Úterý 12. května 1998

 

(Schůze opět zahájena v 16.33 hodin.)

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Vážené kolegyně, vážení kolegové, omlouvám se vám za dvouminutové zpoždění, nyní již tříminutové. Prosím, abyste laskavě usedli na svá místa.

Ještě před hlasováním požádal o slovo jako zástupce klubu SPR-RSČ pan poslanec Jan Vik. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Vik: Děkuji, pane předsedo. Dámy a pánové, já bych vám rád sdělil nové skutečnosti, budete-li mít zájem, týkající se útoku...

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Promiňte, prosím. (Zvonění.) Tato líbezná, téměř vánoční zvonkohra by vás měla uklidnit. Pokračujte, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Vik: Děkuji, pane předsedo. Rád bych vám sdělil poslední informace týkající se útoku na předsedu SPR-RSČ, pana poslance Miroslava Sládka. Není to zpráva moje, je to přímo zpráva z ČTK a já si myslím, že bychom si ji měli jako Poslanecká sněmovna vyslechnout.

ČTK: "Výpovědi svědků sobotního incidentu na mítinku SPR-RSČ v Novém Boru, při němž Romové fyzicky napadli předsedu republikánů Miroslava Sládka, zatím nepotvrdily, že by se Sládek vulgárně vyjádřil o prezidentském páru. Novinářům to dnes řekl ředitel Krajského úřadu vyšetřování v Ústí nad Labem Bohumil Kotas. Nevím, odkud prezident Václav Havel, který dvěma Romům obviněným po novoborské události z výtržnictví a násilí proti skupině obyvatel s rasovým podtextem udělil milost, čerpal informace. Já sám jsem první zprávu předával Úřadu vyšetřování České republiky v pondělí v podvečer a vzápětí jsem se dozvěděl o omilostnění obviněných, uvedl Kotas. Zdůraznil, že mu ovšem nepřísluší, aby jakkoli komentoval samotný akt udělení milosti.

Nikdo z vyslechnutých, mezi nimiž byl jeden z poškozených republikánů, 4 strážníci a dalších 11 účastníků mítinku z řad Romů, republikánů i náhodně přítomných, podle Kotase nedosvědčil, že by Sládek vyřkl větu o tom, že až prezident zemře, bude jeho manželka Dagmar dělat matraci někomu jinému.

Právě tento výrok byl podle tvrzení mluvčího novoborských Romů Štefana Gorola podnětem k útoku Romů na republikány. Kotas řekl, že vyšetřovatel případu měl podle jeho názoru k dispozici objektivní obraz o události z dosavadních svědeckých výpovědí, z nichž spíše vyplývá, že se Sládek zřejmě bál o cikánech mluvit, protože jich tam bylo hodně a měl strach, jak to dopadne. Kotas řekl, že nemá důvod, aby nevěřil, že naopak v úvodu mítinku padaly ze strany Romů na adresu Sládka výroky, jako ´bílá svině´a ´fašisto´ Podle vyšetřovatele se tato atmosféra stupňovala a vyvrcholila fyzickým útokem. Poté co soudce zamítl vzetí do vazby dvou obviněných Romů, mělo být podle jednoho z operačních důstojníků policie jednomu ze svědků vyhrožováno uříznutím hlavy. Poté co policie získala od televize Nova zřejmě amatérský videozáznam mítinku, někteří Romové si vytipovali jednoho z jeho účastníků a velice důrazně na něm požadovali vydání záznamu. Policie se také pokoušela získat doslovné znění Sládkova projevu na magnetofonové nahrávce. Poté co byla v pondělí udělena obviněným prezidentem milost, bude ovšem vyšetřování v okamžiku, kdy nabude právní moci, zastaveno. Těžko se tak někdo dozví, kde byla vlastně pravda, poznamenal Kotas."

Tolik zpráva ČTK. Já si myslím, že by ji Poslanecká sněmovna měla znát. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Vikovi a nyní již můžeme přistoupit k hlasování.

Kolegyně a kolegové, seznámím vás s návrhem usnesení, o němž nyní budeme hlasovat podle § 97 odst. 3 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. Předesílám, že k přijetí následujícího usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců, tedy nejméně 101.

Návrh usnesení zní:

"Poslanecká sněmovna schvaluje návrh zákona, kterým se mění a doplňuje zákon České národní rady č. 202/1990 Sb., o loteriích a jiných podobných hrách, ve znění zákona č. 70/1994 Sb., a o změně a doplnění dalších zákonů, podle sněmovního tisku 300/5".

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem usnesení, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že tento návrh usnesení byl přijat, když ze 189 přítomných bylo 138 pro, proti bylo 19 a 32 nehlasovalo. Hlasování mělo pořadové č. 27.

 

Na základě výsledku tohoto hlasování konstatuji, že návrh zákona o loteriích byl přijat.

 

Tím končím projednávání tohoto bodu, děkuji navrhovateli, děkuji zpravodaji a přecházím k dalšímu bodu, který, jak doufám, nám nezabere příliš mnoho času, neboť je to

 

3.
Návrh na vzetí zpět návrhu poslanců Václava Exnera a dalších na vydání ústavního
zákona o zkrácení volebního období Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky
/sněmovní tisk 350/

 

Důvod, proč přikročujeme k této proceduře, je ten, že navrhovatel může vzít po ukončení druhého čtení svůj návrh zpět jen se souhlasem sněmovny.

Jménem navrhovatelů oznámil písemně pan poslanec Václav Exner 9. dubna t.r., že uvedený návrh berou navrhovatelé zpět, a požádal, aby s tím sněmovna vyslovila souhlas.

Předkládám vám proto tento návrh usnesení:

"Poslanecká sněmovna souhlasí se zpětvzetím návrhu poslanců Václava Exnera a dalších na vydání ústavního zákona o zkrácení volebního období Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, sněmovní tisk 350."

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP