Středa 1. dubna 1998

 

Poslanec Jozef Wagner: Dámy a pánové, 1. duben není jenom apríl, ale je také termín, kdy mají odevzdávat politické strany hlášení o svém hospodaření. Zákon stanoví, že podmínkou je 1. duben s tím, že platí ještě poštovní razítko, takže zprávy mohou ještě nějakou dobu docházet. Dnešní den proto není dnem D, kdy by se dal problém uzavřít. Stalo se, že jedny noviny - Právo - zveřejnily informaci, která indiskrecí odešla zřejmě ze sekretariátu rozpočtového výboru, protože odjinud nemohla odejít. Byla to zřejmě moje chyba, protože jsem dal souhlas k tomu, aby kterýkoliv poslanec této sněmovny mohl nahlédnout do zpráv, které přicházejí, protože si myslím, že žádný z poslanců nemůže být omezen na svých právech. Ale také žádný z poslanců by neměl překročit zákon a měl by se chovat v logice, kterou zákon nařizuje. Zákon přesně stanoví, jakým způsobem se zprávy o hospodaření politických stran zveřejňují. 

Bylo to porušeno tak, že jeden z poslanců, jediný, si nechal zprávy okopírovat a zřejmě je poskytl Právu. Považuji toto jednání za inkorektní, za neslušné, a protože poškodilo všechen ostatní tisk, omlouvám se všem novinářům, kteří neměli rovný přístup k informacím. Proto nad rámec zákona sděluji, že od této chvíle jsou zprávy k dispozici v knihovně Poslanecké sněmovny veřejně. Budou tam dodávány tak, jak budou postupně docházet do Poslanecké sněmovny od subjektů, které ještě zprávy nedoručily. Ale protože víme, kdo tu informaci mohl poskytnout, považuji za korektní, abych to sněmovně sdělil. Pan poslanec Kraus si pořídil kopie důležitých zpráv a nikdo jiný si tyto kopie nepořizoval, z čehož jednoznačně plyne, jakým způsobem se informace dostaly před lhůtou ven. Nechci z toho vyvozovat žádný jiný závěr, než že nabídnu rozpočtovému výboru, aby na toto téma jednal.

Ještě jednou se omlouvám novinářům a sděluji opakovaně, že od této chvíle v knihovně v Poslanecké sněmovně jsou zprávy k dispozici. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Wagnerovi.

Vyhlašuji polední přestávku do 14.15 hodin.

 

(Schůze přerušena ve 12.55 hodin.)

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP