PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY 

Poslanecká sněmovna

 

1997

 

II. volební období

 

121/2

 

Pozměňovací návrhy k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, a zákon České národní rady č. 582/1991 Sb., o organizaci a provádění sociálního zabezpečení, ve znění pozdějších předpisů (tisk 121)

 

Pozměňovací návrhy k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, a zákon České národní rady č. 582/1991 Sb., o organizaci a provádění sociálního zabezpečení, ve znění pozdějších předpisů

 

A. Pozměňovací návrhy obsažené v usnesení výboru pro sociální politiku a zdravotnictví č. 41/1997 ze 14. schůze dne 30. dubna 1997 (tisk 121/1)

 

1. K Čl. I k bodu 21

V bodu 21 na konci připojit slova "a v písm. b) se vypouštějí slova "a ve speciálních školách.".".

 

2. K Čl. I k bodu 22

V bodu 22 v § 21 odst. 3 doplnit na konci tuto větu: "Za studium na středních školách se pro účely tohoto zákona považuje také příprava na speciálních školách.".

Dále v poznámce č. 31) doplnit na konci slova ", a v § 53 a násl. zákona č. 29/1984 Sb., ve znění zákona č. 171/1990 Sb. a zákona č. 138/1995 Sb.".

 

3. K Čl. I k bodu 23

V bodu 23 doplnit v § 22 odst. 2 písm. b) na konci slova "; to platí též, bylo-li v měsíci květnu nebo červnu konáno absolutorium,".

Dále v tomto bodu v poznámce č. 34) za slova "§ 25" doplnit slova "a 38".

 

4. K Čl. II k bodu 18

Za bod 18 vložit nový bod 19 tohoto znění:

"19. V § 81 odst. 3 se na konci připojuje tato věta: "Ustanovení předchozích vět však neplatí, probíhají-li v téže době řízení o přiznání částečného invalidního důchodu a přezkumné řízení soudní z důvodu odnětí plného invalidního důchodu.".".

 

Ostatní body se přečíslují.

 

5. K Čl. II k bodu 30

Za dosavadní bod 30 vložit nový bod 31 tohoto znění:

"31. Za § 115 se vkládá nový § 115a, který zní:

 

"§ 115a

 

Byl-li přiznán částečný invalidní důchod po odnětí plného invalidního důchodu plátcem tohoto důchodu (§ 81 odst. 3 věta třetí), přičemž na základě přezkumného řízení soudního náleží plný invalidní důchod po dobu, po kterou byl vyplácen částečný invalidní důchod, zúčtují se částky plného invalidního důchodu s vyplacenými částkami částečného invalidního důchodu.".".

 

Ostatní body se přečíslují.

 

6. K Čl. VIII

Čl. VIII nahradit novým zněním:

 

"Čl. VIII

Účinnost

 

Tento zákon nabývá účinnosti dnem 1. ledna 1998, s výjimkou ustanovení Čl. I bodu 37 a 70, Čl. III odst. 1 a Čl. V odst. 1, která nabývají účinnosti dnem vyhlášení.".

 

B. Poslankyně Eva Fischerová:

V Čl. I za bod 56 doplnit nový bod 57, který zní:

"57. V Části čtvrté v Hlavě šesté Díl první doplnit nový § 53a, který zní:

 

"§ 53a

Úprava důchodů, které jsou jediným zdrojem příjmů

 

(1) Je-li starobní, vdovský, invalidní, vdovecký nebo sirotčí důchod oboustranně osiřelého dítěte jediným zdrojem příjmů důchodce a nedosáhne-li 1,15 násobku životního minima měsíčně, zvyšuje se na tuto částku. Má-li důchodce též jiný důchod nebo příjem a úhrn důchodů a jiného příjmu nedosáhne částku 1,15 násobku životního minima měsíčně, zvyšuje se důchod tak, aby tento úhrn činil 1,15 násobek životního minima měsíčně.

 

(2) Je-li na starobní nebo invalidní důchod, který nedosáhne výše 1,15 násobku životního minima pro dvoučlennou domácnost odkázán též rodinný příslušník důchodce, zvyšuje se měsíční důchod na tuto částku. Má-li důchodce nebo rodinný příslušník též jiný důchod nebo příjem a úhrn důchodů a jiných příjmů nedosahuje za měsíc částku 1,15 násobku životního minima pro dvoučlennou domácnost, zvyšuje se důchod tak, aby tento úhrn činil 1,15 násobek životního minima pro dvoučlennou domácnost.

 

(3) Splňují-li podmínky pro zvýšení důchodů oba manželé, zvýší se jen důchod náležející manželovi, a to o rozdíl mezi výši 1,15 násobku životního minima pro dvoučlennou domácnost a úhrnem důchodů a jiných příjmů manželů.

 

(4) Důchod se zvyšuje podle odstavců 1 až 3 jen tehdy, nemůže-li důchodce, který není poživatelem starobního nebo invalidního důchodu, pro stáří, zdravotní stav nebo jiné vážné důvody zvýšit úroveň vlastní prací to platí obdobně i pro rodinného příslušníka důchodce.

 

(5) Při zvýšení důchodů z důvodu jediného zdroje příjmu se nepřihlíží k příjmu z výdělečné činnosti důchodce staršího 70 let nebo z pracovní činnosti nepřesahující 60 pracovních dnů v kalendářním roce. Prováděcí předpis stanoví, co se rozumí příjmem důchodce a jeho rodinného příslušníka.

 

(6) Za rodinné příslušníky důchodce se považují, pokud žijí s důchodcem ve společné domácnosti a jsou na něj odkázáni výživou

 

a) manželka (manžel),

 

b) děti, vnuci, sourozenci za podmínek uvedených v § 20,

 

c) rodiče, prarodiče, tchán, tchýně, zeť, snacha,

 

d) sestra nebo dcera ovdovělého, rozvedeného nebo svobodného důchodce, která pečuje o nezaopatřené dítě ve věku do skončení povinné školní docházky,

 

e) družka (druh), pokud žije s důchodcem alespoň tři měsíce a nemá důchod ani jiný příjem,

 

f) podmínka společné domácnosti se považuje za splněnou, pokud důchodce a jeho rodinný příslušník žije v témže ústavním zařízení.

 

(7) Zvýšení důchodu, který je jediným zdrojem příjmu, se provádí vždy k 1. lednu a 1. červenci kalendářního roku, pokud v uplynulém období bylo životní minimum zvýšeno vládním nařízením podle zákona č. 463/1991 Sb.".".

 

C. Poslanec Jaroslav Štrait:

K Čl. I

 

1. Bod 29 zní:"Dosavadní text § 30 se označuje jako odstavec 1.

V § 30 nově označeném odstavci 1 písm. c) se slovo "dva" nahrazuje slovem "čtyři".

V § 30 se za odstavec 1 doplňují nové odstavce 2 až 4, které znějí:

"(2) Pojištěnec má nárok na starobní důchod před dosažením důchodového věku tehdy, jestliže:

 

a) získal dobu pojištění nejméně 25 let,

 

b) je ke dni podání žádosti o přiznání starobního důchodu částečně invalidní (§ 44 odst. 1 a 2),

 

c) ke dni uvedenému v písmenu b) po dosažení důchodového věku mu chybí nejvýše čtyři roky.

 

(3) Pojištěnec má nárok na starobní důchod před dosažením důchodového věku též, jestliže:

 

a) získal dobu pojištění nejméně 25 let,

 

b) pobíral plný invalidní důchod nepřetržitě alespoň po dobu pěti let,

 

c) nárok na důchod uvedený v písmenu b) zanikl a ke dni zániku nároku na tento důchod po dosažení důchodového věku mu chybí nejvýše pět let.

 

(4) Pojištěnec má nárok na starobní důchod před dosažením důchodového věku též, jestliže:

 

a) získal dobu pojištění nejméně 25 let,

 

b) má dlouhodobě nepříznivý zdravotní stav pod hranicí nároku na přiznání částečné invalidity (okruh zdravotních postižení stanoví prováděcí předpis),

 

c) ke dni do dosažení důchodového věku mu chybí nejvýše čtyři roky.".".

 

2. Za bod 31 doplnit nové body 32 a 33, které znějí:

"32. V § 35 odst. 1 se slova "o 1 %" nahrazují slovy "o 0,6 %".

 

33. V § 36 odst. 1 se slova "o 0,6 %" nahrazují slovy "o 0,5 %".".

Ostatní body se přečíslují.

 

3. Za dosavadní bod 56 doplnit nový bod 57, který zní:

"57. V Části čtvrté v Hlavě šesté Díl první doplnit nový § 53a, který zní:

 

"§ 53a

Úprava důchodů, které jsou jediným zdrojem příjmů

 

(1) Je-li starobní, invalidní, vdovský, vdovecký nebo sirotčí důchod oboustranně osiřelého dítěte jediným zdrojem příjmů důchodce a součet výše základní a procentní výměry nedosahuje částky životního minima, zvyšuje se na tuto částku. Má-li důchodce též jiný důchod nebo příjem a úhrn důchodů a jiného příjmu nedosahuje částky životního minima, zvyšuje se důchod tak, aby tento úhrn činil hodnotu životního minima osamělé osoby.

 

(2) Je-li na starobní nebo invalidní důchod uvedený v odstavci 1 odkázán rodinný příslušník-důchodce a tento důchod nedosahuje částky životního minima dvoučlenné rodiny, zvyšuje se na tuto částku. Má-li důchodce nebo takový rodinný příslušník též jiný důchod nebo příjem a úhrn důchodů a jiných příjmů nedosahuje částky životního minima, zvyšuje se důchod tak, aby úhrn činil hodnotu životního minima dvoučlenné rodiny. Splňují-li podmínky pro zvýšení důchodů oba manželé, zvýší se jen důchod náležející manželovi, a to o rozdíl mezi částkou životního minima a úhrnem důchodů a jiných příjmů manželů.

 

(3) Důchod se zvyšuje podle odstavců 1 a 2 jen tehdy, nemůže-li si důchodce, který není poživatelem starobního nebo invalidního důchodu, pro stáří, zdravotní stav nebo jiné vážné důvody zvýšit životní úroveň vlastní prací. To platí obdobně i pro rodinného příslušníka-důchodce.

 

(4) Při zvýšení důchodů z důvodu jediného zdroje příjmu se nepřihlíží k příjmu z výdělečné činnosti důchodce staršího 70 let a jeho rodinného příslušníka staršího 70 let nebo z pracovní činnosti nepřesahující 60 pracovních dní v kalendářním roce.

 

(5) Zvýšení důchodu z důvodu jediného zdroje příjmu se nezapočítává do výše důchodu rozhodné pro výpočet jiných důchodů.

 

(6) Za rodinné příslušníky-důchodce se považují, pokud žijí s důchodcem ve společné domácnosti a jsou na něm odkázáni výživou:

 

a) manželka (manžel),

 

b) děti, vnuci, sourozenci za podmínek uvedených v § 20,

 

c) rodiče, prarodiče, tchán a tchyně, zeť a snacha,

 

d) sestra nebo dcera ovdovělého, rozvedeného nebo svobodného důchodce, která pečuje o nezaopatřené děti ve věku do skončení povinné školní docházky,

 

e) družka, druh, pokud žije s důchodcem alespoň tři měsíce a nemá důchod ani jiný příjem.

 

(7) Podmínka společné domácnosti podle předchozího odstavce se považuje za splněnou, pokud důchodce a jeho rodinný příslušník žijí v témže ústavním zařízení.

 

(8) Prováděcí předpis stanoví, co se rozumí příjmem důchodce a jeho rodinného příslušníka.".".

 

Ostatní body se přečíslují.

 

4. Za dosavadní bod 60 doplnit nový bod 61, který zní:

"61. § 67 zní:

"§ 67

 

(1) Vyplácené důchody se zvyšují dvakrát ročně o růst životních nákladů důchodců a jednu polovinu růstu reálné mzdy.

 

(2) Růst životních nákladů důchodců a průměrné reálné mzdy se zjišťují podle údajů Českého statistického úřadu.

 

(3) Termíny pravidelného zvyšování důchodů a podmínky výplaty 13. a 14. důchodu stanoví vláda nařízením.".".

 

Ostatní body se přečíslují.

 

5. Za dosavadní bod 71 doplnit nový bod 72, ktrerý zní:

"72. § 92 se vypouští.".

 

Ostatní body se přečíslují.

 

D. Poslanec Martin Smetana:

K Čl. I

1. K bodu 32: V § 36 odst. 1 písm. a) číslovku "0,6" nahradit číslovkou "0,5" a v písm. b) číslovku "0,3" nahradit číslovkou "0,2".

 

2. K bodu 43: V § 42 odst. 2 větě první číslovku "45" nahradit číslovkou "50".

 

E. Poslanec Zdeněk Škromach:

K Čl. I

1. V bodě 29 provést tyto změny: V § 30 odst. 2 písm. b) za slova "nebo odst. 2" doplnit tato slova: "anebo dosáhl nejvyšší přípustné expozice a nevznikl mu nárok na snížení věkové hranice pro vznik nároku na starobní důchod podle nařízení vlády č. 557/1990 Sb., o mimořádném poskytování starobního důchodu některým horníkům,".

 

2.V § 30 odst. 2 písm. c) za slova "mu chybí" doplnit tato slova: "v případě částečné invalidity nebo proto, že se mu částečný invalidní důchod nevyplácí z důvodů uvedených v § 46 odst. 1 písm. c) nebo § 46 odst. 2 anebo v případě dovršení nejvyšší přípustné expozice".

 

3. V § 30 odst. 3 doplnit písm. d), které zní:

"d) pobíral plný invalidní důchod nepřetržitě kratší dobu než pět let, ale déle než jeden rok, nárok na plný invalidní důchod pobíraný po tuto dobu mu zanikl a ke dni odnětí tohoto důchodu do dosažení důchodového věku mu chybí nejvýše dva roky.".

 

4. V § 30 odst. 4 vypustit slova "do 31. prosince 2006".

 

5. V bodě 32 provést tyto změny:

Alternativa I:

V § 36 se vypouští nově navrhovaný odstavec 1 a v původním znění se nahrazuje číslovka "0,6" číslovkou "0,3".

 

Alternativa II:

V případě, že tento návrh nebude schválen, pak v navrhovaném novém znění § 36 odst. 1 písm. a) nahradit číslovku "0,6" číslovkou "0,3" a v písm. b) nahradit číslovku "0,3" číslovkou "0,1".

 

6. Za dosavadní bod 33 doplnit nový bod 34, který zní:

"34. V § 37 se vypouštějí odstavce 1 a 3 a v odstavci 2 se vypouštějí slova za středníkem. Dosavadní odstavec 2 se označí jako odstavec 1.

 

Ostatní body se přečíslují.

 

7. V dosavadním bodu 36 vypustit nově navrhovaný odstavec 4 § 37 a odstavec 5 přečíslova na odstavec 2.

 

8. Za dosavadní bod 56 doplnit nový bod 57, který zní:

"57. V § 49 odst. 1 za písmenem b) se doplňuje nové písmeno c), které zní:

"c) v případě rozvodu, kdy manžel i po rozvodu neuzavřel nové manželství, jestliže zemřel a vdova pečovala samotná o jejich nezaopatřené dítě.".".

 

Ostatní body se přečíslují.

 

9. Za dosavadní bod 58 doplnit nový bod 59, který zní:

" 59. V § 61 se doplňuje nový odstavec 5, který zní:

"(5) Je-li výše důchodu (úhrn důchodů) vypláceného (vyplácených) podle mezinárodní smlouvy o sociálním zabezpečení (pojištění) osobě s trvalým pobytem v České republice nižší než důchod, který by náležel podle českých právních předpisů, náleží této osobě vyrovnávací přídavek. Vyrovnávací přídavek je rozdíl mezi důchodem (úhrnem důchodů), poukazovaným podle smlouvy, a důchodem, který by náležel podle českých právních předpisů. ".".

 

Ostatní body se přečíslují.

 

10. Za dosavadní bod 64 doplnit nový bod 65, který zní:

"65. V § 69 se doplňují nové odstavce 4 a 5, které znějí:

"(4) Nárok na vdovecký důchod vznikne také vdovci, jehož manželka zemřela před 1. lednem 1991, a jemuž nevznikl nárok na tento důchod podle předpisů platných před 1. lednem 1996, jestliže splňoval v době úmrtí manželky věk stanovený v § 50 odst. 7 anebo jej začal splňovat do dvou let od úmrtí manželky. Výše vdoveckého důchodu se stanoví podle předpisů platných ke dni 31. prosince 1995.

 

(5) Vdovám, které získaly nárok na vdovský důchod do 31. prosince 1995, ale tento jim nebyl přiznán, nebo byl přiznán v nižší částce z důvodu souběhu nároků na výplatu dalšího důchodu a k 31. prosinci 1997 nedosahuje výše vdovského důchodu (včetně všech zvýšení) částky 550 Kč, se upraví na uvedenou výši.".".

 

Ostatní body se přečíslují.

 

11. Za dosavadní bod 71 doplnit nový bod 72, který zní:

"72. V § 93 odst. 2 se na konci doplňuje tato věta: "Byly-li před 1. lednem 1996 současně splněny podmínky nároku na výplatu důchodu starobního, plného invalidního, částečného invalidního nebo za výsluhu let a na výplatu vdovského nebo sirotčího důchodu a tyto důchody (nebo důchody, za které se po 31. prosinci 1995 považuje důchod za výsluhu let) jsou nadále vypláceny v souběhu těchto důchodů, náleží tyto důchody ve výši stanovené v § 58.".".

 

Ostatní body se přečíslují.

 

12. V Čl. III odst. 1 v první větě vypustit slova "dnem účinnosti tohoto zákona".

 

13. V Čl. VIII tečku na konci věty nahradit čárkou a doplnit tato slova: "s výjimkou ustanovení Čl. I bodu... (což je navrhovaná změna § 61 odst. 5) a Čl. III odst. 1, které nabývají účinnosti dnem vyhlášení".

 

F. Poslanec Pavel Dostál:

1. Za dosavadní Čl. II doplnit nový Čl. III, který zní:

 

"Čl. III

Změna zákona č. 87/1991 Sb.,

o mimosoudních rehabilitacích, ve znění pozdějších předpisů

 

Zákon č. 87/1991 Sb., o mimosoudních rehabilitacích, ve znění zákona č. 264/1992 Sb., zákona č. 267/1992 Sb., zákona č. 133/1993 Sb., zákona č. 115/1994 Sb., zákona č. 116/1994 Sb., nálezu Ústavního soudu č. 164/1994 Sb., zákona č. 107/1995 Sb. a nálezu Ústavního soudu č. 2/1997 Sb., se mění a doplňuje takto:

 

1. V § 24 odst. 6 se na konci doplňuje tato věta: "Je-li to pro občana výhodnější, zjišťuje se průměrný měsíční výdělek pro výpočet důchodů z výdělkově nejlepšího kalendářního roku vybraného z rozhodného období, které činí pět po sobě následujících kalendářních roků před rokem, v němž skončilo zaměstnání; zvýšení takto zjištěného průměrného měsíčního výdělku se provede obdobným způsobem jako ve větě první. Při výběru tohoto výdělkově nejlepšího kalendářního roku se postupuje obdobně jako při zjišťování průměrného měsíčního výdělku podle předpisů platných ke dni 31. prosince 1995.

 

2. V § 28 se za slovo "vdovských" vkládá slovo "vdoveckých".".

 

Dosavadní Čl. III až VIII se označí jako Čl. IV až IX.

 

2. V dosavadním Čl. V - Přechodná ustanovení - se doplňuje nový odstavec 5, který zní:

"(5) Výše důchodu podle Čl. III bodu 1 se upraví na žádost nejdříve od splátky důchodu splatné po dni účinnosti tohoto zákona; výše důchodu se přitom stanoví podle předpisů platných ke dni přiznání důchodu a upraví se podle předpisů o zvyšování důchodů platných po tomto dni.".

 

3. V dosavadním Čl. VIII - účinnost - se doplňují tato slova: "s výjimkou Čl. III bodu 1 a 2 a (dosavadního) Čl. V odst. 5, které nabývají účinnosti dnem vyhlášení".".

 

4. V důsledku těchto změn bude třeba ještě doplnit do nadpisu zákona slova "a zákon č. 87/1991 Sb., o mimosoudních rehabilitacích, ve znění pozdějších předpisů".

 

G. Poslankyně Milada Emmerová:

K Čl. I

 

1. Za dosavadní bod 11 doplnit nový bod 12, který zní:

"12. § 15 zní:

"§ 15

 

Výpočtovým základem je osobní vyměřovací základ (§ 16), pokud nepřevyšuje částku 65 % průměrné měsíční mzdy za rok, který o rok předchází roku přiznání důchodu. Převyšuje-li osobní vyměřovací základ tuto částku, stanoví se výpočtový základ tak, že částka 65 % průměrné mzdy za rok, který o rok předchází roku přiznání důchodu, se počítá v plné výši, z částky vyměřovacího základu nad 65 % do 130 % průměrné mzdy za rok, který o rok předchází roku přiznání důchodu, se počítá 30 % a z částky osobního vyměřovacího základu nad 130 % průměrné mzdy za rok, který o rok předchází roku přiznání důchodu, se počítá 10 %.".

 

Pokud bude pozměňovací návrh přijat, upozorňuji, že je pak třeba změnit také formulaci § 107 odst. 2.

 

Ostatní body se přečíslují.

 

2. Za dosavadní bod 17 doplnit nové body 18 a 19, které znějí:

"18. V § 18 odst. 1 na konci doplnit novou větu, která zní: "Pokud v rozhodném období jsou kalendářní roky, v nichž pojištěnec neměl vyměřovací základ (§ 16 odst. 3) a nejde ani o vyloučenou dobu, prodlužuje se rozhodné období postupně o tyto kalendářní roky.".

 

19. V § 18 odst. 4 druhá věta zní: "Jestliže se rozhodné období prodlužuje o kalendářní roky, v nichž pojištěnec neměl vyměřovací základ a nešlo ani o vyloučenou dobu (§ 18 odst. 1), prodlužuje se rozhodné období postupně i před rok 1986, ne však před kalendářní rok bezprostředně následující po roce, v němž pojištěnec dosáhl věku 18 let.".".

 

Ostatní body se přečíslují.

 

3. Za dosavadní bod 38 vložit nový bod 39, který zní:

"39. § 39 odst. 4 zní:

 

(4) Způsob posouzení poklesu schopnosti soustavné výdělečné činnosti, procentní míry poklesu soustavné výdělečné činnosti a okruhu zdravotních postižení, umožňujících soustavnou výdělečnou činnost jen za zcela mimořádných podmínek, je stanoven v přílohách tohoto zákona.".".

 

Ostatní body se přečíslují.

 

4. Za dosavadní bod 47 doplnit nové body 48 a 49, které znějí:

"48. § 44 odst. 1 poslední věta zní: "Způsob posouzení a procentní míra poklesu schopnosti soustavné výdělečné činnosti je stanovena v příloze tohoto zákona.".

 

49. V § 44 odst. 2 nahradit slova "stanoví prováděcí předpis" slovy "je uveden v příloze tohoto zákona".".

 

H. Poslanec Vladimír Špidla:

K Čl. I

 

1. Za dosavadní bod 30 doplnit nové body 31 a 32, které znějí:

"31. § 33 odst. 1 (§ 41 odst. 1, § 45 odst. 1, § 51 odst. 1 a § 53 odst. 1) zní:

"(1) Výše základní výměry starobního důchodu (plného invalidního důchodu, částečného invalidního důchodu, vdovského a vdoveckého důchodu a sirotčího důchodu) činí měsíčně 11 % průměrné mzdy za rok, který o rok předchází roku přiznání důchodu.".

 

32. § 33 odst. 2 věta třetí zní: "Výše procentní výměry starobního důchodu činí měsíčně 9 % průměrné mzdy za rok, který o rok předchází roku přiznání důchodu.".

 

Ostatní body se přečíslují.

 

2. Dosavadní bod 31 doplnit takto: "a v § 34 odst. 1 a § 41 odst. 2 nahradit číslovku "1,5 %" číslovkou "1,6 %".

 

Ostatní body se přečíslují.

 

3. Za dosavadní bod 31 doplnit nový bod 32, který zní:

"32. V § 36 odst. 1 se číslovka "0,6 %" nahrazuje číslovkou "0,3%".

 

Ostatní body se přečíslují.

 

4. Za dosavadní bod 48 doplnit nové body 49 a 50, které znějí:

"49. § 45 odst. 2 zní:

"(2) Výše procentní výměry částečného invalidního důchodu činí za každý celý rok doby pojištění 0,8 % výpočtového základu měsíčně.".

50. V § 45 doplnit nový odstavec 3, který zní:

"(3) Výše procentní výměry částečného invalidního důchodu činí měsíčně 4,5 průměrné mzdy za rok, který o rok předchází roku přiznání důchodu. Ustanovení § 33 odst. 2 věty druhé a § 41 odst. 3 platí zde obdobně.".

 

Stávající odstavce 3 a 4 přečíslovat na odstavce 4 a 5.

 

Ostatní body se přečíslují.

 

5. Za dosavadní bod 60 doplnit nový bod 61, který zní:

"61. § 67 zní:

"§ 67

 

(1) Vyplácené důchody se zvýší vždy k 1. lednu a 1. červenci každého kalendářního roku.

 

(2) Zvýšení se stanoví tak, aby v souhrnu za všechny vyplácené důchody odpovídalo k 1. lednu nejméně růstu indexu životních nákladů důchodců za duben až říjen předchozího roku a k 1. červenci růstu životních nákladů důchodců za říjen předchozího roku až duben kalendářního roku. K 1. červenci budou navíc důchody zvýšeny o rozdíl mezi zvýšením indexu růstu průměrné nominální mzdy za minulý rok a souhrnným zvýšením důchodů provedeným k 1. červenci minulého roku a k 1. lednu kalendářního roku na základě růstu indexu životních nákladů důchodců. Pokud v minulém roce průměrná nominální mzda nerostla rychleji, než se za uvedené období zvýšil nominální index životních nákladů důchodců, zvyšuje se souhrn za všechny vyplácené důchody pouze o růst životních nákladů důchodců za období od dubna předchozího roku do dubna kalendářního roku.

 

(3) V letech 1998 až 2001 se rozdíl mezi zvýšením indexu růstu průměrné nominální mzdy za minulý rok a růstem důchodů provedeným k 1. červenci minulého roku a k 1. lednu kalendářního roku na základě růstu životních nákladů důchodců zvyšuje o 2 body.

 

(4) Zvýšení důchodů stanoví vláda k 1. lednu a k 1. červenci nařízením podle zásad uvedených v odstavcích 1, 2 a 3.

 

(5) Index růstu životních nákladů důchodců za uvedená období a index růstu průměrné nominální mzdy za minulý rok se zjišťuje podle údajů Českého statistického úřadu.".".

 

6. Za dosavadní bod 71 doplnit nový bod 72, který zní:

"72. § 93 odst. 2 se na konci doplňuje takto: "Pokud byly před 1. lednem 1996 současně splněny podmínky nároku na výplatu důchodu starobního, invalidního, částečného invalidního nebo za výsluhu let a na výplatu vdovského nebo sirotčího důchodu a tyto důchody (nebo důchody, za které se považuje po 31. prosinci 1995 důchod za výsluhu let) jsou nadále vypláceny v souběhu těchto důchodů, náleží tyto důchody ve výši stanovené v § 58.".".

 

Ostatní body se přečíslují.

 

7. Za dosavadní bod 75 doplnit nový bod 76, který zní:

"76. § 107 odst. 2 zní:

"(2) Vláda zvýší nařízením částky uvedené v § 15 nebo částky uvedené v § 15 naposledy zvýšené nařízením vlády podle postupu uvedeném v § 15 na příští rok vždy do 30. září kalendářního roku. Zvýšení těchto částek se provádí k 1. lednu příštího roku. Údaj o průměrné měsíční mzdě za rok, který o rok předchází roku přiznání důchodu, bude stanoven vynásobením výše všeobecného vyměřovacího základu podle § 17 odst. 1 a 2, upraveného vládními nařízeními č. 227/1995 Sb. a 225/1996 Sb., za rok dva roky předcházející roku přiznání důchodu přepočítacím koeficientem podle § 17 odst. 4. Na základě tohoto údaje o průměrné mzdě za rok, který o rok předchází roku přiznání důchodu, se vládním nařízením stanoví příslušné měsíční částky v § 33 odst. 1, § 33 odst. 2, § 41 odst. 1, § 45 odst. 1, § 45 nový odst. 3, § 51 odst. 1 a § 53 odst. 1.".

 

§ 107 odst. 3 zrušit a odstavec 4 přečíslovat na odstavec 3.

Ostatní body se přečíslují.

 

8. Za dosavadní bod 77 doplnit nový bod 78, který zní:

"78. V § 108 odst. 1 písm. c) vypustit slova "a procentní míru" a část věty počínaje slovy "a okruh zdravotních postižení".

 

Ostatní body se přečíslují.

 

9. K Čl. III

V Čl. III odst. 1 slova "dnem účinnosti tohoto zákona" nahradit slovy "dnem účinnosti Čl. III".

 

V Praze dne 15. května 1997

 

Václav Krása v.r.

zpravodaj výboru

pro sociální politiku a zdravotnictví

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP