PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY

Poslanecká sněmovna

1996

II. volební období

34/3

Pozměňovací návrhy k vládnímu návrhu zákona,

kterým se mění a doplňuje zákon č. 138/1973 Sb., o vodách (vodní zákon), ve znění zákona České národní rady č. 425/1990 Sb. a zákona č. 114/1995 Sb. (tisk 34)

Pozměňovací návrhy k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 138/1973 Sb., o vodách (vodní zákon), ve znění zákona České národní rady č. 425/1990 Sb. a zákona č. 114/1995 Sb.

A. Pozměňovací návrhy obsažené v usnesení výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí č. 26 ze dne 20. listopadu 1996 (tisk 34/1)

1. Bod 1 zní: "V § 13 odst. 1 písm. e) se za slovy "akumulace vod (§ 18)" spojka "a" nahrazuje čárkou, a na konci se připojí tato slova: "a v povodích vodárenských toků".".

2. U bodu 2 se v § 19 odst. 3 slova "mohou dělit" nahrazují slovem "dělí".

3. U bodu 2 se v § 19 odst. 6 slova "může upravit" nahrazují slovem "upraví".

4. Vkládá se nový bod 3, který zní:

"3.V § 23 odst. 1 se na konci připojují tato slova: "a měřit množství vypouštěných vod a míru jejích znečištění v roztahu stanoveném rozhodnutím vodohospodářského orgánu. Výsledky těchto měření je povinen tomuto vodohospodářskému orgánu předávat".".

Ostatní body přečíslovat.

5. Vkládá se nový bod 4, který zní:

"4. V § 23 se vypouští odstavec 3.".

Ostatní body přečíslovat.

6. Vkládá se nový bod 5, který zní:

"5. § 27 včetně nadpisu a poznámek číslo 10a) až 10d) zní:

"§ 27

Opatření k nápravě

(1) Vodohospodářský orgán uloží podle potřeby tomu, kdo znečistí povrchové nebo podzemní vody nebo ohrozí jejich jakost (dále jen "původce závadného stavu") povinnost provést opatření k odstranění závadného stavu, směřující zejména k zabránění dalšího znečišťování nebo ohrožování jakosti povrchových a podzemních vod, popřípadě též opatření k zajištění náhradního odběru vody (dále jen "opatření k nápravě").

(2) Povinnosti plynoucí z opatření k nápravě uloženého původci závadného stavu přecházejí na jeho právního nástupce.

(3) Vodohospodářský orgán uloží podle potřeby opatření k odstranění závadného stavu nabyvateli majetku, získaného způsobem uvedeným ve zvláštním právním předpise, 10a) a který není původcem závadného stavu, ale k jehož majetku takto získanému je závadný stav vázán. Takto postupuje vodohospodářský orgán v případě, že nabyvatel tohoto majetku jej získal s vědomím ekologické zátěže, a byla-li uzavřena zvláštní smlouva 10b) nebo byla-li poskytnuta sleva z kupní ceny z důvodu závadného stavu, jenž je předmětem opatření k odstranění závadného stavu.

(4) Podle odstavce 3 postupuje vodohospodářský orgán i v případě, existuje-li dosud původce závadného stavu.

(5) Nesplní-li opatření k nápravě ten, jemuž bylo opatření k nápravě uloženo (dále jen "adresát opatření k nápravě"), a hrozí-li nebezpečí z prodlení, jeho provedení zabezpečí na náklady adresáta opatření k nápravě vodohospodářský orgán.

(6) Nelze-li opatření k nápravě uložit podle odstavců 1 a 3 a nejedná-li se o případ právního nástupnictví podle odstavce 2 a hrozí-li nebezpečí z prodlení, opatření k nápravě zabezpečí vodohospodářský orgán. V tomto případě vodohospodářský orgán opatření k nápravě vydá formou příkazu. Na vydání příkazu se nevztahuje správní řád. 10c)

(7) Náklady na provedení opatření k nápravě nese adresát opatření k nápravě. V případě uvedeném v odstavci 6 nese tyto náklady okresní úřad.

(8) Vlastníci (uživatelé) majetku, na němž je závadný stav vázán nebo jejichž majetku je nutno užít při odstranění závadného stavu a kteří nejsou adresáty opatření k nápravě, jsou povinni strpět provedení opatření k nápravě vydaného vodohospodářským orgánem. Za tím účelem jsou povinni zejména umožnit vstup, popřípadě vjezd na své nemovitosti a strpět omezení obvyklého užívání nemovitostí.

(9) Pro vstup, popřípadě vjezd do objektů a zařízení Armády České republiky, Policie České republiky, Bezpečnostní informační služby a Vězeňské služby České republiky platí zvláštní právní předpisy. 10d)

(10) Adresát opatření k nápravě a vodohospodářský orgán v případech uvedených v odstavci 5 a 6 jsou povinni při provádění opatření k nápravě na cizích nemovitostech co nejvíce šetřit práv vlastníků (uživatelů) dotčených nemovitostí a vstup, popřípadě vjezd a zamýšlená omezení obvyklého užívání nemovitostí jim předem oznámit. Po skončení provedení opatření k nápravě jsou povinni na své náklady uvést pozemky do předchozího stavu.

(11) Náhradu za majetkovou újmu nebo omezení vzniklá vlastníkům (uživatelům) při provádění opatření k nápravě na cizích nemovitostech podle odstavce 8 hradí adresát opatření k nápravě. V případě uvedeném v odstavci 6 hradí tuto náhradu okresní úřad. Právo na náhradu musí být uplatněno u povinného do šesti měsíců od jeho vzniku, jinak zaniká. Tímto ustanovením není dotčeno právo na náhradu škody.

10a) Zákon č. 92/1991 Sb., o podmínkách převodu majetku státu na jiné osoby, ve znění pozdějších předpisů.

10b) § 10a odst. 1 písm. h) zákona č. 92/1991 Sb.

10c) Zákon č. 71/1967 Sb., o správním řízení (správní řád),

10d) Např. zákon č. 169/1949 Sb., o vojenských újezdech, ve znění zákona č. 425/1990 Sb., § 22 zákona č. 40/1961 Sb., o obraně Československé socialistické republiky.".

Ostatní body přečíslovat.

7. U dosavadního bodu 3 se v § 32 odst. 1 za slova: "ústředním vodohospodářským orgánem" vkládá slovo "republiky".

8. U dosavadního bodu 3 se v § 32 odst. 2 za slova "ústřední vodohospodářský orgán" vkládá slovo "republiky".

9. U dosavadního bodu 3 se v § 32 odst. 2 na konci připojuje tato věta:

"Správcem vodního toku mohou být pouze obce, které s tím souhlasí.".

10. U dosavadního bodu 5 se v § 42 odst. 3 vypouštějí slova "každému" a "jeho".

11. V čl. III se slovo "ledna" nahrazuje slovem "března".

B. Pozměňovací návrhy obsažené v usnesení zemědělského výboru č. 28 ze dne 21. listopadu 1996 (tisk 34/2)

1. V čl. I návětí zní: " Zákon č. 138/1973 Sb., o vodách (vodní zákon), ve znění zákona České národní rady č. 425/1990 Sb. a zákona č. 114/1995 Sb., se mění a doplňuje takto:".

2. Bod 1 zní: "V § 13 odst. 1 písm. e) se za slovy "akumulace vod (§ 18)" spojka "a" nahrazuje čárkou a na konci se připojují tato slova: "a ve vybraných zónách".".

U bodu 2 se v § 19 odst. 3 se za slova "které slouží k" vkládá slovo "nezbytné".

3. Bod 1 zní: "V § 13 odst. 1 písm. e) se za slovy "akumulace vod (§ 18)" spojka "a" nahrazuje čárkou a na konci se připojují tato slova: "a v hydrologických povodích povrchových vodních zdrojů".".

4. U bodu 2 se v § 19 odst. 6 za slova "ústřední vodohospodářský orgán" vkládá slovo "republiky".

5. U bodu 2 se v § 19 odst. 6 slova "může upravit" nahrazuje slovem "upraví".

6. U bodu 3 se v § 32 odst. 1 za slova "ústředním vodohospodářským orgánem" vkládá slovo "republiky".

7. U bodu 3 se: v § 32 odst. 1 se za slova "právnické osoby" vkládají slova "nebo fyzické osoby oprávněné k podnikání".

V § 32 odst. 2 se za slova "právnické osoby" vkládají slova "nebo fyzické osoby oprávněné k podnikání".

V § 32 odst. 2 za slovo "souvisí" vkládají slova "pokud s tím vysloví souhlas" a zbytek věty se vypouští.

V § 32 odst. 2 se na konci připojuje nová věta, která zní: "Za správce drobných vodních toků mohou být podle tohoto odstavce určeny i obce, jejichž územními obvody drobné vodní toky protékají a které s tím vysloví souhlas.".

8. U bodu 5 se v § 42 odst. 3 za slova "ohrožené povodněmi" vkládají slova "pokud se nacházejí v zátopovém území nebo zhoršují průběh povodně".

9. Čl. II zní: "Zrušuje se směrnice Ministerstva zdravotnictví ČSR - hlavního hygienika ČSR ze dne 26. července 1979 čj. HEM 324.2 - 1. 9. 1978, o základních hygienických zásadách pro stanovení, vymezení a využívání ochranných pásem vodních zdrojů určených k hromadnému zásobování pitnou a užitkovou vodou a pro zřizování vodárenských nádrží, registrovaná v částce 20/1979 Sb.".

10. Čl. III zní: "Tento zákon nabývá účinnosti dnem 1. března 1997."

C. Pozměňovací návrh poslance Jana Černého:

Bod 1 zní: "V § 13 odst. 1 písm. e) se za slovy "akumulace vod (§ 18)" spojka "a" nahrazuje čárkou a na konci se připojují tato slova: "a ve vybraných zónách hydrologických povodí povrchových vodních zdrojů".".

V Praze dne 11. prosince 1996

Zpravodaj výboru pro veřejnou správu,

regionální rozvoj a životní prostředí

RNDr. Ondřej Huml v. r.

Zpravodaj zemědělského výboru

MVDr. Jan Černý v. r.



Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP