Parlament České republiky

POSLANECKÁ SNĚMOVNA

1996

2. volební období

 

83

 

USNESENÍ

rozpočtového výboru

z 8. schůze dne 28. listopadu 1996

 

k vládnímu návrhu zákona o mírovém využívání jaderné energie a ionizujícího záření (atomový zákon) a o změně a doplnění některých zákonů (tisk 56)

Po výkladu náměstka ministra průmyslu a obchodu ing. Tvrzníka, zpravodajské zprávě posl. T. Páva a po opakované rozpravě rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu

 

I. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby vládní návrh zákona o mírovém využívání jaderné energie a ionizujícího záření (atomový zákon) a o změně a doplnění některých zákonů (tisk 56) schválila s těmito připomínkami:

 

1. § 5 odst. 1 vypustit, zbývající odstavce přečíslovat.

 

2. § 24 odst. 3 - za slova "jeho původce" vložit slova "nebo Úřad".

 

3. § 24 odst. 3 - na konci poslední věty se slova "úpravy paliva pro uložení." nahradí slovy "jeho další úpravy.".

 

4. § 26 odst. 3 písm. c) na konec věty doplnit slova "nebo následné využítí,";

 

5. Na konec § 26 se připojuje nový odst. 11, který zní: "(11)Účelnost a správnost vynakládání prostředků Správou kontroluje Ministerstvo financí.".

 

6. V § 27 odst. 4 se slova "jiných, neméně bezpečných cenných papírů" nahradí slovy "cenných papírů emitentů, kteří mají stupeň ohodnocení některou společností podle výběru Ministerstva financí minimálně na úrovni České republiky".

 

7. § 27 doplnit nový odstavec 6, který zní: "(6) V případě, kdy dojde k bezpečnému zneškodnění radioaktivních odpadů tak, že náklady Správy na činnosti související s odpady daného původce nedosáhnou předpokládané výše a původce ukončil činnosti, při kterých mu radioaktivní odpady vznikaly, vláda při schvalování rozpočtu Správy rozhodne o refundaci nespotřebovaných prostředků tomuto původci.".

 

8. § 28 odst. 1 - slova "Stát může poskytnout" nahradit slovy "Stát poskytne".

 

9. V § 29 odst. 3 se číslovka 6 mění na číslovku 5 a číslovka 2 na číslovku 3.

 

10. V §31 se za odst. (1) vkládají nové odstavce (2) a (3), které zní:

"(2)Podmínky přebírání odpadů k ukládání budou upraveny smlouvou, která bude uzavřena mezi původcem a Správou. Smlouva musí obsahovat sankce za její neplnění.

(3) V případě prodlení při platbě odvodů na jaderný účet činí penále za každý den prodlení dvojnásobek diskontní sazby České národní banky platné v první den kalendářního čtvrtletí.";

dosavadní odstavce (2) až (5) se přečíslují na (4) až (7).

 

11. § 31 dosavadní odst. 3 - poslední věta zní: "V tomto případě Správa na náklady původce zajistí úpravu takových odpadů do formy splňující podmínky přijatelnosti na úložiště nebo bezpečné skladování takových odpadů do vytvoření podmínek pro konečné řešení.".

 

12. § 39 odst. 4 písm. d) zní: "provádět měření a odebírat u kontrolovaných osob vzorky potřebné pro kontrolu dodržování tohoto zákona a dalších předpisů vydaných na jeho základě,".

 

13. § 39 odst. 4 písm. e) - na konec věty doplnit slova "včetně kontroly jejich evidence,".

 

14. § 41 písmeno a) - na konec věty před čárku doplnit "nebo zákaz podle ustanovení §5 odst. 1 a odst. 2".

 

15. Příloha k zákonu odstavec C, na konec odstavce C se vkládá věta, která zní: "Úřad může zahájit řízení i když není předložena dokumentace dle bodu II-4.".

 

16. Příloha k zákonu odstavec D, na konec odstavce D se vkládá věta, která zní: "Úřad může zahájit řízení i když není předložena dokumentace dle písmene a), bodu 4.".

 

17. Příloha k zákonu odstavec E, na konec odstavce E se vkládá věta, která zní: "Úřad může zahájit řízení i když není předložena dokumentace dle bodu 2.".

 

II. zmocňuje předsedu výboru a zpravodaje, aby s tímto usnesením seznámili Poslaneckou sněmovnu Parlamentu.

 

 

RNDr. Tomáš PÁV v.r.

ing. Jan TŘEBICKÝ v.r.

zpravodaj

ověřovatel

 

Jozef WAGNER v.r.

předseda

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP