________________

5)§ 96, § 99 odst. 1, § 91 odst. 1 zákoníku práce.".

 

6. § 11 odst. 3 se na konci doplňuje větou, která zní: "Při souběhu nároků na zvýšení platových koeficientů náleží státnímu zástupci pouze zvýšení platového koeficientu, které je vyšší.".

 

7. § 11 se doplňuje odstavcem 4, který zní:

"(4) Státnímu zástupci náleží plat i po dobu, po kterou dočasně nevykonává funkci a po níž by mu podle zvláštních předpisů jinak náležely dávky nemocenského pojištění nahrazující započitatelný příjem, avšak nejdéle po dobu šesti měsíců.".

 

8. V § 17 bodu 2 se vypouštějí slova "ve znění zákona č. 261/1994 Sb.".

 

9. § 18 včetně nadpisu nad ním se vypouští.

 

10. Dosavadní § 19 se označuje jako § 18, který zní:

 

"§ 18

 

Tento zákon nabývá účinnosti prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po jeho vyhlášení.".

 

II. zmocňuje předsedu výboru a zpravodaje, aby s tímto usnesením seznámili Poslaneckou sněmovnu Parlamentu.

 

 

Jan TŘEBICKÝ v.r.
ověřovatel

Jozef WAGNER v.r.
předseda, zpravodaj

 

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP