Čtvrtek 21. května 1998

 

(pokračuje Tošovský)

Mezinárodní měnový fond neposkytuje žádné prostředky a jakoukoliv konkrétní akci tohoto typu, pouze na programy hospodářské politiky. Asi takto bych to nazval.

Dále pokud jste se ptal na to, že budeme mít menší možnost čerpání obecně, protože naše navýšení je menší než u jiných zemí, tak to je pravda, ale jak říkám, zatím jsme to nepotřebovali, a já doufám, že to nebudeme potřebovat. Také to znamená, že naše celkové postavení v Mezinárodním měnovém fondu v porovnání s jinými zeměmi mírně poklesne, což má určitý vliv na obsazení funkcí v Mezinárodním měnovém fondu. V Mezinárodním měnovém fondu dnes máme pouze jediného pracovníka, českého občana, oficiálně vyslaného, a to ve funkci poradce ve skupině, kde je Česká republika členem. Čili máme funkci poradce a tato funkce odpovídá velikosti našeho členského podílu. Kdybychom měli větší, tak bychom pochopitelně mohli aspirovat na místo výkonného ředitele nebo zástupce výkonného ředitele apod. Nedomnívám se, že by to vedlo k nějakému zásadnímu obratu v našem postavení.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu premiérovi. Prosím, aby se slova ujal pan poslanec Jan Vik s interpelací ve věci cikánského útoku na poslance Miroslava Sládka.

 

Poslanec Jan Vik: Pane premiére, dovoluji si obrátit se na vás ve věci cikánského útoku na poslance Miroslava Sládka v Novém Boru. O události jste jistě informován, koneckonců sněmovna vyslechla zprávu ministra vnitra, sice nedostatečnou, ale alespoň nějakou.

V této souvislosti se vás ptám, jak hodnotíte vy jako předseda vlády útok cikánských rasistů na poslance Sládka a další členy republikánské strany. Jak se vy, pane premiére, díváte na udělenou milost dvěma cikánským útočníkům Václavem Havlem. Nebude vláda na základě neuvážených milostí uvažovat o legislativní změně pravomocí prezidenta republiky? Nevím, jak vláda, ale my republikáni máme značné obavy z toho, že na jedné straně budou pokračovat útoky dnes sebevědomých a beztrestně útočících cikánů a na straně druhé budou nedobré situace zaviněné zejména Václavem Havlem zneužívat k bojůvkám různé skupiny tzv. skinheads, kteří budou brát věci do svých rukou, což je to poslední, co si rozumný člověk může přát.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Slovo má předseda vlády, pan Josef Tošovský.

 

Předseda vlády ČR Josef Tošovský: Vážený pane poslanče, na toto téma se toho řeklo už tolik v minulém týdnu zde v Poslanecké sněmovně i ve sdělovacích prostředcích, že se omezím na velmi krátkou odpověď.

Nemám rád násilí a neschvaluji násilí, ať je jakékoliv, jsem vždy pro dialog, pro řešení věcí prostředky, které jsou pro civilizovanou demokratickou společnost normální. Dále k tomu nemám co dodat.

K otázce milosti udělované panem prezidentem bych chtěl říci, že je to prostě jeho právo, vychází z Ústavy České republiky, je to jeho výlučná pravomoc a pan prezident k tomuto rozhodnutí nepotřebuje kontrasignaci předsedy vlády. Jak asi víte, u řady jiných typů rozhodnutí, jmenování či odvolání, je potřeba kontrasignace předsedy vlády. V tomto bodě to potřeba není. V této věci jsem nečinil prakticky nic a ani ze zákona nemohu činit.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Pan poslanec Vik s doplňujícím dotazem.

 

Poslanec Jan Vik: Pane premiére, vznesl jsem ještě jeden dotaz, na který jste mi pozapomněl odpovědět. Já jej tedy zopakuji.

Otázka zní: Nebude vláda na základě neuvážených milostí uvažovat o legislativní změně pravomocí prezidenta republiky?

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Pan premiér Josef Tošovský.

 

Předseda vlády ČR Josef Tošovský: Pane poslanče, jak víte, předčasné volby jsou za necelých 30 dní a tato vláda, protože Poslanecká sněmovna v podstatě bude končit po volbách, nemůže i z hlediska znalosti - a vy to dobře znáte - legislativního procesu dnes navrhnout žádnou změnu jakéhokoliv zákona.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Slovo má pan poslanec Kuneš s interpelací ve věci pomoci leteckému sportu České republiky.

 

Poslanec Michael Kuneš: Pane předsedající, kolegyně a kolegové, pane premiére, budu zde hovořit o sportovním odvětví, v němž jsme byli a stále ještě jsme na nejvyšší světové úrovni. Mnozí z vás jistě znají jména mistrů světa v letecké akrobacii, pánů pilotů Bezáka, Tučka, Jirmuse a naposledy pana Martina Stáhlíka, který jako první získal tento titul pro samostatnou Českou republiku. Bez pomoci a politického řešení se však snadno může stát, že na této úrovni dost dlouho už nezůstaneme.

Piloti v leteckém sportovním centru v Moravské Třebové, kde Aeroklub ČR zřídil výcvikové středisko naší státní akrobatické reprezentace, obětují pro čest reprezentovat náš stát na vrcholných soutěžích velmi mnoho. Všechen volný čas a mnozí i osobní vztahy. Na svoji sportovní činnost doplácejí z vlastních peněz, z provozu vlastní letecké akrobatické školy, z příspěvků sponzorů. Ve vztahu k naší zemi nejsou v pozici žádného žebráka, ale v pozici silného a dobrého partnera, který chce a má co nabídnout. Výsledky, zkušenosti a dobré jméno. Po revoluci dokázali v Moravské Třebové vydělat na nákup dvou nových německých akrobatických letadel značky Extra. Ta ale již dosluhují. Letecká akrobacie je jeden z nejnáročnějších sportů na světě vůbec, náročný na fyzickou a psychickou stránku pilota, náročný na trénink a v neposlední řadě náročný na techniku. Bez kvalitního stroje jsou veškeré snahy o zlato na světových soutěžích marné.

Současný špičkový ruský letoun SU 31, na kterém létají nejlepší akrobaté světa, násobíme dvěma a následně aktuálním dolarovým kursem. Ano, je to nemalá částka. Jedná se o částku 200 tisíc dolarů. Nechci požadovat další zatížení státního rozpočtu či rozšiřování stávající dotace. Ta nakonec stačí nanejvýš na trénink letců a údržbu stávajících strojů, nikoliv na investice. Co tedy dělat, chceme li zboží a nemáme peníze na zaplacení? Nebudeme platit penězi. Zcela legální cesta k nabytí akrobatických speciálů z ruské federace ...

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Čas uplynul.

 

Poslanec Michael Kuneš: Táži se vás tedy, pane premiére, zda se vláda zabývala možností nákupu letadel SU způsobem odpisu pohledávek v bývalém Sovětském svazu, a pokud ne, zda se tímto problémem hodlá zabývat.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Slovo má předseda vlády ČR pan Josef Tošovský.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP