Úterý 24. března 1998

 

Začátek schůze Poslanecké sněmovny
24. března ve 14.04 hodin
 

Přítomno: 196 poslanců

 

(Schůze zahájena ve 14.04 hodin.) 

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, milí hosté, zahajuji 23. schůzi Poslanecké sněmovny a všechny vás srdečně vítám.

Zvlášť srdečně vítám pana ministra Sokola a paní ministryni Parkanovou, kteří jistě budou našemu jednání věnovat přiměřenou pozornost. Děkuji vám, kolegové.

Schůzi jsem svolal a návrh pořadu této schůze jsem stanovil na návrh organizačního výboru Poslanecké sněmovny ze dne 12. března. Pozvánku jsme vám rozeslali v nešťastný den, v pátek 13. března. Přesto je platná.

Prosím, abyste se všichni přihlásili identifikačními kartami a oznámili mi, kdo má náhradní kartu nebo žádá o její vydání.

Paní poslankyně Jirousová - náhradní karta č. 13, pan poslanec Schling - náhradní karta č. 10, pan poslanec Kuneš - náhradní karta č. 8.

Ještě někdo, kolegové? Pan poslanec Švrček má náhradní kartu č. 6. Došlo k drobnému omylu, opravuji své předchozí prohlášení a odvolávám, co jsem odvolal. Pan poslanec Schling má náhradní kartu č. 11.

Můžeme pokračovat. Kolegyně a kolegové, jak všichni dobře víte, prezident republiky 27. února jmenoval ministrem životního prostředí pana Martina Bursíka. Chtěl jsem mezi námi pana ministra srdečně uvítat, ale obávám se, že se mi to zatím nepodaří, protože, ač neomluven, není dosud přítomen na naší schůzi. Přivítáme ho v okamžiku, kdy dorazí.

Pane ministře, máte 7 minut zpoždění. Přesto mi dovolte, abych vás jménem Poslanecké sněmovny srdečně uvítal a popřál mnoho zdaru ve vaší práci pro úspěch životního prostředí i vlády obecně. Vítejte mezi námi. (Potlesk.)

Vážení kolegové, blíží se první bojové hlasování. Prosím, abyste se soustředili, neboť budeme hlasovat o ověřovatelích naší schůze.

Navrhuji, abychom ověřovateli naší schůze určili pana poslance Jaroslava Orla a pana poslance Oldřich Vrchu. Má někdo jiný návrh? Jiný návrh nevidím, nechám tedy hlasovat o tomto svém návrhu.

Zahájil jsem hlasování.

Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti? Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 1 tento návrh zvítězil, když ze 164 přítomných bylo 135 pro, proti 1 a zbytek se nevěnoval hlasování.

Konstatuji, že ověřovateli 23. schůze Poslanecké sněmovny jsou páni poslanci Jaroslav Orel a Oldřich Vrcha.

Pan místopředseda Kasal mně napovídá, že pan poslanec Severa má náhradní kartu č. 7.

Poprosím jmenované ověřovatele, aby zkontrolovali přihlášky poslanců na ústní interpelace se seznamy v počítači a poté dohlédli na vylosování pořadí. Seznamy s vylosovaným pořadím jako obvykle dostanete do lavic.

Rutina mi ukládá, abych vás seznámil s omluvami. Sděluji vám, že jsou omluveni páni poslanci Jaroslav Maňásek ze zdravotních důvodů, paní poslankyně Čelišová z týchž důvodů, pan poslanec Sehoř z důvodu zahraniční služební cesty a z téhož důvodu je omluven i pan poslanec Kalus.

Dále se omlouvá pan ministr Vladimír Mlynář, který se účastní porady přednostů okresních úřadů, pan Karel Kühnl je na mezinárodní konferenci Imergine Markets v New Yorku a pan Cyril Svoboda se účastní na setkání prezidenta republiky s představiteli justice.

To jsou všechny omluvy, které jsem do této chvíle obdržel. Přeje si někdo sdělit mi další omluvy? Není tomu tak.

Nyní přistoupíme ke stanovení pořadu 23. schůze, jehož návrh je uveden na pozvánce. Ještě než udělím slova hojnému počtu přihlášených, dovolte mi, abych vás seznámil se svým návrhem, který ale není de facto návrhem na změnu pořadu schůze, protože zákon nám ukládá na nejbližší schůzi sněmovny projednat zákony vrácené Senátem, a je tedy pouze návrhem na konkrétní termín těchto projednávaných bodů.

Kolegyně a kolegové, z návrhů zákonů, se kterými jsme vyslovili souhlas na 20. schůzi, vrátil ve dnech 18. - 20. března Senát Poslanecké sněmovně tři z nich s pozměňovacími návrhy. Je to trestní zákon - sněmovní tisk 200, zákon o rodině - sněmovní tisk 128 a je to zákon o zadávání veřejných zakázek - sněmovní tisk 288.

V souladu s ustanovením § 97 odst. 4 jednacího řádu předkládám tyto vrácené zákony sněmovně k projednání a současně vám sděluji, že první možný den k jejich projednání vzhledem k desetidenní lhůtě je pátek 3. dubna. Pokud budete mít návrhy na jiný termín po pátku 3. dubna, ozvěte se.

Jak vidíte, nechci jakkoli modifikovat pozvánku, kterou jste dostali. Nicméně nyní otevírám rozpravu k programu schůze. Jako první se přihlásil pan poslanec Gross, připraví se pan poslanec Tomáš Páv.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP