PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY

Poslanecká sněmovna 1995

I. volební období

1947

Vládní návrh

Zákon

ze dne 1995,

kterým se mění a doplňuje zákon č. 136/1994 Sb., o barvení a značkování některých uhlovodíkových paliv a maziv a o opatřeních s tím souvisejících, o doplnění zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů, zákona České národní rady č. 587/1992 Sb., o spotřebních daních, ve znění pozdějších předpisů, a o změně zákona České národní rady č. 588/1992 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů, a kterým se mění a doplňuje zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Čl. I

Zákon č. 136/1994 Sb., o barvení a značkování některých uhlovodíkových paliv a maziv a o opatřeních s tím souvisejících, o doplnění zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů, zákona České národní rady č. 587/1992 Sb., o spotřebních daních, ve znění pozdějších předpisů, a o změně zákona České národní rady č. 588/1992 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů, se mění a doplňuje takto:

1. V § 2 odst. 1 písm. a) se za slovo "střední" vkládá čárka a slovo "plynové".

2. V § 2 odst. 1 písm. b) bod 2. zní:

"2. bod vzplanutí podle metody Penskyho a Martense nebo metodou v otevřeném kelímku (Cleveland) max. 15Oo C.".

3. § 2 odst. 2 zní:

"(2) Značkovány musí být, za podmínek dále stanovených, automobilové benziny s obsahem olova do 0,013 g/l včetně (dále jen "bezolovnaté benziny").".

4. § 2 se doplňuje odstavcem 3, který včetně poznámky č.1a) zní:

"(3) Barvena a značkována nesmějí být, pokud v dalších ustanoveních zákona není stanoveno jinak, paliva a maziva mající vlastnosti uvedené v odstavci 1, jde-li o petroleje, motorové nafty, bionaftu1a), polotovary pro výrobu těch paliv a maziv, která se podle tohoto zákona nebarví a neznačkují, polotovary pro pyrolýzu a chemické zpracování. Ministerstvo průmyslu a obchodu vydá vyhláškou seznam ropných výrobků. které nesmějí být barveny a značkovány, u nichž by barvení a značkování mohlo být na závadu pro jejich použití.

______________________________________

1a) § 19 odst. 3 zákona ČNR č. 587/1992 Sb., o spotřebních daních, ve znění pozdějších předpisů.".

5. § 2 se doplňuje odstavcem 4, který včetně poznámky č. 1b) zní:

"(4) Barvena a značkována dále nemusí být ta paliva a maziva, která jsou určena pro vývoz, nebo jsou propouštěna do celního režimu přímý tranzit.1b)

____________________________________________

1b) Zákon ČNR č. 13/1993 Sb., celní zákon, ve znění pozdějších předpisů.".

6. § 2 se doplňuje odstavcem 5, který zní:

"(5) Paliva a maziva uvedená v odstavci 1 a 2, která jsou určena pro vývoz, podléhají okamžikem vyskladnění4) celnímu režimu vývozu. Právnické a fyzické osoby, kterým jsou nebarvená a neznačkovaná paliva vyskladněna, jsou okamžikem takového vyskladnění povinny podat celní prohlášení1b)příslušnému celnímu úřadu na propuštění zboží k vývozu. V případě neuskutečnění vývozu nebo zrušení celního režimu přímý tranzit, oznámí příslušný celní úřad zrušení celního režimu vývozu nebo celního režimu přímý tranzit příslušnému finančnímu úřadu.".

7. V § 3 se v ustanoveních písmen b) a c) vypouštějí slova "a to i pro vlastní potřebu,".

8. V § 3 se vypouští ustanovení písmene d).

Dosavadní ustanovení písmen e) a f) se označují jako ustanovení písmen d) a e).

9. V § 3 v novém ustanovení písmene e) se tečka nahrazuje čárkou a doplňují se nová písmena f) a g), které znějí:

"f) provozováním čerpacích stanic s palivy a mazivy i jejich provozování s palivy a mazivy, která se nebarví a neznačkují,

g) barvením a značkováním paliv a maziv, jde-li o bezolovnaté benziny, jen jejich značkování.".

10. V § 4 odst. 1 se za slovo "maziva" vkládají slova "uvedená v § 2 odst. 1".

11. V § 4 odst. 2 se za slovo "značkování" vkládají slova "paliv a maziv uvedených v § 2 odst. 1", slovo "provést" se nahrazuje slovem "zajistit", a na konci se připojují slova včetně poznámky č. 2a) "stanovených vyhláškou Ministerstva průmyslu a obchodu.2a)

______________________________

2a) Vyhláška Ministerstva průmyslu a obchodu č. 171/1994 Sb., kterou se stanoví podrobnosti barvení a značkování některých uhlovodíkových paliv a maziv, ve znění vyhl. Ministerstva průmyslu a obchodu č. 188/1995 Sb.".

12. V § 4 odst. 3 se za slovo "maziva" vkládají slova "uvedená v § 2 odst. 1".

13. V § 4 odst. 4 se na konci vypouští tečka a připojuje se text:

"uvedených v § 2 odst. 1. O porušení povinnosti barvení a značkování paliv a maziv se jedná i tehdy, jestliže barvení a značkování paliv a maziv (§ 2 odst. 1) nebylo provedeno z důvodu uvedeného v § 2 odst. 4, ačkoliv tato paliva a maziva nebyla vyvezena anebo propuštěna do celního režimu přímý tranzit.1b) Ten, kdo měl paliva a maziva podle jejich určení vyvézt, je-li již jejich vlastníkem, má v případě neuskutečnění tohoto vývozu stejné povinnosti, jaké stanoví tento zákon výrobci.".

14. V § 4 odst. 5 se na začátku věty za slovo "maziva" vkládají slova "uvedená v § 2 odst. 1".

15. § 4 odst 6 zní:

"(6) Výrobce a uživatel směsi barviva a značkovací látky2a) je povinen vést způsobem stanoveným vyhláškou Ministerstva průmyslu a obchodu2a) evidenci barviva a značkovací látky.".

16. § 4 se doplňuje odstavcem 7, který zní:

"(7) Pro bezolovnaté benziny (§ 2 odst. 2) platí ustanovení odst. 1 až 6 tohoto paragrafu pouze pro značkování.".

17. § 5 odst. 1 zní:

"Výrobce je povinen

a) jím vyrobená paliva a maziva uvedená v § 2 odst. 1 barvit a značkovat před jejich vyskladněním,

b) jím vyrobené bezolovnaté benziny značkovat před jejich vyskladněním.".

18. § 5 odst. 2 písm. b) zní:

"b) aby dovážená paliva a maziva splňovala podmínky stanovené tímto zákonem ještě před jejich dopravou přes státní hranici České republiky.".

19. V § 5 odst. 3 se slova "(§ 2 odst. 2)" nahrazují slovy "(§ 2 odst. 3 a 4)".

20. V § 5 odst. 3 písm. a) se před slova "jen na základě koncese" vkládají slova včetně poznámky č. 4a) "za účelem podnikání,4a)

__________________

4a) § 2 odst. 1 zákona č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník.".

21. V § 5 odst. 3 se u písmene d) na konci tečka nahrazuje čárkou a doplňuje se nové písmeno e), které zní:

"e) uhradit nezbytné výdaje spojené s provedením analýzy odebraného vzorku autorizovanou státní zkušebnou nebo akreditovanou laboratoří (§ 8 odst. 2), bylo-li na jejím základě zjištěno porušení povinností stanovených tímto zákonem.".

22. V § 5 odst. 4 se slovo "a" před slovem "skladuje" nahrazuje slovem "nebo", slova

"(§ 2 odst. 2)" se nahrazují slovy "(§ 2 odst. 3 a 4)" a předslovo "evidenci" se vkládají slova "způsobemstanoveným vyhláškou Ministerstva průmyslu a obchodu.2a)".

23. V § 6 písm. c) se před slovo "užívat" vkládají slova "nabízet, prodávat nebo" a za slovo "maziva" se vkládají slova "uvedená v § 2 odst. 1".

24. V § 6 se za písmeno c) vkládá nové písmeno d), které včetně poznámky č. 5a) zní:

"d) nabízet, prodávat nebo užívat značkovaný bezolovnatý benzin (§ 2 odst. 2) pro pohon motorových vozidel, která nejsou vybavena katalyzátorem,5a)

________________________________________

5a) Vyhláška Ministerstva dopravy č. 103/1995 Sb.".

Dosavadní ustanovení písmene d) se označuje jako ustanovení písmene e).

25. V § 6 se v ustanovení nového písmene e)za slovo "maziva" vkládají slova "uvedená v § 2 odst. 1" a tečka na konci věty se nahrazuje čárkou.

26. V § 6 se za ustanovení písmene e) doplňuje nové písmeno f), které zní:

"f) přepravovat a skladovat značkované bezolovnaté benziny v nádobě, kteráje ve spojení s motorem, jenž není vybaven katalyzátorem, jakož i stáčet je do takové nádoby.".

27. Za dosavadní § 6 se vkládá nový § 6a, který včetně nadpisu zní:

§ 6a

Stanovisko k rozhodování o koncesi

Ve stanovisku potřebném pro vydání koncese uvede Ministerstvo průmyslu a obchodu druh činnosti v oboru paliv a maziv, pro který stanovisko vydává, časový rozsah, popřípadě další podmínky provozování činnosti.".

28. V dosavadním § 7 se zaslova "povinnostístanovených tímto zákonem" vkládajíslova "s výjimkou povinnosti stanovené v § 5 odst. 3 písm. a)", čárka v ustanovení písmene d) se nahrazuje tečkou a písmeno e) včetně poznámky č. 9) se vypouští.

29. Za dosavadní § 7 se vkládá nový § 7a, který včetně poznámky č. 9) zní :

"§ 7a

(1) Kontrolu dodržování povinností stanovených tímto zákonem vykonává též Policie České republiky, a to při plnění svých úkolů stanovených zvláštním zákonem.9)

(2) Policie České republiky odebere při kontrole vzorek paliva a maziva způsobem stanoveným pro státní orgány (§ 7) ve vyhlášce Ministerstva průmyslu a obchodu2a) s tím, že po zapečetění odebraného vzorku jej doručí jednomu ze státních orgánů uvedených v § 7 písm. b) až d).

(3) Při kontrole dodržování povinností stanovených tímto zákonem pro nakládání s palivy a mazivy, jsou státní orgány oprávněny požadovat na Policii České republiky zastavování motorových vozidel v silničním provozu. Policie České republiky je povinna těmto požadavkům vyhovět, pokud jí v tom nebrání plnění jiných úkolů.

__________________

9) § 1 odst. 2, § 2 odst. 1 zákona ČNR č. 283/1991 Sb., o Policii České republiky, ve znění pozdějších předpisů.".

30. Dosavadní text § 8 se označuje jako odstavec 1.

Poznámka č. 10) zní:

"10) Zákon ČNR č. 552/1991 Sb., o státní kontrole, ve znění pozdějších předpisů.".

V poznámce č. 11) se na konci připojují slova:

"Zákon ČNR č. 13/1993 Sb., celní zákon, ve znění pozdějších předpisů.".

31. Dosavadní text § 8 se doplňuje novým odstavcem 2, který včetně poznámky č. 11a) zní:

"(2) Analýzu vzorku odebraného paliva a maziva za účelem kontroly plnění povinností stanovených tímto zákonem jsou oprávněny provádět na požádání státních orgánů autorizované státní zkušebny a akreditované laboratoře.11a)

___________________________________________

11a) Zákon č. 20/1993 Sb., o zabezpečení výkonu státní správy v oblasti technické normalizace, metrologie a státního zkušebnictví.".

32. V § 9 odst. 1 se za slova "v § 4 odst. 4" vkládají slova "a 6" a slova "§ 5 odst. 3 písm. a)" se vypouštějí.

33. V § 9 odst. 3 se slova "do šesti let" nahrazují slovy "do tří let".

34. V § 10 odst. 1 se slova "v § 6 písm. c) nebo d)" nahrazují slovy " v § 6 písm. c) nebo e), poznámka č. 13) nahrazuje poznámkou č. 4a) a text poznámky č. 13) se vypouští.

35. V § 10 se vkládá nový odstavec 2, který zní:

"(2) Státní orgán uloží fyzické osobě, která vlastní, nebo užívá osobní vozidlo se zážehovým motorem k jiným účelům než k podnikání4a), za úmyslné porušení povinnosti stanovené v § 6 písmeno d) nebo f) pokutu ve výši 5.000,- Kč. Pokutu lze uložit i opakovaně.".

Dosavadní odstavec 2 se označuje jako odstavec 3.

36. § 12 odstavec 1 zní :

"(1) Pokutu podle tohoto zákona vybírá státní orgán (§ 7), který ji uložil.".

Dosavadní odstavce 1 a 2 se označují jako odstavce 2 a 3.

37. V § 13 se za slovy "v § 7" nahrazuje spojka "a" čárkou a konec věty za touto čárkou zní:

"příslušnému živnostenskému úřadu a Policii České republiky, pokud zvláštní zákon15) nestanoví jinak".

38. V § 14 se v ustanovení písmene b) se slova "vlastního provedení" nahrazují slovem "provádění", v ustanovení písmene e) se tečka na konci nahrazuje čárkou a doplňují se nová písmena f) a g), které znějí:

"f) seznam výrobků, které se nesmí barvit a značkovat vzhledem k účelu jejich použití (§ 2 odst. 3),

g) postup při kontrole barvení a značkování a způsob nakládání s odebraným vzorkem paliva a maziva do jeho předání autorizované státní zkušebně nebo akreditované laboratoři.".

39. § 15 se vypouští.

Čl. II

Zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů, se mění a doplňuje takto:

1. § 58 odst. 1 písm. e) včetně poznámky č. 16) zní:1. § 58 odst. 1 písm. e) včetně poznámky č. 16) zní:1. § 58 odst. 1 písm. e) včetně poznámky č. 16) zní:

"e) výrobce paliv a maziv, u nichž je stanovena zvláštním zákonem16) povinnost barvení a značkování, nesplní tuto povinnost, dovozce těchto paliv a maziv nezajistí, aby tato paliva a maziva byla dovážena pouze přes celní přechody stanovené zvláštním zákonem16) a aby tato paliva a maziva byla obarvena a označkována nejpozději při jejich dopravě přes státní hranici České republiky.

__________________

16) Zákon č. 136/1994 Sb., o barvení a značkování některých uhlovodíkových paliv a maziv a o opatřeních s tím souvisejících, o doplnění zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů, zákona České národní rady č. 587/1992 Sb., o spotřebních daních, ve znění pozdějších předpisů, a o změně zákona České národní rady č. 588/1992 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů.".16) Zákon č. 136/1994 Sb., o barvení a značkování některých uhlovodíkových paliv a maziv a o opatřeních s tím souvisejících, o doplnění zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů, zákona České národní rady č. 587/1992 Sb., o spotřebních daních, ve znění pozdějších předpisů, a o změně zákona České národní rady č. 588/1992 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů.".16) Zákon č. 136/1994 Sb., o barvení a značkování některých uhlovodíkových paliv a maziv a o opatřeních s tím souvisejících, o doplnění zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů, zákona České národní rady č. 587/1992 Sb., o spotřebních daních, ve znění pozdějších předpisů, a o změně zákona České národní rady č. 588/1992 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů.".

2. V příloze č. 3 se koncesované živnosti2. V příloze č. 3 se koncesované živnosti2. V příloze č. 3 se koncesované živnosti

a) výroba a zpracování paliv a maziv,

b) nákup, prodej a skladování paliv a maziv včetně jejich dovozu s výjimkou výhradního nákupu, prodeje a skladování paliv a maziv ve spotřebitelském balení do 50 kg na jeden kus balení,

c) provozování čerpacích stanic s palivy a mazivy,

upravují ve sloupcích 2 až 5 takto:

1
2
3
4
5
Výroba a zpracování paliv a maziv a)vysokoškolské vzdělání v oboru chemie a 5 let praxe v oboru

b)středoškolské vzdělání v oboru chemie zakon-čené maturitní zkouškou a 10 let praxe v oboru

vybavení objektu, kde se paliva a maziva vyrábějí a zpracovávají, potřebným zařízením tak, aby nebyla ohrožena bezpečnost osob a majetku a byla zajištěna ochrana životního prostředí, věcný a časový rozsah oprávnění Ministerstvo průmyslu a obchodu zákon č. 136/1994 Sb., o barvení a značkování některých uhlovodíkových paliv a maziv a o opatřeních s tím souvisejících, o doplnění zákona č. 455/1991 o živnost. podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů, zákona ČNR č. 587/1992 Sb., o spotřeb. daních, ve znění pozděj. předpisů, a o změně zákona ČNR č. 588/1992 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů, vyhláška č. 171/1994 Sb., kterou se stanoví podrobnosti barvení a značkování některých uhlovodíkových paliv a maziv
Nákup, prodej a skladování paliv a maziv včetně jejich dovozu s výjimkou výhradního nákupu, prodeje a skladování paliv a maziv ve spotřebitelském balení do 50 kg na jeden kus balení středoškolské vzdělání technického směru a 5 let praxe v oboru vybavení objektu, kde se s palivy a mazivy manipuluje a skladují se, potřebným zařízením tak, aby nebyla ohrožena bezpečnost osob a majetku a byla zajištěna ochrana životního prostředí, věcný a časový rozsah oprávnění Ministerstvo průmyslu a obchodu zákon č. 136/1994 Sb.

vyhláška č. 171/1994 Sb.

Provozování čerpacích stanic s palivy a mazivy vyučení v oboru chemie nebo strojí-renství a 1 rok praxe v oboru vybavení čerpacích stanic potřebným zařízením tak, aby nebyla ohrožena bezpečnost osob a majetku a byla zajištěna ochrana životního prostředí, věcný a časový rozsah oprávnění Ministerstvo průmyslu a obchodu zákon č. 136/1994 Sb.

vyhláška č. 171/1994 Sb.



3. § 74 se doplňuje odstavcem 6, který včetně poznámky č. 17) zní:3. § 74 se doplňuje odstavcem 6, který včetně poznámky č. 17) zní:3. § 74 se doplňuje odstavcem 6, který včetně poznámky č. 17) zní:

"(6) Fyzické osoby, které ke dni 1. 1. 1996 mají oprávnění k podnikatelské činnosti v koncesovaných živnostech Výroba a zpracování paliv a maziv, Nákup, prodej a skladování paliv a maziv včetně jejich dovozu s výjimkou výhradního nákupu, prodeje a skladování paliv a maziv vespotřebitelském balení do 50 kg na jeden kus balení, Provozování čerpacích stanic s palivy a mazivy, předloží živnostenskému úřadu ve lhůtě do 30. 6. 1996 doklady prokazující, že splňují podmínky stanovené zákonem17) nebo že ustanovily odpovědného zástupce, který podmínky splňuje. Právnické osoby, které mají toto oprávnění ke dni 1. 1. 1996, předloží živnostenskému úřadu ve lhůtě do 30. 6. 1996 doklady prokazující, že ustanovily odpovědného zástupce, který splňuje podmínky podle zákona.17) Za splnění těchto podmínek vydá živnostenský úřad ve lhůtě 60 dnů od předložení dokladů novou koncesní listinu.

__________________

17) Bod 2 Čl. II zákona , kterým se mění a doplňuje zákon č. 136/1994 Sb., o barvení a značkování některých uhlovodíkových paliv a maziv a o opatřeních s tím souvisejících, o doplnění zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů, zákona České národní rady č. 587/1992 Sb., o spotřebních daních, ve znění pozdějších předpisů, a o změně zákona České národní rady č. 588/1992 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů, a kterým se mění a doplňuje zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů.".

Čl. III

Předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu se zmocňuje, aby ve Sbírce zákonů České republiky vyhlásil úplné znění zákona č. 136/1994 Sb., o barvení a značkování některých uhlovodíkových paliv a maziv a o opatřeních s tím souvisejících, o doplnění zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů, zákona České národní rady č. 587/1992 Sb., o spotřebních daních, ve znění pozdějších předpisů, a o změně zákona České národní rady č. 588/1992 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů, jak vyplývá ze změn a doplnění provedených tímto zákonem.

Čl. IV

Tento zákon nabývá účinnosti dnem.1995.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP