P A R L A M E N T Č E S K É R E P U B L I K Y

P o s l a n e c k á s n ě m o v n a

1 9 9 6

I. volební období

2089/2

Pozměňovací návrhy k vládnímu návrhu zákona,

kterým se mění zákon č. 236/1995 Sb., o platu a dalších

náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů

státní moci a některých státních orgánů a soudců

(tisk 2089)

Pozměňovací návrhy k vládnímu návrhu zákona,

kterým se mění zákon č. 236/1995 Sb., o platu a dalších

náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů

státní moci a některých státních orgánů a soudců

A. Pozměňovací návrhy z usnesení rozpočtového výboru č. 620 ze dne 3. dubna 1996 (tisk 2089/1)

Rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 236/1995 Sb., o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci a některých státních orgánů a soudců (tisk 2089) schválila v tomto znění:

"ZÁKON

ze dne 1996,

kterým se mění zákon č. 236/1995 Sb., o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci a některých státních orgánů a soudců

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky :

Čl. I

Zákon č. 236/1995 Sb., o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci a některých státních orgánů a soudců, se mění a doplňuje takto:

1. § 7 zní:

"§ 7

Odchodné

(1) Odchodné je peněžité plnění poskytované představiteli, s výjimkou člena Nejvyššího kontrolního úřadu,v souvislosti s ukončením výkonu funkce, pokud mu v době tří měsíců po skončení výkonu funkce nepřísluší plat za výkon téže nebo jiné funkce představitele nebo soudce.

(2) Odchodné náleží ve výši měsíční částky platu (§ 3), který příslušel představiteli v posledním kalendářním měsíci skutečného výkonu funkce, k níž se přičte násobek této částky a počtu celých ukončených let výkonu této funkce představitele, nejvýše však čtyř ukončených let.

(3) Odchodné se poskytuje po uplynutí doby uvedené v odst. 1. Jestliže představiteli v této době příslušel plat za výkon téže nebo jiné funkce představitele nebo soudce, poskytne se mu poměrná část odchodného odpovídající délce doby, za kterou mu tento plat nepříslušel.

(4) Na žádost představitele se mu po skončení výkonu funkce poskytne přiměřená záloha na odchodné, která se zúčtuje po uplynutí doby uvedené v odstavci 1.".

2. V § 37 se připojuje nový odst. 7, který zní:

"(7) Bylo-li představiteli poskytnuto odchodné, které mu nenáleželo nebo které mu náleželo v nižší než poskytnuté částce, je představitel povinen odchodné, popř. jeho nenáležející část, vrátit tomu, kdo mu odchodné poskytl.".

Čl. II

Přechodné ustanovení

Podle dosavadního předpisu se posuzují nároky, které podle něho vznikly představiteli nebo soudci před účinností tohoto zákona.

Čl. III

Tento zákon nabývá účinnosti dnem vyhlášení.".

B. Pozměňovací návrhy podané poslancem Ing. Mandelíkem při II. čtení (24. dubna 1996)

1/ V § 4 odst. 2 se za druhou větu vkládá nová věta, která zní:

"Doba jiné omluvené nepřítomnosti v práci se soudci do této doby započítává v délce nepřesahující 45 kalendářních dnů v kalendářním pololetí."

2/ V § 5 odst. 1 písm. l) se vypouští. Písmeno m) se označuje jako písmeno l).

3/ V § 28 odst. 6 se na konci věty první tečka nahrazuje středníkem a doplňují se slova "dosavadní zvýšení koeficientu podle § 28 odst. 2 písm. a) až i) a podle § 28 odst. 3 písm. a) a b) soudci po dobu zastupování nenáleží."

4/ V § 30 odst. 2 se na konci připojuje nová věta, která zní:

"Při souběhu nároků na zvýšení platových koeficientů náleží soudci pouze zvýšení platového koeficientu, které je vyšší."

5/ V § 31 odst. 5 se slovo "určení" nahrazuje slovem "zvýšení" a slova "ve výši" se nahrazují slovy "z 0,93 na", "z 1.01 na" a "z 1,08 na".

6/ § 32 odst. 1 zní:

"(1) Soudci náleží

a) víceúčelová paušální náhrada výdajů podle § 5 odst. 1 písm. a) a l) ve výši 5,5% platové základny,

b) náhrada prokázaných výdajů podle § 5 odst. 1 písm. c), e), f), g), h) a ch)."

7/ V § 44 se na konci tečka nahrazuje čárkou a doplňují se body 6. a 7., které znějí:

"6. § 123 zákona č. 65/1965 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů.

7. V § 1 slova "a způsob odměňování" a "nařizování pracovní pohotovosti", § 5 a v § 6 odst. 2 slova "a § 5" vyhlášky ministerstva spravedlnosti č. 100/1993 Sb., o nařizování a odměňování pracovní pohotovosti soudců krajských a okresních soudů, justičních čekatelů a o nařizování pracovní pohotovosti zaměstnancům odborného aparátu krajských a okresních soudů."

8/ V § 18 odst. 1 písm. a) se vypouští slovo "b)".

9/ V § 19 odst. 1 se nahrazují slova "písm. d)" slovy "písm. b), k) a d)".

V Praze dne 24. dubna 1996

Zpravodaj rozpočtového výboru

Ing. Petr B r o d s k ý v.r.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP