PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY

Poslanecká sněmovna

1996

II. volební období

41/3

Pozměňovací návrhy k vládnímu návrhu zákona

o bezpečnosti a plynulosti provozu na pozemních komunikacích (tisk 41)

Pozměňovací návrhy k vládnímu návrhu zákona o bezpečnosti a plynulosti provozu na pozemních komunikacích

A. Pozměňovací návrhy z usnesení hospodářského výboru PS č. 40/1996 (tisk 41/1)

1) § 2 odst. 1 písm. g) se vypouští.

2) § 5 odst. 1 písm. c) část věty za středníkem zní: "přestupky projednává podle zvláštního zákona 3),"

3) § 5 odst. 1 písm. m) slovo "evidenci" se nahrazuje slovem "evidence".

4) V § 5 odst. 1 se vypouští písmeno n) a písmeno o) se označuje jako písmeno n). V odstavci 2 se v odkazu na odstavec 1 písmeno o) označuje jako písmeno n).

5) V § 6 odst. 2 ve větě první se slova "Účastníci silničního provozu jsou povinni" nahrazují slovy "Při účasti na silničním provozu je každý povinen".

6) V § 8 se za odstavec 1 vkládá nový odstavec 2, který zní:

"(2) Vozidlo vstupující do tuzemska nebo vystupující z tuzemska musí být označeno rozeznávací značkou státu, ve kterém je evidováno."

Dosavadní odstavce 2 a 3 se označují jako odstavce 3 a 4.

7) V § 10 odst. 2 se slovo "správce" nahrazuje slovem "vlastník" a v odstavci 3 se slovo "orgán" nahrazuje slovem "úřad".

8) Vypustit stávající § 11.

9) Zařadit nový § 12, který zní:

"§ 12

(1) Z důvodů zvláštního zřetele hodných lze povolit výjimky z pravidel silničního provozu týkající se základních povinností některých řidičů a spolujezdců, rychlosti jízdy, omezení jízdy některých druhů vozidel, přepravy osob, zvláštních ustanovení o provozu na dálnici a silnici pro motorová vozidla a místní úpravy silničního provozu. Výjimky povoluje v rámci své působnosti příslušný dopravní inspektorát a výjimky přesahující působnost dopravních inspektorátů povoluje ministerstvo. Výjimky z místní úpravy silničního provozu povoluje orgán, který tuto úpravu stanovil (§ 5 a 10).

(2) Jiné výjimky z pravidel silničního provozu může povolit pouze ministerstvo, a to jen v mimořádných a zcela nezbytných případech a za předpokladu, že tím nebude ohrožena bezpečnost silničního provozu.

(3) Výjimku z pravidel silničního provozu, které je v silničním provozu okamžitě třeba, může povolit také policista na místě samém za předpokladu, že tím nebude ohrožena bezpečnost silničního provozu.

(4) Z důvodů zvláštního zřetele hodných může ministerstvo povolit výjimky z věku a délky požadované praxe stanovených pro udělení řidičského oprávnění a z přihlašování a označování vozidel státní poznávací značkou.

(5) Povolených výjimek se smí užívat jen v míře nezbytně nutné, zejména s ohledem na bezpečnost a plynulost silničního provozu."

10) Ve stávajícím § 12 se za slovo "dopravy" vkládají slova "a spojů".

11) Ve stávajícím § 13 odst. 1 se na konci připojují slova "a spojů".

12) Ve stávajícím § 15 bod 2 se vypouštějí slova "odstavec 1".

V bodu 3 se za slova "§ 1" vkládají slova "a 19".

V bodu 4 se ve slovech "§ 3 a 4" nahrazuje spojka "a" čárkou a doplňují se slova "a § 68 odst. 1 až 4".

B. Pozměňovací návrhy podané při druhém čtení (11. 12. 1996)

Poslanec a zpravodaj Jaroslav Plachý:

13. § 14 odst. 2 zní:

"(2) Ministerstvo financí řídí a kontroluje provádění zákonného pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem motorového vozidla.".

Poslanec Dalibor Matulka:

14. § 5 odst. 3 zní:

"(3) Dopravní inspektorát nebo jiný útvar policie příslušný podle předchozího odstavce je oprávněn vyzvat řidiče a držitele motorových vozidel, aby se ve stanovené lhůtě dostavili, popř. i s vozidlem, k projednání záležitosti ve věci spadající do působnosti těchto orgánů podle tohoto zákona, pokud nelze nebo s ohledem na povahu věci není vhodné záležitost projednat v místě bydliště řidiče či držitele motorového vozidla, v místě spáchání dopravního přestupku apod. Řidiči a držitelé motorových vozidel jsou povinni takové výzvě vyhovět.".

15. V § 6 odst. 1 se vypouští písmeno g) a odkazy na ně v písmenu h) bodu 2 a v písmenu i).

Dosavadní písmena h) a i) se označují jako písmena g) a h).

16. § 7 odst. 1 písm. a) zní:

"a) chovat se tak, aby žádným způsobem neohrožoval život, zdraví nebo majetek jiných osob, ani svůj vlastní; své chování je povinen přizpůsobit zejména dopravně technickému stavu pozemní komunikace (odkaz č. 9), únosnosti vozovky, mostů a propustků a vybavení komunikace z hlediska bezpečnosti dopravy (dopravní značky a zařízení, bezpečnostní a ochranná zařízení apod.), situaci v silničním provozu a svým schopnostem,".

17. § 10 odst. 1 a 2 na konci se doplňují takto: "po předchozím vyjádření místních samospráv. Předchozí vyjádření místních samospráv se nevyžaduje, jedná-li se o krátkodobé a výjimečné užití dopravních značek a dopravních zařízení vyvolané mimořádnými okolnostmi provozu na pozemních komunikacích.".

Poslanec Oldřich Vrcha:

18. V § 2 odst. 2 se doplňují slova "po souhlasu Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR".

19. V § 5 odst. 1 písm. c) se vypouštějí slova "trestné činy".

20. V § 5 se vypouští odstavec 2.

21. V § 5 stávajícím odstavci 3 se vypouštějí slova "nebo jiného útvaru policie, příslušného podle předchozího odstavce".

22. V § 6 odst. 1 za větu první se vkládá tato věta: "Toto platí i pro pohraniční policisty, zejména při kontrole zahraničních vozidel při vjezdu do České republiky.".

23. V § 6 odst. 1 písm. h) se vypouštějí slova "lze-li důvodně očekávat 1. uložení trestu zákazu činnosti spočívajícím v zákazu řízení motorových vozidel podle zvláštního zákona" nebo se nahrazují slovy

"jen v případě požití alkoholu nebo jiných omamných látek.".

24. V § 7 odst. 2 se vypouštějí slova "podmínku dosažení určitého věku nebo".

25. V § 8 stávajícím odstavci 3 se na konci doplňují slova "a také vozidlo, které neodpovídá technickému stavu příslušné vyhlášky stanovené pro provoz na pozemních komunikacích v České republice.".

26. § 11 se vypouští.

27. Ve stávajícím § 13 odst. 1 se poslední slovo "dopravy" nahrazuje slovem "vnitra".

Poslanec Vojtěch Filip:

28. Ve stávajícím § 16 se na konci připojují slova "a pozbývá platnosti dnem 31. prosince 1999.".

V Praze dne 12. prosince 1996

Zpravodaj hospodářského výboru

Ing. Jaroslav Plachý v. r.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP