Čtvrtek 2. dubna 1998

 

(pokračuje Tošovský) 

Kdo je akcionářem, tak prostě investuje, ať už investuje do Škody Plzeň, nebo do Škody Mladá Boleslav, nebo do Poldi Kladno, nebo do Agrobanky, nebo do kterékoli jiné banky, nese prostě následky své investice, je spoluvlastníkem, musí vědět, že i když je třeba minoritním, tak je spoluvlastníkem banky a dále má vliv a volí vedení banky, statutární orgány a rozhoduje vlastně o tom, jak banka bude nebo nebude fungovat. Čili eventuální neúspěch podnikání podniku nebo banky je nutno považovat rovněž za vinu akcionáře. Úkolem bankovního dohledu a státu je chránit střadatele. I proto máme zákon o pojištění vkladů, v bankovním zákoně jsou pojištěny vklady obyvatelstva, ale nikoli pojištění akcionářů. Toto by bylo naprosto v rozporu s tržním systémem.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Táži se pana poslance Vrzáně, zda si přeje položit doplňující otázku. Je tomu tak. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Petr Vrzáň: Pane premiére, já vám děkuji za odpověď. První varianta, kterou jste naznačil, by byla spíše hodna expremiéra Klause, protože jsem to nepředpokládal a protože jsem si vědom, že případný pád páté největší banky může velmi ovlivnit celý bankovní systém a že je to otázka makroekonomická, o které nepochybně je vláda velmi detailně informována. Proto jsem vám položil tuto otázku.

Já bych chtěl poukázat právě na problém akcionářů Agrobanky a zcela přesně dokáži odlišit roli akcionářů od vkladatelů. Nicméně zde zůstává obrovská skupina akcionářů této banky, která je zcela fatálně poškozena, a vedle ní existují jiné skupiny, které byly poškozeny méně. Lze očekávat, že se Agrobanka stane časovanou bombou, která bude muset být dříve či později řešena.

Čili já bych se chtěl zeptat a zopakovat zároveň otázku, zda se osobně zasadíte o to, aby bylo počkáno až do rozhodnutí soudu, a potom by se mohlo přikročit k prodeji zdravé části, která v této chvíli nebyla ani kodifikována v novele zákona o bankách.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Prosím pana předsedu vlády, pokud si přeje se vyjádřit.

 

Předseda vlády ČR Josef Tošovský: Pane poslanče, budu velmi stručný. Čekat na eventuální rozhodnutí soudu není v kompetenci předsedy vlády a vlády.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu předsedovi vlády. Tím končím tuto část ústních interpelací, budeme pokračovat v 17.00 hodin.

 

(Schůze přerušena v 16.53 hodin.)

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP