Středa 28. ledna 1998

 

(Schůze opět zahájena v 19.24 hodin.)

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Vážené kolegyně, vážení kolegové, zahajuji přerušené jednání a prosím pověřeného zástupce ověřovatelů, aby nám sdělil výsledek veřejného hlasování o důvěře vládě České republiky. Slova se ujme pan kolega Kulka.

 

Poslanec Dušan Kulka: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, hlasování se zúčastnilo 197 poslankyň a poslanců, tři byli nepřítomni. Pro návrh hlasovalo 123 poslankyň a poslanců, proti návrhu hlasovalo 71 poslankyň a poslanců a 3 se zdrželi hlasování. Mohu konstatovat, že návrh byl přijat. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji a konstatuji, že vládě České republiky byla vyslovena důvěra.

Nyní se s technickou poznámkou přihlásil pan kolega Payne.

 

Poslanec Jiří Payne: Pane předsedající, vážená vládo, myslím, že v této situaci je potřebné ještě vyjasnit, zda sociální demokracie je vládní stranou, či nikoliv, protože to má finanční dopad na poměry ve sněmovně.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji za technickou poznámku. Nyní poprosil o slovo předseda vlády pan Josef Tošovský. Prosím, aby se ujal slova.

 

Předseda vlády ČR Josef Tošovský: Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, jménem vlády děkuji za vyslovenou důvěru. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Nyní se budeme věnovat projednávání usnesení navrženého panem poslancem Grossem, které vám bylo rozdáno do poslaneckých lavic, jak jste si přáli.

Dále musíme rozhodnout hlasováním o návrhu pana poslance Kužílka na oddělené hlasování.

Slyšeli jste návrh, aby se o jednotlivých bodech usnesení hlasovalo zvlášť.

 

Zahájil jsem hlasování č. 20. Kdo tento návrh na oddělené hlasování podporuje? Kdo je proti?

Pro návrh se vyslovilo 37 poslanců, 107 bylo proti. Návrh nebyl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o návrhu usnesení jako celku, jak navrhl pan kolega Gross. Přesto, protože bylo předloženo usnesení, otevírám rozpravu, do které jako první se přihlásil pan kolega Filip.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedající. Paní a pánové, v tuto chvíli mi nezbývá - pokud neprošlo oddělené hlasování - než říci jediné sdělení této sněmovně. Klub KSČM nemůže podpořit navržené usnesení, protože je věcně špatné. Totiž čtyři body navrženého usnesení říkají, že vláda má předložit jakousi zprávu do osmi týdnů. Nebudu rozebírat, v jakých oblastech. Ale jestliže do zprávy napíše, že deregulace zvedne o 100 %, nebo pustí úplně všechno, že sociální kompenzace budou nula, tak úkol je splněn. Jediný bod, který má v návrhu usnesení hodnotu, je bod č. 4 - a takový bod jsme ještě neprojednávali. To znamená, jakým způsobem se půjde na oddlužení obcí. To je bod vážný, důležitý. O tom bych chtěl hlasovat a hlasoval bych jistě proti. Ale toto navržené usnesení považuji za špatné a nemohu ho podpořit.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Pan kolega Gross se ujme slova.

Omlouvám se za to, že jsem řekl, že otevírám rozpravu. Rozprava nemůže být otevřena, protože to proběhlo v rozpravě k prvnímu bodu. Samozřejmě předsedové klubů mají možnost vystoupit.

 

Poslanec Stanislav Gross: Dámy a pánové, nechci hodnotit návrh usnesení, protože uznávám legitimitu pohledu klubu KSČM na to, že návrh je třeba špatný. Domníváme se, že návrh je dobrý, protože jak známo, pokud do Poslanecké sněmovny je předložen nějaký materiál, je pouze na vůli Poslanecké sněmovny, zda tento materiál bude projednávat ve svých orgánech a třeba i na schůzi Poslanecké sněmovny. Pevně věřím tomu, že pokud Poslanecká sněmovna k němu zaujme určité stanovisko, vláda České republiky bude toto stanovisko respektovat.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Slova se ujme pan kolega Sládek.

 

Poslanec Miroslav Sládek: Pane předsedající, dámy a pánové, k návrhu usnesení sociální demokracie. Předkladatelé tohoto návrhu nejprve vyjádřili důvěru vládě premiéra Tošovského. Tím pádem podpořili vlastně jakákoli budoucí opatření, která mohou vést k drastickému zvýšení cen energie, tepla a již zmiňovaných životních potřeb. Čili dali důvěru vládě dopředu. Předkládaný návrh usnesení už je jenom jakýmsi dodatečným zdůvodňováním, dodatečným vytvářením si zadních vrátek, dodatečným alibismem, který by měl dopředu projevenou bianco důvěru vlastně nějak omluvit v očích veřejnosti.

Dámy a pánové, tím, jak se kdo postavil k hlasování o důvěře vládě, bylo jasně řečeno, jaký také má vztah k budoucnosti naší země, takže není nutné už zpětně, dodatečně nějakým způsobem celou problematiku zamlžovat, protože podle našeho názoru je návrh tohoto usnesení špatný a zbytečný.

Děkuji. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Odhlásil jsem vás. Prosím, abyste se znovu zaregistrovali. Budeme hlasovat.

 

Zahájil jsem hlasování č. 21. Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro návrh se vyslovilo 99 poslanců, 45 bylo proti.

Návrh byl přijat.

 

Dámy a pánové, tím jsme ukončili projednávání bodu 1.

*** 


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP