Čtvrtek 12. února 1998

(pokračuje Sládek)

Vláda strká hlavu do písku po způsobu pštrosa, i když je docela možné, že naše budoucnost se naší vlády netýká. Koneckonců není problém, až Sudety budou patřit sudetským Němcům a protektorát Čechy a Morava bude spravován podobným správcem, jako je teď správce Severoatlantické aliance v Bosně, tak není problém, aby v té době už tzv. ústavní činitelé České republiky, předseda vlády, místopředsedové vlády, případně prezident, byli na úplně jiných postech, které už pro naši zem nebudou zapotřebí. Prezident může kandidovat na generálního tajemníka OSN, předseda vlády se může stát guvernérem Světové banky a koneckonců nějaký malý region v srdci Evropy, přičleněný mezi Sasko, Bavorsko, Česko atd., už nebude tolik důležitý.

Byl bych rád, abych se hluboce mýlil a v době, až se můj projev bude číst jako historický záznam z jednání Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, aby občané České republiky mohli říci, "hluboce se mýlil a jeho fantazie, jeho odhad budoucnosti se s realitou neshodoval". Po tom, co jsme zažili za uplynulá desetiletí, mám obavy, že až jednou zežloutnou stránky těchto zápisů z jednání Parlamentu České republiky, tak to bude trpká pravda, kterou původní domorodé obyvatelstvo bude pročítat tajně v katakombách, protože tehdy bude úředním jazykem němčina.

(Potlesk v části sálu.)

Dámy a pánové, už jen stručně na závěr tohoto jen velmi povšechného stanoviska k projednávané problematice. Ono by se totiž na toto téma dalo hovořit dlouze, daly by se snášet různé argumenty, ale problém je v tom, že snášet zde argumenty, to je jako házet hrách na zeď. Část poslanců zde není a to málo, co zde zbylo ze zastánců vstupu do Severoatlantické aliance, stejně není schopno díky své kapacitě víc jak jeden argument - a tím argumentem je vyhlášení polední přestávky - vnímat.

Dámy a pánové, dovolil jsem si tento něžný osten, velmi jemný osten právě díky tomu, že do dnešního dne orgány činné v trestním řízení nereagovaly na naše trestní oznámení na místopředsedu parlamentu, který není schopen nějaké metafory nebo něžného náznaku, ale když hovoří o 20 % voličů, občanů České republiky, tak používá nejsprostší, ubohé a vulgární výrazy. Je to velmi dlouho, co místopředseda sněmovny označoval voliče republikánů výrazy, které já nemohu na veřejnosti ani opakovat, a přesto orgány činné v trestním řízení na naše trestní oznámení vůbec nereagovaly.

Dámy a pánové, myslím si, že i moji předřečníci byli vůči obhájcům vstupu do Severoatlantické aliance, vůči jejich neznalosti reality, nedostatečné představivosti, vůči jejich nedostatečnému vybavení znalostí dějepisu a zeměpisu velmi, velmi shovívaví. Jediným možným závěrem, jedinou budoucností naší země je vyhlášení neutrality a vybudování profesionální armády, která by představovala záruku suverenity naší země, symboly suverenity naší země, a zároveň by znamenala úsporu do státního rozpočtu, a tím pádem by neohrožoval tento vývoj již beztak mizernou životní úroveň našich spoluobčanů. Jediným možným vlasteneckým rozhodnutím je hlasovat proti vstupu do Severoatlantické aliance. Děkuji.

(Potlesk v části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Sládkovi za stanoviska poslaneckého klubu SPR - RSČ. Ptám se, zda bude další stanovisko klubu, a udílím slovo předsedovi klubu ČSSD panu poslanci Grossovi.

 

Poslanec Stanislav Gross: Vážená paní předsedající, vážený pane premiére, pane ministře, dámy a pánové, dovolím si v tuto chvíli přednést stanovisko poslaneckého klubu sociální demokracie nejen k tomuto projednávanému tématu, ale i k některým návrhům, které budou hlasovány poté, co skončí tato část projednávání, to je vystoupení zástupců jednotlivých poslaneckých klubů. Mám na mysli procedurální návrhy, které padly v rozpravě a které budou zapotřebí, aby prošly hlasováním ve sněmovně.

Chtěl bych se vrátit k vystoupení předsedy Poslanecké sněmovny a předsedy sociální demokracie Miloše Zemana, který zde, v Poslanecké sněmovně, včera víceméně to základní stanovisko sociální demokracie k projednávanému bodu již řekl. Jenom bych chtěl zopakovat, že sociální demokracie je pro vstup do Severoatlantické aliance a vidí v něm historickou příležitost k posílení vnější bezpečnosti České republiky. Sociální demokracie má vlastně rozdílné stanovisko s minulou i současnou vládou v jediné věci. Máme jinou představu o míře zapojení občanů České republiky do procesu rozhodování o tomto vstupu České republiky do Severoatlantické aliance. Jelikož platí to, co jsem řekl, co je pro program sociální demokracie závazné, to je pozitivní postoj sociální demokracie ke vstupu do NATO, je zcela zřejmé, že sociální demokraté nebudou podporovat návrhy, přednesené zde v Poslanecké sněmovně, které vedou k odmítnutí či neprojednání této smlouvy v prvním čtení.

Bohužel musím říci, že za takovýto návrh považujeme i návrh na odročení projednávání této smlouvy do doby přijetí ústavního zákona o referendu. Sociální demokracie nechce a nebude zbytečně ohrožovat vstup České republiky do Severoatlantické aliance. Chci v této souvislosti zdůraznit, že za zbytečnou záležitost nepovažujeme diskusi na téma referendum a nepovažujeme za zbytečnou záležitost diskusi na téma zapojení občanů České republiky do rozhodování o vstupu do Severoatlantické aliance.

Myslíme si, že již vůbec by nemělo být odmítáno vést vážné diskuse na obecné téma, které s tímto souvisí, to je téma nedokonalosti ústavního řádu ČR, to jest neexistence toho, co Ústava předjímá, neexistence ústavního zákona o referendu, který by obecně zakotvoval možnost realizace takovéhoto všelidového hlasování v případě závažných rozhodování v České republice.

Jsem přesvědčen, že povinností všech zodpovědných politiků v České republice musí být ucházet se o souhlas veřejnosti s tímto krokem, protože pokud budeme rozhodovat jenom my v tomto sboru a nebude nás zajímat, co si o tom myslí lidé venku, tak budeme dělat elitářské rozhodnutí, které se nebude ohlížet na názor těch, kterých se bytostně týká, to je lidí, kteří v tomto státě žijí. V tomto směru vedeme polemiku, která se může zdát někomu tak trochu nejasná a neprůhledná. Chtěl bych zde také jasně říci, že sociální demokracie bude dělat všechno pro to, aby v České republice již jednou provždy skončily diskuse na téma, zda mají mít občané České republiky možnost rozhodovat přímo o některých zásadních záležitostech, nebo zda tuto možnost nemají mít.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP