Pátek 22. května 1998

 

(Schůze opět zahájena v 9.26 hodin.) 

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Dovolte, abych vás odhlásil a požádal vás o novou registraci hlasovacími kartami.

Budeme pokračovat hlasováním v započatém bodu. Dovolte, abych vám znovu přednesl návrh na usnesení, o kterém budeme za chvíli hlasovat:

"Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 174/1968 Sb., o státním odborném dozoru nad bezpečností práce, ve znění pozdějších předpisů, zákon ČNR č. 61/1988 Sb., o hornické činnosti, výbušninách a o státní báňské správě, ve znění pozdějších předpisů, zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů, a zákoník práce č. 65/1965 Sb, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku č. 338, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo podporuje tento návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 360. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Konstatuji, že tento návrh nebyl přijat, když pro hlasovalo 87 a proti bylo 92 poslanců.

 

Končím projednávání bodu č. 39.

 

Dovolte, abychom přistoupili k hlasování o bodu č. 59. Prosím současně, aby bylo nastaveno nové kvorum, protože k tomuto bodu potřebujeme souhlas třípětinové většiny.

 

59.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu ČR k vyslovení souhlasu
Evropská dohoda o osobách účastnících se řízení
před Evropským soudem pro lidská práva,
podepsaná dne 10. října 1997 ve Štrasburku
/sněmovní tisk č. 362/ - druhé čtení

 

Včera jsme projednávání přerušili před hlasováním o návrhu usnesení, k jehož schválení je potřeba souhlasu třípětinové většiny.

Navrhuji přijmout toto usnesení:

"Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas podle článku 39 odst. 4. ústavního zákona ČNR č. 1/93 Sb., Ústava ČR, s Evropskou dohodou o osobách účastnících se řízení před Evropským soudem pro lidská práva, podepsanou dne 10. října 1997 ve Štrasburku, a stanoví, že Česká republika podle čl. 4 odst. 2 písm. b) této dohody při její ratifikaci učiní prohlášení následujícího znění: Ustanovení čl. 4 odst. 2 písm. a) dohody nebude uplatňováno vůči státním občanům České republiky."

 

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo podporuje návrh, který jste slyšeli, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 361. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Konstatuji, že návrh byl přijat, když pro hlasovalo 160 a proti nebyl žádný z přítomných poslanců.

 

Konstatuji, že jsme projednali také bod č. 59.

 

Pan ministr Cyril Svoboda se omlouvá, proto zatím nemůžeme pokračovat v projednávání jeho informace o šetření událostí v Praze dne 16.5.

 

Dovolte, abych proto přikročil k projednávání bodu

 

65.
Odvolání poslance Stanislava Pěničky proti rozhodnutí
mandátového a imunitního výboru
v disciplinárním řízení ze dne 4. března 1998 (usnesení MIV č. 96)

 

Toto odvolání bylo předsedovi Poslanecké sněmovny doručeno v předepsané lhůtě a bylo vám rozdáno. Rovněž tak bylo rozdáno předmětné usnesení mandátového a imunitního výboru.

Dámy a pánové, chci nyní požádat pověřeného člena mandátového a imunitního výboru, pana poslance Marka Bendu, aby se ujal funkce zpravodaje při projednávání tohoto bodu a zaujal místo u stolku zpravodajů.

Nyní žádám, aby pan poslanec Stanislav Pěnička nás seznámil se svým odvoláním. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Stanislav Pěnička: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, prosím za prominutí, že vás obtěžuji poněkud privátní záležitostí, jako je mé odvolání proti rozhodnutí mandátového a imunitního výboru. Zároveň se omlouvám členům tohoto výboru, neboť sám jsem chtěl, aby můj případ byl uzavřen, i když mi bylo navrhováno panem místopředsedou, že jsou některé argumenty policie v rozporu se znaleckými posudky o dalším šetření. Nevznáším proto žádnou námitku vůči projednávání na tomto výboru, které bylo korektní a věcné.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP