Pátek 22. května 1998

 

Poslanec Jaroslav Štrait: Poslední návrh D10. Stanovisko pana ministra nesouhlasné, stanovisko zpravodaje souhlasné.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Ptám se, kdo podporuje návrh D10, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 431. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Konstatuji, že návrh nebyl přijat, když pro něj hlasovalo 57, proti 53 poslanců.

 

Poslanec Jaroslav Štrait: Pane předsedající, o bloku E, tedy o návrzích pana poslance Žižky, je možné hlasovat jako o celku.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Pokud pan kolega Žižka nemá námitek, tak bych si dovolil předložit sněmovně návrh bod E hlasovat jako celek. Jsou tady námitky. Pan kolega Skalický. Prosím.

 

Poslanec Jiří Skalický: Pane předsedající, domnívám se, že jde o dvě odlišné věci. Myslím si, že je logické hlasovat zároveň o bodu 1 a 2. Jinak by mohl vzniknout problém, ale jednou věcí je, komu se svěří autorizace při klasifikaci látek, zda báňskému úřadu, či nikoliv, tady bych návrh velmi podporoval - body 1 a 2, ale body 3 a 4 řeší problém kádrování osob. Tady se domnívám, že to je odlišná materie a že se má hlasovat o bodech 1 a 2 zároveň a pak 3 a 4 zároveň.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Slyšeli jsme návrh.

 

Poslanec Jaroslav Štrait: Se způsobem hlasování souhlasím a doporučuji.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Můžeme hlasovat o bodech E1 a E2. Přeje si plénum odhlásit, takže jsem vás odhlásil a prosím, abyste se přihlásili hlasovacími kartami.

Budeme hlasovat o bodu E odst. 1, odst. 2 společně. Pan ministr souhlasí, pan zpravodaj rovněž souhlasí.

 

Ptám se, kdo podporuje E1, E2, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 432. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že návrh byl přijat, když pro něj hlasovalo 116 a proti nebyl nikdo z poslanců.

 

Nyní budeme zřejmě hlasovat o bodu E3, 4. Stanovisko pana ministra je souhlasné, pana zpravodaje souhlasné.

 

Kdo tedy souhlasí s body E3, 4, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování 433. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Konstatuji, že návrh byl přijat, když se pro něj vyslovilo 71 a proti bylo 32 poslanců.

 

Můžeme pokračovat.

 

Poslanec Jaroslav Štrait: Je tady ještě blok F, paní poslankyně Milena Kolářová, ale to už neprošlo.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Myslím, že budeme muset hlasovat o zpětvzetí bodu F.

 

Kdo souhlasí s tím, aby byl zpět vzat bod F, který předložila paní kolegyně Kolářová, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 434. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že návrh byl přijat, když pro hlasovalo 110 a proti byl 1 poslanec.

 

Poslanec Jaroslav Štrait: Můžeme hlasovat o celku, pane předsedající.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Skončili jsme projednávání pozměňovacích návrhů. Dovoluji si vám předložit návrh usnesení.

"Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o chemických látkách a chemických přípravcích a o změně a doplnění některých dalších zákonů, podle sněmovního tisku 379, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Kdo souhlasí s tímto usnesením, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 435. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že návrh byl přijat, když pro hlasovalo 120 a proti byl 1 z přítomných poslanců.

 

Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Končím projednávání bodu č. 46. Děkuji panu ministru i panu zpravodajovi.

 

Poslanec Jaroslav Štrait: Já též děkuji za toleranci.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Dámy a pánové, před polední přestávkou se musíme ještě vyrovnat s návrhem na volbu člena Nejvyššího kontrolního úřadu. Až Kancelář pozve pana prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu Lubomíra Voleníka, dovolím si jej mezi námi přivítat. Prosím pana předsedu volební komise, aby se ujal slova.

 

Poslanec Robert Kolář: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych uvedl další bod a tím je

 

67.
Návrh na volbu člena Nejvyššího kontrolního úřadu

 

Jedná se o první kolo první volby.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Promiňte, pane kolego, vítám mezi námi pana prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu a prosím ho, aby zaujal své místo. Děkuji. Můžeme pokračovat.

 

Poslanec Robert Kolář: Pan Karel Bidlo dosáhl dne 8. dubna 1998 věku 65 let a tímto dnem ukončil výkon funkce člena Nejvyššího kontrolního úřadu. V souladu s § 12 odst. 2 zákona č. 166/1993 Sb., o Nejvyšším kontrolním úřadu, předložil prezident NKÚ dne 11. května 1998 volební komisi návrh kandidáta na člena NKÚ. Volba podle zákona může proběhnout 10 dní od předložení návrhu, a proto se volba může konat.

Jedná se o volbu jednoho člena Nejvyššího kontrolního úřadu na základě § 12 citovaného zákona. Dále ještě podotýkám, že ke dnešnímu dni je ještě jedno místo člena Nejvyššího kontrolního úřadu neobsazeno nad rámec toho, které budeme dnes volit.

Prezidentem Nejvyššího kontrolního úřadu byla jako kandidátka na tuto funkci navržena Eliška Kadaňová. Zvláštní zákon způsob volby nestanoví, volební komise navrhuje provést volbu tajným hlasováním a je v souladu i s usnesením rozpočtového výboru.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Děkuji. K přednesenému návrhu otevírám rozpravu, do které se hlásí kolega Páv. Prosím, máte slovo, pane kolego.

 

Poslanec Tomáš Páv: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, návrhem pana prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu na volbu člena se zabýval podvýbor pro kontrolu i rozpočtový výbor a ten na své 36. schůzi ze dne 13. května 1998 za prvé konstatoval, že paní dr. Kadaňová splňuje podmínky volitelnosti podle § 12 zákona č. 166/1993 Sb., a za druhé navrhuje Poslanecké sněmovně tajnou volbu hlasovacími lístky.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Děkuji. Končím rozpravu, protože se do ní nikdo další nepřihlásil.

Dovolte mi, abych vám předložil návrh na hlasování. Musíme rozhodnout svým hlasováním o tom, aby podle návrhu volební komise volba proběhla tajným hlasováním.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP