Čtvrtek 14. května 1998

 

(pokračuje Maixner) 

Neustálé omlouvání a zlehčování všech trestných činů cikánů v kontextu politického hodnocení by mohlo vyústit ve velmi nepříjemné a velmi komplikované konce. Pravděpodobně právě z tohoto pohledu jsou připravovány všechny otevřené provokace, namířené proti SPR RSČ. Tento otevřený likvidační boj proti všem, kteří nazývají věci pravým jménem, a to jsou především republikáni, může vést k neustálým střetům mezi každým, kdo má jiný názor na cikány, než je tzv. pozitivní diskriminace, která dnes začíná mít zelenou, a to především ze strany vlády a některých stran bývalé vládní koalice.

Čí vysvědčení je napsáno na stránkách dnešních dnů, týdnů či let? Je to vysvědčení republikánů, nebo někoho jiného? Cožpak republikáni byli ve všech vysokých postech tohoto státu?

Dnes, kdy stát je zcela vyčerpaný a nevlastní již skoro nic, se naši rádoby politici snaží urvat své hlasy, kde se dá. Tento ryze ekonomický problém se převádí do politiky a republikáni dnes již vlastně mohou za všechno, za deregulace, restituce, tunelování a všechny vládní podvody posledních let.

Vrcholem dnešních dnů je neuvěřitelné omilostnění obviněných cikánů, kteří napadají na řádně ohlášených předvolebních mítincích nejen našeho předsedu dr. Miroslava Sládka, ale i ostatní příznivce a členy SPR-RSČ. Vrcholem těchto útoků, jasně předem organizovaných, bylo napadení dr. Sládka v Novém Boru. Nechci nijak hlouběji se zmiňovat o tomto incidentu, ale naprostým faktem zůstane, že to byli právě cikáni, kteří zaútočili na ústavního činitele a další občany našeho státu bez sebemenší záminky. Kdo se tedy chová špatně, kdo vyvolává v našem státě rasismus a otevřené násilí proti celé skupině obyvatelstva, jako jsou republikáni? Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Další přihlášky do diskuse nemám. Přeje si ještě někdo diskutovat k tomuto bodu? Přeje. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Milan Loukota: Pane předsedající, dámy a pánové, dovolím si v rámci projednávání tohoto bodu přednést návrh usnesení Poslanecké sněmovny, v němž by sněmovna požádala ministra vnitra ČR o mimořádné zabezpečení všech předvolebních akcí všech politických stran. K tomuto návrhu usnesení mě samozřejmě vede incident, který se udál tuto sobotu v Novém Boru na mítinku předsedy naší strany, ale nejen to.

Opravdu nemám ponětí, dámy a pánové, o tom, jakým způsobem probíhají vaše předvolební akce. Mohu vás však informovat, že mítinky pořádané SPR-RSČ jsou v poslední době soustavně narušovány, a to nejen různými křiklouny, ale i pokusy o fyzické napadení, jako např. minulý týden ve Vsetíně, Valašském Meziříčí, Lipníku nad Bečvou a Bystřici pod Hostýnem. Jednou jsou útočníky cikáni, podruhé anarchisté, pak různá zfetovaná individua, to vše bohužel ve valné míře za nečinného přihlížení nebo dokonce snad dohlížení příslušníků policie, tu městské, jindy Policie ČR.

Domnívám se, pane předsedo, dámy a pánové, že tato skutečnost je natolik alarmující, že si zasluhuje naši pozornost spojenou s přijetím usnesení Poslanecké sněmovny, které se tímto nešvarem zabývá a současně žádá ministra vnitra o přijetí určitých opatření. Zároveň na vás chci apelovat, kolegyně a kolegové, abyste tento problém nepřehlíželi jen z toho důvodu, že se dnes týká pouze nás. Na řadě z vás je dokonce vidět, že ve vás novoborské napadení vyvolalo jistý stupeň veselí a uspokojení. Uvědomte si však, že totéž může dnes, zítra či za týden velmi snadno postihnout i vás nebo jiného představitele vaší strany. Jsme prostě politici a často na různých shromážděních přednášíme to, co se zrovna někomu jinému nemusí líbit. Teď nemám na mysli urážky či vulgarismy. Nakonec všichni dnes dobře víme, mám-li se vrátit k sobotnímu Novému Boru, že tam nic vulgárního a urážlivého, navíc směřujícího na adresu Václava a Dagmar Havlových, opravdu vysloveno nebylo.

Skutečnost je však taková, že demokracie s sebou přináší přemíru různých názorů, a já si myslím, že tyto názory by neměly být doprovázeny ani fackami a kopanci, ani házenými vejci či dlažebními kostkami, což jsem rovněž na jednom z mítinků zaznamenal.

Proto vás, dámy a pánové, žádám o podporu mého návrhu. Domnívám se, že se jedná o dosti důležitou záležitost, která si obzvláště dnes, v době, kdy jsou prezidentem republiky omilostňováni a později dokonce na Hradě přijímáni pachatelé nepochybně rasisticky motivovaných útoků, navíc směřujících proti poslanci a předsedovi opoziční strany, zaslouží mimořádnou pozornost, aby nepřerostla do obludných rozměrů. Uvědomte si prosím, že dnes se sice jedná jen o nás, ale zítra můžete být postiženi i vy.

Nyní již přednesu samotný návrh usnesení Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR:

"1. Poslanecká sněmovna vyjadřuje znepokojení nad narůstajícími útoky vůči politickým představitelům.

2. Poslanecká sněmovna žádá ministra vnitra ČR o prošetření, zda tyto útoky nejsou předem organizovány.

3. Poslanecká sněmovna žádá ministra vnitra ČR, aby přijal opatření, která by vedla k zamezení útoků vůči všem politickým představitelům.

4. Poslanecká sněmovna je znepokojena skutečností udělení prezidentské milosti ze dne 11. května 1998. Vyjadřuje obavu, že tento akt může ve svém důsledku vyvolat nepokoje v České republice."

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Děkuji. Předpokládám, že návrh usnesení bude předán paní zpravodajce. To byl pan kolega Loukota. Nyní prosím dalšího přihlášeného do diskuse, paní kolegyni Radomíru Nývltovou, aby se ujala slova.

 

Poslankyně Radomíra Nývltová: Pane předsedající, dámy a pánové, nelze nevystoupit k tomuto bodu a nelze přehlédnout fakt, že cikánské násilí a terorismus se neustále zvyšují a začínají útočit nejen na řady bezbranných občanů, policii, ale i - jak se to stalo před pár dny v Novém Boru - i na předsedu parlamentní politické strany dr. Sládka. Nebýt na místě policistů, kteří zasáhli výstřely do vzduchu, bůhví jak by útok cikánů na předsedu dr. Sládka dopadl.

Romská otázka nechladne, ba naopak, má velkou podporu nejen z vlády, ale hlavně z Hradu. Rozhodnutí Havla během několik hodin po incidentu udělit oběma cikánům milost, aniž by počkal na prošetření, jak to opravdu bylo - položme si otázku, z jakých to pramenů asi čerpal? Znovu opakuji, co tu už bylo řečeno, že se jedná o diskriminaci našich občanů a vytváření opravdového rasismu v naší vlasti, ale rasismu naruby. Nesmíme dopustit, že se budou cikáni odvolávat na svoji barvu pleti a z toho také těžit. Pokud chtějí v naší zemi žít, studovat a podílet se na věcech veřejných, musí splňovat veškerá kritéria jako každý jiný občan ČR. Pokud se bude cikánům bezdůvodně vycházet stále více vstříc, krýt jejich trestné činy, může se to obrátit právě proti nám, ale to už potom bude pozdě.

Chtěla bych navrhnout usnesení:

"1. Poslanecká sněmovna nesouhlasí se zprávou ministra vnitra.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP