Středa 13. května 1998

 

(pokračuje Bureš) 

Ve srovnání s kvantitou používání PVC v národním hospodářství je balení léků vcelku bezvýznamnou záležitostí. Navíc připomínám, že vláda v novele zákona o odpadech, který již nestihneme projednat v tomto volebním období, podobný režim má. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Eduardu Burešovi a prosím, aby se slova ujal pan místopředseda sněmovny Zvěřina.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Dámy a pánové, jak již jsem avizoval v tom prvním vstupu, dovolím si vznést následující pozměňovací návrh. Vzhledem k tomu, že byla schválena novela zákona trestního zákona a přestupkového zákona a tato novela částečně převzala úpravu, která se týká omamných látek a byla obsažena v původním znění tisku 332, je třeba tu změnu zohlednit.

Navrhuji, aby se z § 46 uvedeného návrhu zákona stávající body 1 a 2 vypustily zcela, body 3 a 4 by se spojily a nahradily následujícím textem. § 195 včetně nadpisu zní:

"§ 195.

1/ Zvláštní zákon stanoví, co se považuje za omamné látky, psychotropní látky, přípravky obsahující omamnou nebo psychotropní látku nebo za prekurzory.

2/ Vláda nařízením stanoví, co se považuje za jedy ve smyslu § 187, 187a) a 188, které choroby se považují za nakažlivé ve smyslu § 189 - 192 a na které škůdce se vztahuje ustanovení § 192."

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu místopředsedovi Zvěřinovi a podrobnou rozpravu z důvodu absence dalších přihlášek končím. Děkuji paní ministryni Zuzaně Roithové, panu místopředsedovi Zvěřinovi a konstatuji, že skončilo také druhé čtení této předlohy. Přejdeme k další normě, k dalšímu návrhu, kterým je

 

13.
Vládní návrh zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 174/1968 Sb.,
o státním odborném dozoru nad bezpečností práce, ve znění pozdějších předpisů,
zákon České národní rady č. 61/1988 Sb., o hornické činnosti,
výbušninách a o státní báňské správě, ve znění pozdějších předpisů,
zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon),
ve znění pozdějších předpisů, a zákoník práce č. 65/1965 Sb.,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 338/ - druhé čtení

 

O úvodní slovo prosím pověřeného člena vlády, ministra práce a sociálních věcí pana dr. Stanislava Voláka.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Stanislav Volák: Vážený pane místopředsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, abych urychlil proceduru projednávání příslušného zákona ve druhém čtení, vzdávám se úvodního slova. K pozměňovacím návrhům se vyjádřím při třetím čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministru Stanislavu Volákovi a prosím, aby se slova ujal pan poslanec Zdeněk Škromach, neboť je zpravodajem výboru pro sociální politiku a zdravotnictví. Než přijde k řečništi, chci vás informovat, že jsme tento návrh v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro sociální politiku a zdravotnictví a výboru hospodářskému. Usnesení těchto výborů byla rozdána jako sněmovní tisk 338/1 resp. 2. Takže v tuto chvíli bude hovořit pan poslanec Zdeněk Škromach.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, dámy a pánové, seznámím vás s usnesením č. 140/1998 výboru pro sociální politiku a zdravotnictví z jeho 32. schůze, která se konala 5. května 1998 k vládnímu návrhu, kterým se předkládá Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR k vyslovení souhlasu návrh zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 174/1968 Sb., o státním odborném dozoru nad bezpečností práce, ve znění pozdějších předpisů, zákon ČNR č. 61/1988 Sb., o hornické činnosti, výbušninách a o státní báňské správě ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů, a zákoník práce č. 65/1965 Sb., ve znění pozdějších předpisů, tisk 338.

Po odůvodnění náměstka ministra práce a sociálních věcí pana Dostála, předsedy ČÚBP pana Petrů a zprávě poslance Zdeňka Škromacha a po rozpravě výbor pro sociální politiku a zdravotnictví

I. doporučuje Poslanecké sněmovně, aby vyslovila souhlas s návrhem zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 174/1968 Sb. atd., jak je uvedeno v nadpise. V čl. I vložit nový bod 3, který zní: 3. § 69 odst. 1 písm. b) zní: b) provádějící prohlídky řídí a vyhovující zkoušky, kterými osvědčují, zda vybraná technická zařízení a materiály použité k jejich zhotovení splňují požadavky předpisů k zajištění bezpečnosti technických zařízení ve stanovených případech, při prohlídkách a zkouškách vyhodnocují a potvrzují úspěšné výsledky zkoušek vyhrazených technických zařízení. Ostatní body se přečíslují.

K čl. I. Dosavadní bod č. 3 označit jako bod 4 a nahradit novým zněním: 4. § 6 a) odst. 1 písm. c) zní: c) prověřující odbornou způsobilost organizací a podnikajících fyzických osob k montáži, opravám, revizím a zkouškám vyhrazených technických zařízení, k plnění nádob plynných a k výrobě vyhrazených tlakových a zdvihacích zařízení a v jaderné energetice zařízení zabezpečující ovládání a ochranu vyhrazených tlakových zařízení a činností havarijních systémů a systémů dochlazování reaktorů a vydávají jim oprávnění.

V čl. VI. nahradit novým zněním: čl. VI. Tento zákon nabývá účinnosti 1. ledna 1999.

II. Výbor bere na vědomí usnesení hospodářského výboru č. 141/1998. Zmocňuje zpravodaje výboru, aby seznámil s usnesením výboru Poslaneckou sněmovnu a ve spolupráci s legislativním odborem provedl nezbytné legislativně technické změny.

Jedná se o technickou normu, kde v podstatě byl poměrně velký boj o některá ustanovení, která jsou v usnesení hospodářského výboru, a bude možné potom ve třetím čtení zřejmě na základě těchto věcí o tom rozhodnout hlasováním. Proto bude zřejmě potřeba ještě zpřesnit ve druhém čtení v podrobné rozpravě usnesení výboru pro sociální politiku a zdravotnictví, protože by tam došlo k vnitřním rozporům. Prozatím děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Nyní prosím, aby nás o jednání hospodářského výboru informoval zpravodaj poslanec Václav Exner.

 

Poslanec Václav Exner: Pane místopředsedo, pane ministře, dámy a pánové, dovolte mi, abych vás informoval o tom, že hospodářský výbor na svém zasedání 29. dubna 1998 projednal sněmovní tisk 338 a přijal usnesení č. 141, které je k dispozici všem poslancům jako sněmovní tisk 338/2. Vzhledem k tomu, že na schůzi hospodářského výboru 29. dubna 1998 byl zpravodaj spolu s předkladateli pověřen zapracováním legislativně technických úprav do usnesení, byl ještě konkrétní text usnesení hospodářského výboru č. 141 potvrzen hlasováním dnešního dne. Protože hospodářský výbor doporučuje Poslanecké sněmovně projednat a schválit tisk 338 ve znění jím přijatých pozměňovacích návrhů, nebudu celé usnesení podrobně číst, je k dispozici v tištěné formě, a bude tudíž součástí přednesených pozměňovacích návrhů ve druhém čtení.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP