PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY

Poslanecká sněmovna

1996

II. volební období

78

Vládní návrh

ústavního zákona

ze dne ..............1996

o změnách státních hranic se Slovenskou republikou

Parlament se usnesl na tomto ústavním zákoně České republiky:

Čl. 1

Parlament České republiky souhlasí se změnami státních hranic České republiky se Slovenskou republikou podle Smlouvy mezi Českou republikou a Slovenskou republikou

o společných státních hranicích, podepsané v Židlochovicích dne 4. ledna 1996.

Čl. 2

Změny státních hranic České republiky podle Smlouvy uvedené v čl. 1 nabývají platnosti dnem, kdy vstoupí v platnost Smlouva.

Čl. 3

Tento ústavní zákon nabývá účinnosti dnem vyhlášení.

DŮVODOVÁ ZPRÁVA

I. Obecná část

Státní hranice mezi Českou republikou a Slovenskou republikou jsou v současnosti stanoveny Smlouvou mezi Českou republikou a Slovenskou republikou o generelním vymezení společných státních hranic, která vstoupila v platnost dne 3. května 1993. Tato smlouva určuje všeobecně, že státní hranice mezi Českou republikou a Slovenskou republikou jsou totožné s administrativními hranicemi národních republik z doby federálního československého státu a jsou generelně stanoveny a znázorněny v připojené mapě.

Přesné a podrobné vymezení státních hranic se Slovenskou republikou se uskutečnilo v letech 1993 až 1995 a vedlo zároveň k návrhům změn v dosavadním stanovení hranic. Přesné vymezení a změny hranic se promítly do nové Smlouvy mezi Českou republikou a Slovenskou republikou o společných státních hranicích ze dne 4. ledna 1996, s níž vyslovil souhlas Parlament České republiky dne 23. dubna 1996.

Návrh ústavního zákona vychází z požadavku obsaženého v článku 11 Ústavy České republiky, podle něhož území České republiky tvoří nedílný celek, jehož státní hranice mohou být měněny jen ústavním zákonem. Ústavní zákon je zde formou schválení změn státních hranic, které bezprostředně vyplývají z nové smlouvy o společných státních hranicích. Ústavním zákonem o změnách státních hranic se Slovenskou republikou se završuje úsilí o vytvoření standardní úrovně stanovení státních hranic mezi oběma sousedními státy.

Navrhovanými změnami se státní hranice mezi Českou republikou a Slovenskou republikou zkrátí napřímením jejich průběhu z délky 285 km na 251,8 km. V celkovém souhrnu činí plochy státních území oddělené navrhovanými změnami 452,0177 ha a jsou vzájemně vyrovnané.

Základním východiskem vytyčení, vyznačení a zaměření státních hranic byla revize úseků státních hranic, která vycházela z respektování přirozeného charakteru státních hranic mezi oběma státy (podle přírodního reliéfu) a přihlížela i k řadě dalších hledisek. Šlo zejména o zachování přirozených vazeb jednotlivých lokalit k území některé z republik (dopravní spoje, zásobování vodou, energiemi, dostupnost veřejné správy apod.).

V zájmu odškodnění těch obyvatel osady U Sabotů, obec Javorník, okres Hodonín, kteří nesouhlasí s realizací změny průběhu státních hranic v uvedeném prostoru, schválila vláda České republiky dne 7. února 1996 usnesením č. 120 pravidla pro poskytnutí finanční výpomoci. V případě vstupu ústavního zákona (smlouvy) v platnost bude podle těchto pravidel přibližně 50 obyvatelům osady a obci Javorník vyplaceno 50 mil. Kč. Přitom vlastnické vztahy oprávněných osob k nemovitostem v osadě zůstávají nedotčeny.

Podrobný místopis a rozsah všech změn je znázorněn v Dokumentaci změn průběhu česko-slovenských státních hranic, která je součástí Smlouvy mezi Českou republikou a Slovenskou republikou o společných státních hranicích.

Návrh ústavního zákona odpovídá z hlediska obsahu i formy ústavním zvyklostem, které se staly standardními již v období první republiky.

V intencích článku 112 Ústavy České republiky se předpokládaný ústavní zákon po nabytí účinnosti stane součástí ústavního pořádku České republiky.

Vstup předkládaného ústavního zákona v platnost nebude spojen s uplatněním zvýšených nároků na státní rozpočet.

II. Zvláštní část

K čl. 1

V ustanovení je v souladu s ústavním požadavkem obsaženým v článku 11 Ústavy České republiky vyjádřen souhlas Parlamentu České republiky se změnami průběhu společných státních hranic mezi Českou republikou a Slovenskou republikou. Vlastní změny státních hranic jsou předmětem smlouvy a rozsáhlé dokumentace (mapy, plánky, popisy atd.), která je její nedílnou přílohou.

K čl. 2

Ustanovení řeší vstup změn průběhu státních hranic v platnost odkazem na Smlouvu mezi Českou republikou a Slovenskou republikou o společných státních hranicích. Toto legislativní pojetí koresponduje s obecně přijímanou zásadou, podle níž mohou suverénní státy měnit na základě vzájemné dohody průběh společných státních hranic, včetně souhlasného určení data, kdy změny vstoupí v platnost. Toto datum je vázáno na platnost Smlouvy mezi Českou republikou a Slovenskou republikou o společných státních hranicích. V souladu s mezinárodním právem se platnost smlouvy stanoví na třicátý den ode dne výměny ratifikačních listin.

K čl. 3

Jde o obvyklé určení účinnosti přijímané úpravy, které je v souladu s ustálenou praxí v již platných ústavních zákonech o státních hranicích vázáno na den vyhlášení.

V Praze dne 18. září 1996

Předseda vlády:

Ministr vnitra:

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP