Čtvrtek 12. února 1998

Ministr vnitra ČR Cyril Svoboda: Pane předsedající, pane poslanče, vážená sněmovno, jsem rád, že tento dotaz byl upřesněn, a rád na tuto interpelaci odpovím.

Nejprve řeknu pár slov o tom, jak probíhala celá akce. Dne 21. ledna 1997 v dopoledních hodinách organizovalo SPR-RSČ v souvislosti s podpisem Česko-německé deklarace před Lichtenštejnským palácem v Praze 1 demonstraci, která nebyla ohlášena příslušenému Obvodnímu úřadu pro Prahu 1, ač tomu tak podle zákona mělo být. V průběhu této demonstrace byl předseda SPR-RSČ pan poslanec dr. Miroslav Sládek policejním prezidentem plk. Oldřichem Tomáškem řádně vyzván, aby zanechal svého jednání, totiž slovního projevu k přítomným občanům, neboť jeho projev nesl znaky skutkové podstaty trestného činu podněcování k národnostní a rasové nenávisti podle § 198 a) trestního zákona. Toto podezření ze spáchání trestného činu bylo později potvrzeno sdělením obvinění vyšetřovatelem a podáním obžaloby státním zástupcem.

Je nutné též připomenout, že pan poslanec Sládek své výzvy pronášel z prostoru vyhrazeného pro policii, do něhož vešel přes technické prostředky, to znamená přes kovové zábrany, jimiž byl vymezen a za něž byl vstup zakázán. Policejní prezident Tomášek po právu vyzval pana poslance Sládka k tomu, aby prostor opustil. Pan poslanec Sládek na výzvu policejního prezidenta nereagoval, na místě dále setrval a ve svém projevu pokračoval.

Vzhledem k okolnostem a podezření, že jde o jednání trestného činu, přítomný policista přerušil přívodní kabel k mikrofonu. Jak jsem už uvedl, jednání poslance Sládka naplňovalo podezření ze spáchání trestního činu podněcování k národnostní a rasové nenávisti podle citovaného ustanovení trestního zákona a policejní prezident a zmíněný policista jednali tak, že podle svého přesvědčení svým činem odvraceli nebezpečí přímo hrozící zájmu chráněnému platným trestním zákonem.

Z toho, co tady říkám, vyplývá, že to nebyl policejní prezident plk. Tomášek, který přeřízl svým nožem kabel od mikrofonu, ke kterému mluvil pan poslanec Miroslav Sládek.

Rád bych ještě využil této příležitosti a promluvil o náplni a postavení pana policejního prezidenta. Pan policejní prezident řídí Policejní prezidium ČR, ředitele Policie ČR, správ krajů a prostřednictvím svých náměstků jednotlivé služby policie. Je představeným všech policistů kromě těch, kteří jsou zařazeni na ministerstvu nebo na úřadech vyšetřování. Policejní prezident odpovídá ministru za řízení a činnost policie, přitom zejména zabezpečuje plnění úkolů policie a stanoví hlavní úkoly prezidia. Navrhuje ministru bližší úpravu organizace policie, zejména v řízení útvarů a služeb policie, součinnost mezi nimi a způsob jejich ekonomického zabezpečení. Předkládá ministru návrh vyplývající z realizace bezpečnostní doktríny České republiky, bezpečnostní politiky vlády České republiky. Předkládá podněty a podklady pro přípravu obecně závazných právních předpisů, aktů řízení a mezinárodních smluv. Vydává v rámci své působnosti akty řízení, předkládá ministru zprávy o činnosti policie, rozhoduje o vnitřní organizační struktuře prezidia, o převodech pracovních míst v rámci prezidia a mezi útvary Policie ČR, správami krajů, Policie ČR a Správou hl.m. Prahy.

Policejní prezident plk. Tomášek se ve své funkci osvědčil. Já jako ministr vnitra mám k němu důvěru, podporuji jeho činnost a zatím jsem s výkonem jeho činnosti naprosto spokojen.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministru Cyrilu Svobodovi. Pan poslanec Jak Vik využije 60 vteřin, které mu dává k dispozici zákon o jednacím řádu.

 

Poslanec Jan Vik: Pane ministře, je mi velmi líto, že jste naladil stejnou notu jako vaši předchůdci Ruml a Vodička. Nevím, proč by mělo být ústavnímu činiteli bráněno ve výkonu jeho mandátu. Vy jste se vyjádřil tak, že šlo o trestný čin, když pan předseda Sládek měl politický projev. Šlo-li o trestný čin, měl být pan předseda poslanec Sládek zatčen, a jestliže zatčen nebyl, tak se o žádný trestný čin jednat ani nemohlo. Pakliže nešlo o trestný čin, tak neměl policejní prezident se svými spolupracovníky co zasahovat proti ústavnímu činiteli. Koneckonců chci připomenout, že soud rozhodl o nevině pana poslance Sládka.

Jinak bych vám chtěl ještě připomenout jednu věc. Vaše strana, vaše koalice se neustále snaží dostat do sjednocené Evropy. Jistě je vám také známa Úmluva o ochraně lidských práv a základních svobod. (Předsedající: Pane poslanče, čas!) Tam se praví: každý má právo na svobodu projevu. Toto právo zahrnuje svobodu zastávat názory a přijímat a rozšiřovat informace nebo myšlenky bez zasahování státních orgánů a bez ohledu na hranice. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pane poslanče, je mi líto, že vás musím upozorňovat na čas. Nedělám to, věřte, rád, ale ze čtyř vašich vystoupení jsem to musel učinit třikrát. Snažte se dodržovat zákon o jednacím řádu. Děkuji.

Vystoupí pan ministr Cyril Svoboda.

 

Ministr vnitra ČR Cyril Svoboda: Pane předsedající, vážená sněmovno, rád bych zopakoval, co jsem řekl, protože myslím, že v otázce pana poslance Vika byly některé nepřesnosti. Já jsem neřekl, že šlo o trestný čin, ale že tu bylo důvodné podezření ze spáchání trestného činu. Na tom přece funguje celý systém práce orgánů činných v trestním řízení. Je-li podezření ze spáchání trestného činu, orgány činné v trestním řízení jsou povinny konat.

Samozřejmě - a v tom máte pravdu - v konečném důsledku o tom, zda někdo spáchal nebo nespáchal trestný čin, i podle Listiny základních práv a svobod, může rozhodnout toliko nezávislý soudce, nikdo jiný to právo v České republice nemá. Ale je potřeba upřesnit ještě i tuto odpověď. Totiž zatím bylo rozhodnuto v první instanci a obě strany, to znamená jak pan poslanec Sládek, tak státní zástupce, mají právo odvolat se a domáhat se revize rozhodnutí. K tomu podle mých informací zatím nedošlo. Aspoň toto je pravda, že rozhodnutí, které známe, je rozhodnutí v první instanci a není konečné.

Velmi dobře znám Úmluvu o ochraně lidských práv a svobod, tu evropskou úmluvu, ale myslím, že tady nebylo bráněno ani v šíření názorů, ani v projevu, protože to, co se dělo, bylo zamezení, aby se projev nekonal tam, kam byl vstup zakázán. Toto musejí respektovat úplně všichni občané republiky a nevím, proč by to neměl respektovat každý, tedy i pan poslanec Sládek. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Jako další vystoupí pan poslanec Rudolf Šmucr s interpelací na pana ministra vnitra Cyrila Svobodu ve věci zatýkání pana předsedy SPR-RSČ M. Sládka. (Námitky ze sálu.) Dobře, je-li tomu tak, avizoval jsem, že pan ministr Pilip tady není a že se vám odpovědi nedostane, nicméně vzpomínám si, že už podobné precedenty byly a poslanec využil svého práva vystoupit. Takže má slovo pan poslanec Krampera a pan ministr Pilip s tím naloží tak, jak sám potom uzná za vhodné.

 

Poslanec Zdeněk Krampera: Pane předsedající, dámy a pánové, pane ministře, konečný schodek státního rozpočtu za rok 1997 byl mnohem vyšší, než se dosud předpokládalo a než jste vy sám zde v Poslanecké sněmovně neustále avizoval. Bude dosahovat více než 16 mld. Kč.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP