P A R L A M E N T Č E S K É R E P U B L I K Y

P o s l a n e c k á s n ě m o v n a

1 9 9 6

I. volební období

1912/4

Pozměňovací návrhy k návrhu posl. J. Ježka a dalších

na vydání ústavního zákona

o vytvoření vyšších územních samosprávných celků

Pozměňovací návrhy k návrhu posl. J. Ježka a dalších

na vydání ústavního zákona

o vytvoření vyšších územních samosprávných celků

Výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí:

Rozdělit území severních Čech na dva celky - Severočeský a Liberecký. Liberecký celek bude tvořen okresy - Liberec, Česká Lípa, Jablonec nad Nisou a Semily.

Ústavně právní výbor:

Čl. 7 zní:

"Čl. 7

Tento zákon nabývá účinnosti dnem 30. června 1998.".

Posl. Josef Ježek:

1. Čl. 1 by zněl: na území České republiky se vytvářejí vyšší územní samosprávné celky:

1. Český, vymezený územím hlavního města Prahy a krajů Jihočeského, Západočeského, Severočeského a Východočeského,

2. Moravskoslezský, vymezený územím krajů Jihomoravského a Severomoravského.

2. Text odstavců čl. 1 návrhu, tj. 5. Severočeský, 6. Východočeský se nahrazuje takto. Čili celek 5. Severočeský, vymezený územím okresů Česká Lípa, Děčín, Chomutov, Litoměřice, Louny, Most, Teplice a Ústí nad Labem. 6. Liberecký, vymezený územím okresů Jablonec nad Nisou, Liberec a Semily. 7. Hradecký, vymezený územím okresů Hradec Králové, Jičín, Náchod, Rychnov nad Kněžnou a Trutnov. 8. Pardubický, vymezený územím okresů Havlíčkův Brod, Chrudim, Pardubice, Svitavy a Ústí nad Orlicí.

Zbývající celky Jihomoravský, Středomoravský, Moravskoslezský se přečíslují.

3. Čl. 1 by měl začínat takto. "Na území České republiky se vytvářejí vyšší územní samosprávné celky: 1. hlavní město Praha.".

Potom čl. 2 se vypouští a ostatní články se přečíslují.

4. Navrhuji, aby ústavní zákon obsahoval článek, který by byl článkem předposledním, přičemž poslední článek, nyní sedmý, upravuje účinnost zákona. Nový článek by zněl takto:

"Vyšší územní samosprávné celky mohou uzavírat mezi sebou dohody ve věcech společného zájmu spadajících do jejich vlastní působnosti a odpovědnosti. Za podmínek a způsobem, které stanoví zákon. Není dovoleno, aby zastupitelstva více krajů nebo zemí společně přijímala rozhodnutí. Zákon upraví regionální spolupráci překračující hranice České republiky i regionální spolupráci s partnerskými orgány jiných států.".

Posl. Gerta Mazalová:

Název návrhu zákona zůstává stejný.

Navrhuji z původního návrhu vypustit čl. 1 a nahradit ho zněním: "Na území České republiky se vytvářejí tyto vyšší územní samosprávné celky.

I. Vyšší územní samosprávný celek vymezený územím hlavního města Prahy a územím okresu Praha-východ a Praha-západ se sídlem vyššího územního správního celku v Praze.

II. Vyšší územní samosprávný celek vymezený územím okresů Beroun, České Budějovice, Český Krumlov, Domažlice, Cheb, Chomutov, Jindřichův Hradec, Kladno, Klatovy, Karlovy Vary, Louny, Most, Písek, Plzeň-město, Plzeň-jih, Plzeň-sever, Prachatice, Příbram, Rakovník, Rokycany, Strakonice, Sokolov, Tábor, Tachov se sídlem vyššího územního samosprávného celku v Plzni.

III. Vyšší územní samosprávný celek vymezený územím okresů Benešov, Česká Lípa, Děčín, Havlíčkův Brod, Hradec Králové, Chrudim, Jablonec nad Nisou, Jičín, Kolín, Kutná Hora, Liberec, Litoměřice, Mělník, Mladá Boleslav, Náchod, Nymburk, Pardubice, Pelhřimov, Rychnov nad Kněžnou, Semily, Teplice, Trutnov, Ústí nad Labem, Ústí nad Orlicí se sídlem vyššího územního samosprávného celku v Hradci Králové.

IV. Vyšší územní samosprávný celek vymezený územím okresů Blansko, Brno-město, Brno-venkov, Břeclav, Hodonín, Jihlava, Kroměříž, Olomouc, Prostějov, Přerov, Svitavy, Šumperk, Třebíč, Uherské Hradiště, Vsetín, Vyškov, Zlín, Znojmo, Žďár nad Sázavou se sídlem vyššího územního samosprávného celku v Brně.

V. Vyšší územní samosprávný celek vymezený územím okresů Bruntál, Frýdek-Místek, Jeseník, Karviná, Nový Jičín, Opava, Ostrava-město se sídlem vyššího územního samosprávného celku v Ostravě."

Vypustit čl. 2 a nahradit ho zněním: "Hranice vyšších územních samosprávných celků lze měnit pouze zákonem. Zvláštní zákon stanoví, kdy ke změně hranic vyššího územního samosprávného celku může dojít na základě místního referenda v hraniční obci, popřípadě ve skupině hraničních obcí a u začlenění k určitému vyššímu územnímu samosprávnému celku."

Čl. 3 nahradit novým čl. 3 v tomto znění: "Vyšší územní samosprávné celky zřizují své orgány, způsob jejich vzniku, působnost, pravomoc a vztah mezi nimi upraví samostatný zákon."

Čl. 4 vypustit a nahradit čl. 4 tohoto znění: "Územím hlavního města Prahy a územím okresů se rozumí rozsah jejich území ke dni přijetí tohoto ústavního zákona Parlamentem ČR."

Čl. 5 vypustit a nahradit čl. 5 tohoto znění: "Nerozhodne-li zastupitelstvo vyššího územního samosprávného celku o jeho názvu na svém prvním zasedání, stanoví jej Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky."

Čl. 6 vypustit a nahradit čl. 6 tohoto znění: "Tento ústavní zákon nabývá účinnosti dnem zvolení členů zastupitelstev vyšších územních samosprávných celků."

Čl. 7 vypustit naprosto bez náhrady.

Posl. František Kačenka:

1. První pozměňovací návrh se týká čl. I.

Navrhuji, aby místo dvou celků, Jihomoravského a Středomoravského, uvedených pod pořadovým čísly 7 a 8 byl vytvořen jeden s názvem Moravský, vymezený územím okresů Blansko, Brno-město, Brno-venkov, Břeclav, Hodonín, Jihlava, Kroměříž, Olomouc, Prostějov, Přerov, Šumperk, Třebíč, Uherské Hradiště, Vsetín, Vyškov, Zlín, Znojmo a Žďár nad Sázavou.

2. Druhý pozměňovací návrh se týká čl. III odst. 2.

Navrhuji tento odstavec změnit následovně: "(2) Zvláštní zákon stanoví, kdy ke změně hranic vyššího územně správního celku může dojít na základě místního referenda v hraniční obci, popřípadě ve skupině hraničních obcí, o začlenění se k vyššímu územnímu samosprávnému celku.".

3. Stávající odst. 2 čl. III se označí jako čl. IV. Ostatní články se přečíslují.

Posl. Vladimír Řezáč:

Můj pozměňovací návrh je obsahově shodný s pozměňovacím návrhem garančního výboru, který přednesl pan zpravodaj Litomiský, tzn., že navrhuji, aby mezi vyšším územním samosprávným celkem Severočeským a Východočeským, byl vytvořen nový vyšší územní samosprávný celek Liberecký, který by byl vymezen územím okresů Česká Lípa, Liberec, Jablonec nad Nisou a Semily.

To, co mi chybělo v návrhu pana zpravodaje, je pouze to, že potom je samozřejmě nutné logicky vypustit ze Severočeského vyššího územního samosprávného celku území okresů Česká Lípa, Jablonec nad Nisou a Liberec, a z vyššího územního samosprávného celku Východočeského je nutné vypustit území okresu Semily.

Posl. Petr Kavan:

Článek I - nové znění:

Na území České republiky se vytvářejí tyto vyšší územní samosprávné celky:

1. Pražský, vymezený územím hlavního města Prahy.

2. Český, vymezený územím české země v historických zemských hranicích, platných k 31. 12. 1948, vyjma území hlavního města Prahy.

3. Moravsko-Slezský, vymezený územím moravsko-slezské země v historických zemských hranicích platných k 31. 12. 1948.

Článek 2 - vypustit

Článek 3 - nové znění:

Území vyšších územních samosprávných celků lze měnit pouze ústavním zákonem.

Článek 4 - vypustit

Článek 5 - vypustit

Článek 6 - vypustit

Článek 7 - nové znění:

Tento zákon nabývá účinnosti dne 1. července 1998.

Přednesený text je nutno chápat jako jeden pozměňovací návrh. Jednotlivé články následně přečíslovat.

Posl. Jan Litomiský:

Chtěl jsem jen pro pořádek upřesnit návrh výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Vzhledem k tomu, že tak učinil již kolega Řezáč, považuji to za zbytečné, protože to, co přednesl kolega Řezáč, je totožné s usnesením našeho výboru.

Posl. Hana Tomanová:

Připojuji se pouze k návrhu pana poslance Ježka na vytvoření dvou celků, Pardubického a Hradeckého, přičemž celek Pardubický by byl vymezen územím okresů Havlíčkův Brod, Chrudim, Pardubice, Svitavy a Ústí nad Orlicí. Je tedy nutné změnit v tomto smyslu článek 1 bod 6.

Posl. Jaromír Kalus:

1. K bodu 9 článku 1 si dovoluji navrhnout vznik dvou vyšších územně správních celků, a to celku Opavského a Ostravského, přičemž celek Opavský by byl definován okresy Bruntál, Jeseník, Opava, celek Ostravský okresy Frýdek-Místek, Karviná, Nový Jičín a Ostrava-město.

2. V případě nepřijetí tohoto pozměňovacího návrhu si dovolím dát pozměňovací návrh na změnu názvu vyššího územněsprávního celku Moravsko-Slezského na pouze zkrácené "vyšší územněsprávní celek Slezský".

Posl. Rudolf Opatřil:

Kolega Kalus navrhoval změnit název "Moravskoslezský" na "Slezský". Dovolil bych si tento návrh poněkud rozšířit a navrhuji změnit místo "Moravskoslezský" na "Slezskomoravský".

V Praze dne 14. března 1996

Zpravodaj ústavně právního výboru

Marek B e n d a v.r.

Zpravodaj výboru pro veřejnou správu,

regionální rozvoj a životní prostředí

Ing. Jan L i t o m i s k ý v.r.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP