Středa 28. ledna 1998

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu místopředsedovi Ledvinkovi. Kdo se dále hlásí? Pan kolega Gjurič.

 

Poslanec Andrej Gjurič: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, řada z nás, jako kolega Mašek, byla u tvorby české ústavy. Někdo více, někdo méně. Kolega Mašek opravdu velmi intenzivně na ní pracoval. Proto se mně také příliš nelíbí způsob sestavení této vlády. O její práci zatím moc nevíme, programové prohlášení známe. Příliš se mi nelíbí způsob sestavování, při kterém byl, ať už z důvodů správných, nebo subjektivních, pominut předseda ODS Václav Klaus. Příliš se mi nelíbí vláda, která si rovnou stanoví termín rozpuštění, aniž by byla již potvrzena, a která si navíc stanoví neuvěřitelně krkolomný způsob tohoto rozpuštění, a to vlastně proto, aby potvrzena vůbec byla. Tento červnový termín už vlastně přijali všichni za zcela samozřejmý a více než o vládnutí hovoří se o volbách.

Zároveň většina lidí přijala za pravdu i velmi povrchní názor, že tři pokusy sestavit vládu jsou trapné divadlo, které je třeba buď vydržet - to je jedna část sněmovny - nebo zásahem do ústavy změnit - to je další část sněmovny - anebo alespoň povinné divadlo, které je třeba procedurálně dodržet, aby byl zachován řád. To si myslím, že je asi postoj ODA.

Přitom Ivan Mašek jasně ukazuje, že procedura v ústavě je. Je zcela jasná a Ivan Mašek ji zmínil. Ta je tu proto, že vláda, která je u moci, je povinna vládnout a má se pokusit vládnout. V tomto případě je pravice povinna se pokusit o dva pokusy vládnutí. Myslím si naprosto totéž co kolega Mašek z naprosto stejných důvodů. Je tam jenom jeden problém. Musí se dohodnout. Byl bych velice rád, kdyby to bylo možné. Protože ale také slyším a cítím realitu, tak se ptám pana kolegy Maška. To, co teď děláme, je první pokus. Byl bych moc rád, kdyby eventuálně vyšel ten druhý. Ale neměli bychom napřed zkusit první pokus a pokusit se potvrdit tuto vládu?

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Nyní je přihlášen pan kolega Mašek.

 

Poslanec Ivan Mašek: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, byla mi položena otázka, takže se pokusím odpovědět ve faktické poznámce.

Vysvětloval jsem, proč není dobře dát důvěru této vládě. Smyslem mého projevu byla výzva těm, kteří kandidovali za pravici v minulých volbách, protože opozice se to netýká, na obou stranách. Byla to výzva těmto lidem, aby postupovali podle ústavy, aby nedali důvěru této vládě, protože tato vláda dostane důvěru jenom díky levici a jenom díky tomu, jak tady všichni říkají, že budou předčasné volby a předání moci levici. Smyslem mého projevu bylo vyzvat vás všechny na pravici, abyste nedali důvěru této vládě, abyste zapomněli, jak říkal pan prezident, na vzájemné rozmíšky, na vzájemnou nedůvěru, aby si pravicoví vůdci konečně sedli, aby zvážili, co je důležité pro tuto zemi, a dohodli se na jiné vládě. Jestli se nedohodnou na vládě, která by byla politická, tak se mohou dohodnout alespoň na vládě, která by byla složená z úředníků, podporovaných pravicovou částí politického spektra. Tato vláda by mohla vládnout do té doby, než se pánové laskavě dohodnou.

To je smysl mé výzvy, protože opačný postup by znamenal předání moci levici a předání moci takové, kdy pravicové strany nesplní závazky, které daly svým voličům, nesplní svůj historický úkol dokončit reformu v této zemi, nesplní to, co slibovaly v roce 1992 a opakovaně v roce 1996. To je smysl mé výzvy.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Slova se ujme pan kolega Filip.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedající. Vzhledem k tomu, že to bylo k předmětu projednávání, dovolím si reagovat na pana kolegu Maška.

Pane kolego, volby v roce 1996 ale nedopadly pro pravici většinovým rozhodnutím voličů, takže jsem přesvědčen, že tady vyzýváte k něčemu, co bylo v rozporu s přáním voličů v roce 1996.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Do rozpravy se nikdo nehlásí. Rozpravu končím. Jak bylo řečeno, bude nyní přestávka pro jednání klubů.

 

Poslanec Josef Janeček: Domnívám se, že jsem naprosto jasně požádal o hodinovou přestávku na jednání klubu před ukončením rozpravy.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Samozřejmě vyhovím, pokud je takový požadavek. Přiznám se k tomu, že jsem se domníval, že poslanecké kluby chtějí znát závěrečnou řeč předsedy vlády. Ale nechcete-li, beru na vědomí, že chcete přestávku nyní. Je to tak, pane kolego? Dobře.

Vyhlašuji přestávku. Sejdeme se v 17.30 hodin.

 

(Schůze přerušena v 16.36 hodin.)

 

(Schůze opět zahájena v 17.50 hodin.)

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Kolegyně a kolegové, budeme pokračovat v přerušeném jednání. Prosím, abyste zaujali svá místa v poslaneckých lavicích, prosím, abyste se znovu zaregistrovali svými hlasovacími kartami.

Pokračujeme v přerušeném bodu, tzn. pokračujeme v rozpravě. Jako první se do ní přihlásil předseda klubu ODS pan kolega Tlustý. Hned dostane slovo, jakmile se sněmovna uklidní. Dámy a pánové, ještě jednou prosím o klid.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, s ohledem na předpokládaný zájem většiny této sněmovny na nalezení rychlého a rozumného řešení z této obtížné situace a vzhledem k hromadícím se požadavkům klubů na další a další přestávky, doporučuji následující řešení, kterým bychom jasně deklarovali, že se chceme tomuto problému věnovat co nejintenzivněji, a to ještě tento večer.

Navrhuji jménem klubu ODS, aby podle § 53, odst. 1 zákona o jednacím řádu se dnes jednalo a hlasovalo i po 21 hodině.

Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Slyšeli jste procedurální návrh. Nechám o něm hlasovat okamžitě, a to bez rozpravy. Ještě jednou prosím, abyste se všichni přihlásili svými hlasovacími kartami.

V 17.54 hod. zahájím hlasování.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, předkládám vám k hlasování procedurální návrh kolegy Tlustého, abychom dnes jednali a hlasovali i po 21 hodině.

 

Zahájil jsem hlasování č. 16 a ptám se, kdo tento návrh podporuje? Kdo je proti tomuto návrhu?

Pro návrh hlasovalo 150 poslanců, 25 jich bylo proti.

Návrh byl přijat a budeme se jím řídit.

 

O slovo požádal předseda klubu ČSSD pan kolega Gross.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP