Pátek 3. dubna 1998

 

(pokračuje Rujbrová)

Za těchto okolností doporučuji podpořit verzi, kterou nám předložil Senát.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Děkuji, paní poslankyně. Návrh zákona byl přikázán ústavně právnímu výboru a zpravodajkou byla paní poslankyně Anna Röschová. Přeje si paní poslankyně vystoupit k návrhu zákona?

 

Poslankyně Anna Röschová: Pane místopředsedo, dámy a pánové, jenom velmi stručně, protože si myslím, že se podrobně vyjádřila paní předkladatelka. Já bych ráda z tohoto místa senátorům poděkovala, protože si myslím, že v řadě bodů došlo k vylepšení našeho návrhu, a proto bych vás velmi prosila, abyste přijali senátní verzi ve shodě s paní předkladatelkou.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Děkuji, paní poslankyně. Otevírám nyní rozpravu. Tak jako u předchozího zákona, i tady platí, že nejsou přípustné pozměňovací návrhy. Přeje si někdo k zákonu o rodině něco říci? Nevidím nikoho, kdo by se hlásil do rozpravy, proto rozpravu končím. Přistoupíme nyní k hlasování podle § 97 odstavec 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí usnesení, které vám za chvíli přečtu, je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců. Návrh usnesení, o kterém budeme hlasovat, zní takto:

Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 94/1963 Sb., o rodině, ve znění pozdějších předpisů, a o změně a doplnění dalších zákonů, podle sněmovního tisku 128/7, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 128/8.

Zahajuji tedy hlasování... (Námitky. Hlasy: Je špatné kvorum.) Promiňte. Dovolte, abych vás odhlásil. Musíme nastavit kvorum. (Hlas - místopředseda PSP Ledvinka: Kvorum změňte! Debata u předsednického stolu o technické možnosti změnit kvorum. Po nastavení správného kvora:) Děkuji, je všem jasné, o čem budeme hlasovat? Jde o návrh vrácený Senátem. Hlasujeme v prvním hlasování, to znamená, že platí většina přítomných poslanců. Zahajuji tedy hlasování číslo 233... (Námitky.) Teď jsem se dopustil dalšího faux pas. Promiňte, to jsou začátečnické chyby. Znovu vás odhlašuji. Prosím, abyste se přihlásili hlasovacími kartami.

Zahajuji hlasování a ptám se: Kdo je pro, nechť zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti? Děkuji.

Konstatuji, že jsme návrh zákona vrácený Senátem podpořili a schválili naprostou většinou. (Hlasování 234.)

 

Končím tedy projednávání tohoto bodu a přistupujeme ke třetímu návrhu zákona. Je to

 

103.
Návrh zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 199/1994 Sb.,
o zadávání veřejných zakázek, ve znění zákona č. 148/1996 Sb.,
a doplňují některé další zákony,
/sněmovní tisk 288/4 a 288/5/ - vrácený Senátem

 

Návrh zákona jsme obdrželi jako sněmovní tisk 288/4. Souhlas s tímto návrhem zákona jsme vyslovili na 20. schůzi dne 12. února 1998. Senát návrh zákona vrátil s pozměňovacími návrhy dne 20. března 1998. Usnesení, jímž Senát návrh zákona vrátil s pozměňovacími návrhy, jsme obdrželi jako sněmovní tisk 288/5.

Z pověření vlády uváděl návrh zákona v Poslanecké sněmovně pan ministr financí Ivan Pilip. Návrh zákon byl přikázán hospodářskému výboru a zpravodajem byl poslanec Josef Holub. Přejí si pan ministr financí a zpravodaj výboru k návrhu vystoupit? Pan zpravodaj Josef Holub. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Josef Holub: Vážený pane předsedající, vážení přítomní, Senát ve svém dvoubodovém usnesení změnil tři body usnesení Sněmovny. Za prvé vrací k vládnímu návrhu šestiměsíční lhůtu v § 2c odstavec 2 písm. c). Za druhé vypouští bod 12, to je § 53 odst. 1, kde ruší pasáž týkající se poplatků, která nebyla příliš šťastně sněmovnou zahrnuta do této novely. Za třetí doplňuje záležitost, která v okamžiku projednávání ve sněmovně ještě nebyla z Ministerstva životního prostředí přesně připravena. Vzhledem k těmto třem záležitostem vám vřele doporučuji, abyste hlasovali pro senátní verzi. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Děkuji, pane poslanče. Přeje si někdo z členů vlády vystoupit k tomuto návrhu zákona? Nikoho nevidím. Pokud tomu tak není, otevírám rozpravu k návrhu zákona. Do rozpravy se hlásí pan poslanec Vymětal. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Karel Vymětal: Pane předsedající, dámy a pánové, chtěl bych říci, že jsme šestiměsíční lhůtu nebo jednoměsíční lhůtu hlasovali v této sněmovně a sněmovna se přiklonila k jednoměsíční lhůtě. Já se domnívám, že není důvod k tomu, abychom se vraceli zpět k návrhu šesti měsíců. Pokud zde pan zpravodaj hovořil o § 53, asi má nějaký jiný tisk. Ale já v usnesení Senátu v tisku 288/5 o paragrafu 53 nic nečtu. Nevím, co měl pan zpravodaj na mysli. A pokud jde o bod 2 usnesení Senátu, domnívám se, že toto ustanovení je nadbytečné, neboť totéž uvádí odstavec 1 téhož paragrafu. Já sám za sebe doporučuji, abychom schválili původní znění sněmovny a odmítli znění Senátu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Děkuji. Pan zpravodaj si přeje hned reagovat, takže mu dávám slovo.

 

Poslanec Josef Holub: Děkuji, pane předsedající. Tím zněním, které přijal Senát, to znamená "bod 12 zní", z usnesení sněmovny vypouští původní bod 12 a "zařazuje nový v tomto znění", proto jsem hovořil o § 53.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Děkuji, nějaké další přihlášky do diskuse nevidím, proto si dovoluji diskusi uzavřít. Dámy a pánové, dovolte, abych vám přednesl následující usnesení, o kterém budeme za chvíli hlasovat:

Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 199/1994 Sb., o zadávání veřejných zakázek, ve znění zákona č. 148/1996 Sb., a doplňují některé další zákony, podle sněmovního tisku 288/4, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 288/5.

Dámy a pánové, zahajuji hlasování. Dovolte, abych vás odhlásil, vidím ten požadavek. Račte se přihlásit svými hlasovacími kartami.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP