Středa 4. února 1998

(pokračuje Jičínský)

Pokud by to bylo třeba, opravdu by tomu muselo předcházet mnohem širší jednání i dalších výborů než jen výboru, který se tím zabýval, že bychom skutečně museli vyslechnout názory odborníků, názory z Ministerstva spravedlnosti, názory soudců, případně advokátů, dalších kruhů právnické veřejnosti. Nejsme dnes ve stavu, abychom se znalostí věci tuto otázku posoudili a rozhodli, zda tento institut je třeba změnit. Já bych se obával takovéto legislativní praxe, která by na základě - nechci kolegu Klase podceňovat - jednostranných a dílčích poznatků a zkušeností měnila velmi podstatné instituty trestního práva. Před tím bych chtěl sněmovnu varovat.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Dámy a pánové, to byl posledně přihlášený. Vidím ale zdviženou ruku pana poslance Klase, takže mu dávám ještě slovo.

 

Poslanec Jan Klas: Dámy a pánové, už jenom krátce. Nejde o náhodný urychlený závěr. Jak jsem říkal, tato sněmovna se s tímto problémem zabývala již několik let v minulém volebním období. Už v červenci minulého roku jsem žádal o vyjádření - přiznávám po pravdě - některých poslaneckých klubů, bývalých koaličních klubů. V tom byla asi moje zásadní chyba. Zároveň jsem k tomu ale přistupoval velice pečlivě. Stohy posudků, které jsem obdržel, jsou tak složité, jak říkal pan profesor Jičínský, že jsem plně přesvědčen o tom, že bychom nadále neměli argumentovat tím, že materie je tak složitá, že musíme několik let přešlapovat na místě. Jsem přesvědčen o tom, že pokud dospějeme k závěru, že jde o krok správným směrem, je lepší udělat tento malý krok než zase několik let stát na místě.

Mám mj. posudky odborníků, které se věnují jenom této problematice, jako je dr. Dolenský. Jeho posudek je velice fundovaný, já si ho vážím. V samotném závěru pan dr. Dolenský po některých kritických připomínkách navrhuje přece jen jeden jasný závěr: že se s § 13 musí něco udělat. Navrhoval znění, se kterým zde nechci zdržovat.

Proto si myslím, že to, co říkal pan profesor Jičínský, včetně seminářů - to už všechno proběhlo, byl jsem jejich účastníkem. Poslední seminář se konal v roce 1995 za účasti všech příslušných osob, předsedy Nejvyššího soudu Motejla, ministra spravedlnosti, ministra vnitra. Závěr zase byl nějaký. Myslím, že je třeba jen najít odvahu udělat malý krok správným směrem. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Janu Klasovi. Podrobnou rozpravu končím. Protože nezazněly žádné návrhy na zamítnutí ani na vrácení k přepracování, mohl bych ukončit druhé čtení, ale vidím, že za navrhovatele hodlá ještě v krátkosti vystoupit pan ministr Cyril Svoboda, možná i pan poslanec Matulka, možná i paní poslankyně Hana Marvanová. Nechci jim toto samozřejmě upírat.

 

Ministr vnitra ČR Cyril Svoboda: Vážený pane místopředsedo, jménem vlády jen prosím, aby problematika nutné obrany nebyla zahrnuta do projednávání. Upozorňuji, že tato sněmovna rozhodla, když se projednávala novela trestního zákona, oddělit určitá ustanovení a řešit komplexně otázku drogové kriminality. Myslím, že to sem tematicky nepatří. Prosím, abyste toto vzali v úvahu. Za vládu prosím, aby se toto nyní neprojednávalo. Je to citlivá věc. Myslím si, že bychom to dělali unáhleně. Prosím tedy, aby to nebylo schváleno.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Pan poslanec Dalibor Matulka nechce. Paní poslankyně Hana Marvanová ano.

 

Poslankyně Hana Marvanová: Pane předsedající, dámy a pánové, mám krátkou poznámku, kterou budu navazovat na vystoupení pana ministra. Za ústavně právní výbor jsem navrhovala, aby bylo přijato komplexní řešení, které jak v trestním zákoně, tak v přestupkovém zákoně bude řešit problematiku drog a postihu takovýchto deliktů. Myslím, že sem skutečně nepatří problematika jiných záležitostí, které jsou samozřejmě diskutovány, ale nemyslím si, že by bylo šťastné, aby byly diskutovány v souvislosti s tímto zákonem. To by mj. předpokládalo, že by musel být k tomu - podle mého názoru - minimálně svolán ústavně právní výbor, který by se tím musel zabývat. Čili pokud se k tomu sněmovna neodhodlá a nepověří tím ústavně právní výbor, pak ta věc nebude projednána tak, aby se o ní mohlo seriózně ve třetím čtení hlasovat.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Haně Marvanové. Nic mi nebrání v tom, abych konstatoval, že druhé čtení skončilo. Děkuji navrhovatelům, děkuji zpravodajům.

Dámy a pánové, pokračovali bychom v bodu, který jsme před chvílí přerušili, tj.

 

14.
Návrh poslanců Jiřího Karase a Milana Uhdeho na vydání zákona,
kterým se mění a doplňuje zákon č. 87/1991 Sb.,
o mimosoudních rehabilitacích, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 291/ - druhé čtení

 

Tento bod jsme přerušili v okamžiku, kdy nebyla ukončena ještě podrobná rozprava, takže v tuto chvíli má slovo pan poslanec Ivan Langer.

 

Poslanec Ivan Langer: Děkuji, pane místopředsedo. Vážené kolegyně a kolegové, já jsem po přednesení svého pozměňujícího návrhu č. 2 - nyní bych skutečně odlišil ten technický, který doporučovalo k přijetí Ministerstvo práce a sociálních věcí - jednal s celou řadou z vás. Nabyl jsem dojmu, že takto koncipovaný pozměňovací návrh, jak jsem předložil, by mohl ohrozit samotnou podstatu původního návrhu, jak ho předkládali kolegové Karas a Uhde. Přestože jsem hluboce přesvědčen o tom, že je to problematika, která si zasluhuje pozornost této sněmovny, v tuto chvíli jsem se rozhodl tento pozměňující návrh stáhnout, a tím umožnit plynulé a hladší projednání této materie a - jak pevně věřím - také schválení návrhu zákona. Domnívám se proto, že na mé stažení pozměňujícího návrhu by mohli zareagovat i kolegové, kteří navrhovali event. v podrobné rozpravě v rámci druhého čtení zamítnutí tohoto návrhu zákona nebo jeho vrácení do výboru k projednání. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Ivanu Langrovi. O slovo se přihlásil pan poslanec Vojtěch Filip.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji kolegovi Langrovi, protože to opravdu zjednodušilo situaci. Přesto bych chtěl, aby sněmovna hlasovala o mém návrhu na přerušení až do doby, než dostaneme z Ministerstva obrany materiál. Nemíním tím, že bychom to přerušili až do příští schůze, ale můžeme to pravděpodobně obdržet i tento týden. Myslím, že ministr obrany reagoval na má slova, snad už se tam něco děje. Myslím, že to je možné takto učinit.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Dámy a pánové, o slovo se dále přihlásil pan poslanec Jiří Karas.

 

Poslanec Jiří Karas: Pane místopředsedo, dámy a pánové, doufám, že návrh tohoto zákona budeme projednávat ještě ve třetím čtení, takže je možnost do té doby, že by ony materiály z Ministerstva obrany dorazily do sněmovny. Přesto všechno se však domnívám, že takový materiál v každém případě bude skrz naskrz neúplný. Nedovedu si představit, jaké skutečnosti by měly být v těchto dokumentech obsaženy a jakým způsobem by tyto dokumenty měly být konstituovány.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Karasovi. Slovo má pan poslanec Filip.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedající. Vím, o co jde kolegovi Karasovi. Já ale nesleduji jiný cíl, jen chci, abychom neukončili rozpravu o této věci, abychom se nad materiály zamysleli a případně z toho udělali pozitivní návrh ve druhém čtení. Ten bychom ve třetím čtení nemohli udělat. Proto jsem to navrhoval před skončením rozpravy, pak to bylo trochu zkomplikováno. Ale to je můj pozitivní návrh, protože jsem přesvědčen o tom, že materiál je možné tento týden získat. Nevidím na tom nic složitého. Seznamy určitě mají.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Dámy a pánové, do rozpravy nikdo přihlášen není. Návrhu pana poslance Filipa jsem rozuměl jako návrhu na odročení s podmínkou před ukončením rozpravy. Podmínka je, že budou dodány jím vyžádané materiály z Ministerstva obrany poslancům ještě v rámci druhého čtení. Je to tak? (Ano.)

Dámy a pánové, je 16.19 hodin. V 16.21 hodin dám o návrhu pana poslance Vojtěcha Filipa hlasovat.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP