PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY

Poslanecká sněmovna

1995

I. volební období

1936/3

Oponentní zpráva

k návrhu zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 1996

poslanců nevládních stran Josefa Hájka (LB), Michala Krause (ČSSD), Jiřího Maryta (LB), Svatomíra Recmana (KSČM), Miloše Skočovského (ČMUS), Josefa Valenty (SPR - RSČ) a Jozefa Wagnera (ČSSD)

Potvrzujeme své zásadní výhrady k zřejmému podcenění příjmů státního rozpočtu ve vládním návrhu, který byl v prvním čtení schválen. To ukazuje na vytváření rezerv nad rozsah parlamentem přiznaných. Za platnosti rozpočtových pravidel umožňujících volnou dispozici vládě, při splnění povinnosti zachovat rovněž schválené nulové saldo mezi příjmy a výdaji je úmysl vlády pochopitelný.

Zásadně a opakovaně vyjadřujeme názor, že i projednávání tohoto rozpočtu jednoznačně prokázalo obtížnost rozhodování na centrální úrovni o výdajích regionální povahy. Nutnost zřízení samosprávy druhého stupě je z rozpočtového hlediska přímo životní. Odkládání řešení komplikuje rozpočtové hospodaření a činí jej méně kvalifikovaným.

Rozhodující pro hodnocení rozpočtu dává odpověď na otázku jak zajišťuje ty funkce státu, které občanská společnost v dané době považuje za prioritní. K těm jistě patří bezpečnost občana a jeho majetku. Rozpočet ministerstva vnitra, byť je posílen, podle našeho názoru tento předpoklad nenaplňuje. Zejména v této věci by bylo užitečné vázat prostředky na účel užití přesněji, tj. na hlídkovou službu v ulicích.

K prostředkům věnovaným obraně státu považujeme za nutné říci, že mohou být podle názoru odborníků nedostatečné. Aby míra této nedostatečnosti byla zřetelná, bylo by nutno potřeby armády poměřit na cíle státní vojenské doktríny. Takovýto hodnověrný dokument není k dispozici. Mělo by být součástí doprovodného usnesení k rozpočtu požádat vládu o jeho předložení. Dokud není, jsou investice, zejména do zbraňových systémů, nezdůvodněné.

Rozpočtová rozhodnutí vyjadřují nejen potvrzení objektivních potřeb rozpočtovaných subjektů; ale i politickou vůli vládní většiny. Dovolujeme si upozornit, že některá rozhodnutí jsou nám proto nepřijatelná. Považujeme za potřebné důsledky minulosti alespoň v mezích omezených možností napravovat. Tohoto druhu jsou náměty směřující k většímu posílení rozpočtů moravských měst a obcí nebo obdobně prostředky jen částečně nahrazující újmu způsobenou ekologii a tím i ekonomii severních Čech. Jejich postupné odnímání považujeme za nevhodné.

Zcela nevhodné jsou i nekvalifikované přístupy k důležitým institucím, které zajišťují významné služby. Právě tak nevhodné je vytvářet rozpočtem různé podmínky pro srovnatelné činnosti avšak zařazené do jiných rozpočtových kapitol. Zejména máme na mysli situaci ve mzdové oblasti v učňovském školství, těchto i věcných problémů hasičské záchranné služby či překotné omezování zdrojů hygienické službě.

Zmínili jsme pouze některé otázky a problémy, spíše pro ilustraci našeho názoru na současnou rozpočtovou praxi. V zájmu racionálnosti jednání je vysvětlujeme tímto společně, jako poslanci nevládních stran pracujících v rozpočtovém výboru.

Praha, 4. prosince 1995

Zpravodaj: Jozef Wagner, v. r.

Ověřovatel: Josef Hájek, v. r.

Josef Hájek, v. r.

Michal Kraus, v. r.

Jiří Maryt, v. r.

Svatomír Recman, v. r.

Miloš Skočovský, v. r.

Josef Valenta, v. r.

Jozef Wagner, v. r.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP