Parlament České republiky

POSLANECKÁ SNĚMOVNA

1996

2. volební období

76

INTERPELACE

poslance Václava Exnera

na ministra vnitra Jana Rumla

ve věci podílu počtu turistů oloupených či okradených při pobytu v České republice

a odpověď ministra vnitra Jana Rumla

na interpelaci

Ve smyslu § 112 odst. 4 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, předkládám poslancům následující interpelaci poslance Václava Exnera na ministra vnitra Jana Rumla a odpověď ministra vnitra Jana Rumla na tuto interpelaci. Pan poslanec Václav Exner požádal o zařazení uvedené odpovědi na pořad schůze Poslanecké sněmovny. Interpelace a odpověď jsou přílohami sněmovního tisku.

V Praze dne ... října 1996

Miloš Zeman v.r.

Příloha


Evidenční číslo interpelace: 11

Písemná interpelace

V Praze 8. srpna 1996

Vážený pane ministře vnitra,

V průzkumu zveřejněném americkým listem Daily News, o kterém mám bohužel jen druhotnou informaci - viz příloha, je Česká republika uvedena jako nejhorší mezi posuzovanými zeměmi, pokud jde o podíl počtu turistů oloupených či okradených při pobytu v zahraničí. Tento podíl je uveden na úrovni hrozivých devět procent.

Žádám Vás o zaujetí stanoviska k tomuto problému. Prosím o sdělení údajů, které by mohly potvrdit nebo vyvrátit údaje z průzkumu. Co konkrétně uděláte Vy, vaše ministerstvo a vláda České republiky pro změnu situace, případně pro očištění jména České republiky?

Vážený pan

Jan Ruml

ministr vnitra ČR

cestou předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR

STRUČNĚ Z TURISTIKY

Jihoafrická státní letecká společnost South African Airways se stane prvním dopravcem, který nabídne přímé letecké spoje mezi Jižní Afrikou a Japonskem. Mezi Johannesburgem a Ósakou budou od 1. listopadu budou zahájeny dva přímé lety týdně. V roce 1995 navštívilo Jižní Afriku celkem 16 000 japonských turistů.

Společnost World Airways ukončí dosavadní monopol South African Airways na přímé lety mezi Jižní Afrikou a USA. Od 24. června zavádí World Airways tři lety týdně mezi New Yorkem a Johannesburgem.

Celkem 54 zahraničních leteckých společností nyní létá do Jižní Afriky, oznámil ministr dopravy Mac Maharaj. V roce 1990 mělo Jižní Afriku na svých trasách pouze 20 zahraničních společností.

Formule 1, společný podnik jihoafrické hotelové společnosti southern Sun a francouzské Accor, rozšiřuje svou hotelovou síť v Jižní Africe. Nový hotel Formule 1 s 88 pokoji byl otevřen v červnu v Port Elizabeth a je prvním hotelem této firmy ve Východním Kapsku. Ještě letos se nová hotelová zařízení této sítě mají objevit v Durbanu, Beaufort West, Benoni a Kimberley.

Jihoafrická rezervní banka zvýšila roční příděl valut na cesty do zahraničí pro všechny Jihoafričany na 60 000 randů.

Turisté a zloději

Jižní Afrika se umístila příznivě v průzkumu, který se týkal počtu turistů oloupených či okradených při pobytu v zahraničí. Průzkum uveřejnil americký list Daily News. Se dvěma procenty okradených turistů sdílí Jižní Afrika stejnou příčku jako Spojené státy, Austrálie, Kanada, Německo, Švýcarsko, Francie, Egypt a Čína. Nepříznivě dopadly například Keňa, Tunisko (pět procent), Indie a Maroko (šest procent). První místo zaujala s devíti procenty Česká republika.

(jwi)

PŘEČETLI JSME ZA VÁS

I běžná věc je zázrak, soudí jihoafrický spisovatel André Brink v časopisu Newsweek.

Schválení nové jihoafrické ústavy a odchod De Klerkovy Národní strany z vlády národní jednoty, která fungovala od prvních svobodných voleb, se jeví jako známka probuzení z euforického snu a návratu k realitě - zcela mimořádné "líbánky" končí. Znamená to ale současně i konec "jihoafrického zázraku"?

Vše závisí na úhlu pohledu na ono zázračné. Na volbách z roku 1994 není nic nadpřirozeného, byly výsledkem velmi dlouhého období velmi těžké práce. Zkušenost však zázračná byla. Poprvé v našich dějinách byla společná zkušenost Jihoafričanů důležitější než roztržky a rozdělení naší společnosti. Zjistili jsme totiž, že ve společnosti, která nikdy nepocítila význam normálnosti, je běžný, každodenní život skutečně možný.

V nekonečných hodinách, které jsme prostáli ve frontách před volebními místnostmi, jsme mluvili o tom, co očekáváme. Obchodníci, metaři, vysokoškolsky vzdělaní lidé i žebrající bezdomovci nečekali žádné velké věci, nýbrž běžné lidské "triviality" spojované s našimi dětmi a rodinami, s pravidelným během našich povinností, s našimi bolestmi a našimi nadějemi.

Tento "zázrak všednosti" přetrval i ve snu o konečném znění ústavy, byť zde byla řada překážek: nová eskalace násilí, narůstající korupce a vykořisťování, znepokojivá neschopnost moci splnit vše, co bylo slíbeno. Ve chvílích, kdy euforie opadávala, se však našly příležitosti, jak posílit magickou jednotu a solidaritu na sportovním poli: třeba při vítězství v mistrovství světa v ragby.

Nyní je nová ústava schválena. Znovu to potvrdilo podstatu našeho zázraku: koexistenci snu a reality, vize a skutečnosti. Odchod Národní strany z vlády však mnohé zbavil iluzí. Nemůže Mandelův Africký národní kongres (ANC) skončit u vlády jedné strany? Nezačne černý nacionalismus nahrazovat někdejší nacionalismus bělochů?

Domnívám se, že nikoli. Po prvotním šoku může být posun prospěšný tím, co odhalí: že totiž, a to mnozí tušili, De Klerk nikdy nebyl pro velké změny, které by zemi přenesly z temna apartheidu k úsvitu demokracie, a že je oddán především své mateřské straně více než nové Jižní Africe.

ANC však převzal mimořádně závažné břímě: Musí prokázat, nejraději před volbami v roce 1999, že je s to jednat podle zásad rovnoprávnosti všech ras, zakotvených v ústavě.

Vláda národní jednoty měla v uplynulých dvou letech pro zemi i svět velký reálný, ne jen symbolický význam. Dnes, kdy máme novou ústavu, by politikové měli být připraveni na situaci, která je v demokracii přirozená - na stranu u moci a další (slabší, nikoli však zanedbatelné) strany, které ji budou kritizovat z opozice.

(san)

Jihoafrický varhaník v Praze

Dva koncerty uspořádal v Praze jihoafrický varhaník Henning Wagner. Vedle děl Johanna Pachelbela a Johanna Sebastiana Bacha převažovala na programu obou koncertů díla jihoafrických skladatelů.

Henning Wagner podniká pravidelná koncertní turné po evropských zemích a účastní se významných hudebních festivalů. Před několika lety založil sbor Oratorio Charus při luteránském chrámu v Pretorii, kde je stálým varhaníkem. Je zejména vynikajícím interpretem skladeb J. S. Bacha.

(zjk)

KONCERT JIHOAFRICKÉHO SBORU

Pěvecký sbor Stellenboschské university vystoupí ve čtvrtek 11. července v Zrcadlové síni pražského Klementin. Sbor, založený před 60 lety, v roce 1936, patří k předním jihoafrickým uměleckým tělesům. Na pořadu koncertu budou díla světového repertoáru i jihoafrických skladatelů a rovněž tradiční jihoafrické písně. Uměleckou vedoucí sboru, který má 60 členů, je Sonja van der Walt.

Koncert v Klementinu začíná v 19 hodin a vstupné činí 100,- Kč. Česko-jihoafrická společnost vstupné pro své členy uhradí.

(zjk)

PROTEA. Vydává Česko-jihoafrická společnost, P. O. Box 84, 100 00 Praha 10, telefon/fax (02) 773229. Administrace a distribuce Protea Star Agency, Černokostelecká 87, 100 00 Praha 10. Sazba Protea Star Agency, na počítači Macinotosh. Tisk Petr Chart, Sulovická 64, 250 85 Praha 9. Jednotlivá čísla zdarma. Registrováno na MK ČR pod č. 6062, MIČ 47 660, ISSN 1219 - 1621. Podávání novinových zásilek povoleno Ředitelstvím pošt Praha pod č. 1292/92-NP ze dne 3. 11. 1992. Česko-jihoafrická společnost.


Ministr vnitra České republiky
Jan RUML

V Praze dne 4. září 1994
KM -183/96 - PL

Vážený pane poslanče,

obrátil jste se na mne s interpelací ve věci okrádání zahraničních turistů během jejich pobytu v České republice. Dovolte mi, abych Vám v této věci sdělil následující:

Podle evidence Policie ČR přijelo v době od 1. ledna do 31. června na krátkodobý pobyt (tj. na dobu nepřevyšující 180 dní při současném splnění podmínek pro udělení víza nebo podmínek sjednaných v tzv. bezvízových dohodách) do České republiky 94 miliónů zahraničních návštěvníků. Za to samé období tj. za první pololetí t.r. bylo spácháno proti cizincům celkem 2291 trestných činů, což činí 9,95% všech trestných činů spáchaných v České republice. Z těchto 2291 trestných činů bylo 158 loupežných přepadení a 1993 různých krádeží. Dohromady se dá říci, že celkem na Policii ČR nahlásilo své "okradení" celkem 2151 cizinců. Při porovnání tohoto čísla s výše zmiňovaným počtem zahraničních návštěvníků České republiky za stejné období je zřejmé, že v žádném případě nedosahuje Vámi citované hranice 9% (jedná se o 0,0023%). Jakkoli je ze zkušeností pracovníků Policie známo, že řada okradených turistů na nich spáchaný trestný čin krádeže nenahlásí, je v každém případě možné konstatovat, že údaje uvedené ve Vámi zmiňovaném periodiku jsou zcela nepřesné a zásadním způsobem neodpovídají zjištěné skutečnosti.

Bez ohledu na zásadně nižší množství trestné činnosti, než jaké je občas uváděno v tisku (a to nejen zahraničním), je trvalou snahou ministerstva vnitra a Policie ČR snižování trestné činnosti, samozřejmě včetně trestné činnosti pouliční. Za tímto účelem jsou přijímána cílená systémová opatření. Jednotlivými Správami Policie ČR jsou průběžně vyhlašována koordinovaná bezpečnostní opatření a akce. Tyto policejní aktivity pak směřují zejména do oblasti, kde dochází nejčastěji k pouliční trestné činnosti. Správa hl. m. Prahy, kde je pochopitelně zaznamenáno nejvíce trestných činů směřujících proti cizincům, zřídila proti pachatelům kapesních krádeží tým zvaný "KAPSA", jehož hlavní náplní je právě boj s pachateli kapesních krádeží a dalších druhů pouliční kriminality.

Věřím, vážený pane poslanče, že Vás má odpověď uspokojí a doufám, že Váš zájem o bezpečnost cizinců a našich občanů potrvá i nadále.

S pozdravem


Vážený pan
RNDr. Václav Exner, CSc.
poslanec
Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR
PRAHA


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP