Středa 25. února 1998

(pokračuje Bašta)

Znovu odkazuji na seminář, který proběhl v budově Poslanecké sněmovny, ve kterém se vyjadřovali lidé, kteří jsou za ochranu utajovaných skutečností v rámci NATO odpovědni. Rád bych vás upozornil, že před sebou nemáme jen tento zákon. To je ten první a lehčí krok. Druhý a obtížnější krok bude vytvoření systému, který bude tyto skutečnosti skutečně odpovědně chránit. Tento zákon pro to musí vytvořit podmínky. Čas, který před sebou máme, je natolik krátký, že chápu i výzvu kolegů, kteří se domnívají, že bychom měli toto projednávání maximálně zkrátit.

Stejně tak chápu i názor pana profesora Jičínského, že Poslanecká sněmovna by ne vždy měla vychytávat chyby, kterých se dopustil někdo předtím. V tomto případě nemyslím pana ministra Svobodu.

Znovu bych na vás apeloval. Domnívám se, že přes všechny výhrady, které tady zazněly, tento zákon splňuje základní náležitosti. Vady, které tam jsou, s výjimkou několikrát zmíněného § 36, nejsou vážné, jsou to především otázky terminologické. Filozofie zákona je postavena tak, aby to byl zákon, který bude plně odpovídat požadavkům, které na Českou republiku budou v nejbližších letech zejména při její mezinárodní spolupráci, ale i v jejím vnitřním životě, kladeny.

Doporučuji, aby prošel do dalšího čtení.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu zpravodajovi. I v tomto okamžiku bych vás kromě toho, abyste hlasovali chtěl požádat, abyste přitom netelefonovali.

Dámy a pánové, zazněl návrh na vrácení k přepracování.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 355. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 40 pro, 108 proti.

Dámy a pánové, zazněl také návrh na zkrácení lhůty o 20 dnů.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 356. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 85 pro, 75 proti.

Rozhodneme ještě o přikázání výboru.

Hlásí se pan poslanec Langer.

 

Poslanec Ivan Langer: Pane předsedající, dovolil bych si zpochybnit toto hlasování, neboť jsem mačkal tlačítko "ano", nicméně světélko nesvítilo. Chtěl bych poprosit kolegy, zda by mohli svým hlasováním případně rozhodnout o zopakování hlasování.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Je vznesena námitka. Dámy a pánové, dnes máme s hlasovacím zařízením poněkud problém. Dovolím si vás znovu odhlásit. Prosím, abyste se zaregistrovali a zkontrolovali, zda se vám podařilo se zaregistrovat. 3 až 4 kolegové oznámili, že mají problém s hlasovací kartou.

Dámy a pánové, pan kolega Langer je ve sjetině ve výsledcích. Přestože vám nesvítila signalizace na hlasovacím zařízení, ve sjetině jste označen, že jste hlasoval pro.

Hlásí se kolega Květák.

Mám tendenci nedat hlasovat o námitce pana kolegy Langera na základě toho, jak jsme zkontrolovali výsledek ve výstupu o výsledku hlasování.

Prosím pana kolegu Květáka.

 

Poslanec Tomáš Květák: Pane předsedající, neprošel-li návrh pana kolegy Langera na revokaci hlasování, podávám tento návrh já. Hlasoval jsem proti návrhu, ačkoliv jsem chtěl hlasovat pro návrh.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Pan kolega Květák vznáší námitku vzhledem k tomu, že chtěl hlasovat pro, a ve sjetině je proti. Prosím o kontrolu, zda je tam skutečně proti u kolegy Květáka.

Kolega Květák vznáší námitku. Je korektní, abych vás nechal rozhodnout o této námitce.

Kdo je pro přijetí námitky pana kolegy Květáka, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování 357. Kdo je proti?

Námitce bylo vyhověno poměrem hlasů 112 pro, 38 proti.

Přeje si někdo, abych vás odhlásil? Je tomu tak. Prosím, abyste se zaregistrovali a kontrolovali si, zda hlasovací zařízení akceptuje vaše vsunutí karty.

Dámy a pánové, budeme ještě jednou hlasovat o návrhu na zkrácení lhůty.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 358. Kdo je proti?

Návrh byl schválen poměrem hlasů 88 pro, 83 proti.

Pan kolega Výborný se hlásí o slovo.

 

Ministr ČR Miloslav Výborný: Pane místopředsedo, před chvílí jste řekl, že nás hlasovací zařízení dnes neposlouchá. Rád bych to potvrdil. Nezpochybňuji hlasování, ale nahlédnutím do záznamů jsem zjistil, že jsem údajně hlasoval pro zamítnutí návrhu. Několik měsíců činím vše pro to, aby tento návrh byl projednán co nejdříve, proto chci, aby bylo zaznamenáno, že nic takového se nemohlo stát.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Dámy a pánové, budeme se zabývat přikázáním výborům. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh na projednání výboru pro obranu a bezpečnost.

Pan kolega Grégr se hlásí o slovo. Je zde ještě nějaký další návrh?

 

Poslanec Miroslav Grégr: Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, vzhledem k tomu, že zákon o ochraně utajovaných skutečností se velice významně týká i řady průmyslových a hospodářských subjektů, navrhuji, aby návrh zákona byl postoupen k projednání i v hospodářském výboru.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP