Pátek 22. května 1998

 

(Schůze opět zahájena v 15.20)

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Pokračujeme po přestávce. Odhlásil jsem vás a prosím, abyste se znovu zaregistrovali, za což děkuji. Budeme hlasovat. Přednesu návrh usnesení:

"Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslankyně Hany Orgoníkové a dalších na vydání zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 117/95 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 326, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahájil jsem hlasování číslo 451 a ptám se, kdo návrh podporuje. Kdo je proti?

Ze 143 poslanců 75 hlasovalo pro, 55 proti, 13 nehlasovalo. Návrh byl přijat.

 

Děkuji paní poslankyni Orgoníkové, děkuji panu kolegovi Krásovi. Tím jsme se vyrovnali s bodem 49. O slovo požádal místopředseda sněmovny pan kolega Kasal.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pane místopředsedo, dámy a pánové, vzhledem k tomu, že je nezbytné projednat některé body přednostně, dovoluji si předložit procedurální návrh, a to tak, abychom se nyní věnovali, tak jak nakonec bylo určeno, bodu 80, tj. "Návrh Poslanecké sněmovny na propůjčení nebo udělení státních vyznamenání", a potom v souladu s názorem členů stálé komise pro sdělovací prostředky navrhuji zařazení bodů "Zpráva o stavu vysílání a činnosti Rady ČR…", tedy bodu 85, "Změna statutu Rady pro rozhlasové a televizní vysílání", "Výroční zpráva o činnosti a hospodaření ČTK".

Věřím, že vzhledem k tomu, že se jedná o body, které nebyly nekonfliktní - to bych nemohl říci - ale které byly dostatečně podrobně projednány ve výboru pro kulturu, vědu, vzdělání, mládež a tělovýchovu i v komisi, myslím, že projednání by mohlo být nepříliš dlouhé. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Pane místopředsedo, promiňte, že vás ještě zdržím. Nestačil jsem si zaznamenat všechny body. Znamená to, že teď bychom projednali body 80, 85, 86 a 96? Je to tak? (Ano.) A pak 64 a dál. Dobře. Nyní se hlásí pan kolega Filip. Prosím, aby se ujal slova.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedo. Paní a pánové, jsem přesvědčen, že za prvé je to porušení dohody, kterou jsme uzavřeli ve čtvrtek ráno, nejeví se mi až tak příliš vhodné to udělat na závěr naší schůze, a za druhé, pokud je tento návrh, tak já budu trvat na tom, aby předtím, než budou projednány jiné body, které mají být zařazeny, byla projednána minimálně zpráva o výsledcích vyšetřovací komise Poldi Kladno, protože ta také není příliš kontroverzní. Myslím, že by aspoň jedna z prvních vyšetřovacích komisí, která byla zřízena tímto parlamentem, mohla být odsouhlasena.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Promiňte. Znamená to před tím bodem 80, který navrhl pan kolega Kasal? Je to tak?

 

Poslanec Vojtěch Filip: To znamená třetí bod v této sérii, protože jako první bod jsou samozřejmě projednání výročních finančních zpráv politických stran, jako druhý bod jsou státní vyznamenání a třetí bod byla Poldi Kladno. Tak to bylo odsouhlaseno.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Nebylo, ale vy to navrhujete a já o tom nechám hlasovat. Pak se hlásil pan kolega Sládek.

 

Poslanec Miroslav Sládek: Pane předsedající, dámy a pánové, nejprve jen stručnou poznámku. V době, kdy díky současné staronové vládě je naše republika v totálním krachu, se budou udělovat medaile, což je samozřejmě pro krach příznačné.

A procedurální návrh. Klub republikánské strany navrhuje, abychom dnes jednali i po 21. hodině i s hlasováním atd., aby byly projednány všechny body tohoto programu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Nyní se hlásí pan kolega Wagner.

 

Poslanec Jozef Wagner: Pane předsedající, dámy a pánové, nyní měly být na pořadu zprávy o hospodaření politických stran. Domnívám se, že tento bod pořadu by měl zůstat a všechny návrhy, které byly předloženy, až po něm. V tomto smyslu předkládám pozměňovací návrh.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: To není pozměňovací návrh, protože to je první bod, který máme podle schválení projednávat, takže já o tom nemohu nechat hlasovat, neumím to. Ale beru to na vědomí jako váš další návrh. Pan kolega Gross se hlásí.

 

Poslanec Stanislav Gross: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, asi teď také nebudu navrhovat něco naprosto konkrétního, ale chci zde zmínit jen prioritu, která byla jasně sdělena, což je původní bod 68 - "Návrh usnesení Poslanecké sněmovny k činnosti vlády v oblasti privatizace a cenových deregulací".

Zmiňuji to tady jen z toho důvodu, aby se neschválilo něco, co pak tento bod odsune úplně někam do té 21. hodiny, jak o tom hovořil kolega Sládek. Avizuji, že v případě, že se v tuto chvíli strhne hlasování, které by úplně překopalo program schůze, budu navrhovat tento bod.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Dále se ještě jednou hlásí pan kolega Sládek, prosím, aby se ujal slova.

 

Poslanec Miroslav Sládek: Pane předsedající, dámy a pánové, teď asi také nepřednesu konkrétní návrh, ale chtěl bych upozornit na to, aby se nezapomnělo na další velmi důležitý bod našeho jednání, a to je usnesení k Česko-německé deklaraci a vůbec k postupu vlády v česko-německých vztazích. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Pan kolega Kasal se hlásí.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pane místopředsedo, chci jen vyjádřit podiv nad tím, že dnes pan poslanec Sládek jménem svého klubu chce jednat po 21. hodině. Já ten návrh podpořím stejně tak, jako jsem ho podpořil kdykoli předtím. Ať se porovná, zda SPR-RSČ tento návrh podpořila v úterý, ve středu, kdy se o tomto návrhu dávalo hlasovat. Rozumím tomu, že pan poslanec Sládek tady v úterý, ve středu, ve čtvrtek nemohl být, protože byl zaneprázdněn jinými povinnostmi, takže je překvapen tímto sdělením, ale chci říci, že takovéto jednání mi prostě připadá nehorázné.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Nyní se slova ujme pan kolega Sládek.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP