Parlament České republiky

POSLANECKÁ SNĚMOVNA

1996

2. volební období

 

18

 

USNESENÍ

výboru pro obranu a bezpečnost

z 8. schůze 27. listopadu 1996

 

k Vládnímu návrhu zákona, kterým se mění a doplňuje zákon ČNR č. 13/1993 Sb., celní zákon ve znění zákona č. 35/1993 Sb., /tisk 36/

 

I. souhlasí

s předkládaným návrhem zákona s následujícími připomínkami

§ 4 zní:

 

§ 4

 

(1) Celní správa České republiky je soustavou celních orgánů, kterou tvoří Ministerstvo financí - Generální ředitelství cel, celní ředitelství a celní úřady (dále jen "celní správa").

(2) Úkoly ministerstva v oblasti celnictví, celní politiky, celních sazeb a celní statistiky, zejména působnosti uvedené v § 5, 6 a 12, plní Generální ředitelství cel, které je jeho součástí. V čele Generálního ředitelství cel je generální ředitel Generálního ředitelství cel, dále jen "generální ředitel" kterého jmenuje a odvolává ministr financí (dále jen "ministr"). Generálního ředitele zastupuje jeho náměstek, kterého jmenuje a odvolává ministr.

(3) Celní správa při plnění svých úkolů spolupracuje s mezinárodními organizacemi a celními správami jiných států.

 

§ 9 zní:

 

§ 9

 

Celní ředitelství řídí a za jeho činnost odpovídá ředitel celního ředitelství, kterého jmenuje a odvolává generální ředitel.

 

V § 10 v novém odstavci (v novele označeném jako odstavec 4) nahradit ve druhé větě slovo "ministr" slovy "generální ředitel".

 

§ 14 odst. 2 zní:

"(2) Funkcemi podle odstavce 1 se rozumějí funkce

a) generálního ředitele, náměstka generálního ředitele, ředitele odboru, náměstka ředitele odboru a vedoucího oddělení na ministerstvu - Generálním ředitelství cel,

b) ředitele, náměstka ředitele a vedoucího oddělení na celním ředitelství,

c) ředitele a náměstka ředitele na celním úřadu.

d) vedoucího a zástupce vedoucího na pobočce celního úřadu,

e) vedoucího a zástupce vedoucího inspektorátu celní a finanční stráže celního úřadu.".

 

Za § 29 se vkládá nový § 29a, který zní:

 

§ 29a

Povinnost mlčenlivosti

 

(1) Celník je kromě mlčenlivosti stanovené zvláštním zákonem 5b) povinen zachovávat také mlčenlivost o skutečnostech, se kterými se seznámil při plnění úkolů celní správy nebo v souvislosti s nimi, a které v zájmu zabezpečení úkolů celní správy nebo v zájmu jiných osob vyžadují, aby zůstaly utajeny před nepovolenými osobami. Tato povinnost trvá i po skončení služebního poměru celníka.

(2) Každý, koho celní orgány nebo celník požádají o poskytnutí pomoci, je povinen byl-li řádně poučen, zachovat mlčenlivost o všem, co se v souvislosti s požadovanou nebo poskytnutou pomocí dověděl.

(3) Povinnosti mlčenlivosti je oprávněn zprostit celníka nebo osobu uvedenou v odstavci 2) ministr nebo jím pověřená osoba.

___________________________

5b) § 24 zákona č. 337/1992 Sb.".

současně je nutné v bodu 26 u nového § 33a přečíslovat poznámku pod čarou č.5b) na č.5c).

 

Za § 33 se vkládá nový § 33a, který včetně nadpisu a poznámky pod čarou č.5c) zní:

 

§ 33a

Oprávnění k použití technických prostředků

k zabránění odjetí vozidla

 

(1) Celník je oprávněn použít technických prostředků k zabránění odjetí vozidla, přichází-li do úvahy zajištění tohoto vozidla podle § 309.

(2) Přiložení a odstranění technických prostředků k zabránění odjetí vozidla se provádí na náklady a nebezpečí osoby, které bylo vozidlo zajištěno.

(3) Technických prostředků k zabránění odjetí vozidla z důvodu uvedeného v odstavci 1 nelze použít, jde-li o vozidlo, které tvoří překážku silničního provozu.5c)

(4) Je-li rozhodnuto o vrácení zajištěného vozidla (§ 312), technické prostředky k zabránění odjetí vozidla se neprodleně odstraní.

(5) Na použití technických prostředků k zabránění odjetí vozidla podle odst. 1 a 2 se nevztahují ustanovení dílu čtvrtého (§ 38 až 43).

_________________________________

5c) § 37 vyhlášky Federálního ministerstva vnitra č. 99/1989 Sb. o pravidlech provozu na pozemních komunikacích (pravidla silničního provozu), ve znění vyhlášky federálního ministerstva vnitra č. 24/1990 Sb.".

 

§ 271 zní (navržený text označit jako odstavec 1)

 

"§ 271

Způsob placení cla, daní a poplatků

vybíraných při dovozu

 

(1) Clo, daně a poplatky vybírané při dovozu lze platit

a) bezhotovostním převodem z účtu vedeného u banky na příslušný účet celního úřadu

b) v hotovosti

1. na příslušný účet celního úřadu

2. zaměstnancům celní správy pověřeným celním úřadem výhradně přijímat od dlužníků platby cla, daní a poplatků vybíraných při dovozu v hotovosti: na přijatou platbu je celní úřad povinen vydat potvrzení,

3. výkonnému úředníku při výkonu exekuce, jde-li o platby, které mají být exekucí vymoženy a není-li v exekučním příkaze nařízeno jinak,

4. šekem, jehož proplacení je zaručeno bankou,

c) přeplatkem na jiném cle, dani nebo poplatku vybíraném při dovozu.

(2) Právnické osoby a fyzické osoby - podnikatelé mohou platit clo, daně a poplatky vybírané při dovozu v hotovosti způsobem uvedeným v odstavci 1 písm.b bod 2 pouze tehdy, jedná-li se o celkovou částku nepřesahující 5000 Kč."

 

bod 17 zní: § 21 a 22 znějí:

 

§ 21

 

(1) Služební stejnokroj a odznaky celní správy je oprávněn nosit pouze celník.

(2) Celní správa je oprávněna užívat zvláštní barevné provedení a označení svých služebních vozidel.

(3) Způsob vnějšího označení a odznaky celní správy, vzory služebních stejnokrojů a zvláštního barevného provedení a označení služebních vozidel celní správy upraví ministerstvo vyhláškou.

 

§ 22

 

(1) Přestupku se dopustí ten, kdo úmyslně na místě veřejnosti přístupném neoprávněně

a) nosí služební stejnokroj celní správy, nebo takové součásti stejnokroje, které jsou s úplným stejnokrojem zaměnitelné.

b) užívá na vozidle zvláštního barevného provedení a označení používaného na služebních vozidlech celní správy, anebo zvláštního barevného provedení a označení s ním zřejmě zaměnitelného.

(2) Za přestupek podle odstavce 1 lze uložit pokutu do 5000 Kč.

(3) Na přestupky podle odstavce 1 a jejich projednávání se vztahují obecné předpisy o přestupcích.12)

 

 

Jan Žižka, v.r.

Pavel Severa, v.r.

ověřovatel

zpravodaj

výboru pro obranu a bezpečnost

výboru pro obranu a bezpečnost

 

 

RNDr. Petr Nečas, v.r.

předseda

výboru pro obranu a bezpečnost

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP