Parlament České republiky

POSLANECKÁ SNĚMOVNA

1996

I. volební období

2023/1

Stanovisko vlády

k návrhu zákona, kterým se doplňuje zákon České národní rady č. 171/2991 Sb., o působnosti orgánů České republiky ve věcech převodů majetku státu na jiné osoby a o Fondu národního majetku České republiky, ve znění pozdějších předpisů

(tisk č. 2023)

předložené dopisem předsedy vlády Václava Klause ze dne 19. ledna 1996

(čj. 3441/96 - OVA)

Stanovisko

vlády k návrhu zákona, kterým se doplňuje zákon České národní rady č. 171/1991 Sb., o působnosti orgánů České republiky ve věcech převodů majetku státu na jiné osoby a o Fondu národního majetku České republiky, ve znění pozdějších předpisů

(tisk č. 2023)

Vláda na své schůzi dne 17. ledna 2996 projednala a posoudila výše uvedený návrh zákona a vyjádřila s ním nesouhlas z těchto důvodů:

1. Návrh zákona je založen na nesprávném předpokladu, že porušením "blokačního" ustanovení § 3 odst. 1 zákona č. 92/1991 Sb., ve znění pozdějších předpisů, církve, řády, kongregace a náboženské společnosti přišly o majetek, který jim patří, a proto jim musí být poskytnuta náhrada. Ve skutečnosti však § 3 odst. 1 cit. zákona neřeší, zda a v jakém rozsahu předmětný majetek uvedeným subjektům patří, resp, má patřit. To musí určit jeho současný vlastník, tj. stát, v rozsahu a za podmínek eventuálně vymezených ve speciálním zákoně.

2. Pokud byl majetek uvedený v § 3 odst. 1 zákona č. 92/1991 Sb. po účinnosti tohoto zákona zprivatizován, stalo se tak v rozporu se zákonem, a tudíž podle § 39 občanského zákoníku neplatně. V takovém případě je možno zjednat nápravu cestou občanskoprávního zpochybnění platnosti převodu předmětného majetku stranou poškozenou je však zde stát, resp. Fond národního majetku a nikoliv církve, řády, kongregace a náboženské společnosti, jak by jinak mohlo z návrhu zákona vyplynout.

Z uvedených důvodů vláda považuje předložený návrh zákona za bezpředmětný. Nepovažuje proto ani za nutné sdělovat dílčí připomínky k navrženému ustanovení.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP