Pátek 3. dubna 1998

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsem hlasování č. 362. Kdo je pro? Kdo je proti?

Pro návrh hlasovalo 84, proti 70 poslanců, návrh byl přijat.

 

(Potlesk v části sálu. Vzrušená atmosféra v sále. Hluk.) Pane kolego, abychom mohli dále pokračovat - pokud se sněmovna neutiší, vyhlásím půlhodinovou přestávku. Hlásí se pan kolega Mach.

 

Poslanec Karel Mach: Pane místopředsedo, dělám to velmi nerad a nedělám to skoro nikdy, ale hlasoval jsem a hlasové zařízení mi nefungovalo. Takže budeme muset opakovat toto hlasování. (Nepřehledné diskuse v sále.)

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Já se jenom ptám, pane kolego, které hlasování zpochybňujete. (Výkřiky ze strany opozičních poslanců: Všechna.)

 

Poslanec Karel Mach: Návrh kolegy Špidly.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Návrh kolegy Špidly - ten poslední. Dámy a pánové, budeme hlasovat o procedurálním návrhu o zpochybnění hlasování pana kolegy Macha.

Zahájil jsem hlasování č. 363. Kdo tento návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro návrh hlasovalo 85, proti 39 poslanců, návrh byl přijat.

 

Budeme opakovat hlasování o pozměňovacím návrhu pana kolegy Špidly.

Zahájil jsem hlasování č. 364. Kdo je pro? Kdo je proti?

Pro návrh hlasovalo 84, proti 78 poslanců, návrh byl přijat.

 

Můžeme pokračovat, pane kolego.

 

Poslanec Karel Nejezchleb: Další je návrh pana poslance Janečka na str. 9 pod písm. I. Budeme hlasovat bez návrhu zákona, to je ten první odstavec. Stanovisko paní ministryně? (Ministryně zdravotnictví Zuzana Roithová mimo mikrofon: Z legislativních důvodů ne.) Z legislativních důvodů ne. Já dávám neutrální stanovisko.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Ještě jednou se vás zeptám - budeme hlasovat o celém znění návrhu pana kolegy Janečka s výjimkou preambule. (Souhlas.)

Zahájil jsem hlasování č. 365. Kdo je pro? Kdo je proti?

Pro návrh hlasovalo 29 poslanců, proti 96, návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Karel Nejezchleb: Tím jsme se dostali k návrhům uvedeným na straně 10. Jak jsem již dříve řekl, návrh pana poslance Václava Krásy je nehlasovatelný. Také poslanec Ivan Langer svůj návrh stáhl, čímž nám zbývá vyřešit problém účinnosti zákona a názvu zákona. Já bych vás nejprve seznámil se zněním návrhu zákona v této podobě, tak jak jsme odhlasovali návrh paní Fischerové, návrh paní Kolářové, neodhlasovali jsme návrh pana Janečka. Návrh zákona by zněl:

Vládní návrh zákona, kterým se mění a doplňuje zákon ČNR č. 592/1992 Sb., o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, zákon ČNR č. 551/1991 Sb., o Všeobecné zdravotní pojišťovně ČR, ve znění pozdějších předpisů, zákon ČNR č. 280/1992 Sb., o resortních, oborových, podnikových a dalších zdravotních pojišťovnách, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 21/1992 Sb., o bankách, ve znění pozdějších předpisů.

Je-li tomu rozuměno, zůstává ten vládní návrh plus návrh zákona, který navrhovala paní poslankyně Fischerová. O tom bychom teď měli hlasovat. (Opoziční poslanci si stěžují na rušení jednání koaličními poslanci.)

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Jiná alternativa není. Ptám se paní ministryně...

 

Poslanec Karel Nejezchleb: Paní ministryně souhlasí, zpravodaj souhlasí. (Opakované stížnosti opozičních poslanců - viz shora.)

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Poprosím všechny, kteří se domnívají, že nemůžeme odhlasovat tento pozměňovací návrh, aby to dali nějakým způsobem najevo. Pokud se domnívají, že by bylo dobré nejdříve ukončit hlasování o pozměňovacích návrzích a poté třeba vyhlásit přestávku na jednání klubů nebo něco podobného, tak jsem pro. To můžete navrhnout. Ale doporučuji, abychom o dvou zbývajících pozměňovacích návrzích rozhodli. Laskavě vás o to prosím.

Nyní jste slyšeli návrh pana kolegy zpravodaje na název zákona. Ptám se paní ministryně, zdali souhlasí s tímto návrhem.

 

Poslanec Karel Nejezchleb: Paní ministryně souhlasí, já také souhlasím. (Ministryně zdravotnictví Zuzana Roithová žádá mimo mikrofon o opakování názvu zákona.)

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Paní ministryně žádá, zdali byste mohl tento návrh zopakovat.

 

Poslanec Karel Nejezchleb: Název zákona bude znít tak, jak byl původní, plus to, co tam paní Fischerová ve svém návrhu změnila, tj. pětsetpadesátjednička a dvěstěosmdesátka.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Pětsetpadesátjednička a dvěstěosmdesátka jsou čísla zákonů, aby to bylo zřetelné. Paní ministryně souhlasí, zpravodaj souhlasí.

Zahájil jsem hlasování č. 366. Kdo je pro? Kdo je proti?

Pro návrh se vyslovilo 113 poslanců, proti 5, návrh byl přijat.

 

Poslední pozměňovací návrh se týká účinnosti.

 

Poslanec Karel Nejezchleb: Poslední pozměňovací návrh se týká účinnosti. Bude složen ze dvou částí. Z první, kdy v čl. V. původního vládního návrhu se nahradí slova "1. ledna 1998" zněním "30. června 1998". A z druhé části dle návrhu paní poslankyně Fischerové, která bude znít: "s výjimkou článků III. a IV., které nabývají účinnosti dnem 1. ledna 1999".

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Jedná se tedy o jeden jediný pozměňovací návrh?

 

Poslanec Karel Nejezchleb: Ano.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Paní ministryně? (Reakce ministryně zdravotnictví mimo mikrofon.)

 

Poslanec Karel Nejezchleb: Paní ministryně souhlasí, zpravodaj souhlasí.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsem hlasování č. 367. Kdo je pro? Kdo je proti?

Pro návrh hlasovalo 137 poslanců, jeden byl proti, návrh byl přijat.

 

Tím jsme vyčerpali všechny pozměňovací návrhy. Nyní se hlásí o slovo pan kolega Pešek. Prosím, aby se ujal slova.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP