Pátek 3. dubna 1998

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Budeme hlasovat o bodu T5 a T6 najednou. Slyšeli jste stanoviska.

Zahájil jsem hlasování 340. Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro návrh hlasovalo 37, proti 79 poslanců, návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Daniel Kroupa: Bod 7 je v § 15, není v rozporu s žádným návrhem. Stanovisko zpravodaje je negativní, ministr i pan poslanec Zeman neutrální.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsem hlasování č. 341. Kdo je pro? Kdo je proti?

Pro návrh hlasovalo 66, proti 65 poslanců, návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Daniel Kroupa: Stejně tak je tomu s bodem 8. Rovněž není v rozporu s žádným návrhem. Zpravodaj nedoporučuje, ministr nemá žádné stanovisko, pan poslanec Zeman neutrální.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsem hlasování č. 342. Kdo je pro? Kdo je proti?

Pro návrh hlasovalo 63, pro 62 poslanců, návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Daniel Kroupa: Bod 9 A a 9 B ve znění, v jakém ho navrhl pan poslanec Melčák, byl nehlasovatelný, protože uváděl špatné odstavce, ale tuším, že bylo řečeno, že se jedná o odst. 1 v obou případech. Mohli bychom tedy hlasovat o obou zároveň. V tom případě jsou stanoviska kladná.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Odhlásil jsem vás, prosím, abyste se znovu zaregistrovali svými hlasovacími kartami.

Zahájil jsem hlasování č. 343. Kdo je pro? Kdo je proti?

Pro návrh hlasovalo 140, proti 4 z přítomných 170 poslanců, návrh byl přijat.

 

Poslanec Daniel Kroupa: Bod 10 v § 98 odst. 9. Zdá se, že o něm můžeme hlasovat, i když souvisel s návrhem O8, který ovšem, myslím, přijat nebyl podle mých záznamů. Stanoviska jsou negativní jak od zpravodaje, tak od ministra, tak od pana poslance Zemana.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsem hlasování č. 344. Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro návrh hlasovalo 65, proti 75 poslanců, návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Daniel Kroupa: Přicházíme k poslednímu bloku pozměňovacích návrhů pana poslance Pěničky. První tři body pan poslanec navrhl stáhnout a bylo to přijato, měli bychom tedy hlasovat o bodu č. 3. Ptám se pana poslance Pěničky, zda bychom ho mohli spojit s bodem 4. Pan poslanec souhlasí. Stanoviska jsou rozporuplná: zpravodaj má negativní stanovisko, ministr souhlasné stanovisko a pan poslanec Zeman negativní stanovisko.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsem hlasování č. 345. Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro návrh hlasovalo 22, proti 101 poslanců, návrh nebyl přijat.

 

Nyní, promiňte, pane zpravodaji, s faktickou poznámkou se přihlásil pan kolega Výborný.

 

Ministr ČR Miloslav Výborný: Dámy a pánové, já se omlouvám, mám námitku k hlasování pořadové č. 338. Námitka se týká dvojího: jednak vidím, že jsem uveden, jako že jsem nehlasoval, teď už si nejsem jist, jestli jsem hlasoval pro nebo nehlasoval, v každém případě ta věc nebyla přijata o jeden hlas. Navíc jsem přesvědčen, že bylo hlasováno špatně, protože tam šlo o situaci, kolik vlastně je podle § 8 odst. 1 navrhovaného zákona třeba k platnosti voleb účasti, zda 30 %, 20 %, 15%. Vůbec nebyl respektován jednací řád, aby bylo stanoveno pořadí hlasování, což se mělo stát. Nikomu to nevyčítám, ale vzhledem k tomu, že právě o jeden hlas návrh pana poslance Melčáka nebyl přijat, tak bych prosil, aby námitce bylo vyhověno a znovu se rozhodlo o této věci hlasováním.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji.

Zahájil jsem hlasování č. 346. Ptám se, kdo podporuje návrh pana kolegy Výborného. Kdo je proti?

Pro návrh se vyslovilo 127 poslanců, proti 7, návrh byl přijat.

 

Poslanec Daniel Kroupa: Je potřeba přečíst, o jaký návrh se jedná. Jestli dobře rozumím panu poslanci Výbornému, jedná se o návrh T3. Věcně je to v § 8, zda nahradíme číslovku 30 číslovkou 15, tzn., jaké bude hlasovací kvorum. Stanoviska jsou: ze strany zpravodaje kladné, ze strana pana ministra velmi silně kladné, ze strana pana poslance Zemana neutrální.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsem hlasování č. 347. Kdo je pro? Kdo je proti?

Pro návrh hlasovalo 90, proti 44 poslanců, návrh byl přijat.

 

Poslanec Daniel Kroupa: Nyní bychom měli přejít k návrhu U5 § 77, nový odst. 15. Byl by ovšem nehlasovatelný, pokud byly přijaty návrhy F3 nebo M7. F3 přijat nebyl, podle mého záznamu, o M7 jsme, tuším, nehlasovali. Podle mého mínění můžeme hlasovat. Stanovisko zpravodaje je negativní, stanovisko ministerstva kladné a pan poslanec Zeman má neutrální stanovisko.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsem hlasování č. 348. Kdo je pro? Kdo je proti?

Pro návrh hlasovalo 50 poslanců, proti 66, návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Daniel Kroupa: Podobně návrh U6 § 100 odst. 5 by byl nehlasovatelný, pokud bychom přijali F4, což podle mých záznamů se nestalo. Pokud by byl přijat návrh M5, podle mého mínění se tak také nestalo, nebo návrh O9, což se také nestalo. Zdá se, že toto je nejlepší varianta z předchozích, a proto ji doporučuje jak zpravodaj, tak ministr, tak pan poslanec Zeman.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsem hlasování č. 349. Kdo je pro? Kdo je proti?

Pro hlasovalo 128 poslanců, 0 proti, návrh byl přijat.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP