Parlament České republiky

POSLANECKÁ SNĚMOVNA

1995

I. volební období

1989/1

Stanovisko vlády

k návrhu zákona o sídle Parlamentu České republiky (tisk č. 1989)

předložené dopisem předsedy vlády Václava Klause ze dne 30. listopadu 1995 (čj. 3622/95 - OVA)

Stanovisko

vlády k návrhu zákona o sídle Parlamentu České republiky

(tisk č. 1989)

Vláda na svém zasedání dne 29. listopadu 1995 projednala a posoudila návrh poslanců Marka Bendy a dalších na vydání zákona o sídle Parlamentu České republiky a vyjádřila s tímto návrhem zákona nesouhlas.

Vláda je si vědoma své odpovědnosti za to, aby obě komory Parlamentu měly k dispozici takové budovy, které budou odpovídat postavení a funkci Parlamentu. Vláda však považuje za zcela nevhodné a navíc nadbytečné, aby zákonodárný orgán zákonem určoval budovy, které mu mají být dány k dispozici. Tyto věci lze zajistit dohodou mezi příslušnými státními orgány, neboť jde o dispozice s majetkem, k němuž má vlastnické právo stát. O určení budov pro Senát je vláda připravena s Poslaneckou sněmovnou neprodleně jednat.

Vláda upozorňuje, že kromě § 2, 3 a 8, kterých se týká výše uvedená připomínka, předložený návrh zákona obsahuje ještě celou řadu dalších ustanovení, která jsou zcela nadbytečná, například

a) § 1, v němž je navrhováno upravit sídlo Parlamentu. Vláda souhlasí s tím, aby i Senát měl sídlo v hlavním městě Praze a upozorňuje, že určení sídla Parlamentu již vyplývá z čl. 13 Ústavy ČR, na který se § 1 návrhu zákona odvolává;

b) § 3. Skutečnost, že k objektům, které slouží Parlament má vlastnické právo Česká republika (stát), si nevyžaduje zvláštní právní úpravu týkající se pouze Parlamentu. Obecně pro všechny státní orgány bude tato věc předmětem vládou připravovaného zákona o výkonu vlastnického práva státu;

c) § 4. Ochrana kulturních památek je předmětem úpravy obsažené ve zvláštních zákonech: právě na základě nich jsou budovy které návrh zákona označuje jako kulturní památky, za kultu památky již prohlášeny:

d) § 5. Zde navržená úprava je již obsažena v zákoně o jednacím řádu Poslanecké sněmovny;

e) § 6, popř. § 8 odst. 1. Obsah navržených ustanovení již dán předpisy o hospodaření s národním majetkem.

Kromě toho se upozorňuje, že v § 2 věta druhá je obsah neurčitá v tom směru, že zmiňuje blíže neurčené ostatní provozní budovy.

Pokud Poslanecká sněmovna v souvislosti s přípravou voleb do Senátu považuje za potřebné zřídit Kancelář Senátu a upravit jmenování jejího vedoucího do doby zvolení Senátu, vláda doporučuje vypracovat návrh zákona o Kanceláři Senátu a do tohoto zákona převzít z dosavadního návrhu zákona pouze § 7 a 9, kde upraveno zřízení Kanceláře Senátu a jmenování jejího vedoucí a v návaznosti na výše uvedené stanovisko k předloženému návrhu zákona i § 10, v němž je navrženo zrušit zákon České národní rady č. 465/1992 Sb., o sídle České národní rady.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP