Parlament České republiky

POSLANECKÁ SNĚMOVNA

1996

2. volební období

 

37

 

USNESENÍ

hospodářského výboru

z 9. schůze dne

27. listopadu 1996

 

k vládnímu návrhu zákona o pozemních komunikacích - tisk 43

Hospodářský výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu po vyslechnutí výkladu ministra dopravy ing. Římana, zpravodajské zprávy poslance K. Sehoře, povšechné a podrobné rozpravě

 

I. Doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu projednat a schválit tisk 43 s těmito připomínkami:

 

1. V § 9 odst. 1 doplnit na konec odstavce novou větu tohoto znění: "Vlastníkem účelových komunikací je právnická nebo fyzická osoba.".

        1.2. V § 9 odst. 4 nahradit text za slovem "podrobnosti" textem "k péči vlastníka pozemní komunikace o dálnici, silnici a místní komunikaci a o jejich evidenci.".

3. V § 10 odst. 3 vypustit mezi slovy "připojena" a "z odpočívky" slovo "pouze", na konci odstavce nahradit tečku středníkem a doplnit text slovy "nejmenší vzájemná vzdálenost připojení je 25 km.".

4. V § 10 odst. 4 uvozující věta zní: "Příslušný silniční správní úřad si před vydáním povolení".

5. V nadpisu části druhé nahradit slova "pozemních komunikací" slovy "dálnic, silnic a místních komunikací".

6. V § 11 odst. 1 nahradit slova "pozemní komunikace" slovy "dálnic, silnic a místních komunikací".

7. V § 12 odst. 1 písm. a) na konci doplnit slova "včetně zastávkových pruhů veřejné linkové dopravy,".

8. V § 12 odst. 5 upravit text za slovy "silničního provozu" takto: "a k odpočinku uživatelů, popřípadě k jejich občerstvení a k doplnění pohonných hmot.".

 

9. V § 19 odst. 2 přehodit písmena f) a g).

 

10. V § 19 za odstavec 4 doplnit nové odstavce 5 a 6 tohoto znění:

"(5) Silniční správní úřad je oprávněn rozhodnout o označení místní komunikace nebo průjezdního úseku silnice nebo jejich částí příslušnou dopravní značkou podle zvláštního předpisu , na nichž je z důvodu veřejného zájmu dočasně zakázáno stání silničních vozidel. Rozhodnutí o označení musí být vydáno nejméně týden před označením příslušné pozemní komunikace a na řízení silničního správního úřadu se v tomto případě nevztahují obecné předpisy o správním řízení.

(6) V případě neuposlechnutí rozhodnutí silničního správního úřadu je vlastník místní komunikace nebo průjezdního úseku silnice oprávněn odstranit silniční vozidlo na náklady jeho vlastníka, pokud vlastník silničního vozidla neprokáže závažné důvody, které mu znemožnily, aby silniční vozidlo odstranil včas sám; v tomto případě hradí náklady spojené s odstraněním silničního vozidla ten, na jehož žádost bylo silničním správním úřadem vydáno rozhodnutí.".

11. V § 20 odst. 3 na konec připojit novou větu tohoto znění: "Neplatná nálepka musí být z motorového vozidla odstraněna.".

 

12. V § 20 nahradit poslední větu odst. 4 tímto textem: "Vláda může upravit nařízením výši poplatku, popř. stanovit přiměřenou výši poplatku za kratší časové období, než je kalendářní rok."

13. V § 23 text začít slovy : "Místní komunikace nebo jejich úseky vymezené .....".

V písm. a) nahradit číslici "12" číslicí "24", text skončit slovy "nebude ohrožen veřejný zájem", zbytek textu odstavce vypustit.

 

14. V § 23 přijatý text označit jako odst. (1) a doplnit nový odstavec 2 tohoto znění:

"(2) Obce mohou vymezit obecně závaznou vyhláškou v centrech měst a městských částí místní komunikace, na nichž je povoleno stání silničních motorových vozidel jen osobám s bydlištěm nebo sídlem ve vymezené oblasti, pokud splňují podmínky stanovené obecně závaznou vyhláškou obce, a to za cenu sjednanou podle cenových předpisů. Zaplacení ceny se prokazuje kartou, která po dobu stání silničního motorového vozidla musí být umístěna na viditelném místě za jeho předním sklem. Vymezené úseky místních komunikací musí být označeny příslušnou dopravní značkou podle zvláštního předpisu.".

 

15. V § 25 odst. 1 upravit text za slovy "dotčené pozemní komunikace a" novým zněním: "může-li zvláštní užívání ovlivnit bezpečnost nebo plynulost silničního provozu, také s předchozím souhlasem Ministerstva vnitra, jde-li o dálnici a rychlostní silnici, v ostatních případech se souhlasem příslušného orgánu Policie České republiky.".

 

16. V § 25 odst. 4 písm. d) nahradit slovo "umísťování" slovem "umístění".

17. V § 25 dosavadní odstavce 5 a 6 přečíslovat na 6 a 7 a vsunout nový odst. 5 s textem:

"(5) Věci umístěné bez povolení dle odst. 1 nebo v rozporu s ním je jejich vlastník povinen odstranit neprodleně po doručení výzvy vlastníka dálnice, silnice nebo místní komunikace. Neučiní-li tak, odstraní a zlikviduje věc vlastník této pozemní komunikace na náklady vlastníka věci. Nemůže-li vlastník dálnice, silnice nebo místní komunikace zjistit vlastníka věci, postupuje podle ustanovení § 19 odst. 4.".

18. V § 29 odst. 4 se za slova "správního úřadu," vkládají slova "může být na jeho umístění vydáno povolení podle odstavce 2 nebo".

19. V § 30 odst. 2 písm. b) se za slova "jízdního pásu" vkládají nová slova "ostatních silnic I. třídy a ostatních místních komunikací I. třídy," a vypouštějí se slova "silnice I. třídy".

20. V § 36 odst. 3 vložit za slova první věty "silnice nebo místní komunikace" nové slovo "podélné" a v odstavci 4 v první větě vložit za slova "mohou být" nové slovo "podélně".

2        1. V § 36 vypustit ustanovení odstavce 5 a ostatní odstavce přečíslovat.

22. V § 36 dosavadní odstavec 8 zní:

"(7) Při výstavbě nové dálnice, silnice nebo místní komunikace nebo při jejich rekonstrukci je objednatel této stavby povinen uhradit jen vyvolané nezbytné úpravy přímo dotčeného úseku vedení, a to na úrovni stávajícího technického řešení. Úpravy související s modernizací nebo se zvýšením výkonnosti vedení je povinen uhradit jejich vlastník.".

 

23. V § 40 odstavec 4 písmeno d) vypustit slova "a veřejně přístupných účelových komunikací".

24. V § 41 odst. 2 se začátek textu upravuje takto:

"(2) Osoba pověřená výkonem státního dozoru dozírá, zda vlastníci (správci) ...".

 

25. V § 42 odst. 1 v uvozující větě vypustit slova "nebo obec".

 

26. V § 44 odst. 1 se text upravuje takto:

"(1) Pokud tento zákon nestanoví jinak, postupuje se v řízení o věcech upravených tímto zákonem podle obecných předpisů o správním řízení.".

27. V § 45 odst. 3 v prvním řádku vypustit slova "energetická a telekomunikační".

 

4/4

28. V § 47 bod 1. se dosavadní text nahrazuje textem: "1. Zákon č. 135/1961 Sb., o pozemních komunikacích (silniční zákon), ve znění zákona č. 27/1984 Sb., zákona č. 213/1993 Sb. a zákona č. 134/1994 Sb., s výjimkou ustanovení § 6 odst. 3, § 6a, 6b a § 24 odst. 1 písm. l), která se zrušují dnem 31. prosince1997." a zároveň dosavadní text § 48 změnit takto: "Tento zákon nabývá účinnosti dnem 1. dubna 1997 s výjimkou ustanovení § 20, § 21 a § 22, která nabývají účinnosti dnem 1. ledna 1998.".

 

29. V § 47 vypustit bod 2 a další body přečíslovat v případě, že bude dříve nebo současně schválen vládní návrh zákona o bezpečnosti a plynulosti provozu na pozemních komunikacích (tisk č. 41).

 

30. V § 9 odst. 2 a 3, v § 40 odst. 1 a 2, v § 41 a v § 46 za slova: "Ministerstvo dopravy" doplnit slova "a spojů".

 

II. Pověřuje zpravodaje provést s legislativním odborem legislativně-technické úpravy, vyplývající z přijatých pozměňovacích návrhů, které nemají dopad na věcnou stránku zákona.

 

III. Zmocňuje předsedu výboru předložit toto usnesení předsedovi Poslanecké sněmovny.

 

Miroslav Kapoun

Ing. Karel Sehoř

ověřovatel

zpravodaj

 

Ing. Josef Holub

předseda výboru

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP