PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY

Poslanecká sněmovna

1996

II. volební období

49/2

Pozměňovací návrhy

k vládnímu návrhu zákona o civilním letectví a o změně zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů (tisk 49)

Pozměňovací návrhy k vládnímu návrhu zákona o civilním letectví a o změně zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů

A. Pozměňovací návrhy obsažené v usnesení hospodářského výboru PS č. 38 ze dne 27. listopadu 1996 (tisk 49/1)

1. Ustanovení § 7 nahradit novým ustanovením tohoto znění:

"§ 7

Schválení typu letadla nebo jeho součástí

(1) Typ letadla nebo jeho součásti schvaluje Úřad na základě žádosti výrobce, dovozce nebo jiné právnické nebo fyzické osoby, která prokáže právní zájem na schválení typu letadla nebo jeho součástí.

(2) Úřad pro účely schvalování typu letadla nebo jeho součástí stanoví nejpozději ve lhůtě jednoho měsíce od doručení žádosti

a) po dohodě se žadatelem předpisy určené pro schvalování typu mezinárodní úmluvou, kterou je Česká republika vázána (dále jen "předpisová základna"), na základě kterých budou typ letadla nebo jeho součásti schvalovány,

b) lhůtu, do které lze pro schválení typu letadla nebo jeho součástí vycházet ze stanovené předpisové základny.

(3) V průběhu schvalování typu letadla nebo jeho součástí může Úřad od žadatele o schválení typu požadovat předložení podkladů potřebných pro schválení typu.

(4) Úřad schválí typ letadla nebo jeho součásti na základě výsledků posouzení a ověření shody vlastností letadla nebo jeho součástí s požadavky stanovenými na bezpečnost letadla a jeho součástí a ekologii provozu letadla předpisovou základnou (dále jen "posouzení a ověření shody vlastností"), které doloží žadatel o schválení typu. Úřad při schvalování typu letadla nebo jeho součástí postupuje podle stanovené předpisové základny. Posouzení a ověření shody vlastností zajistí žadatel na svůj náklad u Úřadu. Úřad může posouzením a ověřením shody vlastností pověřit právnickou osobu.

(5) Na schvalování typu letadla nebo jeho součástí se nevztahují předpisy o správním řízení.

(6) Výrobce je povinen vyrábět letadla a jejich součásti podle typu schváleného Úřadem a prokázat shodnost letadla a jeho součástí se schváleným typem.

(7) Výrobce je povinen sledovat jím vyrobené letadlo nebo jeho součásti v provozu a na základě analýz poruch letadla nebo jeho součástí vydávat opatření pro udržení nebo obnovení letové způsobilosti letadla.

(8) Náležitosti žádosti o schválení typu letadla nebo jeho součástí, doklady, které je nutno k žádosti doložit, způsob schvalování typu letadla nebo jeho součástí stanoví prováděcí předpis.".

2. V § 8 odst. 2 poslední věta zní: "Posuzováním a ověřováním letové způsobilosti může Úřad pověřit právnickou nebo fyzickou osobu.".

3. V § 9 v první větě za slovy "vyrobeného letadla" vypustit slova ", které se neshoduje se schváleným typem,".

4. V § 11 slova "byla-li schválena jeho letová způsobilost jiným státem, a uzná-li, na základě mezinárodní smlouvy, kterou je Česká republika vázána, osvědčení letové způsobilosti vydané jiným státem Úřad za platné." se nahrazují slovy "byl-li schválen typ letadla a jeho letová způsobilost jiným státem, a uzná-li, na základě mezinárodní smlouvy, kterou je Česká republika vázána, osvědčení o schválení typu letadla a osvědčení letové způsobilosti vydané jiným státem, Úřad za platné.".

5. V § 13 odst. 1 zní:

"(1) Posuzování a ověřování shody vlastností letadla a jeho součástí, ověřování letové způsobilosti letadla a kontroly letové způsobilosti letadla může provádět pro potřeby Úřadu právnická nebo fyzická osoba, která je k této činnosti pověřena Úřadem.".

6. V § 14 odst. 1 uvozovací věta zní: "Úřad může pověřit právnickou nebo fyzickou osobu, která splňuje tyto požadavky ...".

7. V § 14 odst. 2 zní:

"(2) Úřad kontroluje, zda pověřená právnická nebo fyzická osoba dodržuje požadavky, za kterých jí bylo uděleno pověření. Při nesplnění požadavků Úřad pozastaví nebo odejme právnické nebo fyzické osobě pověření.".

8. V § 17 odst. 1 vypustit slova "nebo fyzická".

9. V § 17 odst. 2 v uvozovací větě vypustit slova "nebo fyzické".

10. V § 17 odst. 3 zní:

"(3) Náležitosti žádosti o udělení oprávnění na výrobu, opravu, zkoušení a údržbu letadel a jejich součástí, podmínky pro udělení oprávnění a odborné znalosti fyzických osob, které provádějí výrobu, opravu, zkoušení nebo údržbu letadel a jejich součástí, stanoví prováděcí předpis.".

11. V § 20 odst. 3 slova "a druhy průkazů způsobilosti stanoví prováděcí předpis" se nahrazují slovy ", druhy průkazů způsobilosti a podmínky pro možnost prodlužovat dobu platnosti průkazů stanoví prováděcí předpis".

12. V § 53 odst. 1 se vypouští poslední věta, která zní: "Příkaz k donucení vydává Ministerstvo obrany v dohodě s Ministerstvem dopravy.".

13. V § 58 se v odst. 2 připojuje za písm. b) nové písm. c) tohoto znění:

"c) žadatel prokáže finanční zajištění obchodní letecké dopravy nejméně po dobu 24 měsíců od počátku zahájení této dopravy.".

14. V § 61 odst. 2 písm. f) vypustit na konci tato slova ", jedná-li se o pravidelnou vnitrostátní nebo mezinárodní obchodní leteckou dopravu".

15. V § 61 se za dosavadní text doplňuje nový odstavec 3 tohoto znění:

"(3) Podrobnosti o způsobu prokázání finančního zajištění obchodní letecké dopravy stanoví prováděcí předpis.".

16. V § 65 odst. 1 písm. c) se na konci vypouští čárka a připojují se slova: "a ztratí-li tuzemské osoby nebo Česká republika rozhodující vliv na řízení a plnou kontrolu nad činností tuzemského leteckého dopravce,".

17. V § 68 odst. 1 se v uvozující větě vkládá na začátek věty slovo "Tuzemský".

18. V § 68 odst. 2 se v uvozující větě vkládá na začátek věty slovo "Tuzemský".

19. V § 68 odst. 2 písm. b) se vypouští za slovem "vyhlásit" slovo "smluvní".

20. V § 68 se za dosavadní text doplňuje nový odstavec 3 tohoto znění:

"(3) Tuzemský letecký dopravce, který provozuje nepravidelnou obchodní leteckou dopravu, je dále povinen oznamovat Ministerstvu dopravy a spojů počet vykonaných letů do zahraničí s uvedením místa vzletů a přistání a počet přepravených osob a věcí na každém letu v obou směrech za každý kalendářní měsíc ve lhůtě do sedmi dnů po uplynutí kalendářního měsíce.".

21. V § 69 odst. 1 zní:

"(1) Dopravou aerotaxi se rozumí obchodní letecká doprava, kterou se zajišťuje bezprostřední a pohotová přeprava osob, jejich zavazadel, věcí a zvířat letadlem s maximální vzletovou hmotností menší než 10 t nebo s celkovým počtem sedadel pro cestující méně než 20.".

22. V § 70 se poslední věta nahradí větou tohoto znění:

"Podání žádosti a způsob jejího vyřizování u příslušného úřadu státní správy cizího státu projedná tuzemský letecký dopravce předem s Ministerstvem dopravy a spojů.".

23. V § 71 s za slova "žádosti tuzemského leteckého dopravce" vkládají slova "nebo zahraničního leteckého dopravce" a dosavadní text se označuje jako odstavec 1 a připojuje se nový odstavec 2, který zní:

"(2) Náležitosti žádosti o schválení letového řádu stanoví prováděcí předpis.".

24. Dosavadní § 71 se označí jako § 72 a zařadí se za dosavadní § 72, který se označí jako § 71.

25. V nově označeném § 71 odst. 2 písm. b) se na konec textu připojují tato slova: "jedná-li se o pravidelnou obchodní leteckou dopravu, nebo finanční zajištění obchodní letecké dopravy, jedná-li se o nepravidelnou obchodní leteckou dopravu,".

26. V § 76 se vypouští odstavec 3 a odstavec 4 se označuje jako odstavec 3.

27. V § 87 odst. 1 se za slova "v rozsahu jím vymezeném" vkládají slova "a podle mezinárodních smluv, kterými je Česká republika vázána".

28. V § 88 v odst. 1 se na konec uvozující věty připojují slova: "podle tohoto zákona".

29. V § 88 odst. 1 písm. d) se za slova "letových provozních služeb" vkládají slova ", které může omezit nebo zakázat užívání vzdušného prostoru k létání".

30. V § 88 odst. 1 se vypouští písmeno j) a označení následujících písmen se upraví.

31. V 89 písm. m) se za slovo "nařizuje" vkládají slova "a provádí ověřování jeho odborné i letové způsobilosti,".

32. V § 89 se připojuje nové písmeno z), které zní:

"z) vydává v situacích, které mají bezprostřední vliv na bezpečnost civilního letectví, příkazy k zachování bezpečnosti civilního letectví.".

33. V § 90 odst. 1 se na konec připojuje tato věta: "Pověřené osoby jsou oprávněny při výkonu státního dozoru nosit letecký stejnokroj.".

34. V § 92 odst. 1 se připojuje nové písmeno r), které zní:

"r) ohrozila bezpečnost civilního letectví nesplněním příkazu vydaného Ministerstvem dopravy a spojů nebo Úřadem k zachování bezpečnosti civilního letectví.".

35. V § 98 se dosavadní text označuje jako odstavec 1 a doplňují se odstavce 2 a 3 tohoto znění:

"(2) Za úkony Úřadu stanovené zvláštním předpisem 10) se vybírají správní poplatky. Ostatní úkony Úřadu se provádějí za úhradu, jejíž druh a výši stanoví prováděcí předpis.

(3) Rozsah a podmínky pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem letadla nebo sportovního létajícího zařízení vyžadovaného v ustanoveních § 12, § 72, § 83 a § 92 zákona stanoví prováděcí předpis.".

(V případě přijetí bodu 24 tohoto usnesení se § 72 mění na § 71.)

10) Zákon č. 368/1992 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů.

Ostatní poznámky pod čarou přečíslovat.

36. § 102 zní:

"§ 102

(1) Ministerstvo dopravy a spojů vydá právní předpis k provedení § 7 odst. 8, § 8 odst. 3, § 9, § 10 odst. 4, § 12 odst. 1 písm. c), odst. 2 písm. b) a odst. 3, § 15 odst. 2, § 16 odst. 1 a 2, § 17 odst. 3, § 20 odst. 3, § 22 odst. 2 a 9, § 25 odst. 2, § 26 odst. 2, § 32 odst. 4, § 35 odst. 1 a 3, § 39 odst. 2, § 44 odst. 1 a 4, § 45 odst. 4, § 47 odst. 2, § 53 odst. 2, § 55 odst. 4, § 61 odst. 3, § 67 odst. 3, § 72 odst. 2, § 74 odst. 3, § 76 odst. 3, § 80 odst. 2, § 82 odst. 2, § 84 odst. 3, § 85 odst. 3 a § 98 odst. 2 a 3 tohoto zákona. Právním předpisem k provedení tohoto zákona se rozumí rovněž standardy a doporučení Mezinárodní organizace pro civilní letectví, vydané na základě článku 37 Úmluvy o mezinárodním civilním letectví,12) ve znění přijatém Českou republikou zastoupenou Ministerstvem dopravy.

(2) Provozovatelé letišť a leteckých staveb, osoby pověřené provozováním leteckých provozních služeb, provozovatelé leteckých činností a ostatní osoby zúčastněné na civilním letectví jsou povinni dodržovat standardy a doporučení Mezinárodní organizace pro civilní letectví, vydané na základě článku 37 Úmluvy o mezinárodním civilním letectví,12) ve znění přijatém Českou republikou, zastoupenou Ministerstvem dopravy. Standardy a doporučení jsou k dispozici na Ministerstvu dopravy a spojů a Úřadu.".

37. § 104 zní:

"§ 104

Zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění zákona č. 231/1992 Sb., zákona ČNR č. 591/1992 Sb., zákona č. 600/1992 Sb., zákona č. 273/1993 Sb., zákona č. 303/1993 Sb., zákona č. 38/1994 Sb., zákona č. 42/1994 Sb., zákona č. 136/1994 Sb., zákona č. 200/1994 Sb., zákona č. 237/1995 Sb., zákona č. 286/1995 Sb., zákona č. 94/1996 Sb., zákona č. 95/1996 Sb. a zákona č. 147/1996 Sb., se mění a doplňuje takto:

1. V § 3 odst. 3 se doplňuje nové písmeno x), které včetně poznámky č. 23e) zní:

"x) provozování letišť, provozování obchodní letecké dopravy a leteckých prací a poskytování leteckých služeb. 23e)

23e) Zákon č. /1996 Sb., o civilním letectví a o změně zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů.".

2. V příloze č. 3 - Koncesované živnosti se ve skupině 314: Ostatní vypouští obor "Letecká doprava a letecké práce.".

38. Slova "Ministerstvo dopravy", popřípadě "ministr dopravy" v ustanoveních § 3, § 22 odst. 2, § 32 odst. 1 a 2, § 44 odst. 3 písm. b) a c), § 46 odst. 1 a 2, § 48 odst. 1, § 49 odst. 1 a 2, § 55 odst. 3, § 58 odst. 1, § 62, § 63, § 64, § 65 odst. 1 a 2, § 66, § 68 odst. 1 písm. b) a c), § 71, § 72, § 75, § 87 odst. 1, § 88 odst. 1, 2 a 3, § 90 odst. 1, § 91 odst. 2, § 92 odst. 1, § 93, § 94 odst. 1 a 2, § 98 odst. 1, § 99 odst. 1 a 2, § 100 odst. 4, 5 a 6 se nahrazují slovy "Ministerstvo dopravy a spojů", popřípadě "ministr dopravy a spojů".

39. § 105 zní:

"§ 105

Tento zákon nabývá účinnosti dnem 1. dubna 1997.".

B. Pozměňovací návrh poslance.Jindřicha Nehery:

1. V § 92 odst. 1 číslovku "1 000 000" nahradit číslovkou "2 500 000".

2. V § 92 odst. 2 číslovku "2 000 000" nahradit číslovkou "5 000 000".

V Praze dne 12. prosince 1996

Ing. Vladimír Budinský v. r.

zpravodaj hospodářského výboru



Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP