PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY

Poslanecká sněmovna 1996

I. volební období

2075

Návrh poslance Karla Macha na vydání

Zákona

ze dne 1996,

kterým se doplňuje zákon České národní rady č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky :

Čl.I.

Zákon České národní rady č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění zákona České národní rady č. 35/1993 Sb., zákona č. 96/1993 Sb., zákona č. 157/1993 Sb., zákona č. 196/1993 Sb., zákona č. 323/1993 Sb., zákona č. 42/1994 Sb., zákona č. 85/1994 Sb., zákona č. 114/1994 Sb., zákona č. 259/1994 Sb., zákona č. 32/1995 Sb., zákona č. 87/1995 Sb., zákona č. 118/1995 Sb., zákona č. 149/1995 Sb. a zákona č. 248/1995 Sb., se doplňuje takto :

§ 34 se doplňuje odstavcem 13, který zní :

"(13) Od základu daně může odečíst

a) poplatník, který je zemědělským družstvem, nebo obchodní společností vzniklou podle zvláštního zákona13)částku, která se rovná částce vypořádaných majetkových podílů z transformace podle zvláštního zákona13a)v příslušném zdaňovacím období. Maximálně však Ize takto odečíst částku do výše 20% nároků evidovaných k 1.1. příslušného zdaňovacího období,

b)nárok na odpočet podle písmene a)nevzniká pokud došlo k vypořádání majetkových podílů z transformace formou cenných papírů."

ČI. II.

Ustanovení tohoto zákona se použije poprvé za zdaňovací odbobí roku 1995.

ČI. III.

Tento zákon nabývá účinnosti dnem vyhlášení.

-----------

13a)§ 7 zákona č. 42/1992 Sb., o úpravě majetkových vztahů a vypořádání majetkových nároků v družstvech

Ing. Karel Mach v.r.

Důvodová zpráva

I. Obecná část

Zemědělská družstva, popř. obchodní společnosti, které vznikly podle zákona č. 42/1992 Sb., o úpravě majetkových vztahů a vypořádání majektových nároků v družstvech (dále jen zákon) mají značné závazky vůči těm oprávněným osobám, které nevložily své majetkové podíly do těchto podnikatelských subjektů. Podle ustanovení § 13 zákona, mohou být tyto majetkové podíly vypořádány až po splnění

zákonem stanovených podmínek. Pokud oprávněné osoby se nestaly členy družstva či obchodní společnosti a neprovozují zemědělskou výrobu, mohou nárokovat vydání tohoto podílu až po sedmi letech od schválení transformačního projektu, t.j. v roce 1999.

Lze tedy očekávat, že v tomto roce bude převážná většina oprávněných osob požadovat vypořádání svého majetkového nároku.

Toto hromadné vypořádání však může nejen velmi vážně ohrozit další existenci podnikatelských subjektů v zemědělství, ale může vést i k nežádoucímu odlévání kapitálu ze zemědělství.

Finanční situace jak zemědělských družstev, tak obchodních společností, které jsou povinnými osobami ve smyslu zákona, není však natolik stabilizovaná, aby tento očekávaný nápor bez velkých ztrát unesla.

Podle údajů ze šetření, které provedl ČMSZD v červnu roku 1995 u vybraného souboru 493 zemědělských družstev a nástupnických obchodních společností, což představuje cca 35% celkového počtu zemědělských družstev které obhospodařovaly k 31.12.1994 819 206 ha z.p., tj. 40% z celkové výměry z.p. zemědělských družstev, představují tyto nároky v přepočtu na výměru za celou ČR hodnotu cca 30 mld Kč. Jestliže tuto hodnotu vztahneme k vlastnímu jmění jako kritériu prosperitiy podnikatelských subjektů, pak tyto nevypořádané nároky představují téměř 50% "restituční zadluženost".

Tato vysoká "restituční zadluženost", při nízkém podílu vlastních zdrojů na celkovém kapitálu (46%) je vážným signálem k přijetí takových opatření, která by zmírnila dopad hromadného vypořádání majetkových podílů z transformace na zemědělská družstva a nástupnické obchodní společnosti a zároveň zklidnila veřejnost (oprávněné osoby) v obavách o vypořádávání jejich majetkového práva a tak i posílila jejich právní jistotu.

Proto se navrhuje přijmout opatření v oblasti daně z příjmů, které by motivovalo k postupnému vypořádávání majetkových podílů oprávněným osobám.

Tento návrh nelze chápat jako snahu přenášet řešení problematiky transformace zemědělských družstev na bedra státního rozpočtu, ale za vstřícný krok, který napomůže odlehčit břemenu zákonných závazků s cílem zmímit dopad z jejich vypořádání.

V úhrnu lze odhadnout, že realizace navrhované úpravy v zákoně o daních z příjmů bude znamenat dopad na snížení výnosů daně z příjmů, za předpokladu, že všechny povinné osoby budou vykazovat zisk, ve výši cca 468 mil. Kč.

II. Zvláštní část

K článku I.

Navrhuje se umožnit zemědělským družstvům a nástupnickým obchodním společnostem, které jsou povinnými osobami ze zákona č. 42/1992 Sb., o úpravě majetkových vztahů a vypořádní majetkových nároků v družstvech, odpočet od základu daně částky, která se rovná výši vypořádáných nároků oprávněným

osobám v příslušném zdaňovacím období.

Aby se zabránilo spekulativním snahám ze strany povinných osob obcházet vypořádání majetkových nároků oprávněných osob, vymezují se případy, kdy nelze tento odpočet uplatnit.

K článku II.

Navrhuje se, aby možnost odpočtu mohli poplatníci využít již zdaňovací období roku 1995, pokud provedli vypořádání majetkových podílů oprávněným osobám.

K článku III.

Účinnost zákona se navrhuje dnem jeho vyhlášení.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP