§ 22b

(1) Fond poskytne úhradu zdravotnickému zařízení na základě jeho žádosti, jsou-li splněny podmínky podle § 22a odst. 2. Fond má právo přezkoumat oprávněnost poskytnutí zdravotní péče, kterou má uhradit; ustanovení tohoto zákona a ostatních zákonů o povinné mlčenlivosti zaměstnanců zaměstnanecké pojišťovny se nepoužijí.

(2) Úhrada se poskytne takto:

a) pokud jde o pohledávky vzniklé z titulu poskytnutí zdravotní péče praktickým lékařem a praktickým lékařem pro děti a dorost, ve výši 80% dlužné částky, nejvýše však 200 Kč na jednoho pojištěnce,

b) pokud jde o pohledávky vzniklé z titulu poskytnutí ambulantní zdravotní péče odbornými lékaři, ve výši 80% dlužné částky, nejvýše však 900 Kč na jednoho pojištěnce,

c) pokud jde o pohledávky vzniklé z titulu poskytnutí ústavní zdravotní péče, ve výši 80% dlužné částky, nejvýše však 1 200 Kč na jednoho pojištěnce,

d) pokud jde o pohledávky vzniklé z titulu výdeje léčiv na základě lékařského předpisu, ve výši 80% dlužné částky, nejvýše však 700 Kč na jednoho pojištěnce.

(4) Právo zdravotnického zařízení na úhradu z Fondu se promlčí uplynutím pěti let ode dne stanoveného podle odstavce 1.

(5) V případě, že prostředky Fondu nepostačují k vyplacení zákonem stanovených úhrad, poskytne zbývající část potřebných peněžních prostředků do Fondu stát ve formě návratné finanční výpomoci. V takovém případě se zvyšuje příspěvek zaměstnaneckých pojišťoven do Fondu od roku následujícího po poskytnutí půjčky na dvojnásobek procentní sazby uvedené v § 22a odst. 3. V roce následujícím po splacení návratné finanční výpomoci se příspěvek snižuje na procentní sazbu uvedenou v § 22a odst. 3.

§ 22c

Fond se stává věřitelem zdravotní pojišťovny ve výši práv zdravotnických zařízení na plnění z Fondu.".".

Část devátou označit jako část desátou.

2. § 50 zní:

"§ 50

Tento zákon nabývá účinnosti dnem 1. dubna 1997, s výjimkou § 15 odst. 10 věty první a části deváté, které nabývají účinnosti dnem 1. ledna 1998, a pozbývá účinnosti dnem 30. června 1998.".

CH. Pozměňovací návrhy přednesené poslankyní T. Jirousovou

1. Pokud nebude přijat pozměňovací návrh poslance Matulky, navrhuji v § 15 odst. 4 doplnit písmena m) a n) tohoto znění:

"m) vakcina proti virové hepatitidě,

n) vakcina proti meningokokové meningititidě".

2. § 30 odst. 2 písm. a) zní:

"a) očkování proti tuberkulóze, záškrtu, tetanu, dávivému kašli, přenosné dětské obrně, spalničkám, příušnicím, zarděnkám,".

3. V § 30 vypustit odstavec 3.

4. V § 45 odst. 1 poslední větu nahradit větou: "O odvolání proti rozhodnutí zdravotní pojišťovny rozhoduje nezávislý rozhodčí orgán složený po jednom zástupci ze zdravotní pojišťovny, Ministerstva zdravotnictví, Ministerstva práce a sociálních věcí, státního orgánu dozoru nad bezpečností práce, referátu zdravotnictví okresního úřadu a zástupce České lékařské komory.".

5. V § 45 vypustit odstavec 2 a další odstavce přečíslovat.

6. V dosavadním § 45 odst. 3 vypustit druhou větu.

I. Pozměňovací návrhy přednesené poslancem J. Štraitem

1. V § 11 odst. 1 doplnit písmena f) a g), která znějí:

"f) na informace o svém zdravotním stavu, o možnostech, průběhu a výsledcích své léčby a na informace o výši finančních nákladů své léčby,

g) účasti na řízení své zdravotní pojišťovny prostřednictvím volených zástupců.".

2. V § 42 odst. 1 doplnit větu, která zní: "Státní orgány přihlížejí ke stanoviskům zástupců pacientů a plátců pojistného.".

3. V § 42 odst. 2 za slova "12 měsíců" doplnit slova "a údaje o své činnosti a hospodaření".

4. V § 44 odst. 2 číslovku "5%" nahradit číslovkou "7%".

J. Pozměňovací návrhy přednesené poslancem J. Zvěřinou

1. Za § 40 vložit nový § 41, který zní:

"§ 41

Informační centrum

(1) Informační centrum zdravotního pojištění spravuje Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky (dále jen "Správce centra"). Informační centrum zdravotního pojištění slouží ke kontrole čerpání finančních prostředků zdravotního pojištění jednotlivými zdravotnickými zařízeními, která jsou ve smluvním vztahu ke zdravotním pojišťovnám. K tomuto účelu vede správce centra přehled:

a) zdravotnických zařízení, která mají uzavřeny smlouvy se zdravotními pojišťovnami,

b) zdravotnických pracovníků poskytujících zdravotní péči hrazenou ze zdravotního pojištění v jednotlivých zdravotnických zařízeních, oprávněných vykazovat zdravotní pojišťovně provedené zdravotní výkony podle seznamu zdravotních výkonů s bodovými hodnotami (dále jen "nositel výkonu").

(2) Zdravotní pojišťovny jsou povinny sdělit Správci centra za uplynulé kalendářní čtvrtletí, a to nejpozději do 60 dnů, součet časů zdravotních výkonů uvedených v seznamu zdravotních výkonů s bodovými hodnotami, v členění podle nositelů výkonů, které byly

a) jednotlivými zdravotnickými zařízeními v kalendářním čtvrtletí vykázány a zdravotní pojišťovna je uhradila,

b) jednotlivými zdravotnickými zařízeními vykázány a uhrazeny, avšak jejich úhrada byla po kontrole provedené v kalendářním čtvrtletí zamítnuta.

(3) Zdravotnická zařízení jsou povinna sdělit Správci centra za uplynulé čtvrtletí, a to nejpozději do 60 dnů, seznam jednotlivých nositelů výkonů k poslednímu dni daného čtvrtletí, v tomto členění:

a) jméno, příjmení, titul,

b) rodné číslo,

c) kategorie nositele výkonu,

d) přepočtený počet nositele výkonu.

(4) Zdravotnické zařízení splní povinnost podle předchozího odstavce i tehdy, pokud sdělí Správci centra pouze ty změny, k nimž došlo od předchozího hlášení.

(5) Kategorií nositele výkonu podle odstavce 3 se rozumí:

a) lékař bez absolvované specializační průpravy,

b) lékař s absolvovanou specializační průpravou I. stupně,

c) lékař s absolvovanou specializační průpravou II. stupně nebo s nástavbovou specializační průpravou,

d) klinický psycholog, klinický logoped, absolvent vysoké školy ve studijním oboru tělesná výchova a sport a rehabilitace,

e) střední zdravotnický pracovník.

(6) Přepočtený počet nositele výkonu podle odst. 3 se zjistí podle počtu hodin odpracovaných jednotlivým nositelem výkonu ve zdravotnickém zařízení v daném čtvrtletí při poskytování zdravotní péče hrazené ze zdravotního pojištění. Pokud jednotlivý nositel výkonu odpracuje čas

a) do 12 hodin, je jeho přepočtený počet roven nule,

b) do 120 hodin, je jeho přepočtený počet roven 0,25

c) do 240 hodin, je jeho přepočtený počet roven 0,50,

d) do 360 hodin, je jeho přepočtený počet roven 0,75,

e) nad 360 hodin, je jeho přepočtený počet roven jedné.

(7) Správce centra vypočte pro každé zdravotnické zařízení výši korekčního koeficientu jako podíl, v jehož čitateli je rozdíl mezi součtem časů zdravotních výkonů uhrazených v daném čtvrtletí zdravotnickému zařízení, a součtem časů zdravotních výkonů zdravotnickému zařízení uhrazených, jejichž úhrada však byla po kontrole provedené v daném čtvrtletí zdravotní pojišťovnou zamítnuta, a ve jmenovateli je součin přepočteného počtu nositelů výkonů a hodinového limitu času nositele výkonu na jeden kalendářní den a počtu kalendářních dnů v daném čtvrtletí. Hodinový limit času nositele výkonu na jeden kalendářní den je 12 hodin. Korekční koeficient se nepoužije, je-li jeho výše menší než jedna.

(8) Správce centra je povinen sdělit do 80 dnů od uplynutí kalendářního čtvrtletí zdravotním pojišťovnám výši korekčního koeficientu pro jejich smluvní zdravotnická zařízení.

(9) Zdravotní pojišťovny jsou povinny jednotlivým zdravotnickým zařízením podělit úhradu za zdravotní výkony v daném kalendářním čtvrtletí korekčním koeficientem podle odstavce 7. Pokud již provedená úhrada za dané kalendářní čtvrtletí přesahuje úhradu vypočtenou pomocí korekčního koeficientu, sníží zdravotní pojišťovna zdravotnickému zařízení o tento rozdíl úhradu za zdravotní výkony při dalším vyúčtování.

(10) Na úhradě nákladů spojených s činností Informačního centra zdravotního pojištění se podílí zdravotní pojišťovny poměrně podle přepočteného počtu nositelů zdravotních výkonů jejich smluvních zdravotnických zařízení.

(11) Činnost Informačního centra zdravotního pojištění kontroluje Ministerstvo zdravotnictví.".

Následující paragrafy přečíslovat.

2. V příloze č. 2 oddíl A doplnit za symbol "H" další symboly "B" a "P", které znějí:

"Symbol "B" - látky obsahující léčivou látku náležející do seznamu skupin léčivých látek, označenou v seznamu tímto symbolem, jsou v ambulantní a ústavní péči hrazeny zdravotní pojišťovnou smluvnímu zdravotnickému zařízení formou zvlášť účtovaných léčivých přípravků.

Symbol "P" - Léčivé přípravky takto označené, pokud jsou předepsány v souladu s příslušným indikačním omezením uvedeným ve sloupci "indikační omezení", hradí pojišťovna do výše stanovené úhrady smluvnímu zdravotnickému zařízení

1. na recept odborného lékaře, lékaře specializovaného pracoviště, praktického lékaře nebo jiného ošetřujícího lékaře pojištěnce, jde-li o poskytování ambulantní péče,

2. v rámci lékového paušálu, jde-li o poskytování ústavní péče,

3. formou zvlášť účtovaných léčivých přípravků, jestliže vedle symbolu P je ve stejném řádku ve sloupci "LIMIT" uveden některý ze symbolů "K", "T", "U" nebo "B".".

3. Příloha č. 2, tabulka oddílu B, která obsahuje 521 položek lékových skupin, byla předložena jako příloha pozměňovacího návrhu v tištěné podobě všem poslancům.

4. V příloze č. 2 oddíl B doplnit seznam indikačních omezení na řádku 43 takto: "Léčbu Wobenzymem indikuje onkolog, chirurg nebo lymfolog u lymfedému po radikálních operacích pro malignitu.".

K. Pozměňovací návrhy přednesené poslancem V. Špidlou

1. V § 17 odst. 1 a 2 vypustit a nahradit novými odstavci 1 až 5, které znějí:

"(1) Za účelem zajištění věcného plnění při poskytování zdravotní péče pojištěncům uzavírají všeobecná zdravotní pojišťovna a ostatní zdravotní pojišťovny, zřízené podle zvláštního zákona [Zákon č. 526/1990 Sb., o cenách, ve znění zákona č. 135/1994 Sb.] (dále jen "zdravotní pojišťovny") smlouvy se zdravotnickými zařízeními o poskytování zdravotní péče. Smlouvu o poskytování zdravotní péče lze uzavřít jen na ty druhy péče, které je zdravotnické zařízení oprávněno poskytovat. Smlouvy se nevyžadují při poskytnutí nutné a neodkladné zdravotní péče pojištěnci.

(2) Smlouva podle odstavce 1 uzavřená mezi zdravotní pojišťovnou a zdravotnickým zařízením se řídí rámcovou smlouvou, která je výsledkem dohodovacího řízení mezi zástupci svazů zdravotních pojišťoven a zástupci příslušných skupinových smluvních zdravotnických zařízení, zastupovaných svými zájmovými sdruženími. Jednotlivé rámcové smlouvy jsou předkládány Ministerstvu zdravotnictví, které je posoudí z hlediska souladu s právními předpisy a veřejným zájmem, a poté je vydá jako vyhlášku. Jestliže před ukončením platnosti smlouvy nedojde k uzavření smlouvy nové, bude platnost smlouvy prodloužena až do doby, než bude uzavřena nová rámcová smlouva. Pokud mezi účastníky dohodovacího řízení nedojde k dohodě o obsahu rámcové smlouvy do šesti měsíců, je oprávněno učinit rozhodnutí Ministerstvo zdravotnictví. Rámcová smlouva obsahuje vždy ustanovení, které se týká doby účinnosti, způsobu a důvodu ukončení smlouvy podle odstavce 1 s tím, že smlouvu je možno ukončit vždy k 1. lednu následujícího roku, přičemž výpovědní lhůta musí být nejméně šest měsíců. Tato výpovědní lhůta neplatí v případech, že v důsledku závažných okolností nelze rozumně očekávat další plnění smlouvy. Dále rámcová smlouva musí osahovat způsob provádění úhrady poskytované zdravotní péče, práva a povinnosti účastníků smlouvy podle odstavce 1, pokud nejsou stanoveny zákonem, obecné podmínky kvality a účelnosti poskytování zdravotní péče, podmínky nezbytné pro plnění smlouvy podle odstavce 1, kontrolní mechanismus kvality poskytované péče a správnosti účtovaných částek, jakož i povinnost vzájemného sdělování údajů nutných ke kontrole plnění smlouvy o poskytování zdravotní péče, způsob a důvody ukončení smlouvy podle odstavce 1, ustanovení o rozhodčím řízení.

(3) Do doby nabytí účinnosti vyhlášky podle odstavce 2 je rozhodnutí o způsobu úhrady ponecháno na dohodě příslušného zdravotnického zařízení s příslušnou zdravotní pojišťovnou buď na základě bodového hodnocení zdravotních výkonů nebo na základě paušálů za poskytnuté služby. Paušály se rozumí platby za počet registrovaných pojištěnců a agregovaná platba za lůžko/den v nemocnici či platba za diagnozu.

(4) Seznam zdravotních výkonů s bodovým hodnocením se sestavuje v dohodovacím řízení se zástupci

a) Všeobecné zdravotní pojišťovny a ostatních zdravotních pojišťoven,

b) příslušných profesních sdružení poskytovatelů jako zástupců smluvních zdravotnických zařízení,

c) profesních organizací zřízených zákonem,

d) odborných vědeckých společností,

e) zájmových sdružení pojištěnců.

Seznam zdravotních výkonů s bodovým hodnocením je předkládán Ministerstvu zdravotnictví k posouzení z hlediska souladu s právními předpisy a veřejným zájmem, které jej poté vydá jako vyhlášku.

Seznam výkonů s bodovými hodnotami je podle druhů péče, kterou je zdravotnické zařízení oprávněno poskytovat, součástí smlouvy o poskytování zdravotní péče uzavírané mezi zdravotními pojišťovnami a smluvními zdravotnickými zařízeními.

(5) Hodnota bodu, sazby, jakož i další ujednání ohledně cen platných pro poskytování zdravotní péče hrazené z veřejného zdravotního pojištění budou stanoveny v dohodovacím řízení se zástupci

a) Všeobecné zdravotní pojišťovny a ostatních zdravotních pojišťoven,

b) příslušných profesních sdružení poskytovatelů jako zástupců smluvních zdravotnických zařízení.

Výsledek dohodovacího řízení o cenách ve zdravotnictví bude posouzen z hlediska souladu s právními předpisy a veřejným zájmem Ministerstvem zdravotnictví a Ministerstvem financí, které jej poté vydá jako cenový výměr.".

Odstavce 3 až 5 označit jako odstavce 6 až 8.

2. V § 17 nově označeném odstavci 8 v návětí vypustit slova "na základě schváleného zdravotně pojistného plánu nebo".

3. V § 17 nově označeném odstavci 8 písm. a) vypustit slova "ve schváleném zdravotně pojistném plánu stanovené nebo".

4. V § 17 nově označeném odstavci 8 písm. b) vypustit slova "ve schváleném zdravotně pojistném plánu stanovený nebo".

5. V § 40 vložit nový odstavec 3, který zní:

"(3) V případě platební neschopnosti pojišťovny zaručuje uhrazení nákladů poskytnuté zdravotní péče nebo oprávněných pohledávek poskytovatelů po vyčerpání rezervního fondu příslušné pojišťovny státní rozpočet České republiky.".

Odstavec 3 označit jako odstavec 4.

6. Za část sedmou vložit novou část osmou, která včetně nadpisu zní:

"ČÁST OSMÁ

Síť zdravotnických zařízení

§ 45

(1) Zdravotní pojišťovna je povinna zajistit poskytování zdravotní péče svým pojištěncům. Tuto povinnost plní prostřednictvím zdravotnických zařízení, se kterými uzavřela smlouvu o poskytování a úhradě zdravotní péče. Tato zdravotnická zařízení schválená komisí podle odstavce 2 tvoří síť smluvních zdravotnických zařízení (dále jen "síť").

(2) Vstup do sítě se reguluje prostřednictvím stálé komise pro vytváření sítě zdravotnických zařízení podle odstavce 1 na úrovni příslušného okresu, v hlavním městě Praze, Brně, Ostravě a Plzni nebo na úrovni vyšších územně samosprávných celků, budou-li zřízeny. O vstup do sítě může požádat pouze právnická nebo fyzická osoba, která je oprávněna poskytovat zdravotní péči v příslušném oboru. Okresní úřady vedou seznamy nových uchazečů o vstup do sítě veřejných služeb. Za svolání prvního jednání stálé komise odpovídá příslušný okresní úřad.

(3) Komise se schází nejméně jedenkrát za 14 dnů. Stálým bodem jednání je zhodnocení stavu a potřeby sítě zdravotnických zařízení (regionální plánování potřeb) z regionálního pohledu a potřeby úpravy sítě veřejných zdravotnických služeb a posouzení žádostí o vstup do sítě. Komise sestává ze členů skupiny poskytovatelů (zdravotnických zařízení), stejného počtu zástupců Sdružení zdravotních pojišťoven nebo zástupců, které si zvolí zdravotní pojišťovny působící v daném okrese, stejného počtu zástupců státní správy a samosprávy a stejného počtu zástupců profesních organizací. Předsedou stálé komise je střídavě zástupce každé ze zúčastněné skupiny. Proti rozhodnutí komise podle odstavce 2 se účastník řízení může odvolat k ústřední odvolací komisi. Ústřední odvolací komise se sídlem v Praze sestává ze stejného počtu zástupců příslušné skupiny poskytovatelů (zdravotnických zařízení), stejného počtu zástupců Sdružení zdravotních pojišťoven nebo zástupců, které si zvolí zdravotní pojišťovny. Ústřední odvolací komise je jmenována ministrem. Ústřední odvolací komisi předsedá absolvent právnické fakulty nejméně s pětiletou praxí, na jehož jmenování se shodnou příslušné skupiny poskytovatelů a pojišťoven.

(4) Jednací řád komise podle odstavce 2 a další procesní náležitosti stanoví Ministerstvo zdravotnictví vyhláškou. Jednací řád ústřední odvolací komise podle odstavce 3 a další procesní náležitosti stanoví Ministerstvo zdravotnictví vyhláškou.

(5) Funkce v komisi pro vytvoření sítě zdravotnických zařízení je čestnou funkcí. Náklady na činnost komisí nese Ministerstvo zdravotnictví.".

Následující části a paragrafy přečíslovat.

L. Pozměňovací návrhy přednesené poslancem J. Janečkem

1. V § 22 písm. d) vypustit slova "pokud není hrazena zřizovatelem".

2. Za část sedmou vložit novou část osmou, která včetně nadpisu zní:

"ČÁST OSMÁ

Síť zdravotnických zařízení

§ 45

(1) Zdravotní pojišťovna je povinna zajistit poskytování zdravotní péče svým pojištěncům. Tuto povinnost plní prostřednictvím zdravotnických zařízení, se kterými uzavřela smlouvu o poskytování a úhradě zdravotní péče. Tato zdravotnická zařízení tvoří síť smluvních zdravotnických zařízení zdravotní pojišťovny (dále jen "síť").

(2) Před uzavřením smlouvy o poskytování a úhradě zdravotní péče se koná výběrové řízení. Konání výběrového řízení mohou navrhnout zdravotní pojišťovna nebo zdravotnické zařízení oprávněné poskytovat zdravotní péči v příslušném oboru.

§ 46

(1) Výběrové řízení vyhlašuje způsobem v místě obvyklým okresní úřad, v hlavním městě Praze Magistrát hl. m. Prahy, ve městě Brně, Ostravě a Plzni magistrát (dále jen "okresní úřad"). Místní příslušnost okresního úřadu se řídí místem provozování zdravotnického zařízení. Výběrové řízení na poskytování ústavní a lázeňské zdravotní péče vyhlašuje Ministerstvo zdravotnictví.

(2) Vyhlášení výběrového řízení musí obsahovat:

a) rozsah zdravotní péče a území, pro které má být poskytována, a označení zdravotní pojišťovny, je-li zdravotní pojišťovna navrhovatelem výběrového řízení,

b) lhůtu, ve které lze podat nabídku; tato lhůta nesmí být kratší než 30 pracovních dnů,

c) místo pro podání přihlášky.

§ 47

(1) Vyhlašovatel zřizuje pro každé výběrové řízení komisi. Členy komise jsou:

a) zástupce okresního úřadu, jde-li o výběrové řízení vyhlašované okresním úřadem, nebo zástupce Ministerstva zdravotnictví, jde-li o výběrové řízení vyhlašované tímto ministerstvem,

b) zástupce příslušné profesní organizace,

c) zástupce příslušné zdravotní pojišťovny,

d) odborník pro druh zdravotní péče, která má být zdravotnickým zařízením poskytována.

(2) Členy komise nemohou být osoby, u nichž se zřetelem na jejich vztah k uchazeči jsou pochybnosti o jejich nepodjatosti, a osoby blízké k uvedeným osobám.

(3) Členství v komisi je nezastupitelné. Na členy komise se vztahuje povinnost zachovávat mlčenlivost o všech skutečnostech, o kterých se dověděli v souvislosti s výběrovým řízením. Poskytnutí informací o zdravotnických zařízeních, účastnících se výběrového řízení členy komise, se nepovažuje za porušení povinnosti zachovávat mlčenlivost podle zvláštního zákona.

§ 48

(1) Činnost komise řídí její předseda, kterým je zástupce okresního úřadu, jde-li o výběrové řízení, jehož vyhlašovatelem je okresní úřad, nebo zástupce Ministerstva zdravotnictví, jde-li o výběrové řízení, jehož vyhlašovatelem je Ministerstvo zdravotnictví.

(2) Komise rozhoduje tajným hlasováním. Komise je schopna se usnášet, jsou-li přítomny alespoň dvě třetiny členů komise. Pořadí se stanoví podle počtu získaných hlasů. O průběhu a výsledku výběrového řízení komise vyhotoví zápis, který podepíše předseda a všichni přítomní členové komise. Zápis musí obsahovat jména členů komise a stanovení pořadí přihlášek.

(3) O jednání komise se pořizuje zápis. Předseda komise předá zápis vyhlašovateli neprodleně po skončení jednání komise. Tím činnost komise končí.

(4) Náklady spojené s vyhlášením výběrového řízení o činnosti komise hradí vyhlašovatel. Náklady spojené s účastí na výběrovém řízení hradí uchazeč.

§ 49

(1) Nabídky se doručují vyhlašovateli ve lhůtě stanovené podle § 46 odst. 2 písm. a). Uchazeč je povinen prokázat, že je oprávněn poskytovat zdravotní péči v příslušném oboru.

(2) Vyhlašovatel pozve uchazeče na jednání výběrové komise (dále jen "komise"). Uchazeči, jehož přihláška má formální nedostatky, které uchazeč neodstraní ve lhůtě stanovené vyhlašovatelem, vrátí vyhlašovatel přihlášku s uvedením důvodů.

§ 50

(1) Při posuzování přihlášek členové komise přihlížejí zejména k dobré pověsti zdravotnického zařízení (k dodržování postupu lege artis), k disciplinárním opatřením uloženým podle zvláštního zákona, k etickému přístupu k pacientům, ke stížnostem na poskytování zdravotní péče, ke zjištěným nedostatkům v hospodaření zdravotnického zařízení, včetně daňových nedoplatků apod.

(2) Po posouzení přihlášek stanoví komise pořadí uchazečů.

§ 51

(1) Vyhlašovatel zaujme stanovisko k výsledkům výběrového řízení a sdělí je zdravotní pojišťovně. Součástí stanoviska je názor vyhlašovatele, zda zdravotní pojišťovna plní povinnost podle § 45 odst. 1 věta první.

(2) Zdravotní pojišťovna přihlíží k výsledkům výběrového řízení a ke stanoviskům vyhlašovatele při uzavírání smluv o poskytování a úhradě zdravotní péče. Výsledek výběrového řízení a stanovisko vyhlašovatele nezakládají právo na uzavření smlouvy se zdravotní pojišťovnou.".

Ostatní paragrafy se přečíslují.

M. Pozměňovací návrh přednesený poslancem J. Vikem

Oddíl B zní: viz příloha.

N. Pozměňovací návrhy přednesené poslancem Jaroslavem Novákem

Pokračuje v řádku 168 pozměňovacího návrhu, který přednesl posl. Vik - viz příloha.

O. Pozměňovací návrhy přednesené poslancem M. Loukotou

Ve způsobu podávání byly použity zkratky:

a) Způsob podání (aplikace)

p.o. - perorání aplikační forny (tablety, tobolky, dražé, potahované tablety)

subling. - perorární aplikační forma pod jazyk (aplikace do dutiny ústní)

parent. - injekční aplikační forma (injekce, suché injekce, infuze)

intraderm. - aplikační cesta některých alergenů (nitrokožně)

transd. - transdermální (kožní) aplikační formy (náplasti)

p.rect. - rektální aplikační formy

vag. - vaginální (poševní) aplikační formy

inhal. - inhalační aplikační formy (spray, prášky a roztoky k inhalaci)

spr. - lokální aplikační forma na sliznici (spray)

lok. - lokální (zevní) aplikační formy

PRICK test - k diagnostice,

V symbolech byly užity

b) symboly

Symbol "L" léčivé přípravky obsahující léčivou látku náležející do seznamu skupin léčivých látek označenou v seznamu tímto symbolem, je oprávněn předepisovat lékař se specializací v příslušném oboru (dále jen odborný lékař) nebo lékař příslušného specializovaného pracoviště, nebo na základě písemného doporučení odborného lékaře ošetřující lékař pojištěnce. Zdravotní pojišťovna hradí tyto léčivé přípravky smluvnímu zdravotnickému zařízení 1. na recept, jde-li o poskytování ambulantní péče, 2. v rámci lékového paušálu, jde-li o poskytování ústavní péče.

Symbol "Z" léčivé přípravky obsahující léčivou látku náležející do seznamu skupin léčivých látek označenou v seznamu tímto symbolem, hradí zdravotní pojišťovna smluvnímu zdravotnickému zařízení, a to

1. na recept schválený revizním lékařem zdravotní pojišťovny, jde-li o poskytování ambulantní péče.

2. v rámci lékového paušálu, jde-li o poskytování ústavní péče.

Symbol "X" léčivé přípravky obsahující léčivou látku náležící do seznamu skupin léčivých látek, označenou v seznamu tímto symbolem, hradí zdravotní pojišťovna smluvnímu zdravotnickému zařízení

1. na recept schválený revizním lékařem zdravotní pojišťovny, jde-li o poskytování ambulantní péče,

2. formou zvlášť účtovaného léčivého přípravku po předchozím souhlasu revizního lékaře zdravotní pojišťovny, jde-li o poskytování ústavní péče,

3. v rámci lékového paušálu, jde-li o poskytování zdravotní péče v ústavu, ve kterém tuto péči poskytují převážně střední zdravotničtí pracovníci (dále jen "ošetřovatelské lůžko") a při poskytování péče v odborném léčebném ústavu.

Symbol "O" léčivé přípravky obsahující léčivou látku náležící do skupin léčivých látek, označenou v seznamu tímto symbolem, hradí zdravotní pojišťovna smluvnímu zdravotnickému zařízení

1. v množství podaném pojištěnci formou zvlášť účtovaných léčivých přípravků předepsaných na žádanku v souladu se seznamem, jde-li o poskytování ambulantní péče,

2. v rámci lékového paušálu, jde-li o poskytování ústavní péče.

Symbol "K" léčivé přípravky obsahující léčivou látku náležící do seznamu skupin léčivých látek, označenou v seznamu tímto symbolem, hradí zdravotní pojišťovna smluvnímu zdravotnickému zařízení

1. formou zvlášť účtovaných léčivých přípravků v ambulantní i ústavní péči, s výjimkou resuscitační a intenzivní péče poskytované v ústavním zdravotnickém zařízení, péče na ošetřovatelském lůžku a péče v odborném léčebném ústavu. Tyto léčivé přípravky se předepisují na žádanku v souladu se seznamem,

2. v rámci úhrady zdravotních výkonů, jde-li o resuscitační a intenzivní péči poskytovanou v ústavním zdravotnickém zařízení,

3. v rámci lékového paušálu, jde-li o poskytování zdravotní péče v odborném léčebném ústavu a na ošetřovatelském lůžku.

Symbol "T" léčivé přípravky obsahující léčivou látku náležící do seznamu skupin léčivých látek, označenou v seznamu tímto symbolem, hradí zdravotní pojišťovna smluvnímu zdravotnickému zařízení

1. formou zvlášť účtovaných léčivých přípravků, jde-li o poskytování resuscitační a intenzivní péče v ústavním zdravotnickém zařízení. Tyto léčivé přípravky se předepisují na žádanku v souladu se seznamem,

2. v rámci lékového paušálu, jde-li o poskytování ústavní péče, s výjimkou resuscitační a intenzivní péče.

Symbol "U" léčivé přípravky obsahující léčivou látku náležící do seznamu skupin léčivých látek, označenou v seznamu tímto symbolem, hradí zdravotní pojišťovna smluvnímu zdravotnickému zařízení

1. formou zvlášť účtovaných léčivých přípravků, jde-li o poskytování ústavní péče, s výjimkou poskytování péče na ošetřovatelském lůžku a péče v odborném léčebném ústavu,

2. v rámci lékového paušálu, jde-li o poskytování péče v odborném léčebném ústavu a na ošetřovatelském lůžku.

Symbol "H" léčivé přípravky obsahující léčivou látku náležící do seznamu skupin léčivých látek, označenou v seznamu tímto symbolem, jsou v ústavní péči hrazeny zdravotní pojišťovnou smluvním zdravotnickému zařízení pouze formou lékového paušálu. Při předepsání na recept je zdravotní pojišťovna nehradí.

Symbol "B" léčivé přípravky obsahující léčivou látku náležící do seznamu skupin léčivých látek, označenou v seznamu tímto symbolem, jsou v ambulantní i ústavní péči hrazeny zdravotní pojišťovnou smluvnímu zdravotnickému zařízení formou zvlášť účtovaných léčivých přípravků.

Léčivé přípravky obsahující léčivou látku, u níž není v seznamu žádný z výše uvedených symbolů, jsou hrazeny zdravotní pojišťovnou smluvnímu zdravotnickému zařízení pouze

1. na recept, jde-li o poskytování ambulantní péče,

2. v rámci lékového paušálu, jde-li o poskytování ústavní péče.

c) specializace a nástavbové specializace lékařů a označení speciálních zaměření pracovišť:

ALG - lékař s nástavbovou specializací v oboru alergologie a klinické imunologie

ATB - antibiotické středisko zřízené při mikrobiologickém oddělení zdravotnického zařízení, které v souladu s antibiotickou politikou vydává, v předchozí konzultaci, doporučení k předpisu a použití antimikrobních léčivých přípravků obsahujících léčivou látku, náležející do skupiny léčivých látek touto zkratkou v seznamu označených

CHI - lékař se specializací I. nebo II. stupně v oboru chirurgie

DER - lékař se specializací I. nebo II. stupně v oboru dermatovenerologie

DIA - lékař s nástavbou specializací v oboru diabetologie, lékař se specializací

II. stupně v oboru interního lékařství

END - lékař s nástavbovou specializací v oboru endokrinologie, lékař se specializací II. stupně v oboru interního lékařství

GER - lékař s nástavbovou specializací v oboru geriatrie, lékař se specializací II. stupně v oboru interního lékařství

GIT - lékař s nástavbovou specializací v oboru gastroenterologie, lékař se specializací II. stupně v oboru interního lékařství

GYN - lékař se specializací I. nebo II. stupně v oboru gynekologie a porodnictví

HEM - lékař s nástavbovou specializací v oboru hematologie a transfúzní služby, lékař se specializací II. stupně z oboru interního lékařství

INF - lékař s nástavbovou specializací v oboru přenosných nemocí

INT - lékař se specializací I. nebo II. stupně v oboru interního lékařství

J4 - centrum pro léčbu dědičných poruch metabolismu

J5 - centrum pro léčbu defektu somatotropního hormonu

J7 - dialyzační jednotka

J9 - poradna pro hyperlipoproteinemii, lékař se specializací II. stupně z interního lékařství

J10 - transplantační centrum

J11 - lékař se specializací II. stupně v oboru pediatrie, lékař se specializací I. stupně v oboru pediatrie a nástavbovou specializací v oboru gastroenterologie nebo alergologie a klinické imunobiologie

KAR - lékař s nástavbovou specializací v oboru kardiologie, lékař se specializací II. stupně v oboru interního lékařství

NEU - lékař se specializací I. nebo II. stupně v oboru neurologie

ONK - lékař se specializací I. nebo II. stupně v oboru radioterapie, lékař s nástavbovou specializací v oboru klinické onkologie

OPH - lékař se specializací I. nebo II. stupně v oboru oftalmologie

ORL - lékař se specializací I. nebo II. stupně v oboru otorhinolaryngologie

ORT - lékař se specializací I. nebo II. stupně v oboru ortopedie

PDD - lékař nejméně se specializací I. stupně v oboru pediatrie (praktický lékař pro děti a dorost)

PSY - lékař se specializací I. nebo II. stupně v oboru psychiatrie

REV - lékař s nástavbovou specializací v oboru revmatologie, lékař se specializací II. stupně v oboru interního lékařství

SEX - lékař s nástavbovou specializací v oboru sexuologie

STO - lékař se specializací I. nebo II. stupně v oboru stomatologie

TRN - lékař s nástavbovou specializací v oboru tuberkulózy a respiračních nemocí, lékař se specializací II. stupně v oboru interního lékařství

URN - lékař se specializací I. nebo II. stupně v oboru urologie, lékař se specializací II. stupně z interního lékařství, lékař s nástavbovou specializací v oboru nefrologie.

P. Pozměňovací návrhy přednesené poslancem D. Navrátilem

1. Za § 49 vložit novou část desátou, která zní:

"ČÁST DESÁTÁ

"§ 50

Zákon České národní rady č. 592/1992 Sb., o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění, ve znění zákona České národní rady č. 10/1993 Sb., zákona České národní rady č. 15/1993 Sb., zákona č. 161/1993 Sb., zákona č. 324/1993 Sb., zákona č. 42/1994 Sb., zákona č. 241/1994 Sb., zákona č. 59/1995 Sb. a zákona č. 149/1996 Sb., se mění a doplňuje takto:

1. V § 15 odst. 1 se na konci připojuje tato věta: "Nedoplatky pojistného, jejichž výše v úhrnu nepřesahuje u jednoho plátce pojistného a jedné pojišťovny 50 Kč, nelze vymáhat.".

2. V § 18 se připojuje nový odstavec 4, který zní:

"(4) Penále se nepředepíše, nepřesáhne-li v úhrnu 100 Kč za jeden kalendářní rok.".

R. Pozměňovací návrhy přednesené poslancem M. Franklem

V případě, že bude přijat pozměňovací návrh poslance Navrátila, doplnit přechodné ustanovení tohoto znění:

3. V § 28b se připojuje nový odstavec 4, který zní:

"(4) Podle ustanovení § 15 odst. 1 a § 18 odst. 4 postupuje pojišťovna i v případě penále, které měla pojišťovna vyměřit nebo vymáhat do dne účinnosti těchto ustanovení, avšak do dne účinnosti ustanovení tak neučinila.".

S. Pozměňovací návrhy přednesené poslancem E. Burešem

1. V § 15 odst. 5 na konci první věty tečku nahradit středníkem a vložit slova "dále se hradí individuálně připravované léčivé přípravky."

2. § 17 odst. 2 zní:

"(2) Příslušná zdravotní pojišťovna poskytuje úhradu za poskytnutou zdravotní péči podle seznamu výkonů s bodovými hodnotami nebo paušálními částkami. Seznam výkonů s bodovými hodnotami a výše paušálních částek, včetně rozsahu zdravotní péče z těchto částek hrazené, stanoví Ministerstvo zdravotnictví vyhláškou. Ministerstvo financí po projednání s Ministerstvem zdravotnictví rozhodne o regulaci ceny bodu.".

V Praze dne 21. února 1997

Mgr. Zdeněk Zajíček v.r.

zpravodaj ústavně právního výboru

PhDr. Vladimír Špidla v.r.

zpravodaj výboru pro sociální politiku a zdravotnictví

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP