Středa 25. února 1998

(pokračuje Škromach)

Proto se domnívám, že závěr, který tady je uveden - názor vlády neratifikovat tuto úmluvu, protože na to je čas - nepovažuji za správný vzhledem k tomu, že ratifikace a zesouladění práva s právem této unie vyžaduje určitý čas, protože schválení zákonů a provedení legislativních změn není otázkou 14 dnů nebo měsíce, ale je to záležitost několika let.

Z tohoto důvodu navrhuji, aby Poslanecká sněmovna přikázala sněmovní tisk 358 - Úmluva č. 177 a Doporučení č. 184 Mezinárodní organizace práce o domácké práci přijaté na 83. zasedání Mezinárodní konference práce v červnu 1996 k projednání výboru pro sociální politiku a zdravotnictví.

Nebude-li přijato toto usnesení, navrhuji usnesení Poslanecké sněmovny k textům Úmluvy č. 177 a Doporučení č. 184 Mezinárodní organizace práce o domácké práci přijaté na 83. zasedání Mezinárodní konference práce v červnu 1996 (sněmovní tisk 358):

Poslanecká sněmovna

I. bere na vědomí Úmluvu č. 177 a Doporučení č. 184 Mezinárodní organizace práce o domácké práci přijaté na 83. zasedání Mezinárodní konference práce v červnu 1996.

II. Žádá vládu České republiky, aby předložila právní normy nezbytné k tomu, aby mohla být ratifikována do roku 2000 Úmluva č. 177 a Doporučení č. 184 Mezinárodní organizace práce o domácké práci přijaté na 83. zasedání Mezinárodní konference práce v červnu 1996.

Odůvodnění:

Považuji za nezbytně nutné, aby tuto úmluvu detailně projednal výbor pro sociální politiku a zdravotnictví a na základě tohoto projednání se sněmovna k tomuto dokumentu opět vrátila. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu zpravodaji výboru a otevírám rozpravu, do které se hlásí pan poslanec Krejsa.

 

Poslanec Josef Krejsa: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, dovolím si dle § 108 odst. 2 ve znění § 90 odst. 2 jednacího řádu podat procedurální návrh na usnesení tohoto znění:

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky zamítá předložený vládní návrh úmluvy. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Hlásí se dále někdo do rozpravy? Pan poslanec Vrzáň, udílím mu slovo.

 

Poslanec Petr Vrzáň: Vážená paní předsedající, vážení členové vlády, dámy a pánové, po zevrubném seznámení se s tímto tiskem jsme došli k názoru, že nestačí projednání tohoto sněmovního tisku pouze v jediném zmíněném výboru, a navrhuji tedy přikázat jej ještě výboru hospodářskému. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pan poslanec Vrzáň navrhuje projednání v hospodářském výboru.

Jsem nucena v tuto chvíli upozornit, aby nedošlo ke zbytečným vystoupením, že pan zpravodaj zapomněl upozornit na to, že kromě výboru pro sociální politiku a zdravotnictví je navrženo přikázat tento tisk také výboru zahraničnímu.

Ptám se, zda se dále hlásí někdo do rozpravy. (Nikdo.) Není tomu tak, rozpravu končím.

Paní poslankyně, páni poslanci, vzhledem k tomu, že zde padla řada návrhů, předkládám vám v tuto chvíli k uvážení následující postup, o kterém jsem přesvědčena, že je plně v souladu s jednacím řádem a správný:

Nejdříve budeme hlasovat o návrhu zamítnutí, tak jak jej přednesl pan poslanec Krejsa.

Pak zde byly předneseny návrhy na to, zda má být návrh této úmluvy schválen anebo vzat na vědomí. Jsem přesvědčena o tom, že toto rozhodnutí je rozhodnutím, které sněmovna učiní až ve druhém čtení. Nyní probíhá prvé čtení této mezinárodní úmluvy, a v průběhu prvého čtení přísluší Poslanecké sněmovně, pokud nezamítne návrh úmluvy, pouze rozhodnout o přikázání příslušným výborům, které potom navrhnou ve druhém čtení, zda má být tento návrh mezinárodní úmluvy schválen, či vzat na vědomí, anebo zda s ním má být naloženo jiným způsobem.

V tuto chvíli rozhodneme v hlasování pořadové č. 381 o procedurálním návrhu pana poslance Krejsy na zamítnutí této úmluvy.

Zahajuji hlasování pořadové č. 381 a ptám se, kdo je pro tento návrh na zamítnutí. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové č. 381 se z přítomných 146 poslanců pro vyslovilo 18, proti 115. Tento návrh nebyl přijat.

Přistoupíme nyní k hlasování o tom, kterým výborům bude předložený tisk přikázán.

V hlasování pořadové č. 382 rozhodneme o přikázání tohoto tisku k projednání výboru pro sociální politiku a zdravotnictví.

Zahajuji hlasování pořadové č. 382 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové č. 382 se z přítomných 142 poslanců pro vyslovilo 114, proti 1. Tento návrh byl přijat.

V hlasování pořadové č. 383 rozhodneme o přikázání tohoto tisku výboru zahraničnímu.

Zahajuji hlasování pořadové č. 383 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové č. 383 se z přítomných 142 poslanců pro vyslovilo 70, proti 27. Tento návrh nebyl přijat.

V hlasování pořadové č. 384 rozhodneme o přikázání tohoto tisku výboru hospodářskému.

Zahajuji v tuto chvíli hlasování pořadové č. 384 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové č. 384 se z přítomných 143 poslanců pro vyslovilo 58, proti 46. Tento návrh nebyl přijat.

V tuto chvíli konstatuji, že sněmovní tisk 358 byl přikázán k projednání výboru pro sociální politiku a zdravotnictví.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP