Úterý 31. března 1998

 

Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
31. března ve 14.01 hodin
 

Přítomno: 193 poslanců

 

(Schůze zahájena ve 14.01 hodin.)

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych zahájil druhý týden jednání naší Poslanecké sněmovny. Vítám pana premiéra a členy vlády České republiky.

Prosím, abyste se zaregistrovali. Dovolte, abych vám oznámil, že pan kolega Dostál má náhradní kartu č. 24.

Dámy a pánové, dovolte mi několik organizačních poznámek. V pondělí 30. března se konal zde v jednacím sále seminář o reformách důchodového pojištění v zemích Evropské unie, a proto upozorňuji všechny poslankyně a poslance, že své materiály, které nechali minulý týden na lavicích, najdou uloženy v zásuvkách.

V souladu s minulými rozhodnutími naší sněmovny začneme dnešní jednání projednáváním bodů č. 31 a 32, což jsou zákony o vysokých školách. Potom bychom měli pokračovat body č. 19 a 20 - volby do zastupitelstev a volby do parlamentu, a v pátek přerušeným bodem č. 10. a dalšími podle schváleného pořadí.

Dovolte mi, abych ještě avizoval a konstatoval, že v pátek dopoledne budou prvními třemi body našeho jednání tři zákony vrácené ze Senátu.

Sděluji, že pan kolega Jiří Novák má náhradní kartu č. 22.

 

31.
Návrh poslanců Eduarda Zemana a dalších
na vydání zákona o vysokých školách
/sněmovní tisk 189/ - druhé čtení

 

32.
Vládní návrh zákona o vysokých školách
a o změně a doplnění zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů,
ve znění pozdějších předpisů (zákon o vysokých školách)
/sněmovní tisk 329/ - druhé čtení

 

Po dohodě s předkladateli se budeme nejprve věnovat vládnímu návrhu.

Předkladatelé v tomto okamžiku říkají, že se dohodli na tom, že jako první vystoupí ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR pan Jan Sokol a odůvodní z pověření vlády ve druhém čtení sněmovní tisk 329.

Ještě předtím, než přistoupí pan ministr k mikrofonu, dovolte mi, dámy a pánové, abych vás požádal o klid a v tomto okamžiku přivítal albánskou delegaci, která je na návštěvě v Poslanecké sněmovně a sleduje naše jednání. (Potlesk.)

Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Jan Sokol: Děkuji pěkně. Vážený pane předsedající, vážená sněmovno, dámy a pánové.

Kladu si za čest, že mám možnost před vás předstoupit s návrhem zákona, o jehož významu asi málokdo pochybuje a který já sám pokládám za neobyčejně důležitý.

Rád bych vás v tomto krátkém úvodním slově seznámil se třemi okruhy.

Za prvé, chtěl bych říci několik slov o cílech, proč tento zákon předkládáme.

Za druhé, chtěl bych říci něco o stavu textu, který máte před sebou a o němž budeme jednat.

A za třetí, upozornil bych na šest problémových okruhů, které asi budou poutat hlavní pozornost ve vaší debatě.

Dovolte tedy, abych začal těmi cíli.

Hlavním cílem předkládaného návrhu je upevnit, upřesnit, precizovat změny, k nimž došlo ve vysokém školství po roce 1989.

Jenom na okraj uvádím: jedná se o vznik vysokoškolské samosprávy, o potvrzení akademických svobod, o vznik a roli akreditační komise a řadu dalších zásadních změn.

Za druhé je na předkládaném návrhu podstatné, že zdůrazňuje spojení vysokých škol s tvůrčí činností, zejména pak vědou. Vysoké školy nejsou jen instituce učení, ale také bádání, tvoření, zkoumání.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP