Pátek 13. prosince 1996

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. I když nyní o tom nehlasujeme, myslím si, že v živé paměti můžeme již nyní hlasováním rozhodnout o stažení těchto dvou bodů, tak jak bylo řečeno do stenozáznamu.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro stažení těchto dvou bodů z poslaneckých návrhů, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování pořadové číslo 65 skončilo přijetím tohoto návrhu. Ze 194 bylo 164 pro, proti 4.

Nyní nechám hlasovat o návrhu pana poslance Koláře, abychom o zbývajících bodech usnesení rozpočtového výboru hlasovali en bloc.

Zahajuji hlasovaní. Kdo je pro tento postup, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování pořadové číslo 66 skončilo přijetím návrhu, když ze 193 přítomných bylo 101 pro, 85 proti, 7 nehlasovalo.

Nyní ovšem vzniká jeden procedurální problém. Pokud bych nechal nyní hlasovat o návrhu pana poslance Vrzáně, pak by tento návrh nebyl podle mého názoru hlasovatelný. Proto se táži pana poslance Vrzáně, zda v rámci tolerance vládnoucí v tomto předvánočním shromáždění je ochoten svůj návrh stáhnout. Pan poslanec Vrzáň svůj návrh stahuje a já mu za to opravdu upřímně děkuji.

Nyní prosím pana poslance Koláře, aby nechal hlasovat o onom balíku, který nám zbyl z usnesení rozpočtového výboru. Potom přejdeme k dalším pozměňovacím návrhům.

Poslanec Robert Kolář: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, nyní budeme hlasovat o souboru pozměňovacích návrhů vzešlých z rozpočtového výboru, s výjimkou bodů 7, 17, 18, 32, 33 (o kterých se bude hlasovat zvláště) a bodu 45, který jsme hlasováním stáhli.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Myslím si, že nic nebrání tomu, abychom zahájili hlasování.

Kdo je pro schválení uvedených bodů z usnesení rozpočtového výboru, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování pořadové číslo 67 skončilo přijetím tohoto návrhu, když ze 194 přítomných bylo 167 pro, 1 proti.

Nyní předpokládám, že nám pan poslanec Kolář navrhne samostatné hlasování o těch bodech, které byly předtím uvedeny. Prosím, pane poslanče.

Poslanec Robert Kolář: Pane předsedo, prvním bodem v pořadí je bod číslo 7. Stanovisko předkladatele je souhlasné.

Předseda PSP Miloš Zeman: Možná, že by bylo dobré, kdybyste uvedl i stanovisko navrhovatele, abychom měli úplnou informaci. Pan navrhovatel váhá.

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: Ne, jenom jsme si vyjasňovali, co je původní verze, co není původní verze. Ano, to, co bylo ve stanovisku a v usnesení rozpočtového výboru, to podporuji.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Dovolte mi tedy zahájit hlasování. Návrh zní schválit bod 7 usnesení rozpočtového výboru. Zahajuji hlasování.

Kdo je pro tento návrh, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Hlasování pořadové č. 68 skončilo přijetím bodu 7, když pro něj ze 193 přítomných hlasovalo 158 a proti bylo 14.

Nyní prosím o další návrh. Doporučuji pane poslanče, ale záleží na tom, jak se dohodnete s panem poslancem Filipem, případně hlasovat o bodech 17,18, 32, 33 samostatně. Prosím.

Poslanec Robert Kolář: Domnívám se, že návrh zněl tak, abychom hlasovali samostatně.

Dalším bodem je bod 17. Zpravodaj doporučuje, pan ministr doporučuje.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Zahajuji hlasování.

Kdo je pro bod 17, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto bodu? Děkuji.

Hlasování č. 69 skončilo přijetím návrhu, když ze 193 přítomných bylo pro 98, proti 46.

Prosím o uvedení dalšího bodu.

Poslanec Robert Kolář: Dalším bodem je bod 18. Zpravodaj doporučuje, ministr financí doporučuje.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Zahajuji hlasování. Kdo je pro bod 18? Děkuji. Kdo je proti bodu 18? Hlasování pořadové č. 70 - ze 194 přítomných bylo 154 pro, proti 22, takže návrh byl přijat.

Prosím zpravodaje o uvedení dalšího návrhu.

Poslanec Robert Kolář: Dalším návrhem je bod 32. Zpravodaj doporučuje, ministr financí doporučuje.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji, zahajuji hlasování o bodu č. 32.

Kdo je pro tento bod, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto bodu? Děkuji. Hlasování pořadové č. 71 - ze 194 přítomných bylo 154 pro, 22 proti. Návrh byl přijat.

Prosím o poslední bod této skupiny.

Poslanec Robert Kolář: Posledním bodem této skupiny je bod č. 33. Zpravodaj doporučuje, ministr financí doporučuje.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Zahajuji hlasování.

Kdo je pro bod 33, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto bodu? Děkuji.

Hlasování pořadové č. 72 skončilo přijetím návrhu, když ze 194 bylo 99 pro a 49 proti.

Tím jsme vyčerpali - pokud se nemýlím - všechny body obsažené v usnesení rozpočtového výboru a můžeme přejít k dalším pozměňovacím návrhům. Prosím zpravodaje, aby je uvedl.

Poslanec Robert Kolář: Dalšími pozměňovacími návrhy jsou návrhy, které zazněly ve sněmovně při druhém čtení. Jako první vystoupil se čtyřmi pozměňovacími návrhy poslanec Šafařík. Můžeme o nich hlasovat. Nejprve o pozměňovacím návrhu pod pořadovým číslem 1. Zpravodaj doporučuje, ministr financí doporučuje.

Předseda PSP Miloš Zeman: Před hlasováním znovu upozorňuji zpravodaje, že tam, kde by docházelo ke kolizi s jinými návrhy, platí § 72 odst. 2. Děkuji. Zde zpravodaj předpokládá, že k této kolizi nedošlo, čili navrhuje hlasování. Zahajuji proto hlasování.

Kdo souhlasí s bodem B 1, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Hlasování pořadové č. 173 skončilo přijetím návrhu, když ze 194 pro něj bylo 176 poslanců a nikdo nebyl proti.

Prosím o uvedení dalšího návrhu.

Poslanec Robert Kolář: Dalším pozměňovacím návrhem pana poslance Šafaříka je pozměňovací návrh pod pořadovým číslem 2. Tady dochází k situaci, kdy ke stejné věci byl podán jiný pozměňovací návrh, a sice návrh pana poslance Škromacha. Zřejmě bude nutné hlasováním nejprve rozhodnout o tom, který z návrhů má větší podporu a o kterém budeme hlasovat jako o prvním.

Předseda PSP Miloš Zeman: Pro připomenutí bych uvedl, že návrh pana poslance Šafaříka zněl nahradit částku 7 200 částkou 9 600. Prosím proto zpravodaje, abychom mohli orientačně rozhodnout, aby uvedl i Škromachův návrh. Prosím, pane poslanče, o jakou částku se jedná.

Poslanec Robert Kolář: Je to bod 4 návrhu pana poslance Škromacha.

Předseda PSP Miloš Zeman: Bod 4 je 12 000. To jsem chtěl slyšet, pane poslanče. Čili rozhodujeme se mezi částkou 9 600 a částkou 12 000. Pan poslanec Kolář váhá, dáme mu chvilku času. Znovu upozorňuji, že nyní podle § 72 odst. 2 bude orientační hlasování. Teprve potom rozhodneme, v jakém pořadí budeme hlasovat natvrdo. Abychom přesně věděli, o čem hlasujeme - varianta, kterou navrhuje poslanec Šafařík, se týká částky 9 600 Kč, varianta, kterou navrhuje pan poslanec Škromach, se týká částky 12 000 Kč. Je to tak, pane zpravodaji?

Poslanec Robert Kolář: Ano.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Myslím si, že u orientačního hlasování je pořadí nerozhodné, budu tedy hlasovat v pořadí, jak jsou tyto návrhy uvedeny. Nechám tedy nejdříve hlasovat o částce 9 600, potom o částce 12 000, a pak budeme hlasovat v pořadí podle toho, co získá více hlasů. Zahajuji tedy orientační hlasování.

Kdo je pro částku 9 600, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Děkuji. Kdo je proti této částce? Znovu upozorňuji, že se jedná o orientační hlasování.

Konstatuji, že získalo 59 podpůrných hlasů a nic více nás v této chvíli nezajímá.

Nyní zahajuji hlasování o částce 12 000.

Kdo je pro tuto částku, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Děkuji. Kdo je proti této částce. Děkuji.

Tento návrh získal 99 podpůrných hlasů, tedy více, než návrh první.

Proto jsem povinen nechat nyní hlasovat nejdříve o návrhu pana poslance Škromacha. S technickou se hlásí pan poslanec Holub.

Poslanec Josef Holub: Já se omlouvám, ale podle mne jsou to úplně rozdílné návrhy. Jeden mění 7200 na 9600 a jeden mění 6000 na 12 000. Nejdříve je potřeba vyjasnit, co se má na co měnit. Jestli má být správně částka 7200, která se má změnit anebo jestli je to nějak jinak.

Předseda PSP Miloš Zeman: Pane poslanče, dotázal jsem se zpravodaje, zda jsou tyto návrhy identické a zda se liší pouze částkou. Zpravodaj mně to potvrdil. Žádám tedy zpravodaje, aby se vyjádřil k vaší faktické poznámce.

Poslanec Robert Kolář: Pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, my jsme hlasovali o horní částce. Jeden návrh je k vládnímu návrhu a jeden je k původnímu stavu. Ale návrhy jsou identické. Dá se o nich hlasovat.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Kolegové, respektujme jednací řád. Rozhodli jsme orientačním hlasováním a v návrhu jde o nahrazení původní částky. Nyní bylo vysvětleno, proč se tyto dvě výchozí částky liší částkou konečnou. Pokud zpravodaj souhlasí, navrhuji na základě výsledku orientačního hlasování, abychom přirozené hlasovali nejdříve o návrhu pana poslance Škromacha, který získal v orientačním hlasování více podpůrných hlasů.

Zpravodaj souhlasí. Prosím, pane zpravodaji.

Poslanec Robert Kolář: Jenom bych požádal před hlasováním o stanovisko zpravodaje a předkladatele. U obou dvou návrhů je stanovisko negativní.

Předseda PSP Miloš Zeman: Ano. Děkuji za tuto informaci.

Zahajuji nyní hlasování.

Kdo souhlasí s návrhem pana poslance Škromacha, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Návrh nebyl přijat. Pořadové číslo hlasování je 76. Pro tento návrh ze 191 přítomných hlasovalo 88, proti bylo 87 a pro pořádek 16 nehlasovalo.

Kolegyně a kolegové, považuji nyní za korektní, nebudou-li námitky, vrátit se k úvodnímu návrhu pana poslance Šafaříka, který sice v orientačním hlasování získal méně hlasů, nicméně návrh, který byl nyní hlasován, byl zamítnut, a proto tento návrh pana poslance Šafaříka je podle mého mínění plně hlasovatelný. Má někdo jiný názor? Hlásí se pan poslanec Wagner.

Poslanec Jozef Wagner: Pane předsedo, vážená sněmovno, mám pouze žádost na pana ministra, na zpravodaje, aby u každého návrhu, který by byl v případném rozporu s předloženým návrhem státního rozpočtu, řekli číslo, o kolik je v rozporu. Děkuji.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Můžeme o to rozšířit stanovisko ministra financí jako navrhovatele, případně zpravodaje.

Než přistoupím k hlasování o druhém návrhu pana poslance Šafaříka, prosím o stanovisko navrhovatele i zpravodaje.

Poslanec Robert Kolář: Vyjádřil jsem se k oběma. Zpravodaj nedoporučuje, předkladatel také nedoporučuje.

Předseda PSP Miloš Zeman: Pan ministr financí.

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: Nesouhlasím. Dopad je 200 miliónů korun.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Zahajuji hlasování.

Kdo souhlasí s návrhem pana poslance Šafaříka, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji. Hlasování pořadové číslo 77 skončilo přijetím návrhu. když ze 192 přítomných pro něj hlasovalo 103 a proti bylo 81.

Přecházíme nyní k třetímu návrhu pana poslance Šafaříka. Prosím zpravodaje.

Poslanec Robert Kolář: Třetí návrh pana poslance Šafaříka je uveden pod bodem 3. Zpravodaj doporučuje, ministr financí doporučuje.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji.

Zahajuji hlasování.

Kdo je pro tento třetí návrh pana poslance Šafaříka, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Hlasování pořadové číslo 78 skončilo přijetím návrhu, když ze 194 přítomných pro něj bylo 181 a proti 6.

Prosím zpravodaje o uvedení dalšího návrhu.

Poslanec Robert Kolář: Dalším návrhem je poslední návrh poslance Šafaříka uvedený pod bodem 4. Zpravodaj doporučuje, předkladatel doporučuje.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji.

Zahajuji proto hlasování.

Kdo je pro tento čtvrtý návrh pana poslance Šafaříka, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Hlasování pořadové číslo 79 skončilo přijetím návrhu. Ze 194 bylo 170 pro a 1 proti.

Nyní můžeme přejít k návrhům pana poslance Petra Vrzáně. Prosím zpravodaje, aby je uvedl.

Poslanec Robert Kolář: Další vystoupil v rozpravě kolega Vrzáň, který navrhl 4 pozměňovací návrhy. Hned první z nich se vztahuje k témuž jako pozměňovací návrh č. 3 pana poslance Škromacha, a proto považuji za nezbytné zopakovat znovu proceduru o tom, o kterém z poměňujících návrhů budeme hlasovat jako prvním.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Chtěl bych pomoci poslancům, aby nemuseli listovat. Návrh pana poslance Vrzáně se týká číslovky 16 800. Návrh pana poslance Škromacha se týká částky 15 000. Tyto dva návrhy budeme srovnávat. Budeme postupovat opět orientačním hlasováním. Hlásí se pan poslanec Škromach. Je korektní dát mu slovo, protože on sám tento návrh předložil.

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně a kolegové, abych zjednodušil projednávání mého návrhu, navrhuji, aby bylo hlasováním rozhodnuto o tom, že v rámci mého návrhu se body 2, 3, 6, 7 a 11 vypouštějí.

Předseda PSP Miloš Zeman: Chci konstatovat, ale o tom také musíme samozřejmě hlasovat, že vy sám navrhnete, jestli vám dobře rozumím, vypuštění svých návrhů. Prosím ještě jednou, aby bylo opakováno, o jaké body se jedná. Uváděl jste body 2. Jaké další?

Poslanec Zdeněk Škromach: Body 2, 3, 6, 7 a 11.

Předseda PSP Miloš Zeman: 7 a 11. Budou námitky, jestliže o návrhu pana poslance Škromacha takto uvedených bodů budeme hlasovat en bloc? Nebudou námitky. Protože to předkladatel předložil sám, jsem povinen o jeho návrhu nechat nejdříve hlasovat a pak by nám, pokud bude tento návrh přijat, odpadlo i některé orientační hlasování.

Zahajuji proto hlasování.

Kdo souhlasí s návrhem pana poslance Škromacha na vypuštění těchto bodů, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Hlasování pořadové číslo 80 skončilo přijetím tohoto návrhu. Ze 194 přítomných bylo 190 pro a pouze 2 proti.

Tím, že se tyto body vypustily, odpadá orientační hlasování a můžeme rovnou hlasovat o návrhu pana poslance Vrzáně s tím, že očekávám stanovisko zpravodaje i navrhovatele.

Poslanec Robert Kolář: Zpravodaj nedoporučuje, navrhovatel také nedoporučuje.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. částka dopadu, na kterou se ptá pan místopředseda Kasal, zůstává v tomto návrhu stejná, tj. 16 800 korun.

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: Nedoporučuji tento návrh. Jeho dopad je 1 miliarda korun.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Zahajuji hlasování.

Kdo je pro návrh pana poslance Vrzáně, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Konstatuji, že hlasování pořadové číslo 81 skončilo nepřijetím tohoto návrhu. Ze 194 pro něj hlasovalo 48 a proti bylo 98 poslanců.

Přejdeme nyní k druhému návrhu pana poslance Vrzáně.

Poslanec Robert Kolář: Druhý návrh poslance Vrzáně zpravodaj nedoporučuje, navrhovatel nedoporučuje.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Zahajuji proto hlasování. Byl zde vznesen požadavek na ocenění dopadu, pane ministře.

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: Dopad je 0,2 miliardy korun.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Zahajuji tedy hlasování.

Kdo je pro druhý návrh pana poslance Vrzáně, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování, pořadové č. 82 - ze 194 bylo 49 pro, 98 proti. Návrh nebyl přijat.

Prosím o uvedení třetího bodu návrhu pana poslance Vrzáně.

Poslanec Robert Kolář: Pan poslanec Vrzáň dále navrhl body 3 a 4, osobně se domnívám, že spolu souvisí a že lze o nich hlasovat současně.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. K tomu je technická námitka pana poslance Koháčka. Uděluji mu slovo.

Poslanec Petr Koháček: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, o tomto návrhu se nedá hlasovat, protože znění návrhu jsme schválili ve znění rozpočtového výboru a nikdo nereklamoval, že by chtěl o tomto bodu hlasovat samostatně, jak bylo panem předsedou řečeno.

Předseda PSP Miloš Zeman: Dávám tedy slovo zpravodaji.

Poslanec Robert Kolář: Rád bych vysvětlil tu proceduru. Moje výzva ke kolegyním a kolegům, kteří by mohli navrhnout, o čem se má hlasovat zvlášť, směřovala k tomu, že procedura nebyla známa, tato procedura nebyla známa při druhém čtení, a protože někteří nemohli vystoupit právě s takovým pozměňovacím návrhem, domnívám se tedy, že musíme hlasovat.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Myslím si, že nejlépe rozhodneme hlasováním.

Je zde procedurální návrh, hned vám dám slovo, pane poslanče, aby se hlasování o bodech 3 a 4 spojilo. Nejdříve se hlásil pan poslanec Vrzáň, potom pan poslanec Ivan Kočárník.

Poslanec Petr Vrzáň: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, trvám na separátním hlasování, protože se domnívám, že nás to zase tolik nezdrží, tedy bod 3 a 4 zvlášť. Děkuji.

Předseda PSP Miloš Zeman: Samozřejmě jsem vycházel z toho, že jste dohodnuti se zpravodajem, nebylo-li by tomu tak, pak je nejkorektnější hlasovat separátně a bude to trvat kratší dobu, než kdybychom se dohadovali pět minut, jestli máme hlasovat zvlášť.

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: Mám jen faktickou poznámku. Musí se hlasovat dohromady, protože jinak vznikne nesmysl. Tamto jsou zálohy na tu daň a tamto jsou celé částky, to je jen technické provedení v zákoně, čili to by absolutně nešlo.

Ale říkám sněmovně i druhou věc. Sněmovna rozhodla hlasováním o návrhu, který vznesl pan poslanec Mašek v rozpočtovém výboru, a přijala jistou logiku. Co se stane teď, kdyby náhodou přijala toto. Budou platit oba tyto návrhy? Podle mne je ten návrh nehlasovatelný.

Předseda PSP Miloš Zeman: Dobře. Respektuji stanovisko zpravodaje, protože jde o pozměňovací návrh k pozměňovacímu návrhu, za hlasovatelné. Byl zde předložen procedurální návrh, o němž nechám hlasovat bez další rozpravy. Tzn., zda sloučit hlasování k bodům 3 a 4. Zpravodaj z věcných důvodů navrhuje, navrhovatel tohoto pozměňovacího návrhu s tím vyjádřil nesouhlas.

Zahajuji tedy hlasování o procedurálním návrhu zpravodaje, zda o bodech 3 a 4 pana poslance Vrzáně hlasovat současně.

Kdo je pro tento návrh zpravodaje, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že hlasování, pořadové č. 83, skončilo přijetím návrhu na sloučené hlasování, protože ze 195 přítomných bylo 166 pro a proti bylo 18.

Nyní tedy nechám hlasovat současně o bodech 3 a 4 návrhu pana poslance Vrzáně.

Ještě nám pan zpravodaj musí říci stanovisko.

Poslanec Robert Kolář: Pane předsedo, stanovisko zpravodaje - nedoporučuji, předkladatel nedoporučuje.

Předseda PSP Miloš Zeman: Pane ministře, máte to dnes těžké, je pátek 13.

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: Nesouhlasím. Rozpočtový dopad je 9 miliard korun.

Předseda PSP Miloš Zeman: Devět miliard korun. Děkuji. Zahajuji hlasování.

Kdo je pro návrh pana poslance Vrzáně, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Hlasování, pořadové č. 84, skončilo nepřijetím návrhu, když ze 195 přítomných bylo pro 43, proti bylo 109.

Předpokládám, pane zpravodaji, že můžeme přeskočit návrh pana poslance Michala Frankla, protože je nehlasovatelný, neboť § 34 a) již byl vypuštěn. Souhlasíte se mnou?

Poslanec Robert Kolář: Ano, souhlasím.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji, takže nyní můžeme přejít k návrhům. Prosím, abyste uvedl návrhy pana poslance Škromacha.

Poslanec Robert Kolář: Po redukci, kterou přednesl pan poslanec Škromach, kterou jsme odhlasovali, můžeme nyní hlasovat o pozměňujícím návrhu vedeném pod pořadovým č. 1. Zpravodaj nedoporučuje, předkladatel nedoporučuje.

Předseda PSP Miloš Zeman: Prosím opět pana ministra o uvedení rozpočtového dopadu.

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: Tam ani nejde tak o dopad, ten dopad je nepatrný, nicméně otázka uznání jednotného pracovního oblečení je již řečena v našich pokynech, čili není nezbytné o tom hlasovat.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Zahajuji po tomto vysvětlení hlasování k návrhu pana poslance Škromacha.

Kdo je pro tento návrh, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Hlasování, pořadové číslo 85, skončilo přijetím návrhu pana poslance Škromacha, když ze 195 pro něj hlasovalo 98 a proti bylo 76.

Prosím o uvedení dalšího návrhu.

Poslanec Robert Kolář: Dalším návrhem je návrh uvedený pod pořadovým 6. 4, ale mám za to, že jsme hlasováním rozhodli o přijetí téhož návrhu od pana poslance Šafaříka, čili hlasovat již nelze.

Dalším je pozměňovací návrh pod pořadovým č. 5, zpravodaj nedoporučuje, předkladatel nedoporučuje.

Předseda PSP Miloš Zeman: Prosím opět o odhad rozpočtového dopadu v případě příspěvku pro bezpříspěvkové dárce krve. Prosím pana ministra financí.

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: Dopad není velký, nicméně nesouhlasím.

Předseda PSP Miloš Zeman: Tato sněmovna se vyjádří hlasováním.

Zahajuji hlasování o 5. bodu návrhu pana poslance Škromacha.

Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že hlasování, pořadové č. 86, skončilo přijetím návrhu pana poslance Škromacha, když ze 195 přítomných pro něj hlasovalo 103 a proti bylo 64.

Prosím o uvedení dalšího návrhu a ostatní prosím o klid.

Poslanec Robert Kolář: Dalším pozměňovacím návrhem, o kterém lze hlasovat, je pozměňovací návrh poslance Škromacha, uvedený pod č. 8. Zpravodaj nedoporučuje. předkladatel nedoporučuje.

Předseda PSP Miloš Zeman: Jsem povinen se dotázat podle zavedené usance pana ministra financí, jehož tento návrh jistě potěšil, jak odhaduje rozpočtový dopad tohoto opatření?

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: Zhruba půl miliardy, ale jinak tímto nastartujeme velké daňové úniky.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Zahajuji tedy hlasování k 8. bodu návrhu pana poslance Škromacha.

Kdo je pro tento návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Konstatuji, že návrh nebyl přijat, když pro něj hlasovalo ze 195 poslanců 47 a proti bylo 126. Pro pořádek, hlasování mělo pořadové číslo 87. Přecházíme k devátému návrhu pana poslance Škromacha.

Poslanec Robert Kolář: Zpravodaj nedoporučuje, předkladatel nedoporučuje.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Prosím opět pana ministra.

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: Blíží se půl miliardě korun. Nedoporučuji.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento návrh bodu 9, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Konstatuji, že hlasování pořadové číslo 88 skončilo nepřijetím návrhu, když ze 195 bylo pro 73 a proti 94.

Přecházíme nyní k poslednímu, tj. desátému bodu návrhu pana poslance Škromacha.

Poslanec Robert Kolář: Zpravodaj nedoporučuje, předkladatel nedoporučuje.

Předseda PSP Miloš Zeman: Prosím opět o odhad rozpočtového dopadu.

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: V řádu asi 150 mil. Kč.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji a zahajuji hlasování o tomto 10. návrhu.

Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Konstatuji, že hlasování pořadové číslo 89 skončilo nepřijetím návrhu, když pro bylo 73 a proti 95 ze 195 přítomných.

Tím jsme vyčerpali další blok návrhů a prosím zpravodaje, aby uvedl další.

Poslanec Robert Kolář: Pane předsedo, já bych ještě rád pro úplnost konstatoval, že pan poslanec Škromach vystoupil dnes s reklamací jednoho svého příspěvku, který ale ve stenozáznamu byl v takové podobě, že je nehlasovatelný. Takže pokud s takovým vysvětlením souhlasí, můžeme pokračovat dál.

Předseda PSP Miloš Zeman: Táži se pana poslance Škromacha, zda s tím souhlasí? Vím, že nám jeho návrh byl rozdán na lavice, nicméně trvá pan poslanec Škromach na hlasování o něm? Souhlasí s názorem zpravodaje, takže pro stenozáznam konstatujeme, že tento návrh ani sám navrhovatel nenavrhuje k hlasování.

Poslanec Robert Kolář: Dále vystoupil pan poslanec Tlustý, který svůj návrh dnes stáhl, takže se dostáváme k návrhům poslance Maška. Osobně se domnívám, že o prvních třech návrzích lze hlasovat současně.

Předseda PSP Miloš Zeman: Pan poslanec Mašek přikývnutím souhlasí. Takže je zde návrh na hlasování o prvních třech bodech současně. Myslím, že pokud sněmovna nebude mít námitky, nenechám ani procedurálně hlasovat o tom, zda s tím souhlasíme. Takže opět stanovisko k těm třem návrhům: zpravodaj - navrhovatel plus rozpočtové dopady.

Poslanec Robert Kolář: Zpravodaj nedoporučuje.

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: Navrhovatel rovněž nedoporučuje, dopad je větší než 1 mld Kč.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Kdo se ještě hlásí? Pan poslanec Mašek.

Poslanec Ivan Mašek: Vážený pane předsedo, vážené dámy a pánové, musím konstatovat, že pan ministr Kočárník se mírně řečeno mýlí. Rozpočtový dopad do státního rozpočtu, o čemž mluvíme, je přibližně 0,6 mld Kč. To za prvé. Za druhé připomínám, že tento i příští návrh jsem já spojoval s návrhy, které se týkají zákona o 8tátním rozpočtu a které znamenají, že by dopad do příjmové stránky státního rozpočtu nebyl žádný. Znamená to, že by státní rozpočet byl zachován v podobě, jaká byla schválena v prvním čtení.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci. Předpokládám, že pan ministr Kočárník se chce vyjádřit - ano, chce - k podezření, že jeho předchozí odhad nebyl příliš přesný.

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: Odhad je samozřejmě správný a ten dopad je jak do státního rozpočtu, tak do místních rozpočtů.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Myslím, že po této výměně názorů už nic nebrání tomu, abychom o této trojici návrhů pana poslance Maška hlasovali současně. Zahajuji hlasování.

Kdo podporuje návrh pana poslance Maška, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Konstatuji, že hlasování pořadové číslo 90 skončilo nepřijetím návrhu, když pro ze 194 přítomných bylo 33, proti 113.

Přecházíme nyní k návrhu uvedenému v bodu 4.

Poslanec Robert Kolář: Návrh poslance Maška pod bodem 4 zpravodaj nedoporučuje, předkladatel nedoporučuje.

Předseda PSP Miloš Zeman: Prosím opět o rozpočtový odhad.

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: Rozpočtový odhad je 6 mld ročně, z toho 3,5 mld - 4 mld pro rok 1997.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP