Pátek 22. května 1998

 

(pokračuje Zvěřina)

Nyní mi dovolte, abychom přikročili k bodu

 

46.
Vládní návrh zákona o chemických látkách a chemických přípravcích
a o změně a doplnění některých dalších zákonů
/sněmovní tisk 379/ - třetí čtení

 

Zahajuji třetí čtení tohoto návrhu. Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal ministr životního prostředí Martin Bursík a také zpravodaj výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí pan poslanec Jaroslav Štrait.

Pozměňovací návrhy k předloženému návrhu zákona jsou uvedeny ve sněmovním tisku 379/3. Prosím pana zpravodaje, aby spolu se mnou sledoval rozpravu, kterou tímto otevírám. Do rozpravy nemám žádné přihlášky. Pan kolega Špidla má slovo.

Než se připraví kolega Špidla, dám slovo paní kolegyni Emmerové.

 

Poslankyně Milada Emmerová: Vážený pane předsedající, vážení přítomní, chtěla bych vás poprosit, abyste si opravili pod bodem d), což byly moje pozměňovací návrhy, tři překlepy, a sice v bodu 3a) má být následující znění: v § 1 odst. 1 písm. b), v § 9 a v § 14 odst. 3 - nikoli 1.

Další drobná chyba je za d) v § 7 odst. 8 se "doplňují" místo "doplňuje" nová písmena k a l.

Za páté je v textu odstavce 2 - právnické osoby a fyzické osoby oprávněné k podnikání mohou nakládat s nebezpečnými látkami a přípravky, které mají jednu nebo (nikoliv nebu) více nebezpečných… atd.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Děkuji. Nyní má slovo kolega Špidla.

 

Poslanec Vladimír Špidla: Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolte, abych předložil legislativní upřesnění zákona o chemických látkách.

Usnesení výboru pro sociální politiku a zdravotnictví konstatovalo, že je třeba nahradit pojem "okresní úřad" pojmem "okresní úřad na úseku ochrany zdraví člověka" slovy okresní hygienik a že je správné promítnout to jako legislativně technickou úpravu do dalšího textu. Bohužel, při kontrole jsem zjistil, že se to tak nestalo, a proto teď uvedu citace několika paragrafů, které doplňují toto promítnutí.

Jedná se o § 27 odst. 2, který se mění takto:

Činnost podle odstavce 1 písm. a) - c) mohou za podmínek stanovených zvláštním zákonem vykonávat odborní pracovníci okresní hygienické stanice. Konec pozměňovacího návrhu. V poznámce, která bude mít č. 23, je třeba uvést odkaz na § 76 zákona č. 20/1990 Sb., ve znění pozdějších předpisů. Následující poznámky pod čarou je nutno přečíslovat.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Nevím přesně, v kterém místu textu se nacházíme. Je schopen pan zpravodaj tuto technickou poznámku registrovat? Dobře, děkuji.

 

Poslanec Vladimír Špidla: Dále se jedná o promítnutí téže změny do paragrafu 30, odst. 4. Odstavec 4 se vypouští a nahrazuje se textem:

Okresní hygienik uloží pokutu do výše 1 milion korun výrobci a dovozci, který uvedl na trh neregistrovanou látku, na kterou se vztahuje povinnost registrace (§ 6 - 8).

Další změnou je § 30, odst.9. Ve větě 2 se vypouštějí slova "Ministerstvo zdravotnictví" a nahrazují se slovy "krajský hygienik".

Odůvodnění: vypuštěním se slaďuje tento zákon se zákonem o správním řádu.

§ 30 odst. 11: za slova "okresní úřad" se vkládají slova "a okresním hygienikem". Problém spočívá v tom, že všechna tato upřesnění vycházejí z usnesení výboru pro sociální politiku a zdravotnictví. Jedná se o technické usnesení, které se neuskutečnilo při zpracovávání podkladů. Z tohoto hlediska si myslím, že se jedná o třetí čtení.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Děkuji. Musím se v tuto chvíli zeptat pana zpravodaje, jestli odpovídá skutečnosti to, že k tomu, co předseda výboru četl jako součást usnesení, došlo k vypuštění věcí nějakým technickým přepisem, je-li to technická úprava, nebo jestli jsme byli svědkem přednesu nového usnesení.

 

Poslanec Jaroslav Štrait: Pane předsedající, odkázal bych vás na zprávu č. 379/3, tj. společná zpráva, podle které budeme hlasovat, kde v návrhu a), a je to v pořadí třetí pozměňovací návrh, je, aby se všude v textu zákona okresní úřady na úseku ochrany zdraví člověka nahradilo okresním hygienikem. Pan kolega Špidla to upřesnil, v kterém paragrafu by to mělo být. Znamená to v § 27 a v § 30 odst. 4, 5, 9.

Nezaváděl bych složitou diskusi, nechal bych to na rozhodnutí sněmovny, jestli toto bude akceptovat.

 

Ministr životního prostředí ČR Martin Bursík: Pane předsedající, dámy a pánové, co říká pan poslanec Špidla, z poloviny odpovídá.

Třetí odrážka v pozměňovacím návrhu výboru pro veřejnou správu zní tak, aby nově formulovaná kompetence okresního hygienika, souhlasné vyjádření okresního hygienika, bylo podmínkou pro to, aby Ministerstvo životního prostředí udělilo autorizaci, aby se tento princip technicky zakotvil ve všech dalších návazných paragrafech. S tím souhlasím. Co jste zde přednesl, to jde nad rámec tohoto požadavku výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí, protože vaše konkrétní návrhy se týkají nejen souhlasného stanoviska při udělování autorizace a dalších kompetencí. Jsem trochu zmaten, protože se učím, jaký se rozdíl mezi druhým a třetím čtením. Mám dojem, že to co jste tady předvedl, je spíše druhé čtení. S tím, co formulujete jako technickou úpravu, nemohu souhlasit.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Děkuji. Prosím paní kolegyni Kolářovou.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP