PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY

Poslanecká sněmovna

1996

II. volební období

46/2

Pozměňovací návrhy k vládnímu návrhu zákona o lihu a o změně a doplnění zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů, a zákona ČNR č. 587/1992 Sb., o spotřebních daních, ve znění pozdějších předpisů (zákon o lihu) (tisk 46)

Pozměňovací návrhy k vládnímu návrhu zákona o lihu a o změně a doplnění zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů, a zákona ČNR č. 587/1992 Sb., o spotřebních daních, ve znění pozdějších předpisů (zákon o lihu)

A. Pozměňovací návrhy z usnesení zemědělského výboru č. 23 ze dne 21. listopadu 1996 (tisk 46/1)

1. V § 1 doplnit v nadpise za slovo "předmět" slova "a účel" a doplnit nový odstavec 2, který zní:

"(2) Účelem zákona je stanovit při výrobě, úpravě, skladování a uvádění lihu do oběhu

a) postupy zajišťující daňové příjmy státního rozpočtu,

b) omezení zabraňující změnám jednotlivých druhů lihu.".

2. V § 15 odst. 3 za první větu doplnit novou větu tohoto znění:

"Osvobození ztrát lihu od daně podle zvláštního zákona 12) je podmíněno vedením průkazné evidence, z níž je zřejmý základ pro výpočet normovaných ztrát.".

B. Pozměňovací návrhy podané poslancem Karlem Machem ve druhém čtení dne 12. prosince 1996

1. V § 7 odst. 2 vypustit slova "před zahájením a po ukončení výroby".

2. V § 7 odst. 3 zní:

"(3) Finanční úřad provádí váhovou měrnou zkoušku měřidla za účelem stanovení odchylky mezi množstvím lihu vypočítaného podle objemu zjištěného tímto měřidlem a množstvím lihu vypočítaného podle zjištěné hmotnosti. Způsob provádění váhové měrné zkoušky a lhůty pro její provádění stanoví prováděcí předpis. Zjistí-li finanční úřad při váhové měrné zkoušce odchylku přesahující 1% nebo nedojde-li k pravidelnému ověření měřidla podle zvláštního zákona, vyřadí měřidlo z provozu. O zjištěnou odchylku v rozmezí od 0,1% do 1% se ode dne jejího zjištění do dne provedení nové váhové měrné zkoušky provádí korekce množství vyrobeného lihu vypočítaného podle jeho objemu změřeného měřidlem. K odchylkám do 0,1% včetně se nepřihlíží.".

3. § 7 doplnit o nový odstavec 4, který zní:

"(4) Váhová měrná zkouška se neprovádí v pěstitelských pálenicích.".

4. V § 12 odst. 1 zní:

"(1) Líh uvedený v § 11 odst. 1 písm. a) bod 1. a 2. a písmenech b), c), d) a f), lihoviny a nápoje obsahující líh, s výjimkou piva a vína, pokud jsou osvobozeny od daně podle zvláštního zákona 8), mohou být dovezeny nebo prodány pouze na základě povolení Ministerstva financí. Toto povolení nelze převádět na jinou osobu.

5. První věta § 12 odst. 4 zní: "Kupující musí k žádosti přiložit ověřenou kopii živnostenského listu, popřípadě ověřený opis výpisu z obchodního rejstříku.".

6. § 12 odst. 5 zní:

"(5) Právnické nebo fyzické osoby vyskladňující nebo přejímající líh uvedený v § 11 odst. 1 písm. a) bod 1. a 2., písm. b), c), d) a f), pokud je osvobozen od daně podle zvláštního zákona 12), jsou povinny zjišťovat množství lihu, evidovat vyskladněný a přejímaný líh a vystavovat dodací a přejímací list způsobem a za podmínek, které stanoví prováděcí předpis.".

7. V § 15 odst. 1 písm. b) se slova "písm. e) až g)" nahrazují slovy "písm. e) a g)".

8. § 15 odst. 2 zní:

"(2) Právnické nebo fyzické osoby uvedené v odstavci 1 jsou povinny

a) vést evidenci o výrobě, příjmu, zásobách a vydání lihu a o množství lihu obsaženého v zásobách surovin, polotovarů a hotových výrobků způsobem stanoveným prováděcím předpisem a tuto evidenci uzavírat způsobem a ve lhůtách, které stanoví prováděcí předpis,

b) evidenci podle písm. a) uchovávat po dobu deseti let a uzávěrky této evidence předkládat finančnímu úřadu k prověření ve lhůtách stanovených prováděcím předpisem,

c) ke dni uzávěrky evidence zjistit fyzickou zásobu lihu.".

9. § 16 odst. 2 zní:

"(2) Právnické nebo fyzické osoby dovážející, prodávající nebo přemisťující přístroje určené k výrobě nebo úpravě lihu jsou povinny oznámit Ministerstvu zemědělství do tří dnů jméno, příjmení a místo trvalého pobytu fyzické osoby, nebo obchodní jméno a sídlo právnické osoby, kterým bylo toto zařízení prodáno, nebo místo, kam bylo zařízení přemístěno.".

10. V § 19 se doplňuje bod 1., který zní:

"1. V § 5 odst. 1 písm. g) se slova "podle § 29 odst. 1 písm. f), lihu obecně denaturovaného, lihu syntetického technického, úkapů a dokapů," nahrazují slovy "podle § 29 odst. 1 písm. c) a f),".

11. V § 19 se za dosavadní bod 4. doplňuje nový bod, který zní:

"(5) V § 10 odst. 6 se slova "podle § 29 odst. 1 písm. f)" nahrazují slovy "podle § 29 odst. 1 písm. c) a f).".

12. § 19 dosavadní bod 12. včetně poznámky pod čarou č. 21j) zní:

"12. § 29 odst. 1 písm. a) včetně poznámky pod čarou č. 21j) zní:

"a) líh určený k úpravě 21j) nebo určený k použití jako materiál vstupující v rámci podnikatelské činnosti 8) do výrobků při výrobě potravinářských, kosmetických a mydlářských výrobků, éteru etylnatého, octanu etylnatého, léčiv a farmaceutických lučebnin.

21j) § 2 odst. 1 písm. c) zákona č. .../1996 Sb.".".

13. § 19 bod 13. zní:

"13. § 29 odst. 1 písm. c) zní:

"c) líh obecně denaturovaný, líh syntetický technický, přiboudlina a líh ve směsích s jinými látkami, přesahuje-li obsah absolutního alkoholu 15% objemu všech látek ve směsi obsažených, pokud jsou tyto směsi vyrobeny z lihu denaturovaného podle zvláštního předpisu nebo z lihu technického syntetického,".".

14. V § 19 se za dosavadní bod 13. doplňuje nový bod, který zní:

"V § 29 odst. 1 písm. d) se odkaz na poznámku pod čarou č. 21a) nahrazuje odkazem na poznámku pod čarou č. 21k), která zní:

21k) § 9 zákona č. .../1996 Sb.".

15. V § 19 se za dosavadní bod 14. doplňuje nový bod, který zní:

"V § 29 odst. 1 písm. f) se na konci věty vypouští tečka a připojuje se tento text: a jsou výrobkem potravinářským, kosmetickým, mydlářským, léčivem nebo farmaceutickou lučebninou.".

Podle navržených doplnění § 19 (body 10 až 15 pozměňovacího návrhu) je nezbytné nově přečíslovat jednotlivé body tohoto ustanovení.

16. § 20 včetně nadpisu zní:

"§ 20

Vztah ke správnímu řádu a k zákonu o správě daní a poplatků

(1) Na rozhodování podle § 15 odst. 3 se vztahuje správní řád 16).

(2) Na rozhodování finančních úřadů a Ministerstva financí podle tohoto zákona se vztahuje zákon o správě daní a poplatků 15).

17. § 21 odst. 2 písm. g) zní:

"g) způsob a technické podmínky zjišťování množství, způsob evidence a vystavování dodacího a přejímacího listu při vyskladňování a přejímce lihu,".

18. § 21 odst. 2 písm. i) zní:

"i) způsob vedení evidence o výrobě, příjmu, zásobách a vydání lihu a o množství lihu obsaženého v zásobách včetně způsobu zaokrouhlování množství lihu v měřicích jednotkách, způsob a lhůty pro uzavírání evidence a lhůty pro předkládání uzávěrky evidence finančním úřadům.".

19. V § 13 doplnit nový odst. 3, který zní:

"(3) Líh, používaný jako zdroj obnovitelné energie v pohonných hmotách a jako palivo při výrobě energie nebo tepla může být vyroben pouze ze zemědělských plodin vypěstovaných na území České republiky a musí být pro tyto účely zvláště denaturován.".

20. Nové znění § 24:

"§ 24

Účinnost

Tento zákon nabývá účinnosti dnem 1. července 1997.".

21. V části třetí - Změna a doplnění zákona ČNR č. 587/1992 Sb., o spotřebních daních, ve znění pozdějších předpisů se za bod 4. vkládají nové body 5., 6., 7. a 8., které znějí:

"5. V § 12 odst. 1 se doplňuje nové písm. i), které zní:

"i) převzetí na sklad plátce zdaněných lihobenzinových směsí podle § 19 odst. 5 ve výši odpovídající množství použitého kvasného lihu bezvodého, zvláštně denaturovaného, vstupujícího jako materiál do lihobenzinových směsí."

"6. V § 19 odst. 1 se za slovo "bionafta," vkládají slova "lihobenzinové směsi,".

"7. V § 19 se doplňuje odst. 5, který zní:

"(5) Lihobenzinovou směsí se pro účely tohoto zákona rozumí

a) směs, skládající se z 95% benzínu a 5% lihu kvasného bezvodého zvláštně denaturovaného nebo

b) směs, skládající se z 85% benzínu a 15% etyl-terciál-butyl-eteru, vyrobeného z lihu kvasného bezvodého, zvláštně denaturovaného".

"8. V § 22 se v položce 2710 na konci připojují tato slova: "lihobenzinové směsi ve smyslu § 19 písm. a) a b), sazba daně 11 570 Kč/t"."

Dosavadní body 5. až 17. se označují jako body 9. až 20.

V Praze dne 13. prosince 1996

Zpravodaj zemědělského výboru

Ing. Karel Mach v. r.



Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP